PDA

Zobacz pełną wersję : D5100 i łatwe przełączanie auto-ISO na fixed-ISO w trybie PSAM

marek.h
11-01-2015, 18:14
Częściowo rozpracowałem zasadę działania auto-ISO ale zastanawia mnie dlaczego tak nieintuicyjne jest przełączanie między trybem auto-ISO a konkretną wartością liczbową ISO.

Co chciałbym osiągnąć? Mieć włączony tryb auto-ISO i jesli zajdzie potrzeba móc w łatwy sposób przełączyć wartość ISO na konkretną wartość (np 100) wybierając ją z listy w menu "szybkiego wyboru" - np zmapowaną pod przyciskiem Fn.

W trybach zautomatyzowanych (portret, krajobraz itp) pierwszy na liście szybkiego wyboru ISO jest AUTO natomiast kolejne są wartości liczbowe (100, 200 itd), których wybranie fixuje ISO na tej wartości. Czyli generalnie tak jakbym to sobie wyobrażał.

Natomiast w trybie PSAM działa to zupełnie inaczej i zafixowanie wartości ISO nie jest możliwe bez ręcznego wyłączenia w menu głównym opcji auto-ISO co jest dosyć niewygodne. Jeśli się tego nie zrobi to podawana wprost wartość ISO staje się tylko minimalną wartością, która może być automatycznie podbita do zdefiniowanego maximum w ustawieniach czułości ISO. A chciałbym żeby była zafixowana i nie była podbijana.

Pytania mam dwa:

1) dlaczego jest to tak nieintuicyjne w trybie PSAM?

2) czy da się w łatwy sposób przełączać auto-ISO/fixed-ISO bez konieczności zaglądania do opcji menu głównego?

sl011
11-01-2015, 18:21
1) zeby zmotywowac klientow do kupienia droższego modelu.
2) nie

TOP67
11-01-2015, 20:18
W tym modelu nie da się. W wyższych robi się to przednim kółkiem.

marek.h
11-01-2015, 21:54
Aha, to lipa. Wyższy czyli 7xxx czy jeszcze wyżej?

Sebi75
11-01-2015, 21:56
Aha, to lipa. Wyższy czyli 7xxx czy jeszcze wyżej?

D7xxx wystarczy

TOP67
11-01-2015, 21:58
Zdaje się, że 7100 i wszystkie FX od D800. Co do D7000 nie pamiętam.

ze-zak
12-01-2015, 01:53
W D7000 nie da się samym pokrętłem. Najprościej zbindować wł/wył. autoISO pod guzik Fn - prościej i szybciej już się chyba nie da. Niektórzy jeszcze zapisują ustawienia użytkownika U1-autoISO wł. U2-autoISO wył. Ja stosuję tę pierwszą metodę.

marek.h
12-01-2015, 19:41
W D7000 nie da się samym pokrętłem. Najprościej zbindować wł/wył. autoISO pod guzik Fn - prościej i szybciej już się chyba nie da. Niektórzy jeszcze zapisują ustawienia użytkownika U1-autoISO wł. U2-autoISO wył. Ja stosuję tę pierwszą metodę.

Szkoda, że autoISO nie da się podłączyć pod Fn w D5100 - nie widzę takiej możliwości.

Chyba pozostaje tylko "szybki" dostęp do ISO-wajchy przez menu->ostatnie ustawienia->ustawienia czułości ISO. Może modowany firmware ma jakieś usprawnienia w tej materii - rozejrzę się.

Dziękuję Wam za podpowiedzi.

nikoniarz
12-01-2015, 19:46
Jeśli D7000 oferuje opcję "Moje Menu" to można tam dodać bezpośredni skrót do Auto-ISO. Mam tak w D300 i D3.

Edit:
Kurcze czytam dwa posty wyżej i widzę D7000, czytam niżej i widzę D5100... Zwariowałem :D Ale już wiem o co kaman...

sl011
13-01-2015, 09:23
W D5100 też można ustawić Moje Menu zamiast "Ostatnich Ustawień". Możesz ustawić sobie włączanie Auto iso na pierwszym miejscu w "Moim Menu", wtedy będzie "prawie" pod ręką.

ecml
13-01-2015, 11:38
Z ustawianiem ISO Nikon zawsze zrobi coś pod górkę. Nawet w D7100 nie jest tak różowo jakby się mogło wydawać. Niby włączanie autoiso jest pod jednym kółkiem, zmiana wartości pod drugim, ale i tak lewą rękę trzeba od obiektywu oderwać i kliknąć przycisk koło wyświetlacza. Oni to robią z premedytacją ;]

marek.h
13-01-2015, 13:00
W D5100 też można ustawić Moje Menu zamiast "Ostatnich Ustawień". Możesz ustawić sobie włączanie Auto iso na pierwszym miejscu w "Moim Menu", wtedy będzie "prawie" pod ręką.

Masz rację, to jest chyba najłatwiejszy sposób bo mam wajchę wyciągniętą bezpośrednio do "Mojego Menu".

Dzięki za wskazówkę.

Ale co ja się naszukałem jak przełączyć zakładkę "Ostatnie Ustawienia" na "Moje Menu"... Dopiero youtube mnie uratował ;)

sl011
13-01-2015, 13:09
Prościej byłoby ściągnąć pełną instrukcję ze strony Nikona w pdf (można ją też znaleźć na cd załączonym do aparatu) i wyszukać słowa "Moje menu". ;)
Tę instrukcję warto mieć i przejrzeć, bo jest tam opisanych wiele funkcji, o których nie ma słowa w książeczce papierowej. Poza tym łatwiej ją przeszukać, wpisując po prostu w okienku jedno-dwa słowa.