Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Tyniec2
1
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://s1289.photobucket.com/user/vienko79/media/ttt5_zpsfc47c540.jpg.html)
Mz za duzo kontrastu , a kadr sie podoba.
Nadmiar kontrastu wynika z ciągnięcia z ciemnicy większości kadru. Szkoda, bo kadr dobry i kolorki ciekawe by być mogły, teraz niestety kolorystyka dziwaczna trochę.
To jest zdjecie pola czy zamku? Bo jak to drugie to dlaczego pole sie swieci, a zamek niknie w ciemnosciach? ;)
To jest zdjecie pola czy zamku? Bo jak to drugie to dlaczego pole sie swieci, a zamek niknie w ciemnosciach? ;)
A tak na zrowy rozsadek jak myslisz?
Sam zamek,skaly i krzaki sa w cieniach,wiec dziwnie by wygladalo zdjecie ,ktore w cieniach jest jasniejsze niz w "swiatlach"
Dziwnie to teraz wyglada. Trzeba bylo olac to pole, ktore zajmuje pol kadru i skupic sie na zamku :twisted:
Dziwnie to teraz wyglada. Trzeba bylo olac to pole, ktore zajmuje pol kadru i skupic sie na zamku :twisted:
Racja ale tu akurat robilem stalka 14mm wiec gdybym podszedl blisko do zamku ,to dopiero mialbys pole do tego zeby sie "wyzyc":)
Ja sie nie wyzywam, ja tylko pisze o tym co widze. 14mm nie jest zle, pytanie co bys z tego wyrzezbil ;) ale dobra, moze ktos jeszcze cos napisze :mrgreen:
poletko zajmujące pół kadru to jednak bym przyciemnił a odrobinę wyciągnął mur z cienia i już
Panowie, to nie zamek, to klasztor.
Jeśli chodzi o sam kadr, cóż...no szału ni ma, w sumie mam podobne odczucia co shaolin.
Xavier80
15-01-2015, 22:06
Nadmiar kontrastu wynika z ciągnięcia z ciemnicy większości kadru.
?? A nie jest przypadkiem odwrotnie ? Wyciągając cienie zmniejszasz kontrast, podobnie jak wyciągając szczegóły ze świateł. Te dwa etapy wpływają na zmniejszenie kontrastu a nie jego zwiększenie
Nie, nie jest. Wyciągając z cieni to co czarne pozostaje czarne, rozjaśniasz to co się da rozjaśnić, więc miejscowo zwiekszasz kontrast. Poza tym zwykle po tej operacji dodatkowo zwieksza się kontrast sztucznie dla poprawy efektu.
(...)Wyciągając z cieni to co czarne pozostaje czarne, rozjaśniasz to co się da rozjaśnić, więc miejscowo zwiekszasz kontrast. (...)
Pewny jestes? :D
zarówno przy rozjaśnianiu cieni jak i przyciemnianiu świateł luminancja tych obszarów przy wyciąganiu się zmienia. Nie pojawiają się w nich szczegóły, bo to jest niemożliwe, jednak luminancja samego obszaru odpowiednio dla cieni się zwiększa, a dla świateł zmniejsza. Proponuję prosty test w LR, ja takowy właśnie zrobiłem i na zdjęciu, na którym to testowałem w obszarach prześwietlonych luminancja spadła poniżej 100% natomiast na obszarach niedoświetlonych wzrosła.
Xavier80
16-01-2015, 11:37
Nie, nie jest. Wyciągając z cieni to co czarne pozostaje czarne, rozjaśniasz to co się da rozjaśnić, więc miejscowo zwiekszasz kontrast. Poza tym zwykle po tej operacji dodatkowo zwieksza się kontrast sztucznie dla poprawy efektu.
Niestety Duder, ale jesteś w błędzie. Opisana przez Ciebie operacja wpływa na zmniejszenie kontrastu a nie jego zwiększenie. Masz zarejestrowaną daną scenę, odzwierciedloną na histogramie. W momencie gdy wyciągasz ciemne partie obrazu to kontrast wzrasta, ale tylko w tych partiach, natomiast kontrast całej zarejestrowanej sceny spada. To właśnie dlatego po tej operacji wzmacnia się kontrast, jak słusznie zauważyłeś. Samo wyciąganie z cienia z pewnością go zmniejsza.
element07
16-01-2015, 21:00
Zdjęcie bez szału :) Wydaje mi się że nadmiernie przyciemniłeś niebo
W momencie gdy wyciągasz ciemne partie obrazu to kontrast wzrasta, ale tylko w tych partiach,.
A co ja napisałem? Cytuję sam siebie: "miejscowo zwiększasz kontrast".
Xavier80
17-01-2015, 01:10
A co ja napisałem? Cytuję sam siebie: "miejscowo zwiększasz kontrast".
Napisałeś, że nadmiar kontrastu wynika z wyciągania z ciemnicy większości kadru, co niestety nijak ma się do rzeczywistości :) Tak jak mówię, ta operacja zmniejsza kontrast danej sceny , To dlatego w następnych krokach podbija się zazwyczaj kontrast, czy to dedykowanym suwakiem, czy to przez ustawienie punktu bieli i czerni, czy też bardziej lokalnie przez d&b itp, sposobów jest wiele. Podobnie jak wiele sposobów jest na zmniejszenie kontrastu a jednym z nich właśnie wyciąganie z cieni.