PDA

Zobacz pełną wersję : Jak brzytwa z automatu

DR5000
13-01-2015, 21:00
Zapraszam na nasz najnowszy film, w którym opowiadam jak pracujemy autofokusem :)

http://www.youtube.com/watch?v=Ql1p_UrCUfo

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/01/wpid16413007-1.jpg
źródło (http://dr5000.com/wp-content/uploads/wpid16413-007.jpg)

wasilewk
13-01-2015, 21:37
Podobało się.

zbyszekD7000
13-01-2015, 22:13
Obejrzałem, temat do przemyślenia i wdrożenia :)
Dzięki za kolejny poradnik :)

Valdek_Tychy
13-01-2015, 22:43
No i okazało się,że stary i głupi jestem :D

Notoryczna
13-01-2015, 23:16
Bardzo pouczające, dzięki!
(kanał zasubskrybowany)

kattebush
14-01-2015, 11:38
Człowiek całe życie się uczy. Bardzo ciekawe i przejrzyście wytłumaczone. Oczywiście - kanał zaubskrybowany!

adriansocho
14-01-2015, 13:38
Kolega ma niesamowity głos/intonację, musi to być niesamowity atut przy rozmowach z klientami. A treść? Skomentuję jak obejrzę do końca (teraz w pracy nie mogę), ale jestem przekonany, że się nie zawiodę - tzn. moja wiedza ulegnie poszerzeniu:)

Wyrwiząb
14-01-2015, 16:18
Bardzo pouczające, dzięki!
(kanał zasubskrybowany)

Rewelacja, oczywiście zasubskrybowałem. Dodatkowo sam prowadzący bardzo sympatyczny i ma miły głos, zwyczajnie nie wkur..a :) Muzyka w tle niepotrzebna, reszta perfekcja
Dziś przeglądnę inne filmy, DZIĘKI!

adriansocho
14-01-2015, 17:03
Ale z drugiej strony, powinien być minus za ubliżanie mojemu aparatowi (20:54) :D

RobertMiernik
14-01-2015, 17:10
Żeby tylko Twojemu, mój aparat ma jeden punkt AF!

manfred
15-01-2015, 07:28
Pytałem na fejsie ale cisza co ten film zmienia zmienił w Waszym podejściu do ostrzenia. No bo nie sądzę że teraz wszyscy będą ostrzyc manualnie

Wysłane listem poleconym

Wyrwiząb
15-01-2015, 10:42
Pytałem na fejsie ale cisza co ten film zmienia zmienił w Waszym podejściu do ostrzenia. No bo nie sądzę że teraz wszyscy będą ostrzyc manualnie

Wysłane listem poleconym

Facet z filmu to Ty? Jeżeli tak, to już Cię lubię :)
Generalnie, wreszcie zrozumiałem zasadę działania AF przy LV i przez wizjer. Pomocne było dla mnie wyjaśnienie kwesti łapania ostrości na rzęsach i gałce ocznej.

jac0205
15-01-2015, 13:22
Jesteś genialny. "Szanowni moi drodzy, kochani" :)

tomtytus
15-01-2015, 13:24

Wysłane listem poleconym

No właśnie…oczywiście film jest bardzo ciekawy, obrazowo i łopatologicznie omówionych jest wiele interesujących kwestii.
I przede wszystkim szacunek do autora - że mu się chciało :)

Ale jak ma się to wszystko do codzienności i jak zdobyta wiedza wpłynie na fotografowanie?
Mi najbardziej dała do myślenia rekompozycja: faktycznie tak robię i wiele osób, które znam/obserwowałem robi dokładnie to samo. Pewnie dla tego, że to szybsze niż wybieranie przyciskiem odpowiedniego punktu ostrości.
Czasami robiąc w ten sposób faktycznie nie było to końca ostro tak, jakbym sobie tego życzył ale zastanawiam się, czy wynika to właśnie z rekompozycji czy z tego, że obiektyw jest najostrzejszy w centrum kadru a po bokach już niekoniecznie.

No i druga sprawa, którą myślę, że warto zapamiętać to właśnie ostrzenie na oczy, co nie jest zbyt proste i przeważnie kończy się ostrością na rzęsach. Faktycznie - warto tu spróbować ostrzyć poziomym punktem ostrości oraz mieć na uwadze, że głębia ostrości jest większa za niż przed punktem ostrości :)

Jesteś genialny. "Szanowni moi drodzy, kochani" :)

To akurat kojarzy mi się z tekstem gościa z jednej weselnej kapeli, tylko on mówił chyba "szanowni moi drodzy mili" :)

GaijinPawel
15-01-2015, 14:45
Daje do myślenia, może pobawię się z tym manuałem. Szczególnie że często przy makro mam z AF problemy. Dziękuję za pouczającą lekcję.

