PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D5200

fafik 39
09-01-2015, 17:42
Witam wszystkich jestem nowym użytkownikiem forum. Miesiąc temu zakupiłem swoją pierwszą lustrzankę mianowicie Nikona D5200 z 18-105 i ogólnie jestem zadowolony ale przeglądając to forum obejrzałem parę fotek naczytałem się trochę i mam parę pytań. Bardzo lubię fotografować przyrodę tz owady z bliska ,ptaki w locie itp podejrzewam ,że mój 18-105 się do tego nie nadaje i tu moje pytanie jaki obiektyw/y mam kupić do takich zdjęć i jakie zdjęcia robi się najlepiej moim obiektywem. Czy takie zdjęcia pstryka sie w trybie auto czy może lepiej w innym . Jakie filtry kupić żeby ulepszyć fotografię a jednocześnie ochronić obiektyw .(kupiłem filtr uv Asura za 19 zł ale się nie sprawdza zdjęcia są gorsze jak bez niego )Dzięki to narazie tyle liczę na fajną dyskusję pozdrawiam

Ned Stark
09-01-2015, 18:03
Dobry filtr ochronny kosztuje tyle co ten obiektyw, więc sobie lepiej odpuść. Nie wiem co chcesz tam chronić. Masz spacerzooma, jak sama nazwa wskazuje jest to szkło do niezobowiązującej fotografii w trakcje poruszania się bez celu po parku ;-) Wtedy krocząc samotnie można fotografować z nudów co się da. Można go również swobodnie wykorzystać w domowym studio przy świeceniu lampami. Wszystko zależy od twojej własnej inwencji twórczej.
Co do zwierząt tych malutkich - od tego są obiektywy makro. Tutaj masz całą gamę obiektywów - pod uwagę bierzesz tylko stalki.
Co do zwierząt dużych, latających - tele.
Tematów jest od groma. Wystarczy użyć wyszukiwarki forumowej (takie coś na samej górze) i wpisać np. "obiektyw makro" albo "tele na ptaki". Szkieł jest naprawdę sporo więc jeśli wygrałeś w totka, jesteś spadkobiercą Wilka z Wall Street to nie będzie problemu - bierzesz to co najlepsze. Jeśli jednak miewasz problemy z płynnością finansową to kupujesz to na co pozwala budżet i pod tym kątem szukasz szkła.

myrele
09-01-2015, 18:10
..... i tu moje pytanie jaki obiektyw/y mam kupić do takich zdjęć i jakie zdjęcia robi się najlepiej moim obiektywem. Czy takie zdjęcia pstryka sie w trybie auto czy może lepiej w innym.....

Polece ci fajna ksiazke na poczatek. Bryan Peterson "Ekspozycja bez tajemnic"
Naprawde warto ja przeczytac na poczatku przygody z fotografia.

Ned Stark
09-01-2015, 18:13
Albo od razu "Fotografia bez tajemnic". I żadne "auto". Nie ma czegoś takiego jak "auto".

Comret
09-01-2015, 19:12
Blisko stacjonarnie i daleko w ruchu to będą 2 różne obektywy.

Automatyka wyklucza świadomą fotografię, ale alpiej mieć zdjęcie niż go nie mieć.

fotoarte
09-01-2015, 19:29
Automatyka wyklucza myślenie i hamuje rozwój umysłowy.

zgera
09-01-2015, 20:25
Automatyka wyklucza myślenie i hamuje rozwój umysłowy.

Tylko tryb M jest trybem manualnych, chociaż w tym trybie pewne funkcje aparatu mogą działać automatycznie, choćby auto-ISO.
Nie korzystam z trybu M, ale używam P,S,A i jakoś nie hamuje mi rozwoju umysłowego, wystarczy wiedzieć jaki efekt chcę uzyskać na zdjęciu i do tego dopasować odpowiedni tryb, niekoniecznie musi to być M.

Andrzej1974
09-01-2015, 22:28
Z tym myśleniem to lekka przesada. Choć z drugiej strony odkąd ustawiłem sobie M... hmm... tak już zostało. ;-)

Archibald6803
09-01-2015, 22:56
Nie idealizujmy trybu M .....
Nic on nie daje oprócz wątpliwego lepszego samopoczucia użytkownika ......
Ten sam efekt zdjęciowy świadomy foter uzyska w trybie A ; i zrobi to zdecydowanie szybciej
Ja jestem wychowany na trybie M ale od wielu lat nie korzystam z niego (choć mógłbym). Nie widzę najmniejszej potrzeby.

nikoniarz
09-01-2015, 23:07
Trybu M używam tylko z lampą. W 90% przypadków nagminnie korzystam z A. Mam te same odczucia co Archi- korzysta mi się bardziej komfortowo: pod przednim pokrętłem przysłona, pod tylnym kompensacja ekspozycji.

