PDA

Zobacz pełną wersję : Sigma 10-20 f4-5.6czy może Samyang 10 f 2.8?

kattebush
11-01-2015, 15:37
Jak w temacie.
Próbuję od dłuższego czasu już coś dokupić szerokątnego. Myślę o używce Sigmy 10-20 ze światłem 4-5.6 (ewentualnie 3.5). Dziś jednak uzyskałam info, iż Samyang jest lepszy od Sigmy. I mam mętlik w głowie. Nie przeszkadza mi manual - więc nie jest to dla mnie problem. Czytałam trochę o nim - wydaje się być lepszym. Ale... Jakoś mnie to nie przekonuje.
Czy mogę liczyć na Waszą pomoc?

Archibald6803
11-01-2015, 18:35
weź zooma ; będzie wygodniej

brzezior
11-01-2015, 20:37
Koreańskiego wyrobu nie znam, ale do Sigmy (po kilku latach użytkowania), żadnych zastrzeżeń.

robanto
11-01-2015, 20:39
mam 10-20 już kupę lat i śmiga bez zastrzeżeń. wbrew pozorom wymagające szkło, ale jak to z szerokim bywa.

puchan
11-01-2015, 21:34
Mam Sigmę od pół roku i też jestem zadowolony. Ciemniejszą wersję. Trzeba ją przymykać do f8 żeby rogi były ostre i jest OK. Zakres 10-20 też swoje robi w porównaniu to samego 10mm. Podobno można trafić Sigmę ostrą i mniej ostrą w zależności od modelu. Ja chyba dobrze trafiłem.

kattebush
11-01-2015, 22:18
Kolejny pomysł: Tokina 11-16 ze światłem 2.8. Kurcze. Za duży wybór.

RepliK
11-01-2015, 23:31
To jest mój pierwszy post, więc się przywitam: Cześć nikoniarze!

A teraz do sedna sprawy. Miałem ten sam problem, jakie UWA. Testowałem 3 Sigmy 10-20 3.5 miałem pecha bo wszystkie wymagały przymkniecia do 4.5 aby obraz był akceptowalny, pod tym względem lepiej sprawdziła się stara Sigma, którą też testowałem. Na miejscu była też Tokina 116 DX II. (obiektyw traktowała jako wyjście awaryjne). Po pstrykach testowych trafił do torby. Bardziej spodobały mi się kolory i jest ostry od 2.8. Ostatecznego wyboru dokonałem w jednym z salonów Sigma pro centrum.

Moja propozycja jedź na testy/zakupy, bo ilu użytkowników tyle opinii. Ja z mojego wyboru jestem zadowolony.

Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka

adrianek32
12-01-2015, 01:57

A teraz do sedna sprawy. Miałem ten sam problem, jakie UWA. Testowałem 3 Sigmy 10-20 3.5 miałem pecha bo wszystkie wymagały przymkniecia do 4.5 aby obraz był akceptowalny, pod tym względem lepiej sprawdziła się stara Sigma, którą też testowałem. Na miejscu była też Tokina 116 DX II. (obiektyw traktowała jako wyjście awaryjne). Po pstrykach testowych trafił do torby. Bardziej spodobały mi się kolory i jest ostry od 2.8. Ostatecznego wyboru dokonałem w jednym z salonów Sigma pro centrum.

Moja propozycja jedź na testy/zakupy, bo ilu użytkowników tyle opinii. Ja z mojego wyboru jestem zadowolony.

w Sigma Pro Centrum testowales i kupiles Tokine?

adriansocho
12-01-2015, 12:40
Zdołował się Sigmą, wyszedł z salonu pojechać kupić Tokinę.

Teraz ceny spadają (bo wszedł ten Samyang), więc można 10-20 mieć taniej. A ogniskowe inne niż 10 mm są bardzo słabo przydatne, 20 mm nie robi z tego obiektywu bardziej uniwersalnego szkła.

RepliK
12-01-2015, 15:10
Właśnie w pro centrum. W tym gdzie byłem mają pełen przekrój producentów optyki. Robiłem fotki sprawdzałem na laptopie, zmieniałem obiektyw, i jak poprosiłem o Tokine to po testach poprosiłem o fakturę.

Niestety mieli tylko po jednym egzemplarzu Sigmy starej i nowej. Poprzednie Sigmy testowałem w ABFoto i jedną z Morele. Ta z Morele była najgorsza.. Z resztą po opakowaniu było widać, że kilka osób już ją testowało, dystrybucja oczywiście niemiecka.

Szwagier ma tego manualnego Samyanga, on jest zadowolony.

Umbra
12-01-2015, 21:57

Może dlatego, że stara Sigma z "automatu" jest przymknięta? Hahaha. Swoją drogą nie wiem w czym problem. Przecież tych szkieł używa się na hiperfokalnej.

RepliK
12-01-2015, 23:30
Nie dość, że na hiperfokalnej, to jeszcze często przymkniety powyżej > f8.
Dobrze że jest wybór i jednemu bardziej przypadnie Sigma innemu Tokina.
Ja teraz bym się wstrzymał z zakupem do testów nowej Tokiny.

kattebush
13-01-2015, 14:33
Przyznam Panowie, że trochę mi namieszaliście ;) Teraz zaczynam coraz więcej czytać o tych obiektywach. I chyba najlepiej będzie, jak wypróbuję każdą markę.

sokolnik
15-01-2015, 19:47
weź nikkora 10-24 :)

puchan
30-01-2015, 15:33
weź nikkora 10-24 :)

Jakby sobie tak można było wziąć....i nie płacić....;)