PDA

Zobacz pełną wersję : Czy fotograf potrzebuje retuszera?

butterfly_
12-01-2015, 13:13
Moi drodzy,

Jako wschodzący retuszer, dla którego retusze były jedynie zajęciem hobbystycznym, chciałam spytać czy jako fotografowie sami retuszujecie swoje zdjęcia?Czy korzystać z pomocy retuszerów?

Pytam dlatego, że ciężko mi samej stwierdzić, czy warto iść uparcie tą drogą, jeśli nie zajmuje się fotografią.

Chciałabym, żebyście też ocenili czy moje retusze są dla Was, jako fotografów, akceptowalne?

Moje małe portfolio: www.p4ul4_.maxmodels.pl

RobertMiernik
12-01-2015, 13:21
Wszystko zależy od tego czy lubisz coś co chleba czy pasuje Ci suchy z wodą...

A tak serio, to oczywiście że dobrze mieć retuszera, niestety na rynku hobbystycznym zwykle retusz wykonuje się samemu, na rynku specjalistów od packshotów za 3zł od sztuki jak sama rozumiesz retuszer musiał by robić zdjęcia za 20 groszy.

Jeśli będziesz wybitna i będziesz miała dużo samozaparcia to może z czasem dopchasz się do rozsądniejszych fotografów, ale znów albo będzie to jakaś instytucja raczej albo kilkunastu naprawdę dobrze płacących fotografów inaczej zarobek raczej minimalny.

Podsumowując, w standardowym przypadku - na waciki może starczy...

doktor
12-01-2015, 13:25
Zgadzam się z Robertem. Poza tym, nie tylko retusz, ale również przygotowanie finalnych plików dla odbiorcy/klienta. W to wchodzi również*separacja i ew. retusz w CMYKu.

Wujot
12-01-2015, 15:24
Zlecam obróbkę - szczególnie gdy brakuje mi czasu.

pozdro
Wiesiek