Zobacz pełną wersję : pomoc
hej dzisiaj zakupilam nikona d40 zostal mi polecony przez przyjaciela ktory juz troszke go uzytkowal i polecil mi jako sprzet dla poczatkujacych jednak czy ktos z was moglby mi podac jakies stronki zebym mogla dwoiedzc sie wiecej o funkcjach mozliwosciach itd tego cudenka
ps. co niektorzy twierdza ze to bubel -hmmm czy naprawde nie jest za dobry ????
Po polsku czy w innych językach też?
Może na początek coś takiego:
http://www.nikondigitutor.com/eng/d40/index.shtml
Co do funkcji to masz wszystkie opisane w instrukcji obslugi. Nie nazwalbym tego aparatu bublem, jako minus to to ze pasuja tylko obiektywy z wlasnym napedem a wiadomo ze do tanich nie naleza.
hej bede wdzieczka w kazdym jezyku ale na pocztku po polsku byloby najlepiej :)
dzieki :) poprostu musze sie nauczyc go obsugiwac i nauczyc sie robic dobre zdjecia
najwazniejsze jest dla mnie poznac go od bebechow :)
Instrukcja obsługi D40 wg Kena Rockwella:
http://www.kenrockwell.com/nikon/d40/users-guide/index.htm
Ten aparacik robi bardzo dobre jpegi i jak już ktoś napisał szkoda że brak śrubokręta
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5092
wielebny0
06-05-2007, 21:30
Panowie ! Usystematyzować odpowiedzi:
!. Najpierw zapoznać się z instrukcją obsługi
2. robić fotki, nie bać się
3. w razie wątpliwości pytać, na tym forum też,
4. PEWNIK, D 40 TO DOBRY APARAT /WYBóR/
5/ PEWNIK należy pozdrowić nową użytkowniczkę sprzętu /dobrego/ marki /dobrej/ Nikon...
dzieki wielkie za odpwiedzi :) robie zdjecia jak tylko si eda i komu tylko sie da bez ograniczen :) moja instrukcj ajest w jezuku ang coz wiekszosc jest dla mnie zrozumiala bez problemu ale jednak mam kilka zastrzezen i niejasnosci moze ktos z was zna jakas stronke z polska instrukcja do sciagniecia
kurcze ciesze sie ze sprzecicha jak dziecko z lizaka :D teraz tylko opanowac mozliwosci i szalec :D
Cos mi sie wydaje, ze znajomy nie uprzedzil Cie, ze w D40 nie dziala AF z obiektywami bez silnikow. A z dobrych obiektywow bez silnika wlasnie -- jest cala masa. Jest to dosc spore ograniczenie. Mimo, ze D40 to z zalozenia lustrzanka dla poczatkujacych, osobiscie nigdy bym nie wpadl, zeby wlasnie takiej osobie polecic ten korpus. Prawde mowiac -- dla mnie jest on pomylka. Dla kogos, kto chce sie uczyc i rozwijac -- nie jest dobrym wyborem (ze wzgledu na ograniczenie w szklach), dla zawodowca -- tym bardziej. Hmmm... wg mnie to aparacik "do domu"... Czyli -- kupic w zestawie z dedykowanym szkielkiem i uzywac po prostu do fotografowania imprez rodzinnych.
Wiem, ze na pewno masa ludzi jest z niego zadowolona i ze sporo z nich robi swietne zdjecia, ale moja ocena jest jedna -- ten aparat to kastrat, ktory nie powinien sluzyc ludziom, chcacym uczyc sie fotografii. No chyba, ze maja duzo pieniedzy i za pol roku moga go zmienic np. na D80. :)
no i kolejna negatywna opina na tenat tego aparatu jako powiedzmy szkoleniowego coz moze za 10 lat kupie kolejna pomylke :D moze juz bardziej udoskonalon a moze juz sama bedzie robila zdjecia ja poki co chce sie nauczyc a polecono mi go jako dobry do tego nie wiem -zwrocic do sklepu ???:/
Stig: nie mogę się z Tobą zgodzić. Ja jestem kompletnym amatorem i pewnie nie wiele osiągnę w fotografii. Kompakty mi nie wystarczały, a droga lustrzanka nie była mi potrzebna. D40 z obiektywem 18-70 jest bardzo uniwersalny, można się mocno rozwijać i wcale nie trzeba kupować nowych - innych szkieł.
