PDA

Zobacz pełną wersję : Serwis "studio5S"

music2000
09-01-2015, 17:40
Witam,
Czy ktoś może korzystał z usług tego serwisu Warszawskiego
http://studio5s.pl/

ponoć wymiana migawki w d700 z robocizną - nie całe 700zł
(dużo mniej niż w autoryzowanym serwisie nikona)

miał ktoś styczność z tym serwisem?

Wyrwiząb
13-01-2015, 11:46
Witam,
Czy ktoś może korzystał z usług tego serwisu Warszawskiego
http://studio5s.pl/

ponoć wymiana migawki w d700 z robocizną - nie całe 700zł
(dużo mniej niż w autoryzowanym serwisie nikona)

miał ktoś styczność z tym serwisem?

Obserwuj ten wątek http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=256797

Leśny
16-02-2015, 22:00
Trafiłem tam przez przypadek, zapytać się o to i owo. Pan był przekonujący, więc przywiozłem sprzęt do przeglądu, przejrzał przesmarował i oczyścił i jest lepiej niż było i dowiedziałem się prawdy o swoim szkle że było po mocnym uderzeniu, ale do dx się nadaje znakomicie więc dla mnie wystarczy. Czasy napraw są krótkie i jest nie drogo, jak się nie da naprawić czy poprawić to Pan nie kasuje za usługę i informuje co jest ze sprzętem. Myślę że jest godny zaufania i polecenia a działa na Kole w Warszawie.

mati7302
28-02-2015, 19:05
Byłem umówiony w żółtym serwisie na wymianę gum przy okazji odbioru obiektywu z regulacji AF-u no i rzecz jasna gum znowu nie było... gość w czerwonym sweterku zaproponował mi rezerwację i się zgodziłem ale po wyjściu zadzwoniłem to studia5s. Gość nie umiał mi odpowiedzieć na 100% czy są gumy bo był na mieście, oddzwonił do mnie za 15 min że gumy są. Przyjechałem i przy mnie w ciągu 10 min wymienił mi gumy w D700 podczas rozmowy. I uwaga przy okazji sprawdził mechanizm napinania lustra i okazało sie że jest uszkodzony. W żółtym serwisie za same części powiedzieli mi 1000 zł dlatego zrezygnowałem bo nie widziałem żadnych błędów no i cena szok. W studio5s jest ta różnica że ten facet potrafi to naprawić a nie wymienić dlatego się zdecydowałem, pokazał mi co i jak że rzeczywiście lustro się zacina. Oczywiście wszystko zrobił od ręki wraz z gumami w ten sam dzień. Przy okazji wyczyścił matrycę za free. Ceny w stosunku do serwisu Nikona są mówiąc wprost bardzo dobre. Już wiem, że do serwisu Nikona nie wrócę, mam dość czekania, umawiania się i tych olbrzymich kwot pieniędzy jakie sobie serwis życzy. Co więcej w 5s facet odsyła sprzęt na swój koszt. Zachęcam was do sprawdzenia tego serwisu, nie będziecie zawiedzeni. Przy okazji dowiecie się co nieco o żółtym serwisie...

Vinix
27-03-2015, 17:52
Witam. Miałem okazję korzystać z tego serwisu po tym jak padła mi migawka w D700 jednak nie całkowicie poniżej dodam zdjęcie ponieważ nie jestem w stanie tego wytłumaczyć. Najgorsze jest to że aparat wrócił po 1.5 miesięcznym serwisie w sierpniu z Nikona po czym zrobił raptem może około 4tyś zdjęć. Trafiłem na niego podczas przekopywania internetu w poszukiwaniu innego serwisu niż nikon bo po ostatnich bataliach z nim nie chce mieć nic do czynienia z serwisem nikona ale i tak zadzwoniłem z ciekawości zapytać jaka cena 1100zł. Natrafiłem na studio5s zadzwoniłem i od razu dowiedziałem się wszystkiego co chciałem wiedzieć. Pan z serwisu opowiedział mi jak to wszystko wygląda i jakie są sposoby naprawy migawki oczywiście od razu usłyszałem cenę która była bardzo miła:). Dwa tyg od rozmowy zadzwoniłem potwierdzając chęć naprawy i odesłałem aparat w czwartek. W piątek był już na miejscu otrzymałem potwierdzenie otrzymania paczki. Minął weekend w poniedziałek koło godziny 12 dostaję telefon że aparat jest gotowy i działa jak nowy. Więc opinia ode mnie. Jak najbardziej polecam ten serwis. Obsługa w pełni fachowa Pan prowadzący serwis zna się na rzeczy wie co ma robić i ile to potrwa. I co najważniejsze nie wymienia wszystkich elementów a stara się je naprawić przez co koszty są dużo niższe a naprawa szybsza. Pozdrawiam

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/03/786c582106df9c2dmed-1.jpg
źródło (http://www.fotosik.pl)

zgera
27-03-2015, 18:11
https://www.youtube.com/channel/UCfyxtMQFlw6OGxFnFdv1yiw

Możecie podejrzeć jak wygląda naprawa.

Wojteksw
31-03-2015, 12:24
Byłem osobiście dziś w Studio 5S, gdyż mój pilot radiowy Phottix Cleon do Nikona D300 odmówił współpracy. Brak było łączności radiowej między nadajnikiem a odbiornikiem. Wizyta przebiegła w bardzo miłej atmosferze, pilot naprawiony na poczekaniu, solidnie. Jestem bardzo zadowolony, gdyż uratowałem urządzenie przed wyrzuceniem.
Mogę z czystym sumieniem polecić ten serwis.

KBeata
07-04-2015, 10:50
Ja skorzystałam z usług serwisu w związku z problemem z obiektywem i uszkodzonym z mechanizmem VR http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=254695.
Wszystko przeprowadzone bardzo profesjonalnie.
Obiektyw naprawiony działa jak należy.

UFI
08-04-2015, 20:43
Ja także dorzucę swoją pochlebną opinie. Bardzo sympatyczny i fachowy kontakt z Rafałem ("tym panem zza lady") sprawia, że nawet największy problem staje się zwykłym epizodem serwisowym. Oddałem do czyszczenia dwie matryce FX oraz aparacik z uszkodzoną migawką i uszkodzoną stałkę 50mm. Matryce oczyszczone od ręki i to całkiem nieźle. Umówiliśmy się nawet, że jak by coś mi nie pasowało to spokojnie mogę przyjść z reklamacją ;). Na naprawę migawki trzeba będzie poczekać ze względu na konieczność ściągnięcia części spoza Polski (żeby było taniej!), a obiektyw wymaga regeneracji zaczepów. Uwaga - re-ge-ne-racji(!!), a nie wymiany obudowy na nową gdyż regeneracja jest w tym przypadku możliwa i znacznie tańsza, a wymiana wprawdzie łatwiejsza ale za to znacznie droższa. Według mnie, takie podejście do tematu naprawy jest arcyprofesjonalne i godne każdej pochwały czy rekomendacji. Sprzęt wprawdzie jeszcze w serwisie ale już teraz wiem, że wyjdzie stamtąd całkowicie sprawny i zadbany.
Absolutnie polecam ten serwis.

gmd
11-04-2015, 09:56
Godny polecenia serwis! Wysłałem do Pana Rafała mój świeży nabytek, Nikkora 16-85, który miał poważny problem z ostrością poza centrum kadru. W drodze ekspertyzy odkryta została tajemnica wcześniejszej, nieudolnej próby naprawy obiektywu...chyba przez kowala. ;) Co prawda szkło nie zostało naprawione, bo miałem możliwość zwrotu sprzętu dla poprzedniego właściciela, ale dowiedziałem się przy tym jak powinna fachowo wyglądać naprawa obiektywu po upadku, z takimi uszkodzeniami. Takie podejście do klienta powinien mieć każdy serwis!

