PDA

Zobacz pełną wersję : Początki ze studiem i nie tylko

pudlox
11-01-2015, 21:01
Zamierzam rozwinąć swoje horyzonty o pracę w studio. Chciałbym zdobyć nowe doświadczenie, a do tego potrzebuję oświetlenie. Głównie będą to portrety, całe sylwetki, zespoły muzyczne (max 6 osób) i przy tym wiem, że potrzebne tutaj będzie więcej lamp, ale chodzi mi o zdjęcie zbiorowe (coś takiego jak tutaj: http://goscie.info/), więc może uda się na początek to jakoś zrobić bez większej ilości sprzętu.. Mam trzy pomysły na zakup, budżet to około 700 zł:

1. 2x Yongnuo 560II + wyzwalacze lub fotocela + statywy + modyfikatory
Zestaw ten będzie o tyle dobry, że jest mobilny. Mogę zabrać go w plener, na salę weselną do doświetlenia tła itp. I to własnie w kierunku tego zestawu kierowałbym się na początek

2. 2x Poczwórna oprawka + 8 żarówek fotograficzny + statywy + modyfikatory

3. Używane lampy studyjne + statywy i modyfikatory
Nie jestem pewien czy zmieszczę się w budżecie, raczej nie sądzę, więc ta opcja raczej odpada.

Wiem, że budżet jest niewielki, a oczekiwania duże. Jednak chciałbym jakoś zacząć, więc mam nadzieje, że uda się coś ciekawego wybrać, co będzie można później rozbudować.
Proszę o wasze propozycje.
Pozdrawiam
Michał

jamnik
12-01-2015, 02:33
Jeśli chcesz te "jonguny" (w rzeczy samej całkiem dobre jako namiastka studyjnego), to pamiętaj, że nieparzysta liczba świateł da lepsze efekty;-) (oczywiście w sytuacji, gdy tych świateł jest niewiele).
Jeśli chodzi o efektywność tych dwóch lamp, to do prawidłowej ekspozycji jak najbardziej wystarczą, biorąc pod uwagę przewidywane przez Ciebie zastosowania.

Bemko
12-01-2015, 10:41
Zdecydowanie lepiej wziąć YN-560III. Jak nie teraz to w przyszłości dokupisz do nich YN-560TX i będziesz miał zdalną regulację mocy i zoomu. Można też kupić jedną YN-560IV - wtedy z IV możesz zmieniać zdalnie ustawienia III.

Światło stałe sobie daruj do takich zastosowań, takie żarówki nie dadzą Ci wystarczająco światła.

Lampy reporterskie są mobilne, ale pamiętaj, że będziesz musiał dokupić do każdej z nich co najmniej po 2 komplety dobrych akumulatorków, żeby podczas sesji nie zabrakło energii.

pudlox
12-01-2015, 15:12
Dzięki chlopaki. Umocniliście mnie w przekonaniu, że yn-560III to najlepszy wybór. Mam zamiar dokupić do nich mocowanie bowens. Jakie modyfikatory polecacie na start?

qbel
12-01-2015, 15:35
A może jednak lampy studyjne. Przekroczysz budżet o 100zł, ale będziesz miał 2 quantuumy 200 z modyfikatorami i statywami. Wszystko co potrzebne. Jeszcze tylko wyzwalacz. No więc ja praponuje quantuum up 400 kit.

pudlox
12-01-2015, 18:17
myślę, że jednak jeszcze nie czas na lampy studyjne. Są dla mnie za mało mobilne.

Poradźcie mi jakie modyfikatory kupić na początek, proszę :)

cmyk89
08-02-2015, 18:30
hej, i udało Ci się może już podjąć decyzję? Też właśnie jestem na etapie przygotowywania koszyka zakupów do amatorskiego studio jednocześnie nie uziemiając się przez zastosowanie wyłącznie lamp studyjnych stąd pomyślałem aby wziąć 2 reporterskie YN-560 III/IV i do tego studyjną QUANTUUM Up! 300, co o tym myślicie? Bardzo chciałem się zamknąć w kwocie 1500 zł - WSZYSTKO - jednak po podliczeniu koszyka nie umiem się nawet zmieścić w 2000 zł :(

Prosiłbym Was też o radę czy to wszystko będzie mi w ogóle "grało".
W posiadaniu mam Olympusa PEN E-PL5 i kitowe obiektywy
(14-42 EZ MD ESC - wersja pancake, 40-150 R ED MSC)
oraz statyw do aparatu i lampę - kitową :D