Natomiast w razie potrzeby można kupić fajne obiektywy do dalekich obiektów z AF-S i VR za tysiąc zł z hakiem, choćby Nikkor 55-200. Po połączeniu możliwości tych dwóch szkieł mamy naprawdę świetny zestaw.
Jeśli ktoś zmieni w przyszłości zdanie, zawsze może kupić lepszą puszkę, a szkłą będą na pewno pasować, bo z tego co czytam to prawdopodobne jest, że Nikon w ogóle zrezygnuje z puszek z silnikiem (np. tak mówi się o powstającym D60), ale jak będzie to się okaże ;)
Ogólnie główną zaletą D40 - prócz jakości zdjęć - jest cena. Za 2 tysiaki mamy puszkę + przyzwoity obiektyw 18-55.
Główne wady wg mnie to brak podglądu GO, tylko trzy pola ostrości i słaby akumulator.
pumka: jeśli masz kasę na lepszy sprzęt, potrzebujesz go i sprzedawca przyjmie z powrotem aparat to czemu nie ;) Ja nie zamierzam oddawać D40 na pewno, choć kiedyś wahałem się, czy nie kupić D50, dziś nie żałuję wyboru.
Rób zdjęcia i pochwal się nam co Ci wychodzi.
no i kolejna negatywna opina na tenat tego aparatu jako powiedzmy szkoleniowego coz moze za 10 lat kupie kolejna pomylke :D moze juz bardziej udoskonalon a moze juz sama bedzie robila zdjecia ja poki co chce sie nauczyc a polecono mi go jako dobry do tego nie wiem -zwrocic do sklepu ???:/Wez pod uwage, ze to tylko opinia ciaglego malkontenta. :D Poczatkujacemu polecilbym raczej D70s (nawet lekko uzywany), niz D40.
nio w zasadzie juz sama nie wiem ja poprostu chce sie nauczyc robic dobre zdjecia chociaz nie twierdze ze do tej posry byly zle ale chce je robic na dobrym sprzecie ktos mi go polecil a ktos teraz wypowiada sie negatywie ale tak na chlopski rozum nigdy nic nie bedzie idealne dla kazdego, nie mam wiecej kasy na wydanie na sprzet na ktorym chce sie uczyc nie wydaje mi sie ze to jest zabawka na pare miesiecy bo raczej 2 tysiaki to niemalo na aparat dlatego czy tak naprawde ( do osob co go odradzaja ) jest zly na poczatek , czy naprawde slowa krytyki az takiej ze to BUBEL nie sa za ostre ???
meliszipak
06-05-2007, 23:12
To prawda.
Wcześniej i teraz najlepszą, świetną i tanią opcją dla początkujących są delikatne używki D70s i D50.
Nie znaczy, że D40x jest zły, choć ciągle prześmiewam ten aparat.
Po prostu mocno ogranicza brak śrubokręta (napędu mechanicznego), a masa świetnych szkieł korzysta z takiego napędu.
Ostrzenie manualne na małej matówce może wkurzyć i zniechęcić najbardziej wytrwałych.
Należy pamiętaj, że body z różnymi obiektywami stanowi komplet i w takim kontekście rozpatrywać zakup.
Bo co robi początkujący,statystyczny fotograf?
Kupuje body z obiektywem w komplecie, póżniej dokupuje ciemne tele, a póżnie gdy okrzepnie, nabędzie
wiedzę i trochę doswiadczenia kupuje tanią i bardzo dobrą 50 f1,8 . W tym miejscu dla userów D40 zaczynają się
schody.