Daimon
12-04-2015, 14:08
Również mogę polecić ten serwis - szybko, fachowo i bez naciągania

Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka

homer65pl
12-04-2015, 16:33
Witam. Ja także polecam ten serwis. Skorzystałem z usług tego serwisu przy "okazji" naprawy uszkodzonego N18-55 GII ED
( nie działał autofocus ) Szybko, tanio i solidnie, przy okazji można otrzymać parę cennych rad dotyczących sprzętu , ja przy okazji dostałem kontakt do p.Mirka do jednego takiego sklepiku foto w celu dopasowania lampy do mojego Nikonka [emoji4] .
Polecam !!!

notdot
26-04-2015, 23:09
Skorzystałem dwa razy (kalibracja 2 body) i podzielam pozytywne opinie

achpiotr
19-05-2015, 12:54
Poszukiwałem gum do D300 oraz do obiektywu Nikkor 17-55. Napisałem zapytanie do Nikon Polska - nie dostałem odpowiedzi. Do studio 5s trafiłem przypadkowo szukająć punktu nadania paczki kuruerem w sprawie niezwiązanej z fotografią.
Pan prawie wszystkie gumy miał na miejscu, w cenie je wymienił i zamówił zaślepkę portów, oraz gumę zoom do obiektywu 17-55. Kolejnego dnia zadzwonił, że są już dostępne, szybka wymiana na miejscu i po kłopocie.
Cena jak najbardziej satysfakcjonująca.
POLECAM

obi71
19-05-2015, 23:31
Wow!
W zasadzie był to mój pierwszy poważny kontakt z serwisem, wiadomo jak do tego podchodziłem znając ogólny problem fachowej obsługi i częstą konieczność wysyłki sprzętu za granicę (właśnie wypiął się na mnie sam Metz, o czym jednak nie będę tutaj pisał).
Naprawa dotyczyła naprawy świeżo zakupionego do rodzinnych fotek d5200, w którym spustoszenia narobiła ułamana karta sd Sandiska:)
Aparat został naprawiony w błyskawicznym tempie, po odbiorze okazało się że puszka wstaje, wszystko pięknie działa...Poza wbudowanym mikrofonem.
Przemiły Pan poradził żeby sprzęt natychmiast odesłać (nawet chciał zorganizować transport), po czym odmówił przyjęcia jakiejkolwiek kwoty za dodatkową naprawę.
D5200 jutro do mnie wróci, ale jestem przkonany, że będzie śmigał jak nowy!
KLASA, tyle w temacie. Tacy ludzie jednak jeszcze istnieją:)
Korzystając z okazji, dziękuję Fatmanowi za skierowanie mnie do TOP67, a TOPowi za przekierowanie sprawy do Studio5s.
Wiem już gdzie będę wysyłał sprzęt do konserwacji po sezonie:)
Podrawiam!

kikiriki
21-05-2015, 11:37
Również jestem bardzo zadowolony z usług serwisu Studio5s! Aparat był po upadku. Naprawa polegała na wyprostowaniu dźwigni przysłony w aparacie oraz wymianie styków w obiektywie. Gratis został wymieniony bagnet obiektywu. Jeszcze przed wysłaniem sprzętu znałem szacunkowy koszt na podstawie przesłanych zdjęć. Bardzo dobry i miły kontakt z klientem, wszystko uzgadniane, cały proces wraz z przesyłkami zajął kilka dni.

Polecam i pozdrawiam!

tomtytus
02-06-2015, 21:46
Ja dziś odebrałem aparat z serwisu Studio5s.
Problemem było zacinające się kółko funkcyjne znajdujące się na tylnej ściance aparatu.
Diagnoza postawiona na wstępie okazała się trafna: kółko funkcyjne było mocno zabrudzone.
Przy okazji czyszczenia kółka tylnego zostało wyczyszczone kółko przednie (dużo lepiej zabezpieczone przez zanieczyszczeniem), matryca, matówka, został sprawdzony AF i wyregulowane sanki lampy.
Aparat oddałem z ciężko zapinającą się 50tką i przy obiektywie również zostało coś zrobione bo teraz zapina się bez oporu. Podczas odbierania sprzętu właściciel serwisu nawet o tym nie wspomniał.
Cena satysfakcjonująca w 100%, nie odbiegła od szacunkowego kosztorysu postawionego na wstępie a przy okazji zostało zrobione sporo innych rzeczy.

ps: podczas oddawania aparatu do serwisu ucięliśmy sobie kilkunasto/kilkudziesięcio minutową pogawędkę korzystając z okazji, że nie było innych klientów.

eM_Ka
08-07-2015, 10:47
Na serwis prowadzony przez Pana Rafała natrafiłem właśnie w tym wątku. Zdecydowałem się skorzystać z jego usług i to był strzał w dziesiątkę!

Mój aparat to NIKON D7000. Objawy: Migający Err po wykonaniu kilku zdjęć, brak wyzwolenia migawki, klapiące lustro i brak rejestracji zdjęć. A teraz fakty:
Aparat odebrany przez Pana Rafała w poniedziałek 06.07. około godz. 11. O godz. 14 otrzymałem telefon z informacją o konieczności naprawy naciągu lustra i wymiany migawki. Dodatkowo poprosiłem jeszcze o wymianę bagnetu w moim NIKKORZE 18-105.
Następnego dnia aparat miałem już w ręku!

Przyznam, że kiedy usłyszałem diagnozę, spodziewałem się sporych kosztów a tu miłe zaskoczenie!
Naprawdę profesjonalna robota, szybka realizacja i niskie koszty. A co najważniejsze, wszystko w miłej atmosferze.

Zdecydowanie polecam serwis Stusio5s.

MasterKzaM
09-07-2015, 14:16
Ją również jestem bardzo zadowolony z tego serwisu. Problem z rysami na matrycy. Diagnoza to wymiana. Fachowo wykonana operacji wymiany w d610. Pan Rafał bardzo uprzejmy i pomocny wyjaśnił mi co i ile będzie trwać. Bardzo solidnie i konkretnie. Polecam serdecznie.

music2000
09-07-2015, 14:20
Jak się tych rys na matrycy dorobiłeś?

