PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Wschód

harb
11-01-2015, 21:15
Gdynia Orłowo

zapraszam

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://postimage.org/)

pozdrawiam

Lecta
11-01-2015, 21:58
podoba mi sie ten zoltawy highlight od lewej na barierce... fajne polaczenie cieplych i zimnych kolorow, nadaje temu urok zdecydowanie. kadr tez dobry.

tomgol
11-01-2015, 23:15
dobrze skadrowana, z ładnymi kolorkami fotka. Mam pytanko tylko co do techniki.
Stosowałeś jakieś filterki do ob. 14mm czy to jest lekki hdr-ek.

harb
11-01-2015, 23:36
dobrze skadrowana, z ładnymi kolorkami fotka. Mam pytanko tylko co do techniki.
Stosowałeś jakieś filterki do ob. 14mm czy to jest lekki hdr-ek.

wróciłem do 14-24mm (miałęm go szesc lat, i nadal twierdzę ze to najlepsze szkło szerokokątne na rynku ) i nie mam jeszcze filtrow, D800 ma opcje robienia zdjec w HDR ( nie mylić z obróbką ) i taką metoda z zapisiem w tifie wybrałem. Warunki pogodowe były własnie takie, wiec nie musiałem sie wysilać z obróbką w NX-ie, zeby uzyskac taki efekt

dulmen
11-01-2015, 23:41
Kolorki miodzio, i cała reszta też

fizbanv
11-01-2015, 23:59
Zdjęcie miłe dla oka, aczkolwiek chmurki jakieś takie...może trochę więcej przejrzystości by się przydało?

tomgol
12-01-2015, 09:57
wróciłem do 14-24mm (miałęm go szesc lat, i nadal twierdzę ze to najlepsze szkło szerokokątne na rynku ) i nie mam jeszcze filtrow, D800 ma opcje robienia zdjec w HDR ( nie mylić z obróbką ) i taką metoda z zapisiem w tifie wybrałem. Warunki pogodowe były własnie takie, wiec nie musiałem sie wysilać z obróbką w NX-ie, zeby uzyskac taki efekt

no właśnie. Nie to żebym był leniwy aby zerknąć do manuala, ale skrobnij słówko (może być na PW) jak to robisz
w puszce (zapis w TIF kilku fotek i jakieś łączenie ? Może łatwiej jest zrobić to później w sofcie na PC ?).
Pozdr.

Johanan
12-01-2015, 10:13
Zbyt ... symetryczne, jak na mój gust. :)

harb
12-01-2015, 10:25
no właśnie. Nie to żebym był leniwy aby zerknąć do manuala, ale skrobnij słówko (może być na PW) jak to robisz
w puszce (zapis w TIF kilku fotek i jakieś łączenie ? Może łatwiej jest zrobić to później w sofcie na PC ?).
Pozdr.

byc moze przyda sie to wielu, wiec napisze w watku. Funkcja HDR w D800 ( w innych puszkach tez ) w skrocie funkcjonuje na zasadzie, aparat robi dwa zdjecia umówmy sie ze najprostszym wyjasnienim bedzie, bardzo dobry pomiar swiatła i w swiatłach i w cieniach, nastepnie łaczy je w jeden plik JPG lub TIFF w NEFACH nie zapisuje.
Praktycznie daje nam swietnie naswietlony plik, ktory obrabiamy normalnym sposobem. Otrzymujemy bdb szczegóły w cieniach i nie przeswietlone swiatła. Oczywiscie ten układ ma swoja tolerancję . To nie jest tak ze bardzo slne swiatło prosto w obiektyw da sie ujarzmic. HDR swietnie sie sprawdza przy robieniu zdjec np w waskich uliczkach, gdzie prawie zawsze mamy przeswietlone niebo, a załozenie filtra powoduje przyciemnienie górnych pięter budynków, co pozniej w obrobce stanowi duzy problem.
Z HDR-em z reguły mamy swietnie naswietlony kadr. Oczywiscie chodzi tutaj o rozpietosc tonalną , aparat znacznie ja powieksza. Nie przekłada sie to na dodawanie kolorów ect. TIFF wyglada jak normalny NEF . Oczywiscie aparat wszystko robi automatycznie, nie musze chyba dodawac ze warunkiem zdjecia nieporuszonego jest KAZDORAZOWO uzycie statywu :) pozdrawiam

Johanan
12-01-2015, 10:55
Ten opis, jakby nie jest zbyt odkrywczy.

harb
12-01-2015, 11:12
Ten opis, jakby nie jest zbyt odkrywczy.