A może w tym D40x dali ludzki wizjer, taki z D80?
Wtedy odszczekam co napisałem.
Nie dali
Cześć.
Zle miejsce wybrałaś, bo tutaj już tak jest, ze najbardziej krytykują D40 Ci którzy go nie używają. To tak jakby czepiać sie sąsiada o jego samochód :). Natomiast posiadacze D40 są zadowoleni z wyboru (ja tez).
O instrukcje w języku Polskim to, chyba tylko jedynie w Nikon Polska należy pytać. Używaj podpowiedzi z systemu pomocy wgranego w D40 Przycisk "?", znajdziesz to samo co w instrukcji. Masz polski interfejs, wiec znieniaj, ustawiaj, pstrykaj i wnioskuj.
Witam nowego Nikonowca (Nikonówkę) :);) w szeregach.
Nie mam porównania z wizjerem z D80, ale ustawiam czasami ręcznie ostrość i jest OK, na początku robiłem eksperymenty i po ustawieniu ostrości ręcznie włączałem automatyczną i aparat nic nie korygował.
Jednak fakt faktem, że lepiej byłoby mieć obsługę AF zawsze....
50 f1.8 faktycznie rewelacyjne szkło, szkoda, że na obecnej puszcze pozostaje tylko manualne strojenie ostrości :-/
meliszipak
06-05-2007, 23:21
Nie dali
Ano właśnie.
Zresztą gdybym mógł wybierać pomiędzy napędem af a dużym wizjerem, zdecydowanie
i z dopłatą wybiorę uczciwy wizjer. Powody dwa: wspaniałe szkła manualne , oraz fakt, że
miło wyrażnie widzieć fotografowany kadr.
pumka, odpowiedz sobie na pytanie czy obiektyw kitowy + jakis tele Ci starczy na poczatek? Jesli tak to bierz smialo D40. Moim zdaniem bardzo fajny sprzet... No wiadomo, ze z srubokretem byloby juz extra..
A jesli za jakis czas rzeczywiscie sie okaze, ze chcialabys np. 50mm 1.8 to sprzedasz D40 i kupisz np. d80 :)
dzieki wielkie :) za odpowiedzi wole pytac i uzyskac nawet te zle opinie ale przynajmniej sie czegos dowiem d80 z 18-70mm Lens z tego co wiem kosztowal by mnie ok 600funciako no na taka zabake niesttety nie wszyscy moga sobie pozwolic kosztowne troszeczke to jest a kazdy kupie na co go stac ,po dlugim czasie oszczedzania mam nadzieje ze d40 spelni moje oczekiwania i nie bedzie to tylko aparat jak ktos to okresil do robienia zdjec na rodzinnych imprezach ( do tego uzywam canona ixus40 i jest wystarczajacy) ale posluzy mi rowniej do rozszerzenia soich mozliwosci w tym co lubie i co ,mnie pasjonuje od dawna -a co bylo nierealne do spelnienie przez dluuuuugi czas
mam nadzieje ze d40 spelni moje oczekiwania i nie bedzie to tylko aparat jak ktos to okresil do robienia zdjec na rodzinnych imprezach ( do tego uzywam canona ixus40 i jest wystarczajacy) ale posluzy mi rowniej do rozszerzenia soich mozliwosci w tym co lubie i co ,mnie pasjonuje od dawna
Jasne, ze tak. D40 mozna robic rownie piekne, albo i piekniejsze fotki niz D80 czy D200... To bedzie zależało juz tylko od Ciebie , czyli osoby naciskającej spust :) Jedyne ograniczenie to niemożność uzywania AF w np. szkle Nikkor 50 f1.8...