Mariusz Lesiuk
10-07-2015, 07:18
Focił w Tatrach ;)

MasterKzaM
10-07-2015, 07:35
Fachowo wyczyscilem sobie;)

music2000
10-07-2015, 08:07
haha jak ,, podaj kilka szczegółów :)

MasterKzaM
10-07-2015, 08:11
Zboczymy z tematu głównego. Miałem jakiś syf na matrycy i pomysł był by to zebrać patyczkiem do uszu. Nawet delikatniejsze podejście do tematu nie ustrzegło mnie przed małymi trzema rysami w środku kadru. Nie mogłem z tym żyć. Odradzam czyszczenie bez odpowiedniego sprzętu

music2000
10-07-2015, 08:20
Oj to musiałeś chyba za mocno przycisnąć ten patyczek. Również miałem 3 paproszki (taki mikro kurz) na matrycy w d700.. i właśnie patyczkiem do uszu a dokładniej mówiąc jakimś pojedynczym włóknem z końcówki patyczka delikatnie zdjąłem te paproszki i jest czyściutko i nie ma rys..
ot i cała filozofia :)

MasterKzaM
10-07-2015, 08:43
To pogratulować delikatności i wyczucia- albo jedwabnych patyczków do uszu

adrian
10-07-2015, 10:21
Ciekawe, że dużo pochlebnych opinii jest od ludzi z bardzo małą ilością postów...

jkowal
10-07-2015, 14:11
Ja też polecam ten serwis - czyściłem matrycę D7000

nimnull
10-07-2015, 17:06
Ciekawe, że dużo pochlebnych opinii jest od ludzi z bardzo małą ilością postów...

Byłem, czyściłem D800 - jest ok.
Pozdrawiam

ShutterStill
11-07-2015, 09:48
Zadowoleni Ludzie nie piszą zwykł zadowolonych postów :)

eM_Ka
11-07-2015, 12:18

Faktycznie ciekawe...
Prawdopodobnie nie bierzesz pod uwagę możliwości, że ci ludzie (tak jak to było w moim przypadku) trafili na informację o serwisie na tym forum a chcąc podzielić się opinią na jego temat dopiero się zarejestrowali.
Dla mnie jest to również forma wyrażenia wdzięczności za szybko i fachowo wykonaną usługę przez Studio 5s.

UFI
15-08-2015, 09:41
Ponowna wizyta w studio 5s, tym razem z obiektywami, utwierdziła mnie w przekonaniu, że warto chwalić i polecać jeśli coś jest dobre.
Z trzech uszkodzonych obiektywów, które otrzymałem w prezencie od kumpla, udało się uratować tylko dwa ale i z tego jestem zadowolony gdyż uzyskałem w serwisie pełną informację o uszkodzeniach i koszcie (opłacalności) naprawy.
Z przyjemnością zatem, w oparciu o własne doświadczenia, polecam ten serwis. Tanio, solidnie, szybko i konkretnie.

-UFI-

maciej.dubis
19-08-2015, 10:59
Dołączam do zadowolonych. W moim D700 zostały wymienione gumy i mechanizm naciągu lustra (o ile nazwy nie pokręciłem).
Stare części dostałem z powrotem, przy okazji została wyczyszczona matryca. Serwis wykonany w ciągu jednego dnia!
Polecam.

stanseba
01-09-2015, 21:54
Nikon powinien wywalić wszystkich swoich "serwisantów" i przyjąć Pana Rafała. Co prawda nie musiałam korzystać z umiejętności w/w Pana, ale sama rozmowa telefoniczna to poziom profesjonalny, którą żółty serwis nigdy nie osiągnie. Niestety.

mazurkiewiczm
01-09-2015, 22:34
również polecam ,miałem problem z synchronizacją z zewnętrzną lampą błyskową w nikonie d700 kilka miesięcy po takiej samej naprawie w firmowym serwisie nikona ,który kosztował mnie majątek- w studio5S zrobiono to szybko i dużo ,dużo taniej .

greatadrian
09-10-2015, 21:22
Dołączam się do wszelakich pochwał. Serwis na najwyższym poziomie, mój Nikon F5 miał wymienioną blokadę zamka tylnej pokrywy. Przy okazji zakorserwowany. Serdecznie polecam - pełen profesjonalizm!

moniaszka
28-10-2015, 02:19
Zostanę zaraz zjechana, że świeża osoba na forum, a od razu ocena serwisu ;) Tak moi drodzy, mój nikon uległ wypadkowi, dzięki temu forum znalazłam kontakt do tego Pana :) Jak się okazało nikon serwisuje gwarancyjnie coolpixy w Czechach... A ja potrzebowałam szybkiej naprawy, która cenowo mnie nie zabije. Po rozmowie telefonicznej odesłałam aparat do Studio5S, został naprawiony w przeciągu 3 dni! Świetny kontakt z serwisantem, widać, że zależy mu na zadowoleniu klienta, aparat wrócił sprawny, a mi wrócił uśmiech :) Dziękuję ślicznie jeszcze raz! Aparat jeszcze nie ma roku, a ja już niestety pożegnałam się z gwarancją, także cieszę się, że mam namiar na ten serwis, bo niestety w moim mieście brak jakiegokolwiek serwisu aparatów. POLECAM!

jamirq
03-11-2015, 12:38
Podziękowania dla p. Rafała ze Studio5S za naprawę sprzętu.
Wiedza, profesjonalizm, rzetelność i poważne podejście do klienta
to, jak doświadczyłem, wartości wpisane w metodę pracy p. Rafała.

marzyciel9
12-03-2016, 00:54
Bardzo polecam ten serwis. Naprawa 70-200 2.8 vr bardzo udana, pełen profesjonalizm. Sam Rafał jest przemiłą osobą i widać, że po prostu lubi tą dłubanine. Polecam.

marcinn29
14-04-2016, 21:01
Jestem świeżo po wizycie w serwisie Studio5s, byłem z Tamronem który zaliczył upadek na beton. No i muszę przyznać, że serwis Nikona powinien przyjechać tam na nauki. Miałem to nieszczęście, że kiedyś skorzystałem z fabrycznego serwisu. Po miesiącu czekania na jakąkolwiek informację, na FB ubłagałem aby w końcu zajęli się moim sprzętem. Natomiast Studio5s jest przeciwieństwem w podejściu do klienta. Szybko, profesjonalnie z pełną informacją. Bardzo żałuję, że wcześniej się do nich nie udałem. Gorąco polecam i dziękują za "uratowanie" mojego obiektywu, był w fatalnym stanie.

badtorro
14-04-2016, 23:45
super serwis! szczerze polecam

madebyzosiek
09-05-2016, 19:47
Przyłączę się do zachwytów nad serwisem Studi5s. Świetna i miła rozmowa telefoniczna wystarczyła, żeby F501 stanął na nogi! Dziękuję i polecam każdemu. Pozdrawiam serdecznie!

Maly.Psikus
09-05-2016, 20:05
Tak czytam i czytam i wychodzi mi na to, że gwarancja Nikona jest g*wno warta. Lepiej oddać tel w ręce Studio od razu.

jamirq
09-05-2016, 20:11
Nikon i gwarancja to się przecież wyklucza

aphalon
24-06-2016, 13:11
Witam,

Chciałbym bardzo serdecznie polecić serwis Studio 5s, Rafał szybko i sprawnie naprawił mój aparat.

