Zobacz pełną wersję : Filmy na nosniku w jakości 4K
Czy ktos wie gdzie (i czy) mozna nabyc filmy zrealizowane w natywnej rozdzielczosci 4K?
Interesuje mnie film Gone Girl i Sony Polska podaje, ze zostal zrealizowany w jakosci 4K, ale nigdzie nie moge znalezc sklepu, ktory by ten film w jakosci 4K sprzedawal.
Prosze o info jak ktos ma wiarygodne info w temacie.
edyta: wlasnie doczytuje, ze nie ma opracowanego standardu zeby takie filmy rozprowadzac na fizycznych nosnikach (ktos zaspal ;)
mozna jedynie sciagnac wersje cyfrowa... tyle, ze nadal nie wiem gdzie ja znalezc, tzn kupic.
Zrobili telewizory 4k, tylko nie ma co na nich oglądać.
Niektórzy się nabrali...
Zrobili telewizory 4k, tylko nie ma co na nich oglądać.
Niektórzy się nabrali...
No jak, w sklepie możesz oglądać aż do godziny zamknięcia sklepu. :)
troche lipa. poki co mozna pograc na kompie w rozdzielczosci 4K jak ktos ma mega mocnego kompa.
pierwsze filmy na ultra Hd Blu-ray maja sie pojawic pod koniec 2015.
jedyne pocieszenie jest takie, ze filmy juz od jakiegos czasu sa krecone w 4K a Gone Girl byl pierwszym filmem calkowicie zrealizowanym w 6K.
http://www.4kshooters.net/2014/08/13/david-finchers-gone-girl-1st-feature-film-shot-entirely-in-6k/
Jak juz bedzie nosnik to te wszystkie filmy beda dostepne w UHD.
To, ze byl zrobiony/krecony w 4K to nie znaczy, ze tak byl wydany...
Tasma filmowa 35mm ma rozdzielczosc 6K, takze to o niczym nie swiadczy w jakiej rozdzielczosci cos nagrano.
W 4K to co najwyzej filmy dla doroslych mozna sobie posciagac :P Nic innego nie widzialem w tej rozdzialce jeszcze.
Tasma filmowa 35mm ma rozdzielczosc 6K, takze to o niczym nie swiadczy w jakiej rozdzielczosci cos nagrano.
No chyba, że nie korzysta się z taśmy filmowej w kinematografii, a kamer cyfrowych.;)
To, ze byl zrobiony/krecony w 4K to nie znaczy, ze tak byl wydany...
Byl zrobiony w 6K to raz (kamera REDa). A dwa to znaczy tyle, ze jak bedzie mozliwosc dystrybucji na fizycznym nosniku w jakosci 4K to na bank tak zostanie wydany... i na to czekam :)
Sony Polska podaje, ze zostal zrealizowany w jakosci 4K, ale nigdzie nie moge znalezc sklepu, ktory by ten film w jakosci 4K sprzedawal.
Nic dziwnego, że tak podają, bo większość materiałów w kinach jest też w tej rozdziałce, albo nawet wyższej. Nie znaczy to jednak, że wersja 4k kiedykolwiek i gdziekolwiek będzie do kupienia w handlu. Może być, ale nie musi.
poki co najwiecej materiałów 4K jest na youtube i vimeo :) i trzeba przyznać, że jakościowo jest mniam :)
YouTube i jakość to nie są słowa które powinno się ze sobą zestawiać :)
@prz3mo (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=6482): uwazasz, ze producent majac film w jakosc lepszej niz 1080p i majac medium w postaci zatwierdzonego i ustandaryzowanego nosnika zawaha sie zeby na tym zarobic?
takich rzeczy handel jeszcze nie widzial.
YouTube i jakość to nie są słowa które powinno się ze sobą zestawiać :)
zdziwilbys sie, youtube czy vimeo pieknie streamuje filmy w 4k na tv 4k (wbudowana aplikacja) i jak sie pusci
np. najnowsza reklame gopro z ich firmowego profilu czy pare innych materialow w tej jakosci no to jest naprawde
apetycznie :) i niestety wszystkie materialy fullhd wymiękają :)
foto4deg
14-01-2015, 18:32
Oglądałem na nowym imacu z 5k film nagrany w 4k z vimeo - cud, miód i orzeszki.
