PDA

Zobacz pełną wersję : Głowica - ciężki wybór...

The Structorr
06-05-2007, 18:26
Cześć!

Właśnie jestem na etapie wyboru statywu i głowicy. Co do statywu - już prawie na pewno będzie to Manfrotto 055PRO B. Nie mogę się zdecydować na głowicę. Kulowa jest wygodna i szybka ale czasem przydałoby się coś bardziej precyzyjnego. Czyli albo 486RC2 albo 804 RC2. W katalogu Manfrotto znalazłem jeszcze coś co się nazywa Horizontal Grip Action Ball Head 322RC2, z nazwy kulowa ale ten grip chyba powinien zapewnić lepszą precyzję (tak mi się wydaje). Czy używał ktoś może tą głowicę? Wygodne to jest? I czy warto swojej ceny, bo nie jest najtańsza.

bukowy dziad
06-05-2007, 18:37
322rc2 uzywam i bardzo sobie chwale to uzywanie:D
natomiast pierwsza glowica jaka mialem byla wlasnie 804rc2 (ze wzgledu na koszty wlasnie) - ale szybko ja wymienilem (mialem fart, ze miala małą wade i sprawnie wymiana poszla ))-co jak co, ale precyzji to ona nie gwarantuje (i z tego co wiem, nie tylko ja mialem takie wrazenia). chodzi w skrocie o to, ze na mocno zblokowanej srubie dobra glowica 3d powinna nadal dawac mozliwosc manipulacji - wlasnie bardzo precyzyjnej. a ta na mocno skreconej srubie dawala sie przesuwac tylko skokowo - plynnosc uzyskiwala dopiero przy dosc sporym luzie (dajacym precyzje ruchow nie lepsza niz kulowe). wada dotyczyla czego innego, wiec to jest raczej standard...

natomiast 322rc2 ma prawie same zalety:).

The Structorr
06-05-2007, 20:57
natomiast 322rc2 ma prawie same zalety:).
Tylko jak ja to mam wytłumaczyć zonie? :confused:

bukowy dziad
06-05-2007, 23:54
Tylko jak ja to mam wytłumaczyć zonie? :confused:

hehe - a to juz twoj problem:) w innym watku dzisiaj wlasnie napisalem, ze zanim sie ozenie musze jeszcze sobie sprawic pare rzeczy -70-200 itp, bo potem moze byc ciezko - jestes dobitnym przykladem, ze moja koncepcja jest sluszna:D:D

ale mozesz sprobowac pojsc w takim kierunku: wytlumacz zonie, ze wszystko co ponizej sie absolutnie nie nadaje i predzej czy pozniej i tak sie zmienia co najmniej na 322, tlye, ze ze strata na odsprzedazy starej glowicy. mozesz tez sie wesprzec praktycznoscia - 322 zajmuje mniej miejsca, nie obija scian, trudniej stluc jakas szybe itd.:) (dla ciebie wazne bedzie to, ze jest latwa w transporcie - nic sie w plecy nie wbija:)).

The Structorr
07-05-2007, 20:07
ale mozesz sprobowac pojsc w takim kierunku: wytlumacz zonie, ze wszystko co ponizej sie absolutnie nie nadaje i predzej czy pozniej i tak sie zmienia co najmniej na 322, tlye, ze ze strata na odsprzedazy starej glowicy. mozesz tez sie wesprzec praktycznoscia - 322 zajmuje mniej miejsca, nie obija scian, trudniej stluc jakas szybe itd.:) (dla ciebie wazne bedzie to, ze jest latwa w transporcie - nic sie w plecy nie wbija:)).

Hehe, dzięki za radę ale to raczej nie przejdzie. Chyba pójdę inną drogą - moja żona nie musi znać prawdziwej ceny tego zestawu:twisted: Cenę statywu jakoś przełknie a powiem że głowica była w zestawie :p

pozdrawiam

bukowy dziad
07-05-2007, 20:16
Hehe, dzięki za radę ale to raczej nie przejdzie. Chyba pójdę inną drogą - moja żona nie musi znać prawdziwej ceny tego zestawu:twisted: Cenę statywu jakoś przełknie a powiem że głowica była w zestawie :p

pozdrawiam

hehe to mi przypomina jak pewien znajomy milosnik rowerow kupil sobie pedaly SPD. zona mu zrobila awanture, ze wydal na pedaly prawie 200 zlotych...ciekawe co by mu zrobila, gdyby wiedziala, ze kosztowaly prawie 1000:D

KJO
09-05-2007, 12:07
Cześć!

Właśnie jestem na etapie wyboru statywu i głowicy. Co do statywu - już prawie na pewno będzie to Manfrotto 055PRO B. Nie mogę się zdecydować na głowicę. Kulowa jest wygodna i szybka ale czasem przydałoby się coś bardziej precyzyjnego. Czyli albo 486RC2 albo 804 RC2. W katalogu Manfrotto znalazłem jeszcze coś co się nazywa Horizontal Grip Action Ball Head 322RC2, z nazwy kulowa ale ten grip chyba powinien zapewnić lepszą precyzję (tak mi się wydaje). Czy używał ktoś może tą głowicę? Wygodne to jest? I czy warto swojej ceny, bo nie jest najtańsza.

też chciałem kupić 322 ale w sklepie mi ją odradzali, podobno sypią się sprzęgła w nich. Nie wiem na ile jest w tym prawdy ale ja koniec końców wziąłem 486rc2