Miałem malutki wypadek z moim D7100. Był gorący dzień i wygląda na to że mój aparat chciał się troszkę ochłodzić i poszedł pod wodę.
Szybka akcja ratunkowa, w ciągu kilku sekund aparat był z powrotem na powierzchni.... teraz pytanie...." Czy da radę go reanimować".
Krótka wymiana zdań na FB i odezwał się do mnie Rafał i zaproponował, że może mi pomóc..... długo się nie zastanawiałem i wysłałem mu mojego "nurka"
Po dwóch tygodniach miałem go z powrotem u siebie :D działającego, wyczyszczonego i lepiej działającego niż przed wypadkiem.

Także cóż mogę powiedzieć......... Nie szukajcie nigdzie innych serwisów tylko od razu TU -->> http://www.studio5s.pl/

Jeszcze raz dzięki Rafale :D

Davit
25-06-2016, 22:59
Jest serwis u pana Bienka w Warszawie, również polecam!!!!

piotr-21a
28-06-2016, 09:02
Cześć.
Chciałbym trochę "dołożyć" się do serwisu Studio 5S. Byłem u Pana Rafała co najmniej dwa razy. Za pierwszym razem przywrócił do życia mojego D7100 i 17-55. Wszystko zaczęło pracować jak nowe. Później znów do niego trafiłem z tym kompletem i ponownie odjechałem zadowolony. Ponadto za drugą naprawę nie chciał pieniędzy (nie z jego winy broił AF i spokojnie mógł mnie skasować).
Takie są fakty. Sami musicie ocenić. Ja jestem winien mu co najmniej dużą flaszkę......No i Pani schowana za ladą też bardzo miła :lol:

hellix
28-06-2016, 13:22
Po tym jak moja D700 na 194 000 klatce straciła migawkę, wybór był a) serwis nikona b) Studio5S chwalone tutaj. Biorąc pod uwagę, że serwis oficjalny raczej mało pochwał zbierał - zaryzykowałem nie wysyłać do serwisu oficjalnego. Po 2 dniach miałem diagnozę, poza migawką reanimacji potrzebował naciąg lustra i coś tam jeszcze wypadało by zrobić. Finalnie zdecydowałem się na usunięcie wszystkich problemów, aby aparat jeszcze chwile popracował. Po tygodniu aparat wrócił i działa. Tak więc szczerze polecam, szybko konkretnie i bezproblemowo.
Dzięki Rafał, za 2 życie dla puszki :)

Maly.Psikus
28-06-2016, 14:02
Ja też wkrótce będę musiał wymienić migawkę (ilość zdjęć). Ciekawe ile wezmą za jej wymianę w D5200.

madebyzosiek
28-06-2016, 15:02
Ja też wkrótce będę musiał wymienić migawkę (ilość zdjęć). Ciekawe ile wezmą za jej wymianę w D5200.
Przecież Ty dopiero kupiłeś aparat... Masz 100000 w rok? ;)
A serwis Studio5s to klasa sama w sobie :) Polecam!

Maly.Psikus
28-06-2016, 15:04
Jak sprawdzałem po 3msc używania było już prawie 35tys. Sprawa testowania opcji, poznawanie aparatu itp.

madebyzosiek
28-06-2016, 15:13
Jak sprawdzałem po 3msc używania było już prawie 35tys. Sprawa testowania opcji, poznawanie aparatu itp.
To Ty jak kałasznikow jesteś... Ja w D5000, łącząc funkcje poznawcze i dokumentację mnóstwa wydarzeń szkolnych w 5 lat zrobiłem 80000, ale aparat działa dalej, choć prawie go nie używam. I powiem szczerze, że to co robiłem przez te 5 lat to było strasznie dużo zdjęć, więc Ty chyba śpisz z wciśniętą migawką i trybem seryjnym ;) Ale to nie wątek na takie dyskusje. Pozdrawiam serdecznie Studio5s, the best serwis ever :)

Maly.Psikus
28-06-2016, 15:25
~195 zdjęć dziennie, ale dziennie nie robię. Za to "nadganiam" w weekendy gdzie jest po 400zdjęć (z czego garstke zostawiam).

Co do tematu, ktoś wie ile za wymiane migawki w D5200 ?

larky
05-07-2016, 20:18
Przyłączę się do pozytywnych opinii na temat umiejętności Pana Rafała. SB-910 oraz D800 naprawione bardzo szybko i fachowo. Serdecznie polecam jego usługi.

Studio5s
25-09-2016, 20:09
Witam szanowne grono.
Chciałem poinformować o otwarciu fili mojej firmy w Łodzi dnia 03.10.2016
Zapraszam do odwiedzenia naszej strony oraz profilu na fb.
Wszystkie szczegóły na stronach.

madebyzosiek
11-10-2016, 10:28
Po raz kolejny, z pełną odpowiedzialnością za to co piszę, stwierdzam, że chyba nie ma lepszego serwisu w naszym pięknym kraju. Wysłałem do naprawy dwa analogi, czyli zadanie którego nie podejmuje się większość serwisów. Oba okazały się ciężkimi przypadkami, ale jednego z nich na nogi udało się postawić.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/10/DSC_5631-2.jpg
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/s/39xph2fg2t5zapp/DSC_5631.jpg)
Jego historia miała być wspaniała, a wyszedł allegrowy wał... Większość tego co widać na zdjęciu pochodzi z idealnego FA, który wyglądał jak nowy i był tak zepsuty, że nie dało się go naprawić... Miałem drugiego, zajechanego, który miał być dawcą... Okazało się że został biorcom... Takie życie ;) Pan Rafał dzielnie walczył z tym ideałem, próbując naprawy na każdy możliwy sposób. Wreszcie po przełożeniu wszystkich ładnych części i naprawieniu licznika zdjęć, powstał prezentowany FA. Całość kosztowała bardzo uczciwie, do tego jeszcze 801s, której nie udało się naprawić pomimo kilku prób (brak sprawnej migawki), została odesłana bez naliczania opłat.
Studio5s jest wzorem uczciwości i solidności, doskonały kontakt, pełna informacja, brak naciągania na koszty, 100% satysfakcji! Gorąco polecam i jeszcze raz dziękuję!

mex
12-10-2016, 19:07
Muszę się wreszcie przejść do Pana Rafała z D800 na czyszczonko. Zbieram się i zbieram, może na początku listopada dotrę. Jaki jest przybliżony koszt kompleksowego wyczyszczenia w komorze wszystkiego co tego wymaga... włącznie z czujnikami AF?

