PDA

Zobacz pełną wersję : Czym focimy by flickr

merkator
14-01-2015, 22:43
Pojawił się artykuł na stronie PetaPixel.com, gdzie w prostych i przejrzystych grafikach pokazano trendy sprzętowe jakie na przestrzeni ostatnich 2 lat zaistniały na rynku fotograficznym. Wykresy sporządzono w oparciu o dane z Flickr, więc "chyba" miarodajne.

http://petapixel.com/2015/01/13/graphs-showing-camera-trends-flickr-past-two-years/

Canon, nikon, apple mają się dobrze, a samsung się rozpycha. Pominę smartfony, ale w grupie bezlusterkowców wyraźnie widać ekspansję sony i fujifilm kosztem m4/3 reprezentowanego przez olympus'a i panasonic'a.

Moim zdaniem z wykresów wynika, że w przyszłości będą liczyć się 4 firmy, po dwie w segmencie luster i po dwie bezlusterkowców. Czy i jakie wnioski można wysnuwać na podstawie ww. grafik. Co o tym sądzicie ?

Notoryczna
14-01-2015, 23:04
Na myapple.pl wątpiono, czy statystyk nie zaburza aby korzystanie przez profesjonalistów z photoshopa i lightrooma, które to usuwają dane EXIF przy zapisie "do internetów".

merkator
14-01-2015, 23:21
Też się nad tym zastanawiałem. Jednak znakomita większość fotografujących korzysta z jpg prosto z puszki. RAWo-uświadomionych jest zdecydowanie mniej.

Borat1979
14-01-2015, 23:28
Jednak znakomita większość fotografujących korzysta z jpg prosto z puszki. RAWo-uświadomionych jest zdecydowanie mniej.
Większość tych nieuświadomionych to swoje zdjęcia wrzuca na fejsa i instagram a nie na serwisy takie jak Flickr.

RobertMiernik
14-01-2015, 23:29
Też się nad tym zastanawiałem. Jednak znakomita większość fotografujących korzysta z jpg prosto z puszki. RAWo-uświadomionych jest zdecydowanie mniej.

Ciekawa teoria...

tomfoot
15-01-2015, 00:46
Oczywiście. Miliony użytkowników lustrzanek nie robią nic innego tylko dopieszczaja swoje rawy zamiast swobodnie pstrykać w jpg, a flickr to miejsce gdzie spotykają sie tylko profesjonaliści. Nikon d600/610 zaś to profesjonalny aparat.
Całkowicie zgadzam sie z merkatorem.

Andrzej1974
15-01-2015, 08:19
Może warto zrobić ankietę i sprawdzić kto robi w RAWach a kto w JPEGach?

Ja pierwszy oddaję swój glos na... RAW. To chyba nikogo jednak nie powinno dziwić bo w końcu pro robią w JPEGach a jam jest tylko amator, który skazany jest tylko na RAWy. Pro zaś są tacy doskonali, że od razu robią idealne zdjęcia i nigdy nie muszą ich poprawiać... ;-)

merkator
15-01-2015, 08:23
Cóż, moje spojrzenie może być takie, a kogoś inne. Nie mam patentu na nieomylność. Ale zakładając "wiarygodność" danych z flickr a co za tym idzie sporządzonych wykresów, jak widzicie zmiany na rynku sprzętu foto ?

tomfoot
15-01-2015, 11:04
Przecież jest jasne, ze ankieta tu na forum pokaże ze prawie wszyscy robią raw. Natomiast 68000 użytkowników forum to nie wszyscy posiadacze lustrzanek w Polsce, a Polska to nie kraj w którym miliony na lustrzankę po prostu stać. Flickr natomiast nie składa sie z użytkowników for foto a z milionów posiadaczy aparatów w ogóle. Dlatego na Flickr i w ogóle jest oczywistym ze większość robi zdjęcia w jpg.
Natomiast gratuluje oceniania tego czy ktoś robi dobre zdjecia przez pryzmat tego czy robi je w raw czy jpg. Chyba ze mówimy o pstrykach ślubnych, bo tam wiadomo - sami najlepsi fotografowie swiata sie spełniają.

GaijinPawel
17-01-2015, 19:41
Kiedys byla moda na bieganie z lustrzankami. Za sprawa facebooka i instagrama nie patrzy sie juz na jakosc zdjecia tylko na wielkosc zrobionego dziubka.