Wklejam tu zrzut ekranu z mojego koszyczka, jak widać znajdują się tam również drobne akcesoria, które planowałem wykorzystać "wychodząc z domu" jeśli któryś z nich mija się z jakimkolwiek celem to również proszę o rady:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.cmyk.is.net.pl/nigdy-nie-usuwac/studio.PNG)

esperal
08-02-2015, 18:46
cmyk89, zastanawiam się w jakim celu kupujesz dwie YN560 lV skoro dokupujesz też YN560TX? Czy nie taniej jest kupić YNlll zamiast IV?

cmyk89
08-02-2015, 18:53
To z uwagi na to że III jest zaledwie 19 zł tańsza - dokładając do tego koszty wysyłki od innego sprzedawcy wychodzi już praktycznie tyle samo... a jedna IV wydaje mi się, że może się przydać np w sytuacji jakbym chciał zamontować ją na body i druga wyzwolić za jej właśnie pomocą (chyba że głupoty gadam? )

Wozniak.g
08-02-2015, 21:32
a czy 560 IV którą posadzisz na sankach w body też będzie błyskała przy wyzwoleniu tej drugiej i n-tej lampy? jeśli tak to wprowadzi ci zamieszanie na planie...

cmyk89
08-02-2015, 22:57
Nie potrafię Ci odpowiedzieć na to pytanie - nigdy nie miałem w rękach prawdziwej lampy błyskowej :) Rzuciłem tylko jakimś swoim teoretycznym myśleniem. Chodzi mi głównie o to czy nie wynikną przez zakup 2x 560 III jakieś ograniczenia (w "jakiśtam" sytuacjach) w stosunku do III + IV (lub 2x IV) biorąc pod uwagę, że kupię sterownik (który zajmie miejsce na sankach body).
Chciałem zasięgnąć porady czy dobrze w ogóle robię planując zakupić dwie lampy reporterskie i jedną studyjną - czy to ma sens? W sumie to nawet nie wiem na jakiej zasadzie będzie odpalała ta studyjna aby błyskała razem z 560-tkami[?] A może 3x 560? Albo w ogóle zacząć od jakiegoś prostszego zestawu, który z biegiem czasu będzie można rozwijać...

r_m
08-02-2015, 23:31
(...)czy nie wynikną przez zakup 2x 560 III jakieś ograniczenia (...)
(... ) czy dobrze w ogóle robię planując zakupić dwie lampy reporterskie i jedną studyjną (...)
(...) nawet nie wiem na jakiej zasadzie będzie odpalała ta studyjna aby błyskała razem z 560-tkami
(...) Albo w ogóle zacząć od jakiegoś prostszego zestawu, który z biegiem czasu będzie można rozwijać...

Myślę, że nie skorzystasz z mojej propozycji, ale zaryzykuję ;)
Może zaczniesz od poczytania na temat fotografii z dodatkowym oświetleniem, o sposobach oświetlania, o sposobach wyzwalania, i dopiero później zaczniesz kupować sprzęt? Zaczynając od zakupów ryzykujesz tym, że lampy nie spełnią Twoich oczekiwań, i albo rzucisz je w kąt, albo sprzedasz znacznie poniżej wartości, albo zaczniesz masowo zakładać wątki na forach, pytając o każdy, podstawowy drobiazg i przy okazji wieszając psy na tym "chińskim złomie", który nie robi tego, czego po nim oczekujesz.

cmyk89
09-02-2015, 09:22
Możesz polecić jakiś konkretny tytuł książkowy? Ewentualnie stronę. Przeglądanie wyłącznie blogów i forów internetowych kończy się własnie taką decyzją jaką umieściłem w swoim koszyku :)

larky
09-02-2015, 09:52
Polecam "Siła fleszy" Sly Arena z tym, że jest to 1/7 twojego budżetu. Dla mnie książka warta tej kasy zdecydowanie.

r_m
09-02-2015, 11:03
Jak na "początki ze studiem" to może "Fotografia studyjna" M. Freeman?

cmyk89
09-02-2015, 13:02
wow, WOW hm nie no 400zł za książkę ("Fotografia studyjna" M. Freeman)... popatrzę jeszcze w bazę swojej biblioteki czy coś się nada. "Siła fleszy" Sly Arena - nie taka droga - niecałe 70zł, przełknę - jeśli warto.

