Zobacz pełną wersję : Lampa YN-568 EX i tryb HSS
nikoniarz
13-01-2015, 21:48
Witam.
Planuję zakup tejże lampy i stąd moje pytanie do jej właścicieli- jak sprawuje się w niej tryb HSS? Nie ma z nim żadnych problemów? Chcę kupić tą lampę głównie ze względu na obsługę HSS gdyż w 90% przypadków będę z niego korzystał, dlatego wolałbym aby nie dostarczał negatywnych "przygód". Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.
Przemek-83
14-01-2015, 19:33
A na jakiej puszcze będziesz pracował?
nikoniarz
14-01-2015, 21:51
A na jakiej puszcze będziesz pracował?
Oczywście na takiej obsługującej Auto FP.
Ja szukam lampy do D7000 czy ten YN się nada do tego body? Wacham się pomiędzy YN568 a METZ 52 AF-1. W Metz chamuje mni dotykowe menu i szybkośc zmiany o +/-1EV.
nikoniarz
14-01-2015, 22:39
Mam podobny dylemat- 568EX czy 52 AF-1. Aczkolwiek bardziej skłaniam się ku YN właśnie ze względu na klasyczne przyciski gdyż wolę korzystać z kompensacji błysku przy lampie niż przy body.
Mam podobny dylemat- 568EX czy 52 AF-1. Aczkolwiek bardziej skłaniam się ku YN właśnie ze względu na klasyczne przyciski gdyż wolę korzystać z kompensacji błysku przy lampie niż przy body.
Panowie bierzecie pod uwagę iż YN568EX nie ma i-ttl-bl? Mam właśnie YN i w sumie jestem zadowolony ale na dzień dzisiejszy chyba jednak wybrałbym Metza.
nikoniarz
14-01-2015, 23:06
Panowie bierzecie pod uwagę iż YN568EX nie ma i-ttl-bl?
Dla mnie istotny jest HSS w związku z tym taki a nie inny temat wątku.
HSS masz w 52 AF-a i 568EX.
YN :
+ mocniejsza
+ lepszy plastik
+ klasyczne sterowanie
+ tańsza
+ strobo
+ FEB
Metz 52 :
+ Master
+ i-TTL-BL
+ lepsza powtarzalność (wg opinii na tym forum)
+ Servo Tryb błysku z funkcjami uczenia
+ USB - możliwość wgrania nowego firmware
Mimo to dalej się wacham która :/
nikoniarz
14-01-2015, 23:48
Okej, wiem co która oferuje bo czytać potrafię. Moje pytanie dotyczy tego jak HSS spisuje się w praktyce :)
Przemek-83
15-01-2015, 14:56
Ja wybrałem po 565ex właśnie tego metza ze względu na powtarzalność błysku. Nie ze zwględu na hss bo moja puszka nie obsługuje ale mimo to wolałem mieć gwarancje lepszej jakościowo lampy.
Korekte nie wiem czy nie szybciej zrobię na tym dotyku niż w yn na tych koślawych klawiszach. Osobiście bardzo się zawiodłem na yn. Dla mnie to szajs ale to moja subiektywna opinia. Nie wychwalam metza bo to też nie jest moje marzenie :p chcialem kupic sb-800 ale dać za lampę ok 800 która ma 6-8 lat to przesada.
nikoniarz
15-01-2015, 15:22
Przemku, mam pytanie- czy korekte blysku w 568 wprowadza sie bezposrednio wybierakiem? W sensie ze na + to w gore lub w prawo, a na - w dol lub w lewo?
Tak bezpośrednio w lewo minus i w prawo plus.
Przemek-83
15-01-2015, 17:05
Przemku, mam pytanie- czy korekte blysku w 568 wprowadza sie bezposrednio wybierakiem? W sensie ze na + to w gore lub w prawo, a na - w dol lub w lewo?
Miałem 565 ale w niej jest tak samo czyli prawo-lewo kursorem.
w 52 dotykasz ev i góra-dół + potwierdzenie poszczególnego stopnia przez dotyk.Trwa może 3 sekundy dłużej ale za to nie trzeba tak często tego używać w 52 i walić +2 jak w yn:P
nikoniarz
15-01-2015, 17:07
Dzięki za odpowiedź Panowie. Czyli jak dla mnie pod tym względem rewelacja- identycznie jak mam 468-II.
nikoniarz
17-01-2015, 20:23
Kupiłem 568EX. Czas pokaże, czy był to trafiony zakup.
Kupiłem 568EX. Czas pokaże, czy był to trafiony zakup.
Daj proszę znać czy będzie działać poprawnie HSS, pozdrawiam i gratuluję dobrego mam nadzieję wyboru.
nikoniarz
18-01-2015, 16:33
Daj proszę znać czy będzie działać poprawnie HSS, pozdrawiam i gratuluję dobrego mam nadzieję wyboru.
Pierwsze próby z lampą satysfakcjonujące. Najkrótsza synchronizacja z czasem 1/8000 sek działa poprawnie. Kilkanaście fotek testowych z ruchliwym psem i różnymi, krótkimi czasami zakończone sukcesem. W sumie to żadna fotka nie była naświetlona niepoprawnie więc 100% satysfakcji. Z czasem wyjdzie czy wszystko jest okej jak przyjdzie robić po 200-300 fotek z lampą. Wtedy być może jakieś błędy mogą wyjść na jaw.
Moc błysku ponad moje potrzeby. TTL działa lepiej niż w 468-II. Fajna opcja szybkiego włączania/wyłączania lampy.
Samo menu wydaje mi się dość skomplikowane i jakieś mało logiczne w użyciu. Ale lampę mam dopiero od wczoraj więc pewnie temat do ogranięcia.
Zastanawia mnie bzyczenie podczas ładowania się lampy oraz co kilka sekund nawet jak jest nieużytkowana. Ciekawe czy każdy egzemplarz tak ma czy moja jest jakaś felerna. W każdym razie nie zaprzątam sobie tym głowy- zdechnie to będę reklamował.
Póki co to tyle.
Pierwsze próby z lampą satysfakcjonujące....
Póki co to tyle.
Dzięki za informacje, przed 568ex miałem przez tydzień Nissina 866 MKII i on też mi piszczał, trzeszczał, jęczał i piskał, niestety nie współpracował z moim body bezprzewodowo przez YN622 więc szybko zmieniłem na Yn.
nikoniarz
18-01-2015, 20:42
Co mnie w tej lampie pozytywnie zaskoczyło (a nie zdawałem sobie sprawy, że może taką funkcję posiadać), to wybór między DX a FX. Akurat korzystam z obu formatów więc taka możliwość wyboru bardzo cieszy.