PDA

Zobacz pełną wersję : Różnica w potwierdzeniu ostrości dla trybu Auto i Manual

sfor
09-01-2015, 20:22
Założenia:

dla wyeliminowania flame-war :-) zakładamy, że mowa o centralnym punkcie AF
korzystamy z mikrokalibracji a ustawiona jest wartość różna od zera (ustawiliśmy ją wcześniej na podstawie prób)
korzystamy z AutoFocusa, aparat poprawnie ustawia ostrość, co sygnalizuje kropką w wizjerze

Robimy zdjęcie a ostrość w wybranym polu AF jest poprawna.

Teraz wyłączamy AF i ostrzymy ręcznie, też na centralnym punkcie.
Aparat potwierdza ostrość punkcikiem w wizjerze i robimy zdjęcie.

Pytanie brzmi: czy zdjęcie będzie ostre w punkcie na którym otrzymaliśmy z aparatu potwierdzenie ostrości?

No bo zagadka jest taka: co regulujemy ustawiając mikrokalibrację?

zgera
09-01-2015, 20:31
No bo zagadka jest taka: co regulujemy ustawiając mikrokalibrację?

Mikrokalibracja przesuwa punkt ostrości w kierunku FF, lub BF.

sfor
09-01-2015, 20:59
Czyli ustawiamy offset dla układu AF w obiektywie?
Czy info, że jest ostro mamy na podstawie danych z fazowego czujnika AF w aparacie?
Jeśli tak, to dlaczego nie uzyskujemy ostrości w polu AF, jeśli układ AF potwierdził ostrość?
Ja rozumiem, że odległość czujnika fazowego od obiektywu może być różna niż matrycy od obiektywu, w takim razie dlaczego w zoomach bywa różna mikrokalibracja z zależności od ogniskowej?

zgera
09-01-2015, 21:16
Czyli ustawiamy offset dla układu AF w obiektywie?

Nie w obiektywie, regulujesz AF w puszcze, po ustawieniu ostrości przez czujniki fazowe wysyłana jest informacja do obiektywu o ile silnik ma przesunąć soczewki, jeśli tandem jest poprawnie skalibrowany to będzie ostro.

Czy info, że jest ostro mamy na podstawie danych z fazowego czujnika AF w aparacie?

Tak.

Jeśli tak, to dlaczego nie uzyskujemy ostrości w polu AF, jeśli układ AF potwierdził ostrość?

Układ AF potwierdził ostrość i wysłał informacje do obiektywu ale mogli się nie dogadać, obiektyw dostał dobre informacje ale źle je przetworzył co skutkuje niewłaściwym przesunięciem soczewek lub odwrotnie.

Ja rozumiem, że odległość czujnika fazowego od obiektywu może być różna niż matrycy od obiektywu, w takim razie dlaczego w zoomach bywa różna mikrokalibracja z zależności od ogniskowej?

Taka konstrukcja obiektywu, na przykładzie N18-105, na szerokim końcu wykazuje BF, a na tele w punkt

sfor
09-01-2015, 21:23
Dziękuję za odpowiedź :-) Myślałem podobnie, chyba się zakręciłem...
I jeszcze jedna sprawa, gdzie szukać problemu, jeśli w manualu mam kropkę w wizjerze, że jest ostro a kadr nieostry? Dla mnie to sygnał, że pucha do regulacji.

zgera
09-01-2015, 21:29
Dziękuję za odpowiedź :-) Myślałem podobnie, chyba się zakręciłem...
I jeszcze jedna sprawa, gdzie szukać problemu, jeśli w manualu mam kropkę w wizjerze, że jest ostro a kadr nieostry? Dla mnie to sygnał, że pucha do regulacji.

W manualnym ostrzeniu nie biorą udziału czujniki AF, za to odpowiada lustro główne i matówka.

sfor
09-01-2015, 21:31
To oczywiste, jednak w wizjerze są znaczniki > * < :-) mam kropkę w wizjerze, że w punkcie AF mam ostro a kard w punkcie nieostry.