@prz3mo (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=6482): uwazasz, ze producent majac film w jakosc lepszej niz 1080p i majac medium w postaci zatwierdzonego i ustandaryzowanego nosnika zawaha sie zeby na tym zarobic?
takich rzeczy handel jeszcze nie widzial.
Widział, widział, ponieważ będzie to niewypał. Nie przyjmie się. No, może wśród garstki. 99% ludzi jest wszystko jedno czy HD czy też fullHD, a co dopiero 4, 6 czy 100K.
foto4deg
14-01-2015, 18:36
Widział, widział, ponieważ będzie to niewypał. Nie przyjmie się. No, może wśród garstki. 99% ludzi jest wszystko jedno czy HD czy też fullHD, a co dopiero 4, 6 czy 100K.
To dziwne. W Japonii uruchomili chyba już programy tv w 4k, a u nas jeszcze dobrego fullhd nie ma...
To dziwne. W Japonii uruchomili chyba już programy tv w 4k, a u nas jeszcze dobrego fullhd nie ma...
Setki lat izolacji Japonii zrobiły swoje. Oni są specyficzni i jeszcze im nie przeszło. DO 2020 roku maja uruchomić nadawanie 8K.
O telewizorach HD w Japonii oglądałem program na heliosie jak miałem 12 lat, czyli 25 lat temu.
To jak u nich są programy 4k, to u nas za 25 lat i z tym się zgodzę.
No to biegiem do sklepu, żeby 4k TV nie wykupili :-)
full hd? u nas nawet o dobre hd ciezko. Zadna polska tv nie nadaje w 1080p, wiekszosc to material 480p skalowany do 720p. niekore stacje nadaja w 720p, ale mozna je na palcach jednej reki policzyc :P
Ciężko się dziwić, biorąc pod uwagę jaki byłby koszt przejścia na wyższą jakość. Często oznaczałoby to konieczność całkowitej wymiany sprzętu, od infrastruktury informatycznej, do wizyjnej. Pamiętajcie o tym, że Polska jest krajem biednym, z gospodarką która się zwija, a nie rozwija.
foto4deg
15-01-2015, 01:51
Pamiętajcie o tym, że Polska jest krajem biednym, z gospodarką która się zwija, a nie rozwija.
To nie jest dział humor.
Borat1979
15-01-2015, 02:01
W 4K to co najwyzej filmy dla doroslych mozna sobie posciagac :P Nic innego nie widzialem w tej rozdzialce jeszcze.
O matko to musi być szkujące doświadczenie zobaczyć w takiej rodzielczści te celulity, rozstępy i blizny po operacjach plastycznych szczególnie tych starszych przechodzonych aktoreczek ;)
To nie jest dział humor.
Nie jest.
O matko to musi być szkujące doświadczenie zobaczyć w takiej rodzielczści te celulity, rozstępy i blizny po operacjach plastycznych szczególnie tych starszych przechodzonych aktoreczek ;)
Japończyków kręcą takie rzeczy.:lol:
velaskez
15-01-2015, 20:47
Nie ma dostępnych 4K bo i na czym mieliby je rozprowadzać. Jako ciekawostkę mogę powiedzieć, że np. filmy cyfrowe właśnie w 4K do kina (Multikino, Helios czy inne) przychodzą na zaplombowanych dyskach twardych :D W formacie JPEG2000, z maksymalnym bitratem na poziomie 250Mbit/s (1.3MB/klatke *24 klatki na sekundę). Film + 20-40min reklam waży 400GB. I na czym to sprzedawać w sklepie. Nikt filmu za 300 zł nie kupi, żeby móc w domu obejrzeć 4k, którego i tak na ekranie 40-50" nie zobaczy.
Dlatego dalej, mimo wszystko, chodze do kina :mrgreen: Czekam na "multisporta" na kino.
Sendilkelm
21-01-2015, 13:35
Wy tu o 4K, a Samsung pokazał już 8K :)
http://technowinki.onet.pl/3d-bez-okularow-na-110-telewizorze-samsunga-w-8k-na-ces-2015/mvdcj
HYPER,
pisałem do Ciebie na skrzynkę i odpisałeś. Niestety nie jestem w stanie napisać bo masz zapchaną skrzynkę odbiorczą. Napisz mi proszę swojego maila na skrzynkę. Dzięki i czekam.
kosi_