Zobacz pełną wersję : Ocena fotografii
przemonator
09-01-2015, 11:11
Witam jestem nowy na tym forum. Widzę że co niektórzy bardzo profesjonalnie się wypowiadają tutaj.
Dlatego bym prosił was o ocenę moich zdjęć. Możecie mnie zjechać jak psa albo polubicie zdjęcia jakie robię. Po prostu było by mi miło jak by ktoś je ocenił :) Czekam na komentarze. Pozdro
http://www.maxmodels.pl/fotograf-przemonator,1.html
https://www.flickr.com/photos/96911343@N04/
Zdecydowanie poćwicz zanim wystawisz się pod publiczną ocenę. To co usłyszysz najmilsze może nie byc. Trenuj, ćwicz, podgladaj lepszych.
Trudno jest komentować całe portfolio na flickrze.
Jest tam bowiem parę ciekawych zdjęć, ale i sporo śmiecia. Z generaliów widać, że raczej nie masz większych problemów z podstawową techniką, z pewnością jednak możesz poprawić oświetlenie w zdjęciach portretowych.
Poza tym sugerowałbym ostrożność w portretowaniu dziewczyny/żony w celach innych niż albumowe, nie każdy jest fotogeniczny, i nie każdy ma naturalny dar pozowania przed aparatem.
Rzucają się również w oczy błędy językowe w angielskich tytułach zdjęć - więc być może na jakiś czas warto pozostać jednak przy polskim nazewnictwie.
A tak na marginesie, jeżeli masz jakieś ulubione zdjęcia, to wystaw je na forum jako obrazki a nie linki i wtedy z pewnością dostaniesz bardziej szczegółowe komentarze.
Szczerze mówiąc zdjęcia z flickra i MM są dla mnie jak dwa światy. Na flickrze przyroda, martwe natury, nawet architektura - wszystko ciekawie skomponowane, ładnie przedstawione, no, naprawdę mi się podoba.
No, i są portrety na MM. Które nie wyszły. Wszystkie.
Proponuję podły test zdjęć portretowych "czy dane zdjęcie jest dobre?" -> Zadaj sobie pytanie, czy jesteś skłonny to zdjęcie powiesić na ścianie. I spytaj też modelkę / modela. Jeśli odpowiedzi będą twierdzące to wszystko jest OK. Ale nie wrzucaj do PF zdjęć które nie przeszły tego testu. Bo nie.
Koty lubisz, idź tą drogą, to bardzo słuszny kierunek, a nie jakieś tam portrety...
Skasuj te zdjecia jak najszybciej zobaczysz bedzie lepiej
Andrzej1974
10-01-2015, 22:10
Chciałeś być zjechany to zostałeś... ;-)
Notoryczna
11-01-2015, 19:27
Dzięki za prezentację! Twoje prace natchnęły mnie do ułożenia wiersza. Oto on:
nie każda dziewczyna
może być rusałką
o, niee
nie każda może być
Brendą Lee
ukłon, oklaski
przemonator
12-01-2015, 17:41
Do zamknięcia
miały być pochwały i oklaski a pojawiła się prawda. I się nam kolega obraził ...
Notoryczna
12-01-2015, 18:15
Oklaski były
Sent from my Lumia 610 using Tapatalk