Me_how
12-10-2016, 22:29
Dzisiaj rozmawiałem nt. czyszczenia D200. Serwis powiedział za czyszczenie niecałe 90PLN.

blazej142
12-10-2016, 23:05
Polecam. Szybka i fachowa obsługa.

czupacabra
13-10-2016, 00:42
Ja również polecam

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Zibi1970
13-10-2016, 12:52
A ja właśnie wysłałem do nich swój obiektyw z zepsutym AFem i mam nadzieję że również będę mógł chwalić pod niebiosa.

mex
31-10-2016, 13:49
Dziś odebrane D800 po czyszczeniu. Niestety musiał być rozkręcony do czyszczenia bo matryca była zasmarowana tak, że szkoda słów. Zasyfiona matryca to pozostałość po innym Warszawskim serwisie z Mokotowa. Zdecydowanie polecam Pana Rafała i jego serwis...Studio5s. Szybko, fachowo i do tego świetna cena. Wszystko w miłej atmosferze, a jak czas pozwala to można konkretnie pogawędzić. ;)
Ja wszystkie swoje Nikony i graty będę zanosił do Pana Rafała. Jeszcze raz dziękuję za doprowadzenie mojej 800-ki do porządku.

DawiX
01-11-2016, 00:17
Szkoda, że na e-mail nie odpisali...

mex
01-11-2016, 15:56
Może nie odpisali bo teraz święta, serwis wcześniej był w poniedziałek zamknięty. Napisz jeszcze raz.

slaweko
01-11-2016, 18:45
Do mnie nie odpisali na emaila tylko odrazu po wysłaniu zapytania zadzwonił Pan Rafał i wszystko wyjaśnił. Niezwykle kompetentna osoba.

DawiX
01-11-2016, 20:19
Wcześniej pisałem miesiąc temu. Napiszę jeszcze raz, możliwe, że przeoczyli.

mex
01-11-2016, 21:19
Wcześniej pisałem miesiąc temu. Napiszę jeszcze raz, możliwe, że przeoczyli.

Moim zdaniem najlepiej zrobisz jak zadzwonisz i porozmawiasz.

creep
02-11-2016, 21:35
Również i ja muszę tutaj pochwalić p. Rafała i jego serwis. Miałem do naprawy dwie rzeczy: VR w Nikkorze 70-300, i przełącznik AF/M w D7100. Serwis Nikona wycenił razem obydwie naprawy na prawie tysiąc. W Studio5S naprawa kosztowała mniej niż połowę tej kwoty, a dodatkowo wyczyszczono matrycę aparatu. Wiem, dokąd w przyszłości będę przychodził z naprawami (obym nie musiał za często) :)

slaweko
07-12-2016, 11:58
Studio 5s - świetny serwis, profesjonalna i kompetentna kadra oraz właściciel Pan Rafał - doświadczony fotograf i serwisant. Jestem bardzo zadowolony z naprawy mojego obiektywu, jak się okazało potrzeba było dogłębnej diagnostyki i nieprzeciętnego uporu i wytrwałości serwisanta, aby obiektyw wyregulować.

DawiX
11-12-2016, 17:56
Szkoda, że za kalibrację biorą tyle co Nikon

!AGresT
11-12-2016, 18:47
Szkoda, że za kalibrację biorą tyle co Nikon

A powinni za czteropak?

Wiedza i jakość kosztuje.

kurako92
11-12-2016, 19:41
Po ilości opinii pozytywnych o tym sklepie wstyd by mi było napisać to co napisałeś DawiX

DHA
23-12-2016, 20:13
Kolejna pozytywna opinia na temat Studio5s :-) - obiecałem Panu Rafałowi że napiszę bardzo dużo na temat jego wykonanej pracy ale nie wiem czy jest sens :-) Bardzo pozytywny, sympatyczny, rozgadany i pozytywnie nastawiony do ludzi :-) a przy tym z bardzo dużą wiedzą i umiejętnościami, więc nie ma co się dziwić że podjął się naprawy gdzie NPS poddał się! . 85tka uratowana i mam nadzieję że posłuży jeszcze trochę czasu :-) W 100% mogę polecić serwis Studio5s - pełen profesjonalizm!

madebyzosiek
06-03-2017, 13:12
Cóż można napisać... Spakowałem w jedno pudełko większą część swojego sprzętu foto. Wysłałem to wszystko do Pana Rafała, aby spełnić swoją zachciankę - otóż wymyśliłem sobie, że chciałbym aby wszystkie moje korpusy i szkła Nikona działały tak samo. Cztery aparaty i trzy szkła pojechały na wielką kalibrację. Cała operacja zajęła tydzień. W aparatach dodatkowo podkleiły się gumy, umyły matryce, lustra i wyczyściły wizjery. Sprzęt wrócił cały i bezpieczny, a przede wszystkim wzorcowo skalibrowany. Wszystkie korpusy mają AFa dokładnie takiego samego. Szkła pracują bez korekty i trafiają w punkt, a to co teraz wyczynia mój Nikkor 17-55 2.8 wyrywa z butów... Zawsze wydawało mi się, że był dobry... Wydawało mi się ;)
Panu Rafałowi dziękuję, za przemiły kontakt, błyskawiczną realizację zlecenia, no i przede wszystkim doprowadzenie do sytuacji, że uśmiech nie schodzi z mojej twarzy, szczególnie po obejrzeniu wyczynów N17-55 na D7100 :) Pozdrawiam, polecam każdemu, sam pewnie jeszcze skorzystam nieraz :)

Rossi_PL
07-03-2017, 19:05
Witam szanowne grono forumowiczów. Po ośmiu stronach pochwał dla serwisu i Pana Rafała ciężko mi się będzie przebić...
Poszukuję kontaktu na moje PW do osoby, która miała problemy z naprawami wykonanymi przez Pana Rafała:( Sprawa jest dla mnie w tej chwili (mam za sobą już dwie wysyłki...) wręcz karykaturalna. Chcę tylko się dowiedzieć czy czasem u Pana Rafała w pogoni za ilością zleceń nie pojawił się jakiś nowy pracownik?

pavel_9
18-03-2017, 22:08
W skrócie ujmując. Jestem MEGA zadowolony i polecam serdecznie serwis studio5S. Przyznam, że trochę to trwało, bo aparat trzykrotnie był wysyłany, ale jak widać diabelec D610 stawiał opór ;). Swoją drogą to urocze, kiedy dzwoni do Ciebie Pan Rafał z serwisu i mówi, że jest najszczęśliwszym człowiekiem świata, bo już wie. Już wie, co było przyczyną! :) Na dodatek odsyłając aparat po raz trzeci, dorzucił mały alko-bonus - ujęło to nawet moją żonę :). Mówiąc krótko, najlepszą możliwą rekomendacją dla studia5s, jaką mogę dać, to zaufać ponownie kiedy pojawi się taka potrzeba. I na pewno to zrobię. Serdecznie polecam ;)

witboy
20-03-2017, 15:18
Co można powiedzieć o tym serwisie? Brak słów..Rewelacja to mało powiedziane, padł mi mechanizm naciągu lustra w d700, jako ze potrzebowałem sprawnego body umówiłem się ze przywiozę osobiście do warszawy body z samego rana i co o 9 aparat oddany ja z moja piękniejsza połówka która była w 6mc ciąży na wycieczkę na starówkę i o 12 telefon ze aparat naprawiony, wyczyszczony nowe gumy czas i cena bajka!! Przy okazji jeszcze super miła rozmowa, kontakt telefoniczny rewelacja !

wiking042
01-05-2017, 01:16
Zablokowane lustro w D5100. Opis tu: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=120181&page=85
Serdecznie polecam Studio5s :-)

madebyzosiek
01-05-2017, 08:16
Kolejny aparat na kalibrację i kolejny raz doskonała robota. Po prostu wielkie brawa i serdeczne dzięki :)

DarkFs
14-05-2017, 11:23
Z mojej strony również pozytywna opinia, błyskawiczna i genialna robota z moim N24-70 i opornym zoomem ;)
Polecam ;)

piotrekcoleman
04-06-2017, 09:06
Oddałem mojego n24-70 do serwisu ponieważ spadł mi w górach. Został naprawiony idealnie bez naciągania na pieniądze. Oczywiście polecam każdemu ten serwis!

