Zobacz pełną wersję : D610 kolory
grzegorzdz72
10-01-2015, 17:55
Witam.
Mam taki problem. W moim D610 kolory na wyswietlaczu odbiegają od rzeczywistych (wpadaja mocno w żółty zafarb), po zrzuceniu zdjecia na kompa jest ok. Czy mozna jakos ustawic kolory wyswietlacza w D610 czy zostaje mi tylkko serwis ? Może inni uzytkownicy tej puszki sie wypowiedzą jak u nich wygląda ta sytuacja.
Poza regulacją jasności nie ma możliwości ustawienia kolorów wyświetlacza.
Poszczególne egzemplarze wyświetlacza mogą odbiegać kolorystyką, może Twój do takich należy.
grzegorzdz72
10-01-2015, 18:14
Poza regulacją jasności nie ma możliwości ustawienia kolorów wyświetlacza.
Poszczególne egzemplarze wyświetlacza mogą odbiegać kolorystyką, może Twój do takich należy.
Tak, tylko ze u mnie bardzo mocno odbiega, porownalem kolorystyke wyswietlacza z moim starym D90 i widac wyraznie ze kolory w d610 sa mocno zażółcone.
Może odezwie się posiadacz D610 i potwierdzi jak jest u niego, w Twoim przypadku pozostaje serwis i wymiana wyświetlacza, ale czy będą chcieli go wymienić skoro jest sprawny.
U mnie po przesiadce z D90 i D7000 na D610 też miałem takie odczucie/złudzenie, że jakoś tak.. zółtawo D610 wyświetla. Ale po nabyciu D7100 widzę że tak samo kolorystycznie, wyświetlacz odzwierciedla kolory, w obu puszkach. Może masz to samo. Czyli przesiadka z D90 na D610 = musisz się przyzwyczaić :-)
Generacja wyświetlaczy od czasów D800 ma niestety tendencję do zażółcania - w najnowszych już dają możliwość korygowania odcienia ;)
mój nie sprawia wrażenia zażółcenia, bardzo ładnie na nim wyglądają zdjęcia (ładniej niż na kompie :)
mój nie sprawia wrażenia zażółcenia, bardzo ładnie na nim wyglądają zdjęcia (ładniej niż na kompie :)
Mam to samo :-) Ale cieplejsze kolory są.
grzegorzdz72
10-01-2015, 20:27
a moze ktos w podkarpackim posiada d610 ?, chętnie bym skonfrontował moj korpus z innym
Jimbeam77
15-01-2015, 12:04
U mnie po przesiadce z D90 i D7000 na D610 też miałem takie odczucie/złudzenie, że jakoś tak.. zółtawo D610 wyświetla. Ale po nabyciu D7100 widzę że tak samo kolorystycznie, wyświetlacz odzwierciedla kolory, w obu puszkach. Może masz to samo. Czyli przesiadka z D90 na D610 = musisz się przyzwyczaić :-)
Przesiadłem się z D90 na D610 i Twojej teorii nie potwierdzam - jest wszystko OK!
Ja również nie zauważyłem u siebie takiego zjawiska, kolory na wyświetlaczu są takie jak na ekranie komputera.
grzegorzdz72
15-01-2015, 20:38
Przesiadłem się z D90 na D610 i Twojej teorii nie potwierdzam - jest wszystko OK!
A posiadasz jeszcze d90 zeby móc porownac kolorystyke wyswietlaczy?
Serwis i tylko serwis. Byc moze wymiana wyswietlacza LCD. I nie czekaj tylko wysylaj.
Ja tez przesiadlem się z D90 i u mnie znów jest wrażenie zazielenienia ;) ale się pezyzwyczailem.
moto g2 via tapatalk pro
Jimbeam77
19-01-2015, 12:14
A posiadasz jeszcze d90 zeby móc porownac kolorystyke wyswietlaczy?
Niestety D90 znalazł nowego nabywcę.
kaska.gie
09-03-2015, 15:11
Witam.
Mam taki problem. W moim D610 kolory na wyswietlaczu odbiegają od rzeczywistych (wpadaja mocno w żółty zafarb), po zrzuceniu zdjecia na kompa jest ok. Czy mozna jakos ustawic kolory wyswietlacza w D610 czy zostaje mi tylkko serwis ? Może inni uzytkownicy tej puszki sie wypowiedzą jak u nich wygląda ta sytuacja.
Mam to samo. Przesiadłam się z D80 na D610. Grzegorzdz72 wysyłałeś aparat do serwisu? A może ktoś inny wysyłał? Jest w ogóle sens?
D800 D600 i D610 mają tendencję do zielonożółtego odcienia na wyświetlaczu.
Nie wiem czy serwis zajmuje się korygowaniem.
Najnowsze modele mają od tego opcję w menu.
Jak dla mnie, to kwestia do przyzwyczajenia.
Przezroczysty plastik i szkło z czasem się robią pożółkłe od światła UV, jak w kloszach świateł samochodowych. Może był przechowywany w nasłonecznionym miejscu? ;)
kaska.gie
09-03-2015, 17:40
Przezroczysty plastik i szkło z czasem się robią pożółkłe od światła UV, jak w kloszach świateł samochodowych. Może był przechowywany w nasłonecznionym miejscu? ;)
W moim przypadku na pewno nie :) Mówię o nowym body :)
hostman22
09-03-2015, 20:49
ja ma 600 i ekran zdecydowanie podbija saturację :) (ekran na szczęście służy mi tylko, do poglądu histogramu i kadru, więc tym problemem głowy sobie nie zawracam).
Evanduril
11-05-2015, 12:54
U mnie w D610 ten sam problem, ale ja mam wrażenie, że RAWy też jakieś dziwne ;)
ja ma 600 i ekran zdecydowanie podbija saturację :) (ekran na szczęście służy mi tylko, do poglądu histogramu i kadru, więc tym problemem głowy sobie nie zawracam).
Mam dokładnie taką samą technikę współpracy z ekranem aparatu. Podgląd kadru i histogramu i ostrości na 100%. Ale ja nie widzę problemu na wyświetlaczu.
RAWy są idealne.
tomek293
14-05-2015, 15:20
a moze ktos w podkarpackim posiada d610 ?, chętnie bym skonfrontował moj korpus z innym
posiadam d610, napisz na PRV, a kiedys gdzies jakos możemy porównać puszki
dawidsznurek
18-05-2015, 01:00
Ja mam trzy lustrzanki i w żadnej nie mam problemów z kolorami, ostatnio kupiłem właśnie D610 i kolory są ok, zdjęcia piękne robi, co zauważyłem, to w porównaniu z D7100 zdjęcia są jakby nieco bardziej wyraźne, jest widoczne więcej szczegółów do tego stopnia, że o ile w D7100 tych megapikseli brakowało, tak w D610 to już naprawdę bardzo brakuje ale oczywiście tylko świrom które jak ja badają jakość każdego zdjęcia i szczegółu na każdym z nich. Co do wyświetlacza no to cóż, widać różnicę między D7100 a D610 bo D7100 ma zwyczajnie więcej pikseli w wyświetlaczu od D610 i różnica jest naprawdę widoczna, ale jak ze wszystkim trzeba się przyzwyczaić. D7100 to wypasisty DX dopracowany w każdym szczególe, a D610 to FX dla ubogich. Ale barwy na wyświetlaczach przynajmniej u mnie się kompletnie nie różnią, jak porównuję to w D5200 są dokładnie takie same.