PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D200 -czwarty w Japonii

Rofitv
06-05-2007, 16:50
Na stronie: fotografuj.pl w artykule Pana Przemysława Imielińskiego czytamy:

...Japoński magazyn konsumencki BCN opublikował raport na temat zeszłorocznej sprzedaży cyfrowych lustrzanek w Kraju Kwitnącej Wiśni. Z przedstawionych danych wynika, że Canon utracił pozycję lidera w tym segmencie rynku...

http://www.fotografuj.pl/News/Na_japonskim_rynku_najwiecej_lustrzanek_sprzedaje_ Nikon/id/171

---------------------------------------------------------------------------

10 najchętniej kupowanych lustrzanek w Japonii w 2006 roku
(udział procentowy w rynku sprzedaży):

1. Canon EOS 400D – 27,30%
2. Nikon D80 – 16,30%
3. Nikon D40 – 15,50%
4. Nikon D200 – 9,10%
5. Sony A100 – 6,30%
6. Pentax K10D – 5,30%
7. Nikon D50 – 4,80%
8. Canon EOS 350D – 3,30%
9. Pentax K100D – 2,90%
10. Canon EOS 30D – 2,50%

Dlaczego aparat który robi "mydlane, pełne szumów zdjęcia i ustępuje pod względem obrazu nawet Nikonowi D70" jest jednym z najchętniej kupowanych w Japonii?

4. Nikon D200 – 9,10% vs 10. Canon EOS 30D – 2,50%

....

Czornyj
06-05-2007, 17:01
Bo sam korpus jest zdecydowanie lepszy, jedynie matryca jest "taka sobie".

dinus
06-05-2007, 17:58
Japonczycy nie widza mydla i ziarna, a ich obiektywy sa ostrzejsze. :)

Vadim
06-05-2007, 18:17
Pewnie na rynek japoński robiona jest inna wersja ...:-D

Pozdrawiam

Jasiek
06-05-2007, 20:07
Pewnie na rynek japoński robiona jest inna wersja ...:-D

Pozdrawiam

Z matrycą Canona:)

powerfactorx
06-05-2007, 20:10
mają pewnie skośne i przymknięte oczy które powodują wyostrzenie, niektórym na tym forum by się przydały

JK
06-05-2007, 20:16
A może tylko rozróżniają lustrzanki od mydła, bo się częściej myją i wiedzą co to jest prawdziwe mydło? :wink: :-D

Waldy
06-05-2007, 20:48
No właśnie...

Sever
06-05-2007, 22:51
z bash-a:

<bober> na grupkę japońskich turystów jadących autokarem napadli nieznani sprawcy. Policja dysponuje 300 zdjęciami napastników.

A tak swoją drogą to nasi japońscy przyjaciele przyjeżdżają, pstrykają jak szaleni, wszędzie tymi lampami błyskają, ale czy ktoś widział aby oni gdzieś te zdjęcia pokazywali????

Może im "mydło" nie przeszkadza bo wolą zdjęcia robić, niż je oglądać ;)

Czornyj
06-05-2007, 22:56
A tak swoją drogą to nasi japońscy przyjaciele przyjeżdżają, pstrykają jak szaleni, wszędzie tymi lampami błyskają, ale czy ktoś widział aby oni gdzieś te zdjęcia pokazywali????

Np. taki Nobuyoshi Araki sporo pokazuje (czasem nawet zbyt sporo):
http://www.arakinobuyoshi.com/update_gallery.html

bukowy dziad
06-05-2007, 22:59

a ja ze swojej strony polece wizyte w krakowskim muzemu sztuki japonskiej manga (czy jakos tak:)) - bywaja wystawy japonskich pstrykaczy w formie godnej ogladania (tzn powiekszenia na scianach:)).