Kargulo
09-02-2015, 14:05
ja bym z tymi statywami co są na skreenie kilka postów wyżej uważał, sa bardzo lekkie i troche mało stabilne . szkoda nawet 300 złoty ( lampa błyskowa ) aby sie to wywaliło na ziemie. i strasznie sie gibią na maksymalnie wysuniętej wysokości.

Aleena
09-02-2015, 15:04
Potwierdzam kwestię statywów, jako, że sama poczyniłam trefny (tani) zakup, i po założeniu lampy z wrotami i srumienicą, jeden mały ruch i wszystko wylądowało na ziemi, zero stabilności.

Podpinając się trochę do tematu czy 200Ws DM2 200 Jinbei Studio Monolight Flash FreePower będzie ok jako światło studyjne kontrowe?

Stasiakov
11-03-2015, 12:22
A ja mam właśnie podobne pytanie, które nurtuje cmyka89. Czy chcąc ustawić np dwie lampy 560 IV na statywach po obu bokach fotografowanego obiektu, potrzebny jest jakikolwiek nadajnik? Czy nie uda sie ich wyzwolić za pomocą lampy wbudowanej (nikon D90)?

r_m
11-03-2015, 12:49
Uda się, z lampy wbudowanej w trybie M, poprzez fotocele w 560IV ustawione na pierwszy błysk, jeśli czujniki w lampach "zobaczą" błysk lampy wbudowanej. Tylko wtedy błysk z aparatu będzie także widoczny na zdjęciu.
Do tego wystarczą 560 II, nie muszą mieć wbudowanego radia.

Jacek_Z
13-03-2015, 20:48
czujniki w lampach "zobaczą" błysk lampy wbudowanej. Tylko wtedy błysk z aparatu będzie także widoczny na zdjęciu.
Chyba, że się zastosuje panelik IR (SG-3IR czy jakoś tak), albo srebrną folią odbije błysk w sufit.

Stasiakov
16-03-2015, 10:59
Hmmm czyli chyba jednak czegoś nie rozumiem do końca.

Z tego co sie doczytałem, to lampę zewnetrzna moge wyzwolic za pomoca zamkniętej lampy wbudowanej, nawet jak nie jest zamontowana na aparacie.
Czy ta sytuacja dotyczy tylko przypadku pojedynczej lampy? W momencie gdy są dwie potrzebny juz jest nadajnik? Dorze to rozumiem?

r_m
16-03-2015, 12:39

Z tego co sie doczytałem, to lampę zewnetrzna moge wyzwolic za pomoca zamkniętej lampy wbudowanej, nawet jak nie jest zamontowana na aparacie.
Czy ta sytuacja dotyczy tylko przypadku pojedynczej lampy? W momencie gdy są dwie potrzebny juz jest nadajnik? Dorze to rozumiem?

Lampę/lampy dodatkowe możesz wyzwolić albo błyskiem lampy wbudowanej (aby błysnęła musi być otwarta), albo poprzez wyzwalacze radiowe (musisz mieć nadajnik na sankach aparatu i odbiornik pod lampą zdalną).

Evanduril
16-03-2015, 13:28
Można też wyzwolić kablem. Najtańszy sposób.

Jacek_Z
16-03-2015, 14:27

Z tego co sie doczytałem, to lampę zewnetrzna moge wyzwolic za pomoca zamkniętej lampy wbudowanej, nawet jak nie jest zamontowana na aparacie.Ja z kolei nie rozumiem tego zdania. Jak zamknięta lampa wbudowana ma dawać przedbłyski CLS?
Lampa wbudowana nie jest zamontowana na aparacie? ;) Przecież ona jest częscią aparatu.
Gdzie ty wyczytałes to, o czym piszesz?
Pamiętaj, że diabeł tkwi w szczegółach. Np możliwość wyzwolenia zewnętrznej lampy systemowej, a wyzwolenie lampy studyjnej to 2 odmienne zagadnienia. Lampa studyjna nie rozumie CLS.

r_m
16-03-2015, 14:53
Ja z kolei nie rozumiem tego zdania. Jak zamknięta lampa wbudowana ma dawać przedbłyski CLS?
Lampa wbudowana nie jest zamontowana na aparacie? ;) Przecież ona jest częscią aparatu.
Gdzie ty wyczytałes to, o czym piszesz?
Pamiętaj, że diabeł tkwi w szczegółach. Np możliwość wyzwolenia zewnętrznej lampy systemowej, a wyzwolenie lampy studyjnej to 2 odmienne zagadnienia. Lampa studyjna nie rozumie CLS.

