PDA

Zobacz pełną wersję : Zasilanie sprzętu w plenerze

sfor
09-01-2015, 19:34
Wykonałem próby z trzema tanimi (do 500 PLN) przetwornicami 12 VDC / 230 VAC podłączając do nich lampy studyjne 300Ws z pilotami 50W. Przetwornice zasilane z akumulatora 12V 100Ah.
Najpierw włączyłem piloty i było OK, jednak w chwili włączenia układu ładowania błysku każda z przetwornic odmawiała współpracy. Nie były to przetwornice typu sinus na wyjściu. Chciałbym teraz wykonać próby z takimi sinusami tylko nie mam żadnej pod ręką.

Czy ma ktoś doświadczenie w takich tematach?
Docelowo zależy mi na zasileniu lamp 600Ws, waga aku nie ma istotnego znaczenia.

sfor
17-02-2015, 01:42
Po próbach UPS z dużym zewnętrznym aku wypada najlepiej.

GonzoG
17-02-2015, 03:31
Przetwornice pseudo-sinus się zupełnie nie nadają. Mają zupełnie inną charakterystykę i zasilacze elektroniczne (a takie są w lampach) po prostu nie radzą sobie z takim prądem. Przy takich przetwornicach można spalić lampy.
CY-200K działała bez specjalnych problemów (poza długim ładowaniem) na przetwornicy Volt Sinus 600 (300W mocy ciągłej). Przy Quantuum R+ 600Ws przetwornica się wyłączała.

Teoretyczną wydajność przetwornicy można wyliczyć z mocy lamp i ich czasów ładowania - dzielisz moc w Ws przez czas ładowania i mnożysz x1.5 - taką minimalną moc szczytową powinna mieć przetwornica, jeśli nie używasz pilotów.
Przy pilotach trzeba dodać ich moc również przemnożoną przez 1.5.

Przy lampach 600Ws ładujących się w ok 1.5s (przeciętny czas dla lamp 600Ws) potrzebujesz przetwornicy minimum 600W na każdą lampę - jeśli lampy mają piloty 150W, to już się robi ~850W na lampę.

Irwusek
17-02-2015, 10:54
Nie myślałeś o np Tronix Explorer XT SE? Sam takiego używałem w plenerach byłem bardzo zadowolony ;) Jest to jedna cała skrzynka, zabierasz na ramię i idziesz w plener. Na miejscu się rozstawiasz podłączasz i działasz. Teraz mam takiego na sprzedaż bo plenerów praktycznie nie robię to leży i się kurzy tylko.

Odczytaj wiadomość PW.