PDA

Zobacz pełną wersję : Jakie oświetlenie do pomieszczenia 5x5 m

Conan7D
09-01-2015, 15:57
Witam wszystkich:)
Mam pytanie jakie lampy i jakiego typu i rozmiaru modyfikatory kupić do pomieszczenia 5x5 m.
Sprzęt ma służyć do portretów i troche produktowej.
To co sobie umyśliłem to 3 Lampy Quantuum move 400 Ws i jedna 200 Ws
Ponadto dwa softboxy 60x90 cm, Okta 120 cm, Beauty dish 70 cm i ewentualnie Stripy ale nie wiem jakiego rozmiaru.
Co o tym myślą specjaliści? :) I czy doradzą i wytkną błędy :)
Z góry dziękuje i pozdrawiam.

SerU
10-01-2015, 12:12
A tu cisza... :mrgreen:

Jak na mój gust do takiego pomieszczenia, to trochę za dużo tego światła - zarówno pod względem mocy, jak i ilości - 4 lampy z takimi modyfikatorami na 25 m2? Błyśniesz trzema 400Ws na minimalnej mocy i już będziesz miał jasno, jak w dzień - to 200Ws niczego Ci nie wypełni (bo pewnie z takim zamiarem pojawiła się na liście zakupów ;) )

Conan7D
13-01-2015, 14:31
Ano cisza ale chociaż jeden się zlitował :)
Wiesz co jakoś po przeczytaniu wielu tematów na ten temat żyje w przeświadczeniu że im większa moc tym lepiej bo zapas się zawsze może przydać między innymi dlatego że nie muszę błyskać z pełną mocą a przyszłościowo mogę dorwać większe lokum i moc jak znalazł ale tak ja mówisz na małych przysłonach rzędu 2.8 mogę mieć problem bo najmniejsza moc może być za duża i co tu teraz zrobić dodam że do każdego modyfikatora będę używał też pewnie gridów a to tez światła zabiera a może dodatkowe dyfuzory w softboxach zamontować nie wiem bo niechciał bym kupować tylko 200Ws. CO do wypełnienia miała służyć też 400setka a 200setka na dopalenie tła tak sobie wymyśliłem ale już widzę że źle :)