SerU
09-01-2015, 23:15
Z lampą owszem, ale zdjęcia nocne na statywie w trybie A jakoś średnio mi się widzą...nawet z kompensacją ekspozycji...

nikoniarz
09-01-2015, 23:40
zdjęcia nocne na statywie w trybie A jakoś średnio mi się widzą...nawet z kompensacją ekspozycji...

Nie mówię, że nie. Po prostu takich póki co nie robię.

Ned Stark
09-01-2015, 23:42
Tu kolega pytał o auto w sensie zielonego programu. Każdy używa jak mu wygodniej.

Andrzej1974
10-01-2015, 10:06
Nie idealizujmy trybu M .....
Nic on nie daje oprócz wątpliwego lepszego samopoczucia użytkownika ......
Ten sam efekt zdjęciowy świadomy foter uzyska w trybie A ; i zrobi to zdecydowanie szybciej

Być może Archi, być może. Ja też używałem namiętnie trybu A (to był mój ulubiony tryb ;-) ) ale od jakiegoś czasu tylko M mi podchodzi i przy nim pozostanę. Jak na razie. A inni? Cóż, mogą używać innych trybów...

Comret
10-01-2015, 10:32
Nie przesadzajcie chodziło o zielony, gdzie tylko kadrowanie zostało, a i to można s....

Nikt tu nie idalizuje M, ale opowiadanie, że nic nie daje jest słabe, daje przedewszystkim powtażne warunki.
Jest wielu takich, którym M dodaje +1 do pro.

U mnie w kolejności AMS, ale teraz zamierzam jeszcze U.

grzybomir
10-01-2015, 10:44
Wystarczy użyć wyszukiwarki forumowej (takie coś na samej górze) i wpisać np. "obiektyw makro" albo "tele na ptaki".

Zamiast opcji szukaj polecam wejść na dedykowane forum typu: Przyroda i Macro.
Koleżanki i koledzy przedstawiają swoje zdjęcia, więc można podejrzeć exifa i zobaczyć jakim szkłem zdjęcie zostało zrobione. A jeśli nie ma exifa, to można w wątku zapytać lub przez PW - forumowicze bardzo chętnie się dzielą się swoim doświadczeniem:)

Polecam obowiązkową lekturę: http://www.foto-ptaki.pl/

fafik 39
10-01-2015, 12:35
dziękuje bardzo no rady na początek bezcenne

Seś@
15-01-2015, 19:24
Trybu M używam tylko z lampą. W 90% przypadków nagminnie korzystam z A. Mam te same odczucia co Archi- korzysta mi się bardziej komfortowo: pod przednim pokrętłem przysłona, pod tylnym kompensacja ekspozycji.
A Ty masz dwa kółka w Nikon D5200 ? Bo tu wątek o tej puszcze ;-)

fafik 39
18-01-2015, 20:54
No i tak popstrykałem sporo i poczytałem sporo , więc mam zamiar dokupić obiektyw tamron http://allegro.pl/tamron-sp-90-2-8-di-macro-1-1-vc-usd-uv-mc-nikon-i4961384757.html właśnie ten do zdjęć makro i portretów , ( powiedzcie czy dobry wybór ?) , co to znaczy kalibracja , jeśli obiektyw jest do Nikona czy trzeba trzeba go w jakiś sposób kalibrować ? A może macie coś lepszego w tej cenie? Dzięki pozdrawiam

Seś@
19-01-2015, 06:47
No i tak popstrykałem sporo i poczytałem sporo , więc mam zamiar dokupić obiektyw tamron http://allegro.pl/tamron-sp-90-2-8-di-macro-1-1-vc-usd-uv-mc-nikon-i4961384757.html właśnie ten do zdjęć makro i portretów , ( powiedzcie czy dobry wybór ?) , co to znaczy kalibracja , jeśli obiektyw jest do Nikona czy trzeba trzeba go w jakiś sposób kalibrować ? A może macie coś lepszego w tej cenie? Dzięki pozdrawiam

To dobry wybór te szkiełko :-) Ostatnio sprzedałem Nikkora 85/1,8 G i zanabyłem Tamrona 90/2,8 USC. Masz trzy w jednym- makro, portret i krótsze tele na DX-ie. Kupuj u Cichego na Alle. On Ci sprawdzi te szkiełko i plecaczek fajny dostaniesz (jak jeszcze jest w promocji)

cz4rnuch
19-01-2015, 07:41
U cichego warto kupić jeśli mamy obawy co do optyki (no i dla plecaka :)) ale nie jest on w stanie zagwarantować że szkło zagra z konkretnym aparatem (no chyba że kolega wyśle wraz z gotówką swój aparat). Co do 90VC to do makro bardzo dobry wybór.

fafik 39
21-01-2015, 21:27
U cichego warto kupić jeśli mamy obawy co do optyki (no i dla plecaka :)) ale nie jest on w stanie zagwarantować że szkło zagra z konkretnym aparatem (no chyba że kolega wyśle wraz z gotówką swój aparat). Co do 90VC to do makro bardzo dobry wybór.

