Zobacz pełną wersję : Czy ktoś coś o dotacjach DLA OSÓB PRACUJĄCYCH NA ETAT
Witam forumowiczów :) mam pytanie odnośnie dotacji na działalność....szukam szukam i napotykam tylko dotacje dla bezrobotnych absolwentów i innych pod których nie podlegam :/ znalazłem już co prawda firmy które tym się zajmują biorą 250zł na wstęp i później 3% od wartości dotacji lecz jeszcze powalczę sam. Jestem osobą zatrudnioną na etat który umożliwia mi prowadzenie działalności fotograficznej. Profity z takiego rozwiązania są jasne ZUS!!! Gdyż miesięcznie bym płacił go niecałe 300zł pracując na etat. Mam już kilka lat doświadczenia trochę swojego sprzętu ale wiadomo jak to jest nowa puszka kilka szkieł, szkolenia itp trzeba nabywać co jakiś czas. W tym roku będę miał już kilka poważnych zleceń i chciałbym wyjść z cienia. Wdzięczny będę osobom które posiadają jakąś wiedzę w tym temacie i chętnie się nią podzielą. Pozdrawiam i światła życzę :)
RobertMiernik
10-01-2015, 13:49
Przy etacie nic Ci nie przysługuje.
Dodatkowo nowa perspektywa się zaczęła i pieniądze będą pewnie nie wcześniej niż w drugim półroczu a realnie może i jesienią...
ehhh :/ czyli nic pomocy dla osób przedsiębiorczych. Chętnie bym zrezygnował z tego etatu na rzecz bezrobotnego ale niestety taki kraj że trzeba kombinować na kilku frontach by z biedronki z pełnym koszykiem i resztą w portfelu wychodzić ;) a tak poważnie.... etat to poduszka w razie nie powodzenia z działalnością a do tego sezon nie trwa cały rok w zimę trzeba coś robić. A może to zależy od województwa? Jestem z mazowieckiego....tego wschodniego prawie podlaskie ale jednak mazowieckie, słyszałem coś że ma wejść program "Przedsiębiorcza Polska Wschodnia" ale konkretów narazie nie mam. Tymczasem dzięki za odpowiedz :)
Dla osób na etat nie ma. Ale będąc na etacie przecież możesz startować z własną DG. Jaki problem?
ehhh :/ czyli nic pomocy dla osób przedsiębiorczych.
jak jestes przedsiebiorczy to dasz se rade bez dotacji.
Chętnie bym zrezygnował z tego etatu na rzecz bezrobotnego ale niestety taki kraj że trzeba kombinować na kilku frontach
akurat w marnotrawieniu kasy na poczatki dzialalnosci ten kraj wyjatkowo preznie dziala.
a jak by dawali jeszcze kombinatorom na etacie to juz by w ogole przegiecie bylo
Wozniak.g
11-01-2015, 00:15
poszukaj info w googlach na temat programu "POKL 6.2" czy jakoś tak
Byłem jakiś czas temu na jakimś spotkaniu informacyjnym na temat pozyskania środków z UE i dowiedziałem się tylko tyle, że sami jeszcze nie mają pełnej wiedzy jak to będzie wyglądać w 2015 roku. Dowiedziałem się jedynie że programy jeśli ruszą to około półrocza, może wcześniej, ale będą to dopiero nabory na projekty, a realne wypłaty to może jeszcze z pół roku później. Dodatkowo dla osób na etacie (mam tę samą sytuacją) nie będzie na 99% nic, za wyjątkiem dotacji zwrotnych - czyli pożyczek.
O tyle co taka pożyczka np na 0.5%-1.5% byłaby spoko (są też takie ale nie wnikałem w szczegóły bo ostatecznie zrezygnowałem), to większe oprocentowanie się w moim przypadku nie opłaci i wolę zainwestować w całości swoją gotówkę, bo przez rok (gdybym czekał na dofinansowanie) to już można wiele zdziałać i zainwestowane pieniądze winny na siebie zarobić.
Jedynie mam dylemat czy iść w VAT czy nie, lub wręcz czy muszę - bo przecież oddajemy często pliki ze zdjęciami, a to kwalifikuje się na VATowca chyba. Bo raz że klient (śluby, czyli nie VATowiec) będzie musiał ten VAT zawsze dopłacić przez co cena mniej atrakcyjna lub ja muszę zrezygnować z kawałka swojego tortu. Generalnie czytam i liczę co się opłaci w dłuższej perspektywie, dopiero jak się nie dowiem to być może założę jakiś wątek na ten temat.
PS: chyba że ktoś przy okazji napisze czy fotograf ślubny (głównie) musi być VATowcem to byłbym wdzięczny.
konradzik
13-01-2015, 01:17
zaloz dzialalnosc na wyspach i problem masz juz z glowy.
zaloz dzialalnosc na wyspach i problem masz juz z glowy.
Pod warunkiem, że działalność fizycznie prowadzi się na wyspach. W innym wypadku, mając zarejestrowaną działalność w UK, a prowadząc ją w np. w Polsce będzie się mieć prędzej czy później spory problem z polskim US.