Dariusz Walus
07-05-2007, 00:15
Na stronie: fotografuj.pl w artykule Pana Przemysława Imielińskiego czytamy:

...Japoński magazyn konsumencki BCN opublikował raport na temat zeszłorocznej sprzedaży cyfrowych lustrzanek w Kraju Kwitnącej Wiśni. Z przedstawionych danych wynika, że Canon utracił pozycję lidera w tym segmencie rynku...

http://www.fotografuj.pl/News/Na_japonskim_rynku_najwiecej_lustrzanek_sprzedaje_ Nikon/id/171

---------------------------------------------------------------------------

10 najchętniej kupowanych lustrzanek w Japonii w 2006 roku
(udział procentowy w rynku sprzedaży):

1. Canon EOS 400D – 27,30%
2. Nikon D80 – 16,30%
3. Nikon D40 – 15,50%
4. Nikon D200 – 9,10%
5. Sony A100 – 6,30%
6. Pentax K10D – 5,30%
7. Nikon D50 – 4,80%
8. Canon EOS 350D – 3,30%
9. Pentax K100D – 2,90%
10. Canon EOS 30D – 2,50%

Dlaczego aparat który robi "mydlane, pełne szumów zdjęcia i ustępuje pod względem obrazu nawet Nikonowi D70" jest jednym z najchętniej kupowanych w Japonii?

4. Nikon D200 – 9,10% vs 10. Canon EOS 30D – 2,50%

....

A tutaj ranking sprzedazy samochodow za mc III 2007:

1. Toyota
2. Skoda
3. Opel
4. Fiat
5. Ford

BMW i Mercedesa nie ma w pierwszej dziesiatce, dlaczego?, pewnie ze wzgledu na ich awaryjnosc i
slabe osiagi oraz pozbawiona klasy linie, czego nie mozna powiedziec np. o Fiacie czy Fordzie.

Jacek_Z
07-05-2007, 00:47
A tutaj ranking sprzedazy samochodow za mc III 2007:

1. Toyota
2. Skoda
3. Opel
4. Fiat
5. Ford

BMW i Mercedesa nie ma w pierwszej dziesiatce, dlaczego?, pewnie ze wzgledu na ich awaryjnosc i
slabe osiagi oraz pozbawiona klasy linie, czego nie mozna powiedziec np. o Fiacie czy Fordzie.

zdaje się, że mylnie odczytałeś to jako ranking najlepszych aparatów. A to jest ranking najlepiej sprzedających się aparatów. Tylko 2 z nich są ze średniej półki. Wiadomo, że nawięcej sprzedaje się tych najtańszych, podobnie jak więcej ludzi kupuje Fiata niz Mercedesa. Z tego nie wynika nic dla "osobistych" zakupów.
Podobnie jak z nagród TIPA czy wygranych w plebiscycie na samochód roku.

Kaleid
07-05-2007, 01:02
A
BMW i Mercedesa nie ma w pierwszej dziesiatce, dlaczego?,

Prawdziwy Mercedes skończył się na W124. Na najnowsze BMW 7 to az szkoda patrzec...

Dariusz Walus
07-05-2007, 01:05
Chcialem oczywiscie podkreslic fakt, ze cos co sprzedaje sie najlepiej - nie musi wskazywac na to ze w danym
momencie jest najlepsze, gdyz o wyborze tego czy innego sprzetu decyduja rozne czynniki, ktorymi
kieruja sie konkretni nabywcy.

Dlatego tez, do tego typu rankingow sprzedazy, nalezy podchodzic z odpowiednim dystansem, co nie zmienia faktu ze D200 jest wspanialym aparatem, niezaleznie od swej pozycji w w/w rankingu.

Jacek_Z
07-05-2007, 01:07
Na najnowsze BMW 7 to az szkoda patrzec...
ale jeździć - fajnie. Mnie sie ta stylistyka podoba, choć wolę 6 lub 4. Albo "dyskretnie" M5.

Rafał_Sz
07-05-2007, 08:13
Po zsumowaniu liczby sprzedaży aparatów danej firmy sytuacja wygląda troszkę inaczej...

Rafał_Sz
07-05-2007, 08:15
To jedno z niewielu bi em dablju gdzie nie wypada wsiadać w dresie. Fajne jest. :)

wojjan
07-05-2007, 09:17
choć wolę 6 lub 4. Albo "dyskretnie" M5.