Ktos wspomniał tez o braku przycisku głebi ostrosci... hmm... mam go w D80... Przez pół roku posiadania D80 uzylem go dokladnie RAZ (tydzien temu) i to raczej z ciekawosci niz potrzeby :)
pocieszajce a co mozecie mi powiedziec o NIK 55-200mm warto kupic >>>???<<<
Warto, szczególnie z VR :)
ale spokojnie Pumka, nie od razu wszystko....
najpierw opanuj to co masz.
no wlasnie :) bez pospiechu :) a moze cos ze mnie bedzie ;)
tak, 55-200 VR fajne szkiełko, sam za jakis chce je nabyc :) W tej chwili cena ok. 1K,ale mysle ze jeszcze troche spadni, bo to nowość.
Nie przejmuj się. Niektórzy już zapomnieli, jak to było gdy zaczynali zabawę z fotografią, jak biegali ze Smieną (albo czymś podobnym), a do poczciwego Zenka mogli tylko powzdychać. Od czegoś trzeba zacząć i do tego celu D40 nie jest wcale złym wyborem. Są do niego tanie obiektywy AF-S, są obiektywy trochę lepsze i trochę droższe, a są równiez te dużo lepsze i dużo droższe. Prawdę mówiąc, kupując D40, ograniczysz sobie głównie możliwość korzystania z rynku starych szkieł, które wiele lat temu były projektowane do aparatów analogowych oraz do pewnej grupy (niekoniecznie najlepszych, choć relatywnie tanich) szkieł alternatywnych producentów. Nauczysz się trochę fotografii, a jak poczujesz, że warto, to wymienisz body na lepsze.
no i wlasnie tez tak zrobie :) najpierw naucze sie dzialac na tym co mam i wykozystywac te dobre ( a nawet zle ) strony d40 a jak cos ogarne swoim umyslem przejde do kolejnego etapu kolejnych zakupow i sukcesow ( zart ) :)
Miałem ten sam problem : d40 kontra d70s kontra d50
Obejrzałęm d40 i d70s - zrobiłem kilka zdjęć i ... wybrałem d40.
Dlaczego:
1. Jasny wizjer - sporo lepszy niż w d70s.
2. Lepsza ergonomia - przynajmniej dla mnie
3. Lżejszy,mniejszy - a zamierzam go trochę po górach potargać
4. Nowsza elektronika - obejrzałem sporo zdjęć, sporo testów. D40 jest nowszy niby matrycę ma tą samą, ale reszta elektroniki jest dużo nowsza, mniej szumi.
Wady: brak śrubokręta i podglądu ostrości.
AF jest trzypolowy, ale jest naprawdę szybki. W większości prypadków i tak pewnie używałbym tych trzech pól (centralne, lub jedno z bocznych jak kadruję zgodnie z zasadą trópodziału). Zawsze możesz zrobić AF-lock i przekadrować.
Kupilem 50/1.8 do zabawy w małe studio i ostrzę ręcznie. Nie będę nim robił wyścigów, więc nic się nie stanie jeżeli ostrzenie zajmie mi te 5 sekund.
Jak kupowałem 'wymyśliłem' sobie taktykę:
Jak zacznie mi brakować to w dokupię zooma który prawie wszyscy dokupują czyli:
18-70, 55-200, 70-300 albo 18-200.
Dobra w miarę tania (co do możliwości i jakości) optyka której żaden inny system nie ma.
Do zabawy w studio - manual focus może być.
Za dwa, trzy lata jak będę wiedział, że naprawdę chcę się bardziej bawić kupię D300 lub D90.
Rafał_Sz
07-05-2007, 12:04
Miałem ten sam problem : d40 kontra d70s kontra d50
Obejrzałęm d40 i d70s - zrobiłem kilka zdjęć i ... wybrałem d40.
