Zobacz pełną wersję : YONGNUO YN-565EX czy Nikon SB-600 ??
Szybkie pytanie z serii co wybrać - nowa YONGNUO YN-565EX czy używana Nikon SB-600 ???
Przemek-83
14-01-2015, 19:31
Sb-800 :)
adriansocho
15-01-2015, 12:05
Jeśli ma być jako główna lampa, to polecam coś (cokolwiek) powyżej SB-600. Nie żeby była zła, ale wydaje mi się, że wyższe modele są lepsze.
Nie żeby była zła, ale wydaje mi się, że wyższe modele są lepsze.
To oczywiste, ale to też nie ten przedział cenowy...
kosmitek
13-02-2015, 17:28
Chciałbym się podpiąć pod ten temat. Mam Nikona D7100 i SB800 i chcę za jakiś czas kupić wyzwalacze radiowe YongNuo 622N i stosować drugą lampę jako pomocniczą. Celem są uroczystości ślubne,wesela, sesje plenerowe. I pytanie o tą drugą lampę. Myślę o lampie YN-565EX, będzie zadowalająco współpracować z SB800 i D7100? Da radę dobrze mi pomóc jako druga lampa w takich sytuacjach?
Przemek-83
13-02-2015, 19:14
Kup drugą sabine...będzie to rozsądniejsze.
Chciałbym się podpiąć pod ten temat. Mam Nikona D7100 i SB800 i chcę za jakiś czas kupić wyzwalacze radiowe YongNuo 622N i stosować drugą lampę jako pomocniczą. Celem są uroczystości ślubne,wesela, sesje plenerowe. I pytanie o tą drugą lampę. Myślę o lampie YN-565EX, będzie zadowalająco współpracować z SB800 i D7100? Da radę dobrze mi pomóc jako druga lampa w takich sytuacjach?
YN-622N mają problemy z SB-800, więc nie kupuj ich w ciemno, a dokładnie sprawdzając wszystkie tryby działania (TTL, manual i pozomy mocy, jak również na jakie odległości będą działały).
Za to lampy YN nie chcą dobrze działać na innych wyzwalaczach.
Co do lampy YN - niby fajne mocne, ale raczej do typowego strobingu, a nie do TTL i nigdy nie będzie dobrze współpracować z czymkolwiek, no chyba, że jako lampa manualna.
Szczególnie, że YN nie mają TTL-BL, a YN-622 symuluje działanie CLS/AWL, który to właśnie działa w oparciu o TTL-BL.
Poza tym YN-565 nie użyjesz z czasami krótszymi niż 1/250-1/320s.
Jak zależy Ci na dobrym działaniu bierz cokolwiek w pełni zgodnego - choć wybór skromy: Nikon, Metz.
A najlepiej jest mieć jednakowe lampy.
Witam.
To ja tez się podłączę :-)
Przez ostatnie dwa tygodnie przeglądałem na Forum wszytko co dotyczyło lamp i sterowania radiowego.
Coś wymyśliłem ale pusze prosić bardziej doswiadczonych i mądrzejszych o weryfikację.
Mam lampy: 1x SB800 i 1x YN565EX.
Błyskam sobie nimi w TTL z CLS i czasem coś wychodzi ;-)
CLS ma swoje ograniczenie (zasięg, widzialność nadajników ...), więc chcę przejść na sterowanie radiowe.
Chciałbym móc realizować OBYDWA poniższe warianty:
wariant nr 1
- nadajnik na aparacie przekazuje TTL do SB800 i YN565EX
wariant nr 2
- używając nadajnika na sankach aparatu ręcznie ustawiam moc i zoom lamp: SB800 + YN565EX + np. YN560III
Chciałbym zakupić 1x YN622TX + 2xYN622N + YN560III , czy to zadziała ???
Czytałem posty z informacjami o złej współpracy YN622 i SB800, ale nowsze posty innych użytkowników mówiły , że działa OK (prawdopodobnie poprawiony soft). Wiem również , że SB800 ma krótszą stopkę niż SB900 więc trzeba ją odpowiedni wsunąć w sanki wyzwalacza YN. Na stronie producenta YN jest informacja iż SB800 nie może być wykorzystana jako kontroler w połączeniu z YN622. Ale ja chce jako kontroler wykorzystać YN622TX , więc powinno działać OK.
Trochę to wszystko zawiłe , ale informacja dotycząca powyższej konfiguracji może się przydać wielu osobom.
No i jeszcze jedno, ze względów finansowych wolałbym użyć wyzwalaczy YN.
Witam.
To ja tez się podłączę :-)
Przez ostatnie dwa tygodnie przeglądałem na Forum wszytko co dotyczyło lamp i sterowania radiowego.
Coś wymyśliłem ale pusze prosić bardziej doswiadczonych i mądrzejszych o weryfikację.
Mam lampy: 1x SB800 i 1x YN565EX.
Błyskam sobie nimi w TTL z CLS i czasem coś wychodzi ;-)
CLS ma swoje ograniczenie (zasięg, widzialność nadajników ...), więc chcę przejść na sterowanie radiowe.