Prawdopodobnie to się bierze z materiałów reklamowych lub instrukcji obsługi, pisanych nieco "polskawym" językiem.
To, że "aparat może sterować bezprzewodowo zgodnymi lampami błyskowymi" nie znaczy, że robi to radiowo, myślami, albo w jakiś inny tajemniczy sposób. Niestety, nie zawsze jest to zrozumiałe dla początkujących, ze względu na sposób opisania funkcji w materiałach producenta.

Lampa studyjna nie rozumie CLS (błyśnie podczas błysków sterujących CLS, dlatego na zdjęciu nie będzie widać jej błysku), ale może zostać wyzwolona pierwszym błyskiem w trybie M, podobnie jak (te inteligentniejsze) lampy systemowe, ale tu znowu aż się prosi o mały wykład: nie każda lampa systemowa da się wyzwolić pojedynczym błyskiem w trybie M lampy wbudowanej, jak się ją ustawi na wyzwalanie błyskiem nie można nią zdalnie sterować przez CLS (to tak w skrócie).
(to wyjaśnienie dla początkujących kolegów)

Stasiakov
23-04-2015, 11:59
Dobra to teraz juz skumałem. Co do poprzedniego zdania to lampa która nie jest zamontowana na aparacie - oczywiście chodziło o lampę zewnętrzną. Reszta tyczy sie wbudowanej.

Czyli lampa zewnętrzna może być wyzwolona przez lampę wbudowaną tylko przez błysk - bo wydaje mi się, że gdzies czytałem, że wyzwalali przy zamkniętej, ale moge sie mylić.
Druga kwestia, to czy w momencie gdy faktycznie potrzebny jest ten błysk lampy wbudowanej, to czy będzie on widoczny na zdjęciu?

Reasumując, chcą wezwalać lampę zewnętrzną, która nie jest zamontowana na aparacie potrzebny jest nadajnik? Czy w momencie np gdy lampa jest na sankach przymocowanych do aparatu rozumiem, że wtedy zachowuje się tak jakby była na stopce (w sensie wyzwalania)?

Wiem, że to może wydawac się oczywiste ale niestety jestem takim człowiekiem, że jak nie zobacze, to nie za bardzo rozumiem :P ale lampy zewnętrznej w ręku nawet nie miałem

Jacek_Z
23-04-2015, 12:26
Czyli lampa zewnętrzna może być wyzwolona przez lampę wbudowaną tylko przez błysk - bo wydaje mi się, że gdzies czytałem, że wyzwalali przy zamkniętej, ale moge sie mylić.

Reasumując, chcą wezwalać lampę zewnętrzną, która nie jest zamontowana na aparacie potrzebny jest nadajnik?Można wyzwolić taka lampę na kilka sposobów. Niekonieczne błyskiem. Można przewodowo (kabel od aparatu do lampy - nie polecam), można radiowo (to z kolei polecam bardzo).

Druga kwestia, to czy w momencie gdy faktycznie potrzebny jest ten błysk lampy wbudowanej, to czy będzie on widoczny na zdjęciu?Może, ale nie musi. To zalezy. Jesli użyjesz SG-3IR to nie będzie. Jeśli masz wyższy model nikona to w menu możesz ustawić lampe wbudowaną tylko jako sterownik, nie dającą błysku właściwego - wtedy takiego błysku nie będzie. Ale w ten sposób (czyli gdy używasz sterowania CLS) możesz wyzwalać lampy reporterskie rozumiejące CLS - lampy systemowe. Lamp studyjnych nie.

W ogóle to poczytaj instrukcje swojego body - na pewno pisza tam o sterowaniu lampami zewnętrznymi z CLS.

Widzę, że nie znasz się na tym, a CLS i synchronizacja to jest dość skomplikowane zagadnienie, szczególnie gdy się chce pracować na kilku lampach, z których pewne lampy są ustawione w trybach gdzie jest wykorzystywana komunikacja CLS, a część lamp nie rozumie CLS (99,9% lamp studyjnych).

Czy w momencie np gdy lampa jest na sankach przymocowanych do aparatu rozumiem, że wtedy zachowuje się tak jakby była na stopce (w sensie wyzwalania)?To zależy od kilku spraw. Opcji jest wiele i ... skomplikowanie podobne jak to o czym pisałem wyżej.
Musisz podac jakie to lampy, w jakich trybach pracy, jak synchronizowane.

Stasiakov
23-04-2015, 14:25
To może zaczne od body - D90. Z tego co sie orientuję to jest mozliwość sterowania lampami z CLS ale jeszcze sprawdzę.