Luis___
15-01-2015, 14:51
Tak, tak, szacunek do Autora! Długo już robię fotki na poważnie, a jednak coś skorzystałem. BRAWA i dzięki.

ed.go.
15-01-2015, 16:02
Duża dawka wiedzy przekazana w bardzo interesujący sposób czekam na następnlp
ciekawy temat pozdrawiam autora

wagabundy
15-01-2015, 16:56
odpaliłem, zobaczyłem facjatę, "ło matko, gość będzie nawijał przez 0,5h, nie do wytrzymania" ;) A pierwszy raz spojrzałem na zegarek dopiero w 11 minucie, a drugi w 25 ze smutkiem, że to już koniec! :) Naprawdę przyjemnie się słucha/ogląda*. Oczywiście jest subskrypcja, bo czekam z niecierpliwością na kolejne! Fajny głos, ciekawie i lekko przedstawiony temat, wyłożony dość łopatologicznie, ale wyczerpująco i precyzyjnie! 5+ za całokształt, filmik bardzo przyjemny w odbiorze! Idziecie w dobrym kierunku :) Dzięki i czekam na więcej :)

notdot
15-01-2015, 22:23
dobry materiał, trzeba będzie obejrzeć 2 raz, pauzować i bawić się aparatem od razu

EMILjo
16-01-2015, 10:43
Świetne! Świetnie prowadzicie i opowiadacie o różnicach! Tak trzymać!

rotor
16-01-2015, 16:43
..ale drugim razem poproszę o jakieś tło dla lektora,..nie wiem - jakiś dywan, arras, gobelin , czy cuś ;)

DR5000
18-01-2015, 10:58
Pięknie dziękuję za wszystkie opinie! Jestem mega zaskoczony, że film został tak dobrze odebrany :) Rekompozycja, niechęć do ostrzenia ręcznego - zdecydowanie róbcie to tak, jak Wam podpowiada sumienie.

Jeśli chodzi o szybkość filmu i muzykę - temat tego filmu to bardziej rozrywka niż wykład, na temat "powszechny" i tak też do tego podchodzę, jak do pogadanki przy piwku. W pracy zwykle tempo użycia tej wiedzy jest dużo większe, dochodzi stres, przeszkadzajki, więcej zmiennych (choćby kompozycja i ekspozycja). Mogę za to obiecać, że następnym razem muzykę dobiorę mniej wyrazistą i będę pracował nad dykcją :)

Raz jeszcze dziękuję za taki odbiór i tyle dobrych słów w naszą stronę! W internecie to się nie zdarza :)

Czy ten temat jest już zmęczony, czy jak zrobię kilkuminutowe uzupełnienie to będzie to jeszcze do strawienia? :)

RAF7705
18-01-2015, 12:34
Rób śmiało.

zbyszekD7000
18-01-2015, 13:06
czekamy na kolejne :)

gniady
18-01-2015, 20:57
Realizacja filmu... genialna!

Pozdrawiam

ecml
19-01-2015, 12:40
Brawo Panowie, brawo! Zwięźle, treściwie, kompetentnie, ciekawie i na temat, brawo!

tomek s
21-01-2015, 11:10
Phi, wypraszam sobie żadnym szaleńcem nie jestem (od 18:50 filmu), raczej cierpliwym pstrykaczem który stara się ominąć ograniczenia sprzętowe (bocznych też czasami używam) :twisted:
Bardzo ciekawy film, dobrze podany, znowu pod tą ścianą 8-)
Pozdr

RomanZWrocławia
20-10-2015, 13:34
I też dziękuję bo skorzystałem
już już miałem żegnać się ze stratą ze swoim AF nikkorem 85/1.4 D bo ostrzył zbyt nieprzewidywalnie, kiedy zbiegły się dwa wydarzenia: kupiłem przyzwoitą lupę, wizjer do filmowania za pomocą lustrzanki (SWIVI) i przypomniałem sobie wasz film.
Przełączyłem się na AF w trybie Live View i okazało mam szkło celne, ostrzące bez pudła w wybrany przeze mnie punkt. :)
Niby wszystko jest w instrukcji, ale kto by to czytał i wyciągał wnioski. Znacznie przyjemniej obejrzeć film.
A i jeszcze jedna niespodziewana korzyść: praca w trybie LV jest wolniejsza co spowodowało, że przed każdym naciśnięciem spustu zastanowiłem się dłużej co robię, żeby nie czekać na ponowne pojawienie się obrazu na wyświetlaczu. Dzięki temu zrobiłem ... mniej zdjęć.

vid3
21-10-2015, 09:39
Mam pytanie z innej beczki.
Wiecie może skąd można ściągnąć planszę do testów ostrości taką jak na filmie ?
W przyzwoitej rozdzielczości do wydruku na A1 albo A0.

RobertMiernik
21-10-2015, 12:34
z forum naszego...
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=191673

conio
21-10-2015, 12:37
Nie wiem czy to jest taka "jak na filmie", ale kiedyś znalazłem taką:
http://www.graphics.cornell.edu/~westin/misc/ISO_12233-reschart.pdf
Jest w PDF i wygląda na wektorową (czyli można ją powiększać). Natomiast pozostaje kwestia samego wydruku (jego jakości i wyniku końcowego), co by taka tablica miała jakiekolwiek parametru umożliwiające "zmierzenie" czy zweryfikowanie czegokolwiek.
W końcu pro tablice kosztują, ponieważ trzeba je odpowiednio wyprodukować.
Ale nie wykluczam, że ta z linku do prostych, amatorskich zastosowań może być wystarczająca.

mmluty
21-10-2015, 14:29
Ta tablica której link podałeś służy raczej do czegoś innego niż to czego dotyczy wątek . W tym wątku mowa o ustawianiu ostrości a przedstawiona w linku tablica służy do pomiaru rozdzielczości (oczywiście po prawidłowym ustawieniu ostrości).

conio
21-10-2015, 14:47
Spox, zasugerowałem się oczekiwanym rozmiarem (A1, A0), co dość dziwne jak dla "kartonika do pomiaru BF/FF".