PDA

Zobacz pełną wersję : Ładowarka bc-700

raf1313
11-01-2015, 13:18
Cześć,posiadam ładowarkę od kilku miesięcy,i zaczynam mieć wątpliwości co do jej działania.Za każdym razem wyświetlacz pokazuje różne wskazania pojemności enelopów.Czy to normalne ,czy ten typ już tak ma?

kolumb
11-01-2015, 14:57
A ty jak myślisz?

puciek
11-01-2015, 15:09
A za każdym razem rozładowujesz i ładujesz ponownie? Każdy aku wkładasz identycznie do tej samej przegrody? Uwzględniasz fakt, że aku traci trochę na pojemności, a także część potrafi w sobie zatrzymać?

raf1313
11-01-2015, 15:23
Enelopy 1900mah,wyświetlacz pokazuje full,a pojemność 413-455mah.

zgera
11-01-2015, 15:44
Enelopy 1900mah,wyświetlacz pokazuje full,a pojemność 413-455mah.

Jeśli wkładasz nierozładowane do końca to tak może pokazywać, użyj funkcji rozładowanie a następnie ładowanie lub zrób test pojemności, ta ładowarka posiada takie funkcje.

Saimon
11-01-2015, 15:54
Możesz też zrobić "regenerację" akumulatorków funkcją refresh. Pamiętaj tylko żeby robić to niskim prądem.

yanoo
11-01-2015, 16:00
Kolegi post zainspirował mnie aby podzielić się swoimi spostrzeżeniami.
Ja niedawno kupiłem nową BC-700 (wcześniejszą uszkodziłem). Używam w większości ENELOOP Sanyo 1900mA.
Teraz zauważyłem żę przy każdym ładowaniu mam znacznie inne wskazania. Niekoniecznie mniejsze, co wskazywałoby na utratę pojemności w miarę zużywania.
Na aku zawsze notowałem pojemność po naładowaniu i na poprzedniej ładowarce miałem niewielkie różnice pomijalne ze względu na to że ładowarka nie jest przyrządem laboratoryjnym.
Praca nowej ładowarki wyraźnie odbiega od pracy poprzedniej (a nawet dwóch poprzednich), dlatego zastanawiam się czy nie reklamować tego egzemplarza?

raf1313
11-01-2015, 16:08
Po zakupie enelopów robiłem test dla wszystkich akumulatorów zarówno aa jak i aaa ,wszystkie wskazywały poprawne pojemności.Ładuje tylko prądem o najmniejszej wartości 200. Akumulatory 2500mAh miałem rozładowane praktycznie do zera,i nawet ładowarka ich nie widziała,(pomogło wzbudzenie ich innym akumulatorem),po naładowaniu wartość -1400mah,jedna miała wartość przybliżoną do 2500mah.

Andrzej1974
11-01-2015, 21:12
Hmm... a po ki diabeł rozładowywać enelopki do końca?

raf1313
11-01-2015, 21:30
Hmm... a po ki diabeł rozładowywać enelopki do końca?

Chyba że masz sposób jak dziecku 19-miesięcznemu wytłumaczyć ,żeby w zabawce nie wyczerpał do zera baterii:)

Andrzej1974
11-01-2015, 22:13
Chyba że masz sposób jak dziecku 19-miesięcznemu wytłumaczyć ,żeby w zabawce nie wyczerpał do zera baterii:)

A po ki diabeł mu tłumaczyć? Wystarczy, że ojciec będzie tego pilnował. :-)

Serioz
11-01-2015, 22:14
Kiedyś zapisywałem wszystkie ładowania moich eneloopow i wskazania po naładowaniu potrafiły się różnić ale były to niewielkie różnice. Po zakupie szóstego kompletu czyli jakieś 24 baterie przestałem się tym przejmować a zacząłem ładować i rozładowywać eneloopy prądem 500mA (250mA dla rozładowania). I jak na razie nie zauważyłem jakiejś specjalnej degradacji ogniw. Wszystkie moje aku ładują się wg BC-700 do ponad 2000mAh. Właśnie przeczytałem, że ogniwa powyżej 2000mAh i tak powinno się ładować tylko prądem 500mA i większym. Miałem kilka razy sytuację kiedy aku mi się rozładował tak, że BC-700 go nie widziała ale parę minut w innej ładowarce i nagle się pojawiał. A i jeszcze jedno, od początku używałem opcji discharge do ładowania akumulatorów (czyli ładowarka sama sobie rozładowywała i ładowała ogniwo).
Nie wiem na ile to sprawdzona wiadomość ale tutaj napisali TEST ŁADOWARKI (http://www.komputerswiat.pl/testy/sprzet/zasilanie/2009/05/test-ladowarki-technoline-bc-700.aspx) , że ogniwa powyżej 2000mAh powinny być ładowane prądem o wartości powyżej 500mA. Z kolei na tutejszym forum gdzieś przeczytałem, że dla prądu 200mA ta ładowarka może dawać niepoprawne odczyty. Pozdrawiam.