Septic
05-06-2017, 21:44
D610 po kalibracji w Serwis N nadawało się do ponownej kalibracji AF i wyzerowania mikrokalibracji (wyglądało jakby serwis N nic nie ruszył aparatu).
Wysłałem do Studio5s... aparat wrócił. Wszystko zrobione tak jak należy, kalibracja +/-0 tak jak miało być. Aparat super ostrzy, celny..
POLECAM

Agraf
26-06-2017, 17:46
Kolejna pochwała, historyjka podobna jak u kolegi wyżej, z tym że u mnie D600. Bardzo szybko i solidnie wykonana usługa. Aparat dotarł do serwisu w poniedziałek, a w środę odebrałem tel., że już jest gotowy i mogą wysłać za pobraniem to będzie szybciej. Zdecydowanie polecam.

Kojocisko
29-06-2017, 18:05
Wszystko przez madebyzosiek ... i jego szeptaną reklamę kalibracji sprzętu...

Oddałem sprzęt do kalibracji w Studio 5s. Spotkanie i rozmowy z Panem Rafałem są tak miłe, że mogę się kalibrować co kilka miesięcy :-)
A kalibracja bezbłędna i kilka ciekawych wniosków...

D750 miał ciężki przypadek frontfocusa - ustawienia mikrokalibracji w zasadzie na to wskazywały.
Sigma Art 24-105 do pilnej kalibracji - ff powyżej zakresu kalibracji USB Dock
Nikkor 70-200/4 - bezbłędny.

A w zasadzie, nie miałem zastrzeżeń do działania AF :-), Wszystko przez madebyzośka.... w zasadzie, to dzięki... dobrze, że ja na taką reklamę jestem podatny.

madebyzosiek
29-06-2017, 18:17
Wszystko przez madebyzosiek ... i jego szeptaną reklamę kalibracji sprzętu...

Co tu dodać... Kalibrowałem wszystko co mam, a nawet takie zabawki, co już ich nie mam... No po prostu nałogowo ;)

Vargas
01-11-2018, 22:50
Jak cenowo kalibracja wychodzi w tym serwisie?

Mikis525
01-11-2018, 23:35
180 z groszami płaciłem za naprawienie AF w D850 z praktycznie zerowym przebiegiem ;)

ShutterStill
02-11-2018, 04:26
Nie lepiej byłoby oddać na gwarancję?

Mikis525
02-11-2018, 06:30
Chciałem mieć zrobione porządnie w 3-4 dni, a nie byle jak w miesiąc ;)

MatKon
06-12-2018, 20:16
Witam wszystkich.
Planuję podesłać, a w sumie jestem zmuszony podesłać mojego Nikona d5300 z 2 obiektywami do kalibracji (BF nie do zaakceptowania). Do serwisu producenta nawet nie wysyłam .. szkoda czasu i nerwów. Pytanie kieruję do osób z poza Warszawy które swój sprzęt do studia 5S wysyłały. Z usług jakiego kuriera korzystaliście ? Czy po prostu spakowaliście i wysłaliście czy korzystaliście z opcji zadeklarowania wartości przesyłki itp ? Powiem szczerze , że mam pewne obawy przed wysłaniem sprzętu w podróż kurierem. Dlatego zwracam się z prośbą do osób które maja to już za sobą o poradę.

Bartek
06-12-2018, 20:57
Witam wszystkich.
Planuję podesłać, a w sumie jestem zmuszony podesłać mojego Nikona d5300 z 2 obiektywami do kalibracji (BF nie do zaakceptowania). Do serwisu producenta nawet nie wysyłam .. szkoda czasu i nerwów. Pytanie kieruję do osób z poza Warszawy które swój sprzęt do studia 5S wysyłały. Z usług jakiego kuriera korzystaliście ? Czy po prostu spakowaliście i wysłaliście czy korzystaliście z opcji zadeklarowania wartości przesyłki itp ? Powiem szczerze , że mam pewne obawy przed wysłaniem sprzętu w podróż kurierem. Dlatego zwracam się z prośbą do osób które maja to już za sobą o poradę.

Zadzwoniłem, opisałem problem w odpowiedzi usłyszałem proszę przysłać zrobimy co w naszej mocy (i tu był opis całej procedury kalibracji)
sprzęt spakowałem (bez zamykana pudełka bo u mnie w dhl muszą zobaczyć czy w środku jest to co wpisane jako zawartość) w środku list z opisem problemu i rozmowy telefonicznej.
przesyłka z zadeklarowaną wartością, (5k body, 4k szkło) i wysłane, na drugi dzień paczka była na miejscu.
sprzęt do dzisiaj współpracuje bezproblemowo.

MatKon
06-12-2018, 21:12
Już wszystko jasne. Jutro sprzęcik wyjeżdża do naprawy.

- - - - kolejny post - - - - - -

Dziękuję bardzo za poradę ;)

Mariusz81
07-12-2018, 16:21
Ja zawsze korzystałem z DPD zarówno wysyłając do Studio5s jak i do Fototechniki. Najważniejsze to odpowiednio zabezpieczyć sprzęt na czas transportu czyli solidne pudło kartonowe o grubych ściankach, wypełnienie z kulek piankowych + folia bąbelkowa i nic nie ma prawa się stać. Oczywiście obiektyw odpięty od body.

dnie
09-01-2019, 23:36
Ja również polecam Studio 5S - szybko, sprawnie i za dobrą cenę. Co prawda po pierwszej naprawie mojego Nikona była dogrywka ale to był nowy temat - sprawa załatwiona bez żadnych dodatkowych kosztów po mojej stronie, niejako w formie kontynuacji pierwotnego zlecenia. Bardzo dobry kontakt na każdym etapie. Wszystko załatwione na odległość. Jestem bardzo zadowolony :-)

MatKon
11-01-2019, 08:24
Sprzęt wrócił po 3 dniach bezpiecznie zapakowany. Wszystko cacy. Obydwa obiektywy ostrza w punkt. Cieszę się , że skorzystałem z usług Studia 5S.

pawl_s
11-01-2019, 11:37
A ja wymieniłem czytnik kart w d70s. Działa i bratanica się uczy z aparatu korzystać. :)

ziaja
22-01-2019, 15:59
Efekty czyszczenia w Studio5s, zdjęcia z 2 obiektywów, aparat odebrany z godzinę temu: https://drive.google.com/open?id=1kCwe0auMy6KrA1sNbUuptLw_p82_yjKD