On nie słuzy " Mądralom" tylko osobom ktore niewiele wiedzą w tym temacie, o czym napisałem na poczatku posta. A odpowiedziałem na pytanie

Bartekkw
12-01-2015, 12:25
Bardzo przyjemne zdjęcie a opis jak najbardziej przydatny dla tych co nie wiedzą.

pchelcok
12-01-2015, 12:30
Super, lubię takie symetryczne kadry. Może jedynie wydłużyłbym czas aby dodać trochę dynamiki z chmurami, chyba że był słaby wiatr? :)

harb
12-01-2015, 14:18
Super, lubię takie symetryczne kadry. Może jedynie wydłużyłbym czas aby dodać trochę dynamiki z chmurami, chyba że był słaby wiatr? :)

napisałem w wątku o braku filtrow, od jutra juz bedą bardzo długie czasy, bo z Chin przyszedł holder, a jutro dostane filtry Lee

tomgol
12-01-2015, 16:18
a możesz napisać słówko nt. porównania N14-24 z N16-35VR. Wiem, że posiadałeś te dwa szkiełka i w temacie sprzętu do krajobrazu
masz sporą wiedzę. Chodzi mi głównie o obrazek. Na optycznych strasznie zjechali te drugie i jakoś nie chce mi się w to wierzyć.
W sklepie różnica w cenie jest spora i ciekawe czy to aż tak widać później w obrazku. Pomijam oczywiste fakty jak różnice w świetle,
VR itd.

harb
12-01-2015, 18:00
a możesz napisać słówko nt. porównania N14-24 z N16-35VR. Wiem, że posiadałeś te dwa szkiełka i w temacie sprzętu do krajobrazu
masz sporą wiedzę. Chodzi mi głównie o obrazek. Na optycznych strasznie zjechali te drugie i jakoś nie chce mi się w to wierzyć.
W sklepie różnica w cenie jest spora i ciekawe czy to aż tak widać później w obrazku. Pomijam oczywiste fakty jak różnice w świetle,
VR itd.

Generalnie jest to dobre szkło, nie ma mydła jak okreslali nieraz np Nikona12-24dx, chociaz tez go miałem i mz, to było niezłe szkiełko.
Jest troche aberacji ale w bardzo specyficznych wrunkach i tylko na 100% powiekszeniu, W druku ani w zmniejszonych fotach na forum tego nie widac. Bdb AF , na 16mm dystorsja ( poduszka ) prostuja ja programowe narzedzia. Generalnie bdb rozdzielczosc , i konrast. Jezeli ktos nie ma takich potrzeb zeby sie przesiadac na 14-24mm to bedzie zadowolony.

Odnosnie Nikona 14-24mm Canonowcy zapinają go do Eosów, ostatnio gdzies na forum czytałem ze uzytkownicy chetnie go podpinaja do Sonego siódemki. Rozdzielczosc , kontrast, poza konkurencja, swietnie skorygowany nie wygina architektury w łuki, a w linie skosne co mozna bez trudu wyprostowac. Mz najlepsze szkło szerokokatne na rynku, jedynie Zaiss 15mm moze byc dla niego partnerem, ale Zaiss kosztuje 10 tys.

Wielu kupuje Nikona 14-24mm jednak pozniej go sprzedaje, bo ciezki, trochę blikuje, szczególnie gdy ma słonce pod nieodpowiednim bocznym kątem. Dosc drogie filtry, choc teraz jest juz nie tak tragicznie, o czym pisze w tym wątku
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=257243
Ja uwazam ze to szkło bajeczka, ale trzeba sie naumiec robic nim zdjecia. No i oczywiscie potrzebowac takiej ogniskowej, bo do fotografowanie ludzi nie jest stworzony, szczegolnie w rogach kadru.

notdot
12-01-2015, 18:13
Kadr i kolory się bardzo podobają

Radek_1
12-01-2015, 20:18
Już się zachwycałem gdzie indziej, a tu równie chciałbym zaznaczyć swoją obecność. To co pokazałeś tego wymaga...

jarekf34
12-01-2015, 21:04
Świetna fotka Janie, kolorki miodzio no i fajnie, że się dzielisz wiedzą jak wyżej :) Pozdrawiam.

katatjuta
12-01-2015, 22:26
Bardzo fajna fotka, bym jeszcze spróbował bardziej z góry jak by to wyszło :)

malasana
15-01-2015, 22:58
Piekne swiatlo, oswietlona lewa porecz i odbicie na deskach mola bezcenne:) Kolejne zdjecie odpowiadajace poziomowi Twojego portfolio.

element07
16-01-2015, 21:01
uuuu pięknie :)
Widać tutaj talent autora:)

ALF
18-01-2015, 00:56
Nie kadr i nie kolory. 99% tego zdjęcia robi światło. To zdjęcie świetnie ilustruje hasło "zatrzymane w kadrze".

GaijinPawel
19-01-2015, 10:42
Super fotka, czy to było molo w Brzeźnie?

harb
19-01-2015, 11:31
Super fotka, czy to było molo w Brzeźnie?

to jest molo w Gdyni Orłowie :) pozdrawiam

loki_p
20-01-2015, 22:17
Jedno z lepszych zdjęć mojego ulubionego molo. Trafiłeś w świetne warunki i w pełni je wykorzystałeś.

MarianS
25-01-2015, 07:22
Pięknie w klasycznym kadrze.Pozdrawiam