A "4" to co to takiego? No chyba, że mówisz o serii Z i modelu Z4... Faktycznie ładniutki :)

A nawiazując do rankingów. Dzisiejsza gazeta zamieszcza artykuł o sprzedaży aparatów cyfrowych w 2006 r. I przykro przyznać, ale Nikona wyprzedził juz Samsung :( Tutaj jest link (http://bi.gazeta.pl/im/2/4110/m4110682.jpg).

Czornyj
07-05-2007, 09:21
A nawiazując do rankingów. Dzisiejsza gazeta zamieszcza artykuł o sprzedaży aparatów cufrowych w 2006 r. I przykro przyznać, ale Nikona wyprzedził juz Samsung :( Tutaj jest link (http://bi.gazeta.pl/im/2/4110/m4110682.jpg).

Ten ranking nie dotyczy DSLR, tylko ogólnej sprzedaży aparatów cyfrowych.

wojjan
07-05-2007, 09:25
Ten ranking nie dotyczy DSLR, tylko ogólnej sprzedaży aparatów cyfrowych.

To prawda, dlatego nigdzie nie napisałem, że chodzi o dSLRy, tylko o aparaty cyfrowe :) Nie zmienia to faktu, że Nikon ma "dopiero" 6 miejsce podczas, gdy pod koniec czasów analogowych był drugi :(

Czornyj
07-05-2007, 09:28
podczas, gdy pod koniec czasów analogowych był drugi :(

W sprzedaży całościowej SLR i kompaktów? A w życiu w to nie uwierzę! Mógł być drugi w sprzedaży SLR i w tej kwestii nic się nie zmieniło.

wojjan
07-05-2007, 09:33
W sprzedaży całościowej SLR i kompaktów? A w życiu w to nie uwierzę!

Wiesz - nie mam danych statystycznych niestety, ale pamiętam jakies artykuły o globalnej sprzedaży sprzętu foto i jakoś tak mi sie kojarzy, że najpierw był Canon, potem długo nic, potem Nikon walczył Minoltą o drugą pozycję, a zaraz potem Olympus i Pentax. Mam tu na myśli pierwszą połowe lat 90. Chociaż może ten artykuł dotyczył SLRów? Teraz sam pewności nie mam... Poszukam w necie, może coś znajde, to napisze...

P.S. Zresztą pocieszające z danych, które załączyłem jest to, że Nikon ma wzrost. I to napawa optymizmem!

Czornyj
07-05-2007, 09:36
Wiesz - nie mam danych statystycznych niestety, ale pamiętam jakies artykuły o globalnej sprzedaży sprzętu foto i jakoś tak mi sie kojarzy, że najpierw był Canon, potem długo nic, potem Nikon walczył Minoltą o drugą pozycję, a zaraz potem Olympus i Pentax. Mam tu na myśli pierwszą połowe lat 90. Chociaż może ten artykuł dotyczył SLRów? Teraz sam pewności nie mam... Poszukam w necie, może coś znajde, to napisze...

P.S. Zresztą pocieszające z danych, które załączyłem jest to, że Nikon ma wzrost. I to napawa optymizmem!

To musiało dotyczyć SLR-ów, bo przecież choćby np. taki Kodak miał "za analoga" bardzo silną pozycję w kompaktach.
Wzrost - jak widać - mają wszyscy, Nikon w kompaktach niestety trochę "zaspał", stąd gorsze wyniki.

wojjan
07-05-2007, 09:42
To musiało dotyczyć SLR-ów, bo przecież np. taki Kodak miał "za analoga" bardzo silną pozycję w kompaktach.

Rzeczywiście - Kodak był mocny. Jeśli faktycznie chodziło o SLRy, to masz racje - i dobrze, bo oznacza to, że nie jest tak źle... Mam pewien uraz do spadających udziałów w rynku - kiedyś byłem w Minolcie i Minolty już nie ma. Teraz każda oznaka "słabości" Nikona - czytaj miejsce za Samsungiem - to obawa o przyszłość "mojego nowego Systemu" ;) Wybaczcie moje przewrażliwienie...