Carolco
22-01-2019, 16:30
Efekty czyszczenia w Studio5s, zdjęcia z 2 obiektywów, aparat odebrany z godzinę temu: https://drive.google.com/open?id=1kCwe0auMy6KrA1sNbUuptLw_p82_yjKD
ziaja
Wszystkie na F/22? Może podrzuć coś na F/8-16... Osobiście dwa razy korzystałem ze Studio5S i wszystko super. Niebawem wysyłam aparat na czyszczenie matrycy. Tylko myślę, że sprawdzanie przy F/22 to trochę przesada - serwis Nikona chyba do F/8 sprawdza? Jeśli się mylę, poprawcie mnie.

ziaja
22-01-2019, 16:38
Tak zdjęcia wszystko z F/22, nie znam się - pierwszy raz w życiu czyściłem matrycę i w sumie efektów nie widzę, ciciaki czarne widać przez wizjer tak samo jak wcześniej... a body ma 10 lat (Canon 5DmII) i nigdy nie było czyszczone, postanowiłem przed wyjazdem przeczyścić pierwszy raz :).

ksh
22-01-2019, 16:44
Zamiast dyskutować trzeba było już zrobić reklamacje, a jeśli widzisz coś w wizjerze to nie kwestia brudnej matrycy tylko wizjera/matówki.

ShutterStill
22-01-2019, 16:51
Brudu ma nie być na F22.
Matryca albo jest czysta albo nie. Tu nie jest i robi się reklamację. Nie ma tłumaczenia żeby sprawdził na f8! Niech sprawdzi na f2.8 albo na 1.4 pewnie się okaże że nie potrzebnie oddawał do czyszczenia ;)

ShutterStill
22-01-2019, 16:52
Zamiast dyskutować trzeba było już zrobić reklamacje, a jeśli widzisz coś w wizjerze to nie kwestia brudnej matrycy tylko wizjera/matówki.Chyba że oddał na czyszczenie matrycy i wizjera..

Studio5s
22-01-2019, 18:01

Szanowny Panie, odpowiedzieliśmy Panu na e-maila, którego Pan do nas przesłał ze zdjęciami , w którym zaproponowaliśmy ponowne mycie matrycy, które zostanie wykonane od ręki wraz ze sprawdzeniem efektu przez Pana na miejscu. Niestety nie otrzymaliśmy od Pana odpowiedzi.

ShutterStill
22-01-2019, 18:16
Może kurier tak rzucał, że brud latał po całej komorze ;)

TOP67
22-01-2019, 18:48

Lata do tej pory. Na każdym zdjęciu kurze są w innym miejscu. Szczególnie to widać na klatce 6005, gdzie pojawiają się dwa wielkie paprochy. Na kolejnym znika jeden, na 6007 obydwa. Przesuwa się również paproch w lewym górnym rogu, który był od początku.

andystar
22-01-2019, 18:59
Kurz na zdjęciach jest mobilny. Może być mocno zanieczyszczony obiektyw który wpompowuje kurz do komory lustra. Dlatego na każdym zdjęciu brudy są w innych miejscach.

ziaja
24-01-2019, 14:17

Odbiór osobisty ;)

Kurz na zdjęciach jest mobilny. Może być mocno zanieczyszczony obiektyw który wpompowuje kurz do komory lustra. Dlatego na każdym zdjęciu brudy są w innych miejscach.

Zacząłem od zdjęć z 24-70, który kupiłem ledwo parę dni temu i nie ma kurzu.

Nie wiem czy takie powinny być efekty, ale przed czyszczeniem miałem chyba mniej zabrudzeń niż teraz.

Sprzedawałem obiektywy i kupujący chciał zdjęcia nieba, tutaj zrobiłem je z 24-70 przed czyszczeniem: https://drive.google.com/drive/folders/1jclFNOuS37dWXfdwFUy-j2ctJCUBqg6e?usp=sharing , a tutaj z 17-40 przed czyszczeniem https://drive.google.com/drive/folders/1727SMmHopUrXr9pB9eKCoUWoJ8LhdSV6?usp=sharing - wnętrze było przedmuchiwane gdzieś 5 lat temu, nigdy nie czyszczone. Teraz tak samo jak wcześniej przez wizjer widzę jakieś pyłki - nie wiem czy to też miało być czyszczone (nie znam się na elementach wnętrza), cytuję:

Mycie matrycy, czyszczenie komory lustra, czujników i styków Pana puszki to koszt 86,10 zł.

Dlatego napisałem na forum, żeby zweryfikować... bo może to normalne i nie powinienem sprawdzać na f/22 jak ktoś wspomniał.

Zamiast dyskutować trzeba było już zrobić reklamacje, a jeśli widzisz coś w wizjerze to nie kwestia brudnej matrycy tylko wizjera/matówki.

W takim razie brudy w wizjerze nie mają tutaj znaczenia i nie podlega to czyszczeniu? Generalnie zależy mi tylko na "czystych" zdjęciach np. krajobrazów z niebem i dużą głębią ostrości :).

Jutro podjadę na poprawkę czyszczenia.

ShutterStill
24-01-2019, 15:31
Paprochy na matówce to inna historia i nie zalicza się do czyszczenia matrycy.
Akurat w 5DMKII matówkę się łatwo wyjmuje i może czyszczenie nie będzie dużo kosztować

ziaja
29-01-2019, 13:59
Byłem na gratisowej poprawce, teraz jest OK, polecam :) - f/16 https://drive.google.com/drive/folders/1a2INOAdP30_5DPOtWw7BbSBBwYFFO3pF, wyżej niż f/16 i tak nie będę focić bo na Canon 24-70/4 i 16-35/4 spada rozdzielczość potem, zresztą i tak nigdy specjalnie nie fociłem wyżej niż f/8-12, efekt czyszczenia jest teraz spoko, nic nie widać wyraźnie.

mmluty
30-01-2019, 01:35
[QUOTE=ziaja;4028650..... efekt czyszczenia jest teraz spoko, nic nie widać wyraźnie.[/QUOTE]
Tak sobie myślę, że chyba przesadzili z tym czyszczeniem, ale jak jesteś zadowolony to OK.

tomekk33
01-02-2019, 11:11
Ile mniej więcej czasu trwa w tym serwisie zdiagnozowanie usterki obiektywu no i później naprawa? Pytam orientacyjnie, wiadomo każdy przypadek inny.

notdot
01-02-2019, 18:03
Ile mniej więcej czasu trwa w tym serwisie zdiagnozowanie usterki obiektywu no i później naprawa? Pytam orientacyjnie, wiadomo każdy przypadek inny.

kontaktuj się bezpośrednio z Studio5s opisując swój problem ze sprzętem

Keszelski
06-05-2019, 12:43
Gdzieś na forum (nie w tym wątku) był link do filmu nt kalibracji lustrzanek obarczonych BF/FF, nagrany przez szefa Sudio5s. Czy może ktoś podać link do filmu?

crusiek
06-05-2019, 13:20
O tym piszesz?

https://m.facebook.com/groups/300607110139509?view=permalink&id=1045598022307077

Keszelski
06-05-2019, 13:40
Tak, dzięki.