Co do lamp, z racji że będzie to moja pierwsza lampa zastanawiam sie nad czyms tanim 300-400zł jednocześnie w miare rozwojowym, stąd też głównie interesuje mnie YN 560IV. Ale ostatnio zaczął chodzic mi po głowie pomysł z lampą z ttl di622 np.

Główne zastosowanie to zdjęcia makro, "produktowe" jakieś zdjęcia cygar i tego typu, no i zaczyna chodzic mi po głowie portret, Na razie myślę, że "studyjny" na czarnym tle tak żeby zobaczyć z czym to sie je i nauczyc sie światła błyskowego.

Ogólnie szukam najlepszego stusunku jakości do ceny w granicach jakie podałem. Używki tez wchodzą w grę. Informacji na forum cała masa i wychodzi po prostu na to, że co bym nie wziął z polecanych lamp to będzie dobrze (no chyba, że chodzi właśnie o różne tryby i funkcj, z których na razie nie wiem jakie mi będą zbędne a jakie nie). Dlatego jakby były jeszcze jakieś inne sugestie to z chęcia ich wysłucham :)

nightfall
23-04-2015, 15:51
Witam
Podepnę się pod wątek. Planuję na początek kupić 2 lampy studyjne i wykorzystać dodatkowo sabinke, którą posiadam. Po sporej lekturze jaką zrobiłem mam już prawie sprecyzowane co zakupić, jednak to prawie to największy problem a mianowicie wybór firmy. Zastanawiam się nad Jinbei, Powerlux, Quantuum, Freepower. Proszę o pomoc której firmy zakupić lampy?
Pozdrawiam

r_m
23-04-2015, 16:59
To może zaczne od body - D90. Z tego co sie orientuję to jest mozliwość sterowania lampami z CLS ale jeszcze sprawdzę.
Jest.

Co do lamp, z racji że będzie to moja pierwsza lampa zastanawiam sie nad czyms tanim 300-400zł jednocześnie w miare rozwojowym, stąd też głównie interesuje mnie YN 560IV. Ale ostatnio zaczął chodzic mi po głowie pomysł z lampą z ttl di622 np.
(...)
Ogólnie szukam najlepszego stusunku jakości do ceny w granicach jakie podałem. Używki tez wchodzą w grę.
YN560IV to fajna, manualna lampa, z wbudowanym odbiornikiem radiowym. Możesz ją wyzwalać zdalnie:
- ustawiając lampę wbudowaną na M i zapewniając to, żeby czujnik lampy widział błysk z aparatu (CLS się nie przyda, ta lampa tego nie ma)
- dokupując jedną sztukę wyzwalacza YN RF-603n (lampa ma wbudowany odbiornik)
- dokupując sterownik radiowy YN-560-tx, dzięki niemu nie tylko wyzwolisz zdalnie (radiowo) taką jedną lampę, ale nawet kilka i na dodatek ze sterownika będziesz mógł zmieniać ich ustawienia (niby zbędny bajer, jak lampa jest 1m obok, ale jeśli lampa jest 10m od Ciebie, na wysokości 2.5m, i musisz zmienić jej ustawienia...)
- używając zwykłego prostego kabelka, który z jednej strony ma "kostkę" (z jednym-środkowym stykiem) do wsunięcia w sanki aparatu, a z drugiej ma "kostkę" z sankami, w które wsuwasz lampę.

Może (wszystkie cztery używane) Metz 48AF-1, 50AF-1, sb600, albo Di622 mark II?

Planuję na początek kupić 2 lampy studyjne (...)
Zastanawiam się nad Jinbei, Powerlux, Quantuum, Freepower.
Jest duża szansa, że jeśli kupisz lampe polskiej "firmy", to tak naprawdę będzie Godox albo Jinbei, tylko z nadrukiem zamówionym przez polskiego importera ;)
Dobrzym przykładem były malutkie lampki Mircopro VT100 (do 400) które w innym sklepie nazywały się Powerlux VT100 (200 itd), a w kolejnym chyba Freepower VT100 (tu głowy nie dam, ale chodzi o zasadę - importujesz odpowiednio dużą partię, zamawiasz u producenta własny nadruk, sprzedajesz jako "swoją firmę").
Dlatego skupiałbym się nie na nadruku na obudowie, ale na cechach lampy, które dla Ciebie będą najpotrzebniejsze (sporo na ten temat było w sąsiednich wątkach, które miały w temacie "studio").

nightfall
23-04-2015, 19:16
Dzięki za odpowiedź.
Pozdrowionka