Zobacz pełną wersję : nikon D7000
Witam serdecznie.
Jestem posiadaczką nikona D7000. Jest to moja pierwsza lustrzanka. Gdzies przeczytałam ze przy tym aparacie mogę korzystać tylko w trybie A i M jeśli posiadam obiektyw bez silnika.
Mam takie pytanie, jak mogę rozpoznać czy obiektyw posiada silnik czy go nie posiada? Chcę zakupić obiektyw oczywiście jeszcze nie wiem jaki, ale na razie pożyczyłam sobie od koleżanki nie używany przez nią obiektyw Nikkor AF 28-100 mm 3.5-5.6 G. Z tego do znalazłam z internecie dowiedziałam się ze jest to obiektyw bez silnika, dobrze myślę? Obiektywy z silnikiem są oznaczone AF-S? Muszę to widzieć bo chyba od tego zależy w jakim trybie mogę z niego korzystać A i M ? znowu zapytam czy dobrze myślę. Tak na prawdę dopiero raczkuje w tej kwestii. Jeszcze zapytam czy ustawienie z takim obiektywem może być na aparacie na AF i tak samo na M ?
Dziękuję z góry za odpowiedź.
Mozesz korzystac z kazdego z trybow na pokretle w Twoim aparacie, i beda w pelni funkcjonalne szkla bez wlasnego silnika :)
Oczywiscie inna kwestia to szkla w pelni manualne, ale i z tymi pomiar swiatla bedzie dzialal i wtedy tryb M bedzie jedynym slusznym :)
pozdro
pchelcok
12-01-2015, 12:02
Obiektywy z silnikiem oznaczone są skrótem AF-S, SWM (Nikkor) lub HSM (Sigma)
Wysłane z mojego HTC One
adriansocho
12-01-2015, 12:30
Chyba chodziło o obiektywy BEZ PROCESORA (czyli tańsze/starsze obiektywy plus kilka współczesnych konstrukcji jak Samyangi bez opcji AE czy Holga itp.). To, że ten aparat obsługuje takowe nie tylko w trybie M, ale także w trybie A jest jego wielkim plusem, gdyż odróżnia go od niższych modeli.
Archibald6803
12-01-2015, 16:44
No to żeście Panowie wyjaśnili dziewczynie ......
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/01/04icon_rotfl-2.gif
źródło (http://emotikona.pl/emotikony/)
Shuu ;
obiektywy dzielą się ogólnie na :
1. obiektywy manualne ( ostrość ustawia się w nich ręcznie , kręcąc odpowiednim pierścieniem); używając takich obiektywów trzeba body przełączyć w tryb manualnego ostrzenia "M" - przełącznik jest pod przyciskiem zwalniania obiektywów z bagnetu
2. obiektywy automatyczne ( ostrość ustawiana jest w nich automatycznie po naciśnięciu spustu w body ) ; używając takich obiektywów trzeba body przełączyć w tryb automatycznego ostrzenia "AF" - przełącznik jest pod przyciskiem zwalniania obiektywów z bagnetu
Obiektywy automatyczne natomiast dzielą się z kolei na :
1. posiadające własny napęd ( oznaczone są w zależności od producenta AF--S , SWM , HSM , itd. )
2. nie posiadające swojego napędu ( oznaczone zwykle "AF"); działają (ostrzą) automatycznie jeżeli podpięte są do body ( puszki) posiadającej specjalny silnik ( śrubokręt ).
W swoim d7000 używać możesz wszystkich typów obiektywów ;
ale
najwygodniej Ci będzie używać obiektywów automatycznych ( obojętnie czy AF czy AF-S).
Twoje body ma silnik który obsłuży te obiektywy które nie mają swojego silnika , a z kolei te które mają swój silnik też będą działać.
okej czyli dowiedziałam się o rodzajach obiektywów i że ten który mam należy do tych bez silników. a jak z tym trybem? korzystać z tego A i M jak mowi instrukcja czy jak jeden pan z forum w każdym trybie? Możecie mi jeszcze polecić jakiś obiektyw? Interesują mnie raczej fotografie ludzi ;)
Archibald6803
12-01-2015, 17:12
okej czyli dowiedziałam się o rodzajach obiektywów i że ten który mam należy do tych bez silników. a jak z tym trybem? korzystać z tego A i M jak mowi instrukcja czy jak jeden pan z forum w każdym trybie? Możecie mi jeszcze polecić jakiś obiektyw? Interesują mnie raczej fotografie ludzi ;)
czy mówisz o tych symbolach M i A które są na górze body , na kółku ? czy mówisz o tych symbolach M i AF które są pod przyciskiem zwalniającym bagnet na dole body?