TOP67
09-01-2015, 21:46
Mikrokalibracja wpływa też na potwierdzenie ostrości przy kręceniu ręcznym.
Przy jasnych szkłach znaczenie ma kierunek kręcenia.

sfor
09-01-2015, 21:51
Dzięki za interesowanie tematem. Właśnie nie byłem pewien, czy kalibracja ma wpływ na manual.

sonicq
09-01-2015, 21:55
Przy jasnych szkłach znaczenie ma kierunek kręcenia.
Czyli najeżdżając od przodu/od tyłu może być łatwiej celować "na kropkę" i jest różnica? Nie wiedziałem o tym, aż sobie z ciekawości przetestuję:)

TOP67
09-01-2015, 22:03
W szkłach typu Samyang 85/1.4 ludzie stosują metody typu: Kręcę w lewo na prawy trójkąt. Czyli nie na samą kropkę, ale na moment jej pojawienia się lub zniknięcia.

Archibald6803
09-01-2015, 22:43
Zauważam pewną prawidłowość w tej materii w swoich puszkach ;
w tej w której mikrokalibracja szkieł AF jest ujemna prawidłową ostrość kadru z jasnego szkła manualnego (N50/1,4 na 1,4) uzyskuję na styku >* ostrząc od mniejszych odległości ; w puszce w której mikrokalibracja szkieł AF jest dodatnia prawidłową ostrość kadru z tego samego jasnego szkła manualnego uzyskuję na styku >* ostrząc od dalszych odległości czyli po przeciwnej stronie kropki ;
mniemam , że gdybym miał trzecią puchę która ostrzyłaby w punkt bez mikrokorekty ze szkłami AF to rzeczona manualna 50 dawałaby najlepszy obrazek w środku kropki .......

nikoniarz
09-01-2015, 22:48
No i zupełnie przypadkowo rozwiązała się moja zagadka z problemami przy ręcznym ostrzeniu szkłami które mają wprowadzoną korektę. Człowiek uczy się całe życie. Dzięki Panowie.

sonicq
10-01-2015, 13:06
No ja z kropką też miałem różne przygody i miałem wrażenie, że czasem nie trafia, ale teraz jak chce coś ostrzyć ręcznie to przechodzę "po kropce" w obie strony i patrzę w jakich momentach się kropka pojawia i znika (bo widać ją u mnie w jakimś zakresie, a nie konkretnie tylko w punkcie) względem ostrości jaką widzę przez matówkę i znajduję już "na czuja" odpowiedni moment, via słoty środek, pod ręką, oczywiście kropka też się pokazuje. Wiadomo taka zabawa to jak się ma na to czas, ale w innych sytuacjach MF i tak (zwykle) się nie używa.
W wolnej chwili zrobię sobie test dojeżdżając do kropki z przodu i z tyłu i z ciekawości sprawdzę różnicę w zdjęciach zaraz po jej pojawieniu się. Miałem zrobić wczoraj ale nie było kiedy, powalczę z tym więc dziś:)

Ketosz
10-01-2015, 14:50
Według mnie przy MF zmienia się tolerancja wskazań potwierdzenia ostrości - prawdopodobnie przy zachowaniu maksymalnej dokładności kropka pojawiałaby się w tak wąskim zakresie, że trudno byłoby wygodnie korzystać z sygnalizacji.

SerU
10-01-2015, 15:21
Jakiś czas temu robiłem sesję modeli pływających dwoma manualnymi szkłami - Tairem 300 i Hanimexem 135. -TUTAJ- (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=253985) efekty, jak ktoś zainteresowany. Na kropkę nie było czasu, bo modele dość żwawe, ale ponad 90% zdjęć miałem trafionych. Po prostu trzeba dojść do wprawy i tak prawdę mówiąć rzadko kropką się posiłkuję, choć mogę potwierdzić, że ostrość jest bardziej po jej lewej stronie, jeśli tak to można ująć. FX znacząco ułatwia ostrzenie, bo wizjer, to bajka w porównaniu z D3xxx i D5xxx.

jerzyk
10-01-2015, 15:56
Proszę o pomoc - wytłumaczcie proszę.
Przy AF - szklo 24-70 na 24 jest BF a na drugim końcu FF czy jest to wina body czy obiektywu ?

zgera
10-01-2015, 16:17
Proszę o pomoc - wytłumaczcie proszę.
Przy AF - szklo 24-70 na 24 jest BF a na drugim końcu FF czy jest to wina body czy obiektywu ?

Wina obiektywu.