Dzięki bardzo

fafik 39
21-01-2015, 21:29
To dobry wybór te szkiełko :-) Ostatnio sprzedałem Nikkora 85/1,8 G i zanabyłem Tamrona 90/2,8 USC. Masz trzy w jednym- makro, portret i krótsze tele na DX-ie. Kupuj u Cichego na Alle. On Ci sprawdzi te szkiełko i plecaczek fajny dostaniesz (jak jeszcze jest w promocji)

Dzięki bardzo

fafik 39
07-02-2015, 18:46
Witam wszystkich jestem nowym użytkownikiem forum. Miesiąc temu zakupiłem swoją pierwszą lustrzankę mianowicie Nikona D5200 z 18-105 i ogólnie jestem zadowolony ale przeglądając to forum obejrzałem parę fotek naczytałem się trochę i mam parę pytań. Bardzo lubię fotografować przyrodę tz owady z bliska ,ptaki w locie itp podejrzewam ,że mój 18-105 się do tego nie nadaje i tu moje pytanie jaki obiektyw/y mam kupić do takich zdjęć i jakie zdjęcia robi się najlepiej moim obiektywem. Czy takie zdjęcia pstryka sie w trybie auto czy może lepiej w innym . Jakie filtry kupić żeby ulepszyć fotografię a jednocześnie ochronić obiektyw .(kupiłem filtr uv Asura za 19 zł ale się nie sprawdza zdjęcia są gorsze jak bez niego )Dzięki to narazie tyle liczę na fajną dyskusję pozdrawiam

Mam pytanie .Czy możecie mi polecić dobry teleobiektyw do mojej puszki ? Cena do 2k Dzięki

Andrzej1974
07-02-2015, 20:40
Mam pytanie .Czy możecie mi polecić dobry teleobiektyw do mojej puszki ? Cena do 2k Dzięki

Do 2k to np Nikkor 85/1.8G.

AndBed
08-02-2015, 00:02
Do 2k dobre tele to może być problem. Gdybyś miał silnik to 80-200 2.8. W Twoim przypadku tele to chyba tylko ciemny 70-300VR

knopers1
08-02-2015, 09:20
na "ptaki w locie" musisz miec cos conajmniej do 300mm. Tutaj 70-300 VC/VR Nikkora lub Tamrona. N55-300 odpusc sobie, te bodajze slabiutkie sa na dlugim koncu.
na "owady z bliska" zainteresuj sie szklem macro. Tutaj zapewne cos w garnicy 90-150mm bedzie dobre. Masz Tamrona 90 lub Sigme 105 mm. Pocztytaj troche...
A N85 1.8G to bardziej do portretu. (Nie na Twoje potrzeb). Kolega Andrzej poleca tylko N35 i N85, dlaczego?

nikoniarz
08-02-2015, 11:59
N55-300 odpusc sobie, te bodajze slabiutkie sa na dlugim koncu.

Zależy od egzemplarza... Mój nie był <klik> (http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3506890&postcount=67) i <klik> (http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3505700&postcount=58)

Andrzej1974
08-02-2015, 14:41
[...] Kolega Andrzej poleca tylko N35 i N85, dlaczego?

Odp. prosta: kolegę Andrzeja ptaszki w locie nie interesują. ;-)
A zdaje się, że pytający chce też ludzi fotografować...

nikoniarz
08-02-2015, 14:53
do zdjęć makro i portretów
Tylko T90/2.8 VC w takim przypadku. Nikkorem 85/1.8 głowy sobie nie zawracaj nawet.

knopers1
08-02-2015, 15:59
Witam wszystkich jestem nowym użytkownikiem forum. Bardzo lubię fotografować przyrodę tz owady z bliska ,ptaki w locie itp

hmm, troche wyzej napisal takze cos takiego...

nikoniarz
08-02-2015, 17:12
Domniemam, że tamta wersja już nieaktualna skoro popstrykał i zdecydował:

Andrzej1974
08-02-2015, 21:38
hmm, troche wyzej napisal takze cos takiego...

To fajnie, że tak napisał. Ty się odniosłeś do innej wypowiedzi a ja do innej. Nie rozumiem trochę tylko tej wycieczki w moją stronę. Szczególnie dot. N35, o którym w ogóle nie wspominałem...