tak tak dokładnie. tam jeszcze jest Auto M A S P U i cos tam jeszcze :)
Archibald6803
12-01-2015, 17:19
tak tak dokładnie. tam jeszcze jest Auto M A S P U i cos tam jeszcze :)
to jest całkiem inny temat....... to są tryby fotografowania;
żeby za bardzo nie pomieszać Ci w głowie napiszę możliwie najprościej :
z obiektywami automatycznymi możesz używać KAŻDEGO trybu fotografowania
musisz tylko pamiętać aby używając obiektywu bez silnika , po założeniu go do body , ręcznie nastawić na tym obiektywie przesłonę na największą wartość jaka w nim jest (przeważnie 22) ; właściwą wartość przesłony wówczas w trybie M , A dobierać będziesz kręcąc kółkiem nastaw w body.
cytat z książki " Obiektyw bez procesora może być używany tylko w trybach A ( automatyka z preselekcją przysłony) i M ( tryb manualny) przy czym przysłonę można usatwiać tylko za pomocą pierścienia przysłony na obiektywie. wybranie innego trybu powoduje zablokowanie spustu migawki"
Archibald6803
12-01-2015, 17:27
cytat z książki " Obiektyw bez procesora może być używany tylko w trybach A ( automatyka z preselekcją przysłony) i M ( tryb manualny) przy czym przysłonę można usatwiać tylko za pomocą pierścienia przysłony na obiektywie. wybranie innego trybu powoduje zablokowanie spustu migawki"
To kolejny, całkiem inny temat !
ale o tym to napiszę Ci za 2-3 godziny ( jeżeli jakiś kolega wcześniej mnie nie wyręczy ).
akurat ten który mam nie ma pierścienia do ustawiania przesłony na obiektywie.
Dziękuje za wszystkie informacje :) mam nadzieje ze nie byłam strasznie męcząca :)
Masz pożyczony Nikkor AF 28-100. Posiada on procesor i ma AF z D7000. Będzie działać w 100% z D7k w każdym dostępnym trybie z tarczy. Przysłonę w tym obiektywie ustawiasz jednym z pokręteł w body.
Archibald6803
12-01-2015, 21:18
Jest dokładnie tak jak napisał kolega puciek. Tym obiektywem możesz fotografować we wszystkich trybach (P,S,A,M).
Myślę , że powyższa wiedza całkowicie powinna Ci obecnie wystarczyć ; niewskazane jest MZ teraz dalsze rozwijanie tematu obiektywów z podziałem na -bez procesora i -z procesorem ; raczej ich nie będziesz (chyba) chwilowo używała ;
Odnośnie poprzedniego zapytania:
................ Możecie mi jeszcze polecić jakiś obiektyw? Interesują mnie raczej fotografie ludzi ;)
1.Podaj jaką ewentualną kwotę gotowa jesteś przeznaczyć na zakup.
2. Co rozumiesz pod pojęciem fotografowania ludzi ; czy chodzi o portret ? reportaż ?
3. Czy akceptujesz możliwość zakupu obiektywu używanego.
Jest tak dużo różnorakich obiektywów, że aby w miarę trafnie doradzić potrzeba znać precyzyjne odpowiedzi na powyższe pytania.
Obiektyw, który pożyczyłaś jest bardzo słabym instrumentem optycznym ; MZ szkoda sobie nim zawracać głowę ; szybko zniechęci Cię on do fotografowania .
Trzeba kupić coś przyzwoitego.
już rozumiem. pomyliłam silnik z procesorem. no cóz na błędach się człowiek uczy.
Tak wiec myślałam o kwocie mniej więcej kolo 1000-1500 zł :P
Raczej portret :) i w sumie może być i używany.
Archibald6803
12-01-2015, 22:03
już rozumiem. pomyliłam silnik z procesorem. no cóz na błędach się człowiek uczy.
Pomyślałbym wobec tego o Sigmie 17-50/2.8 OS. Koszt nowego : ok.1500 zł
To MZ najlepszy wybór dla Ciebie na najbliższy czas.
Za 1000-1500 zł można dostać Nikorra 85mm 1.8, można dostać jakąś stałkę makro 60mm lub 100mm (105mm), które też całkiem fajnie sprawują się w portretach.
mam pytanie czy ktoś ostatnio kupował nowe D7000? jak wyglada sytuacja z Af? będę wdzięczny za info bo się mocno zastanawiam..
adriansocho
15-01-2015, 15:45
Tak, a ja nie dostałem szacunu za rozpracowanie tej zagadki :((
W tej kwocie przecież znajdziesz bardzo wiele fajnych obiektywów do portretu: 50/1.8G, 50/1.4, 85/1.8D (a może i G),
kilka różnych stałek (może nawet Heliosa 85/1.5 bardzo polecanego ze względu na wirujący bokeh, oraz Samyanga 85/1.4, którego akurat przypadkiem chcę sprzedać:)