Andrzej1974
11-01-2015, 22:18
Ja z kolei czytałem, że eneloopow nie powinno sie rozładowywać do zera bo to je niszczy.

Serioz
11-01-2015, 22:27
No ale BC-700 nie rozładuje ich do zera tylko do jakichś 0.9V

Andrzej1974
11-01-2015, 22:31
Nie wnikałem do ilu V rozładowuje bo tego nie robiłem. Jak juz to wolę doładować eneloopki.

Serioz
11-01-2015, 22:39
Jeśli wybierzesz opcję discharche to jeśli ładowarka uzna, że ogniwa są wystarczająco rozładowane od razu przełączy się w tryb charge ergo zacznie je doładowywać. Oczywiście każdy robi jak lubi. Ceny za komplet akumulatorków są relatywnie niskie więc można bawić się z nimi do woli. Ja od zawsze używam w BC-700 dla eneloopow opcji discharge i wszystkie z moich chyba już ponad 40 działają poprawnie.

Andrzej1974
11-01-2015, 23:08
Tylko tak się zastanawiam, po co rozładowywać, kiedy można wsadzić i od razu doładować. Szkoda nie tylko czasu...
Rozumiem regenerację, kiedy aku nie trzymają lub trzymają krótko. Ale dobre eneloopy MZ wystarczy doładować. Oczywiście każdy niech robi jak uważa. ;-)

raf1313
11-01-2015, 23:24
Ja swoje doładowuje bez rozładowania w ładowarce i co,pojemności wychodzą różne.Trochę dziwie się, że w erze wysokiego postępu technologii nie można kupić dobrej bezproblemowej ładowarki.

Andrzej1974
11-01-2015, 23:31
pojemności wychodzą różne

Tzn? Po włożeniu do ładowarki czy po naładowaniu są różne?

raf1313
12-01-2015, 01:23
pojemności wychodzą różne

Tzn? Po włożeniu do ładowarki czy po naładowaniu są różne?

Oczywiście że po.

zgera
12-01-2015, 08:55
Ja swoje doładowuje bez rozładowania w ładowarce i co,pojemności wychodzą różne.Trochę dziwie się, że w erze wysokiego postępu technologii nie można kupić dobrej bezproblemowej ładowarki.

Rzadko się zdarza aby cztery akumulatorki miały identyczną pojemność, moje eneloopy po czterech latach używania nadal mają około 2000 mAh i różnice między poszczególnymi ogniwami również występują.
Sprawa druga, co niektórzy piszą ze rozładowali akumulatorki do zera, taki stan jest zabójczy dla akumulatorków, uszkodzenie nieodwracalne.
Dopuszczalne rozładowanie to 0,9V i do tego stopnia rozładowuje ładowarka, urządzenia elektroniczne również nie rozładowują do zera, wcześniej się wyłączą ze względu na niski poziom naładowania akumulatora, dotyczy także tych w aparacie.
Obecne akumulatory nie posiadają efektu pamięci i można je doładowywać w dowolnym momencie ale dla wydłużenia pracy akumulatora należy co jakiś czas wykonać pełne ładowanie, czyli rozładować akumulator do dopuszczalnej wartości a następnie naładować do pełna.

EMILjo
12-01-2015, 11:22
Rzadko się zdarza aby cztery akumulatorki miały identyczną pojemność, moje eneloopy po czterech latach używania nadal mają około 2000 mAh i różnice między poszczególnymi ogniwami również występują.

Zgadza się. Mało tego: raczej zawsze będą występowały różnice.

Sprawa druga, co niektórzy piszą ze rozładowali akumulatorki do zera, taki stan jest zabójczy dla akumulatorków, uszkodzenie nieodwracalne.

Prawda. Zwykle producent akumulatorów podaje wartości dopuszczalne. Mało tego, większość (jak nie wszystkie) typów ogniw wymaga tego by przechowywać je naładowane.

urządzenia elektroniczne również nie rozładowują do zera, wcześniej się wyłączą ze względu na niski poziom naładowania akumulatora, dotyczy także tych w aparacie.

takie gdzie jest mało elektroniki a główny odbiornik to silnik potrafią solidnie obciążyć i nawet zniszczyć ogniwo...

Obecne akumulatory nie posiadają efektu pamięci i można je doładowywać w dowolnym momencie ale dla wydłużenia pracy akumulatora należy co jakiś czas wykonać pełne ładowanie, czyli rozładować akumulator do dopuszczalnej wartości a następnie naładować do pełna.