Czornyj
07-05-2007, 09:47
Rzeczywiście - Kodak był mocny. Jeśli faktycznie chodziło o SLRy, to masz racje - i dobrze, bo oznacza to, że nie jest tak źle... Mam pewien uraz do spadających udziałów w rynku - kiedyś byłem w Minolcie i Minolty już nie ma. Teraz każda oznaka "słabości" Nikona - czytaj miejsce za Samsungiem - to obawa o przyszłość "mojego nowego Systemu" ;) Wybaczcie moje przewrażliwienie...

W DSLR pozycja Nikona jest mocna - jest Canon, Nikon i długo nic. Rentowność Nikon Co. rośnie, udział w rynku DSLR również rośnie, nic nie wskazuje na to, by miało się to wkrótce zmienić. Ponoć 10 lub 11 maja na konferencji mają pokazać jakieś nowe słoiki, tym razem wreszcie z półki profesjonalnej ;)

wojjan
07-05-2007, 09:52
W DSLR pozycja Nikona jest mocna - jest Canon, Nikon i długo nic. Rentowność Nikon Co. rośnie, udział w rynku DSLR również rośnie, nic nie wskazuje na to, by miało się to wkrótce zmienić. Ponoć 10 lub 11 maja na konferencji mają pokazać jakieś nowe słoiki, tym razem wreszcie z półki profesjonalnej ;)

To co piszesz brzmi pięknie! Nie ukrywam, że po przeczytaniu porannego artykułu na temat udziałów w rynku foto - poprawiłeś mi znacznie humor :)

Kolekcjoner
07-05-2007, 15:37

Był nawet taki moment (mowa oczywiście o slr-ach), że Minolta wyprzedzała Canona w wielkości sprzedaży :). Była numerem jeden :(.
Co do rynku dsl-r niedawno były takie dane podawane za zeszły rok. Nie pamiętam już dokładnie linku ale dane były bodajrze następujace: Canon 46%, Nikon 33 %, Sony 6%. Reszty nie wymienili :mrgreen:.

bukowy dziad
07-05-2007, 15:56
Co do rynku dsl-r niedawno były takie dane podawane za zeszły rok. Nie pamiętam już dokładnie linku ale dane były bodajrze następujace: Canon 46%, Nikon 33 %, Sony 6%. Reszty nie wymienili :mrgreen:.

to ktos na forum podawal dane dotyczace lustrzanek w japonii, wykresik przedstawiajacy zsumowane to co w 1 poscie tego watku:) z tym, ze na 1 miejscu nie byl canon, a nikon wlasnie:D

Czornyj
07-05-2007, 16:15
to ktos na forum podawal dane dotyczace lustrzanek w japonii, wykresik przedstawiajacy zsumowane to co w 1 poscie tego watku:) z tym, ze na 1 miejscu nie byl canon, a nikon wlasnie:D

To były dane kwartalne, na które wpływ miał fakt, że właśnie wprowadzono i mocno promowano nowe Nikony - w dodatku tyczyły się tylko rynku Japońskiego. Globalnie zaś sytuacja w DSLR wygląda tak, jak wspominaliśmy z Kolekcjonerem - Canon, Nikon, płotki.

Władca Pixeli
08-05-2007, 03:23
Pewnie o to chodziło

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://images.bcnranking.jp/article/12860-34B.gif)

http://bcnranking.jp/freepaper/12-00012860.html

ku6i
16-05-2007, 20:52
Władco Pikseli, ty takie rzeczy na codzień czytujesz? ;-) Bo ja z całego tego wykresiku to oprócz cyferek to tylko "Pentax" zrozumiałem

Kyo
22-05-2007, 12:18
to wersja optymistyczna. dla nas pole pomaranczowe xD Ale mozesz wybrac se inne... :P

roofman
22-05-2007, 12:45
Co do wykresu... wchodzisz na google.jp , wpisujesz nikon i porównujesz krzaczki :)
Wychodzi na to że to pomarańczowe to nikon. Oczywiście czcionka azjatycka w systemie musi być :D
Canon to to fioletowe obok pentaxa.

corso
27-05-2007, 16:37
Canon EOS 400D – 27,30%
- niska cena robi swoje

corso
27-05-2007, 16:40
Prawdziwy Mercedes skończył się na W124. Na najnowsze BMW 7 to az szkoda patrzec...

najnowsza bmka to dzielo sztuki :)