Chciałbym móc realizować OBYDWA poniższe warianty:
wariant nr 1
- nadajnik na aparacie przekazuje TTL do SB800 i YN565EX
wariant nr 2
- używając nadajnika na sankach aparatu ręcznie ustawiam moc i zoom lamp: SB800 + YN565EX + np. YN560III
Chciałbym zakupić 1x YN622TX + 2xYN622N + YN560III , czy to zadziała ???
Czytałem posty z informacjami o złej współpracy YN622 i SB800, ale nowsze posty innych użytkowników mówiły , że działa OK (prawdopodobnie poprawiony soft). Wiem również , że SB800 ma krótszą stopkę niż SB900 więc trzeba ją odpowiedni wsunąć w sanki wyzwalacza YN. Na stronie producenta YN jest informacja iż SB800 nie może być wykorzystana jako kontroler w połączeniu z YN622. Ale ja chce jako kontroler wykorzystać YN622TX , więc powinno działać OK.
Trochę to wszystko zawiłe , ale informacja dotycząca powyższej konfiguracji może się przydać wielu osobom.
No i jeszcze jedno, ze względów finansowych wolałbym użyć wyzwalaczy YN.
Opcja 2 nie zadziała.
YN-560III możesz sterować tylko i wyłącznie z YN-560-TX lub YN-560IV. Nic innego nie jest w stanie tą lampą sterować, więc wszelkie ustawienia będzie trzeba robić na lampie.
Opcja 1 zadziała, ale mogą być problemy z poprawnym dobraniem mocy w YN-565EX gdy będzie w TTL.
Mam YN-560EX (czyli 565EX bez TTL w stopce) i przy CLS lampa błyska z reguły mocniej niż Metz 50 i SB-910.
A jak już wcześniej pisałem YN-622 symuluje działanie CLS.
Witam.
Wielkie dzięki za szybką odpowiedź.
Więc drobna modyfikacja:
wariant nr 2:
na aparacie YN622TX , wszystkie lampy (SB800, YN565EX, YN560II lub YN560III) na odbiornikach YN622.
Oczywiście wszystko ustawiane manualnie z nadajnika.
Czy teraz zadziała ?
A może jakaś inna lampa zamiast YN560III ?
Lampy 560II mogą być sterowane tylko ręcznie z obudowy lampy.
Lampy 560III i IV mogą być sterowane zdalnie tylko z nadajnika YN 560-TX
Witam.
Wielkie dzięki za szybką odpowiedź.
Więc drobna modyfikacja:
wariant nr 2:
na aparacie YN622TX , wszystkie lampy (SB800, YN565EX, YN560II lub YN560III) na odbiornikach YN622.
Oczywiście wszystko ustawiane manualnie z nadajnika.
Czy teraz zadziała ?
A może jakaś inna lampa zamiast YN560III ?
A czytałeś to:
Opcja 2 nie zadziała.
YN-560III możesz sterować tylko i wyłącznie z YN-560-TX lub YN-560IV. Nic innego nie jest w stanie tą lampą sterować, więc wszelkie ustawienia będzie trzeba robić na lampie.
??
kosmitek
14-02-2015, 17:40
Jak zależy Ci na dobrym działaniu bierz cokolwiek w pełni zgodnego - choć wybór skromy: Nikon, Metz.
A najlepiej jest mieć jednakowe lampy.
W takim razie proszę o propozycję dobrej lampy Metz w rozsądnej cenie (do 600zł) i komunikatory radiowe które będą bez problemu współpracować? Tylko nie nikonowskie bo pewnie bardzo drogie.
Powtórzę, że chodzi mi o to, że na body będzie SB-800 wraz z wyzwalaczem radiowym, który będzie wyzwalał drugą lampę gdzieś tam na statywie. Oczywiście chciałbym sterować tą drugą lampą także z aparatu. i aby SB-800 błyskała razem z tą drugą :). Kontrolery YN (jakiekolwiek) odpadają? Druga lampa z firmy YN także odpada?
Od początku - aby móc sterować lampami zdalnymi i mieć TTL w lampie na aparacie to potrzebujesz wyzwalaczy TTL i lamp z TTL.
Wyzwalacze YN odpadają, bo sterownik (YN-622N-TX) nie ma miejsca na lampę, a YN-622N nie da się sterować przy pomocy SB-800 (tzn. coś tam steruje, ale nie działa poprawnie).
Z sankami na nadajniku zostają tylko Pixel King Pro i PocketWizard MiniTT1/FlelTT5, przy czym te drugie to wydatek rzędu kilku tys. PLN.
Co do lampy - jak ma być dobra, to nie będzie do 600zł. Tak się nie da. Modele Metza poniżej 52 AF-1 nie są godne polecania, bo drogie i mało praktyczne.
W cenie Metza 44 AF-1 jest Nissin Di700, która ma autoFP, zoom do 200mm, jest trochę mocniejsza i ma TTL-BL. Niestety nie jest tak powtarzalna jak Metz.
kosmitek
14-02-2015, 19:31
OK, bardzo Ci dziękuję. Już mam jasność. Czyli co najmniej Metz 52 AF-1 i Pixel King Pro są mi potrzebne.
Cytat:
Napisał GonzoG
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=3518859#post3518859)
Opcja 2 nie zadziała.
??
Witam.
Dzięki, nie byłem do końca tego pewny.
W tej sytuacji jaką lampę wybrać jako trzecią ?
(chodzi mi raczej o lampy budżetowe)