Prawda. Takie czynności zaleca nawet producent ładowarki :)
Przynajmniej w mojej instrukcji :)

Andrzej1974
12-01-2015, 13:27
"dla wydłużenia pracy akumulatora należy co jakiś czas wykonać pełne ładowanie, czyli rozładować akumulator do dopuszczalnej wartości a następnie naładować do pełna"

Po 1. jest to rodem z czasów "aku z pamięcią".
Po 2. jaki czas macie na myśli? Czy np. po 30 doładowaniu czy np. po 3 miesiącach?

raf1313
13-01-2015, 14:44
Zrobiłem test enelopów w bc-700,czarne pro aa mają po 2720-2700mAh,gdzie ich minimalna pojemność to 2450mAh.Natomiast aaa o minimalnej pojemności 750mAh mają teraz 757-754mAh.Na to wychodzi że enelopy są sprawne a ich maksymalna pojemność jest większa,lub ładowarka przekłamuje wyniki.

zgera
13-01-2015, 15:15
"dla wydłużenia pracy akumulatora należy co jakiś czas wykonać pełne ładowanie, czyli rozładować akumulator do dopuszczalnej wartości a następnie naładować do pełna"

Po 1. jest to rodem z czasów "aku z pamięcią".
Po 2. jaki czas macie na myśli? Czy np. po 30 doładowaniu czy np. po 3 miesiącach?

http://www.fotopolis.pl/n/19287/jak-dbac-o-akumulatory-litowo-jonowe-w-aparatach-fakty/

EMILjo
25-01-2015, 20:01
Jeśli wkładasz nierozładowane do końca to tak może pokazywać

Potwierdzam. Tam samo jest też w MH-C9000, która pokazuje ile doładowała w czasie ładowania a nie jaką pojemność ma aku.

Satman
19-02-2015, 13:32
Czy są akumulatory podobne do eneloop ale innych producentów?

GonzoG
19-02-2015, 13:36
Czy są akumulatory podobne do eneloop ale innych producentów?
Tak, chyba każdy takie robi, ale kosztują podobnie do Eneloopów i nie są tak wytrzymałe.

- Varta Ready2use
- Duracell Stays Charged
- GP ReCyko+
- Panasonic Evolta
- Energizer PRECISION / Energizer ReCharge

Satman
19-02-2015, 17:13
Dobrze wiedzieć, czyli nie ma co grzebać i szukać czegoś lepszego.

Kyle
22-02-2015, 12:21
Ja z kolei czytałem, że eneloopow nie powinno sie rozładowywać do zera bo to je niszczy.Każdy akumulator Ni-Mh jak rozładujesz do 0 to go będziesz niszczył.

Kyle
22-02-2015, 12:28
Po zakupie enelopów robiłem test dla wszystkich akumulatorów zarówno aa jak i aaa ,wszystkie wskazywały poprawne pojemności.Ładuje tylko prądem o najmniejszej wartości 200. Akumulatory 2500mAh miałem rozładowane praktycznie do zera,i nawet ładowarka ich nie widziała,(pomogło wzbudzenie ich innym akumulatorem),po naładowaniu wartość -1400mah,jedna miała wartość przybliżoną do 2500mah.
Przy prądach ładowania niższych od 0,3-0,33C (600-667mA dla akku 2000mAh), ładowarki mają problemy z wykryciem końca ładowania (za bardzo rozmyte -dV), co doprowadza do przeładowania akku i mocnym skróceniu jego żywotności. ... tak, że to, że w jeden akku zostało wciśnięte 2500 mAh, nie zmienia faktu, że może mieć teraz pojemność 1200 mAh. Włóż w dwa skrajne porty akumulatorki AA 2000mAh do BC700 (czyli tylko dwa akku w ładowarce, w najbardziej oddalonych portach) , wybierz program TEST i ustaw prąd na 350mA (rozładowanie) 700mA(ładowanie). Unormowana pojemność jest przy rozładowaniu prądem 0,2C (czyli 400 mA dla akku 2000 mAh). Jeśli prąd rozładowania będzie niższy/wyższy, to pojemność będzie wyższa/niższa. 350mA jest bardzo blisko 400 mA , wiec będziesz miał generalnie bardzo poprawny wynik. Natomiast prąd 700 mA powinien zagwarantować poprawne wykrycie końca ładowania przy akku AA 2000 mAh. Program TEST najpierw naładuje akku, następnie będzie rozładowywał mierząc pojemność, i na koniec znowu naładuje i wyświetli zmierzoną pojemność. ... dopiero wtedy będziesz wiedział jaką realną pojemność mają Twoje akku.

ps. BC700 ma tylko dwa czujniki temperatury (po jednym na parę) i bardzo upakowane akku obok siebie, dla tego radzę naładować dwa akku w maksymalnie oddalonych portach (skrajnych), by polepszyć chłodzenie i by przypadał jeden czujnik temp. na jeden akku

Satman
22-02-2015, 16:31
To cenne uwagi, warto zapamiętać, dzięki.