OlgaZ
20-05-2019, 11:36
Chciałabym bardzo podziękować wszystkim polecającym ten serwis i tym samym uchronienie mnie przed wielotygodniowym oczekiwaniem na naprawę i odesłanie aparatu z serwisu Nikona. Problem z moim aparatem został zdiagnozowany od ręki, skalibrowany sprzęt odebrałam za kilka dni.

Obrazek2000
03-11-2019, 15:24
Chciałbym podziękować serwisowi Studio5s a także wszystkim polecającym. Czyszczenie matrycy, czujników AF i komory lustra ( i pewnie inne magiczne triki).
D610 trafia ZNACZNIE pewniej i częściej; jak szukałem dobrego zdjęcia, tak teraz trafi się jakieś przestrzelone (z mojej winy). Aparat dostał (prawie) nowe życie.
Nie do pominięcia jest fakt, że w dwa dni aparat był gotowy (odebrałem trzeciego dnia przed południem).

DZIĘKUJĘ I POLECAM SERWIS "STUDIO5S".

Mariusz81
12-01-2020, 23:16
Czy można w serwisie Studio5s skalibrować sigmę 17-50 z body?

madebyzosiek
12-01-2020, 23:35
Czy można w serwisie Studio5s skalibrować sigmę 17-50 z body?

Nie, takie cuda tylko w Gdyni w Foto-Service 2

poetanonclarus
17-01-2020, 14:44
To i ja się dorzucę do oceny Studio 5s - polecam, wykonywałem kalibrację AF w D7000, który od chwili zakupu na forum napsuł mi dużo krwi i odebrał radość z fotografowania. Teraz jest dobrze. Cała usługa wykonana bardzo szybko, dodatkowo w gratisie czyszczenie, bardzo dobra komunikacja z serwisem, z wysyłką zwrotną koszt ok. 220 zł. Dziękuję i polecam Studio 5s! Dzięki TOP67 za polecenie tegoż serwisu.

Jacek_Z
19-01-2020, 14:19
Czy ktoś kalibrował Af w body D800 i czy po pewnym czasie te kalibracje trzeba było powtarzać?

Teu
19-01-2020, 14:44
D800 może nie, ale kalibrowałem d750 i po tym zabiegu ładnie trzymał parametry, bez konieczności ponownej wysyłki.

Jacek_Z
19-01-2020, 14:55
D800 jest ... specyficzny pod tym względem, interesuje mnie kalibracja wyłącznie tego modelu.

jjj
19-01-2020, 16:05
Ja kalibrowałem D800E, raz (wysyłałem do Dusseldorf'u) na samym początku (aparat kupiłem w 2012r) i do końca (sprzedałem w 2019), było ok.

madebyzosiek
19-01-2020, 16:46
D800E nie miał chyba tego problemu z AF, który był w D800. Jacek_Z pytaj bezpośrednio w Studio5s.

jjj
19-01-2020, 17:00
Nie wiem jak duża skala problemu była w D800 ale u mnie z D800E, był jednak mały problem, który po powrocie z niemieckiego serwisu przestał istnieć.
Tak z ciekawości, były jakieś istotne różnice pomiędzy D800 a D800E, poza brakiem filtra ?

Jacek_Z
19-01-2020, 20:50
Samoistne i ciągłe rozkalibrowywanie sie AFu ;)

Kolejny raz napiszę. Pytam o D800 i studio5s. Nie pytam o zagranicę, nie pytam o NPS (tam był ze 3 lata temu).

Schwefel
21-02-2020, 15:19
Kalibrowałem D800 jakieś 1,5 roku temu, no może 2 lata i póki co jest ok.

Yanek
30-03-2020, 20:10
Samoistne i ciągłe rozkalibrowywanie sie AFu ;)

Kolejny raz napiszę. Pytam o D800 i studio5s. Nie pytam o zagranicę, nie pytam o NPS (tam był ze 3 lata temu).Ja też stoję przed potrzebą kalibracji D800. Systemowy serwis w ramach NPS się nie sprawdza?

Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka

Jacek_Z
30-03-2020, 23:10
Sprawdził się, częściowo, ustawił body tak, że korekcji nie było (0).
Sęk w tym, że "dekalibracja" postępuje w czasie. Aktualnie, po 3 latach (nie pamiętam dokładnie, coś koło tego) od poprzedniej kalibracji jestem z niektórymi szkiełkami na 8, ale jeden obiektyw jest OK na końcu skali, na 20.

KaarooL
10-09-2020, 18:03
Jacek_Z

Ogólnie rzecz biorąc, D800 był znany z tego, że parametry AF cyklicznie się rozjeżdżały i precyzja szła w las. Na forach toczyła się nawet gruba dyskusja odnośnie tego fenomenu.

Konkluzja była taka, żeby raczej unikać tego modelu z racji zmienionej - względem D700 - konstrukcji lustra. D700 oparty był na analogowych konstrukcjach, D800 zrobiono rzekomo bardziej po taniości a do tego doszła bardziej wymagająca (gęsta) matryca. Zarówno od nowości, jak i po kalibracji AF stopniowo się rozjeżdżał - najszybciej ślubniakom z racji ilości zdjęć cykanych w relatywnie krótkim czasie.

Było też wiele osób, które zmieniły system, z racji tej właśnie przypadłości... Jeden z owych szczęśliwców podsumował że AF w D800 po kalibracji trzyma parametry przez kilkanaście tysięcy klatek. Tyle wyczytałem.

Potem nadszedł D810 z plastikową komorą lustra i poprawioną amortyzacją opadania tegoż lustra. Jeszcze później pojawił się D850 z metalową komorą lustra...

Jacek_Z
10-09-2020, 20:09
Kaarool - ja czytam to forum :), a D800 dostałem jako jeden z pierwszych w Polsce, spod lady, przepłacając w dodatku go o 1000 zł, bo D700 już sprzedałem, a za chwile miałem jechać na plener krajobrazowy do Toskanii. Mam ten aparat ponad 8 lat. Znam go na wylot. Kilka lat temu był kalibrowany (NPS), teraz go miałem kalibrować drugi raz.

KaarooL
11-09-2020, 08:54
Jacek_Z

Wybacz, hehe. Świadome siedzenie na D800 zalatuje nieco tak zwanym masochizmem, nie sądzisz?

Podejrzewam że na F8 daje żyć i dlatego siedzi jeszcze w Twojej torbie.

Jacek_Z
12-09-2020, 17:43
Nie żartuj. F8 to w studiu. Na zewnątrz to otwarta dziura. Ja po prostu potrafię używać aparatu. Normalnie, spokojnie. Nawyki z analoga się przydają.

S_Bax
22-02-2021, 14:53
Dziś byłem po raz pierwszy, D500 z Małym BF, błyskawicznie sprawdzony i gotowy do pracy. Polecam !