Dlaczego:
1. Jasny wizjer - sporo lepszy niż w d70s.
2. Lepsza ergonomia - przynajmniej dla mnie
3. Lżejszy,mniejszy - a zamierzam go trochę po górach potargać
4. Nowsza elektronika - obejrzałem sporo zdjęć, sporo testów. D40 jest nowszy niby matrycę ma tą samą, ale reszta elektroniki jest dużo nowsza, mniej szumi.
Wady: brak śrubokręta i podglądu ostrości.
AF jest trzypolowy, ale jest naprawdę szybki. W większości prypadków i tak pewnie używałbym tych trzech pól (centralne, lub jedno z bocznych jak kadruję zgodnie z zasadą trópodziału). Zawsze możesz zrobić AF-lock i przekadrować.
Kupilem 50/1.8 do zabawy w małe studio i ostrzę ręcznie. Nie będę nim robił wyścigów, więc nic się nie stanie jeżeli ostrzenie zajmie mi te 5 sekund.
Jak kupowałem 'wymyśliłem' sobie taktykę:
Jak zacznie mi brakować to w dokupię zooma który prawie wszyscy dokupują czyli:
18-70, 55-200, 70-300 albo 18-200.
Dobra w miarę tania (co do możliwości i jakości) optyka której żaden inny system nie ma.
Do zabawy w studio - manual focus może być.
Za dwa, trzy lata jak będę wiedział, że naprawdę chcę się bardziej bawić kupię D300 lub D90.
E tam, Nikon tak się opierdziela, że za trzy lata to będzie d6xxxs i D9000
Co do 50/1.8 to problematyczny, acz trafny wybór.
Sever: możesz dać link do zdjęć które robiłeś 50/1.8 ? chciałbym zobaczyć na ile dokładne jest manualne ostrzenie.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
http://img157.imageshack.us/img157/6351/dsc0075on8.th.jpg]źródło ([URL=http://img157.imageshack.us/my.php?image=dsc0075on8.jpg)[/URL]
http://hk.promo.yahoo.com/movie/superman/Stop_Press_Game/
Wszystko OK, ale obiecaj ze kolejny raz zmniejszysz rozdzielczość. IMO jak dłuższy bok będzie miał 850 pikseli to wszystko będzie gralo.:)
vasper31
08-05-2007, 18:17
To prawda.
Wcześniej i teraz najlepszą, świetną i tanią opcją dla początkujących są delikatne używki D70s i D50.
Nie znaczy, że D40x jest zły, choć ciągle prześmiewam ten aparat.
Po prostu mocno ogranicza brak śrubokręta (napędu mechanicznego), a masa świetnych szkieł korzysta z takiego napędu.
Ostrzenie manualne na małej matówce może wkurzyć i zniechęcić najbardziej wytrwałych.
Należy pamiętaj, że body z różnymi obiektywami stanowi komplet i w takim kontekście rozpatrywać zakup.
Bo co robi początkujący,statystyczny fotograf?
Kupuje body z obiektywem w komplecie, póżniej dokupuje ciemne tele, a póżnie gdy okrzepnie, nabędzie
wiedzę i trochę doswiadczenia kupuje tanią i bardzo dobrą 50 f1,8 . W tym miejscu dla userów D40 zaczynają się
schody.
niesamowite... jakbys opowiadał o mnie... bylo dokladnie tak jak mowisz... :) jestem pod wrazeniem... ale I LOVE THIS GAME, wiec inwestuje inwestuje!! :)
Zaraz , gdzieś już tu wrzucałem...
ooo tutaj:
http://picasaweb.google.com/pzalews/Test50
pumka o co chodzi z tym supermanem bo nie czaję co to ma wspólnego z D40 :)
Sever: fakt, widziałem już je, nie skojarzyłem z tym obiektywem.
Faktycznie całkiem nieźle ! musz spróbować od kogoś pożyczyć na parę dni ten obiektyw i wtedy zdecydować czy kupić, bo nie wiem jak z manualnym ostrzeniem na dłuższą mętę.
sorki za superpana ale wkleil mi sie zamias linka dla kolegi :)