Prowadzenie działalności na wyspach kosztowałoby mniej więcej 400-500 zł/mc (księgowość + "lokal"). W PL mając umowę na etat opłaca się tylko składkę zdrowotną, którą na koniec roku w większości odlicza się od podatku dochodowego z etatu (lub DG jeśli mamy dochód), czyli koszt DG w Polsce, mając etat, to około 450 zł rocznie (przeliczyłem dla składki zdrowotnej z 2014 r bo teraz chyba jakaś podwyżka była (?)). Jedyny plus działalności na wyspach to brak podatku dochodowego do dość sporej kwoty, nie pamiętam ile.
Chyba że jakiś koszt pominąłem, co jest możliwe bo dopiero się dokształcam w tej dziedzinie:)
Dzięki człowiek już trochę bardziej uświadomiony od siebie dodam i potwierdzę poprzednie posty....dowiadywałem się u osoby wiedzącej co jest grane w tej sprawie i jw. dotację i to też nie pewne będą bliżej jesieni narazie jest ustalanie klucza tyle :P ew. jest jakaś ścieżka dla osób z obszarów wiejskich. A więc albo kredyt albo kolejny sezon z D90 :) Jak by ktoś miał jakieś inne źródło proszę o wskazówki. Też będę miał oko na sprawę. Pozdrawiam
Dla osób na etat nie ma. Ale będąc na etacie przecież możesz startować z własną DG. Jaki problem?
Wiem zapewne tak zrobię. Ale jeśli Europa z tego tytułu by chciała coś dać to czemu nie. Z której strony by nie patrzył to lepiej być w posiadaniu 20-30 tysięcy niż nie być :P
Jedyny plus działalności na wyspach to brak podatku dochodowego do dość sporej kwoty, nie pamiętam ile.
Kwota jest rzeczywiście bardzo duża w porównaniu z Polską i na rok podadkowy 2014-2015 wynosi równe 10 tysięcy funtów (w Polsce masa ludzi nawet tyle rocznie nie zarabia...). Ale jeśli zarobisz 10000 i 1 funt, to już bulisz...20% :mrgreen:
I tu jest największy problem - nikt "u szczytów" w PL nie rozumie, że tak duża kwota wolna napędza gospodarkę, bo te pieniądze i tak 99% ludków wyda, a nie schowa w skarpecie...
Wiem zapewne tak zrobię. Ale jeśli Europa z tego tytułu by chciała coś dać to czemu nie. Z której strony by nie patrzył to lepiej być w posiadaniu 20-30 tysięcy niż nie być :P
Dotacja unijna to refundacja kosztów które poniosłeś na realizację projektu. Trzeba mieć wkład własny. Nikt kto nie ma źródeł finansowania nie dostaje dotacji UE. To nie dotacje z urzędu pracy dla bezrobotnych na założenie działalności.
zwireq, a nie możesz się dogadać z pracodawcą, żebyście się rozliczali na zasadzie B2B? Zwalniasz się, rejestrujesz na miesiąc jako bezrobotny, wnioskujesz o dotację, a potem zakładasz firmę fotograficzno-jakąś i masz 2 w 1 :-)
Pomijam oczywiście fakt, że na dofinansowanie czeka się rok.
zwireq, a nie możesz się dogadać z pracodawcą, żebyście się rozliczali na zasadzie B2B? Zwalniasz się, rejestrujesz na miesiąc jako bezrobotny, wnioskujesz o dotację, a potem zakładasz firmę fotograficzno-jakąś i masz 2 w 1 :-)
Pomijam oczywiście fakt, że na dofinansowanie czeka się rok.
Jak świadczysz usługi na rzecz swojego byłego pracodawcy, to nie przysługuje Ci obniżony zus przez 2 lata.
Pod warunkiem, że działalność fizycznie prowadzi się na wyspach. W innym wypadku, mając zarejestrowaną działalność w UK, a prowadząc ją w np. w Polsce będzie się mieć prędzej czy później spory problem z polskim US.
Hehe, parę osób z forum to już robi, a sporo zleceń ciupie w Polsce :)
Z której strony by nie patrzył to lepiej być w posiadaniu 20-30 tysięcy niż nie być :P
Matka, ojciec, brat, siostra, pijaczek z sąsiedztwa. Kamerzysta z okolicy już 4 dotacje wziął.
Kamerzysta z okolicy już 4 dotacje wziął.
To to chyba jakaś wiedza tajemna musi być bo nic w sieci przez ludzi i dla ludzi się nie znajdzie:) Zawsze można sobie znaleźć firmę, która się tym zajmuje (za złotówki oczywiście) i ta to pewnie coś 'podpicuje' żeby się projekt nadał.
Do PUPów wnioski proste, filozofii nie ma.
elanek - wszystko do czasu. Niedocenianie mrocznej strony mocy US bolesnym okazać się może ;)
elanek - wszystko do czasu. Niedocenianie mrocznej strony mocy US bolesnym okazać się może ;)
Aczkolwiek można pociągnąć to długo, zależy od inwencji i cwaniactwa "przedsiębiorcy".
Wątek dotyczy osoby na etacie więc w PUPie nic nie załatwisz.