PDA

Zobacz pełną wersję : Lee Little Stopper vs Big Stopper w praktyce

skot
08-01-2015, 13:52
Poczułem potrzebę posiadania jednego z dwóch tytułowych filtrów. Oba filtry różnią się od siebie wartością 4 przysłon. Ponieważ prawie zawsze fotografuję o świcie i o zmierzchu, kiedy to czasy naświetlania i tak są relatywnie długie, więc naturalne wydaje się być stosowanie Little Stopper'a. Czy ktoś z szanownych użytkowników tych filtrów mógłby podzielić się swoimi praktycznymi spostrzeżeniami na ten temat?

dinus
31-01-2015, 17:02
Podejdź tak do tematu. Zobacz z jakimi czasami naświetlasz obecnie swoje dzieła, następnie zerknij do Lee Exposure Guide dla obu filtrów wówczas zobaczysz czego możesz się spodziewać po tych filtrach. Ja mam problem z Big Stooperem, ponieważ jest czarny jak smoła i praktycznie nic przez niego nie widać. Kadrowanie, ostrzenie w danym miejscu kadru trzeba zrobić przed założeniem filtra.

sufenta
31-01-2015, 18:07
do big stopper o zmierzchu potrzebowalbys jeszcze kanape, lodowke z piwem i, jesli lubisz, telewizor

SerU
01-02-2015, 21:58
do big stopper o zmierzchu potrzebowalbys jeszcze kanape, lodowke z piwem i, jesli lubisz, telewizor
..i to by było na tyle jeśli chodzi o odpowiedź w tym wątku-bardzo trafna :mrgreen:

jaś
01-02-2015, 22:06

a to osobiste doświadczenie czy tylko ekstrapolacja specyfikacji big stoppera? bo ja używam big stoppera zdarza się i o zmierzchu i o świcie.

SerU
01-02-2015, 23:13
a to osobiste doświadczenie czy tylko ekstrapolacja specyfikacji big stoppera? bo ja używam big stoppera zdarza się i o zmierzchu i o świcie.

No właśnie - zdarza Ci się :) Autor czuje potrzebę nabycia szaraka do zastosowań w półmroku. Miałem big stoppera i w takich warunkach nie sprawdzał się w moim przypadku z powodów, o jakich wspomniał dinus. Jeśli autor wyłoży niemałą kwotę pieniędzy na ten filtr tylko po to żeby go okazjonalnie używać, to może być lekko niezadowolony.

sufenta
01-02-2015, 23:29
@jas, nie, to nie jest moje doswiadczenie, poniewaz po przeczytaniu "specyfikacji big stoppera" (moj big stopper firmy haida nie mial zadnej specyfikacji) wiem, ze jesli ustawie iso 64, blende na 8 a czas bez filtra bedzie 4 sekundy wynosil to spedze "o zmierzchu lub swicie" godzinke lekko liczac i poza tym, ze zylakow dostane to ze switu sie jasny dzien zrobi, ze ze zmierzchu noc jak smola czarna a zdjecia, po tym jak sie swiatlo zmienilo, do wyrzucenia. Przed kupieniem little i big stopperow poczytalem tez jak i kiedy mozna je z sensem zastosowac.

jaś
02-02-2015, 00:24
No właśnie - zdarza Ci się :) Autor czuje potrzebę nabycia szaraka do zastosowań w półmroku. Miałem big stoppera i w takich warunkach nie sprawdzał się w moim przypadku z powodów, o jakich wspomniał dinus. Jeśli autor wyłoży niemałą kwotę pieniędzy na ten filtr tylko po to żeby go okazjonalnie używać, to może być lekko niezadowolony.

"jest czarny jak smoła kadrowanie i ostrzenie trzeba zrobić przed założeniem" - to chyba normalne przy tak gęstym filtrze, powiem więcej w przypadku big stoppera (i innych kwadratowych) to proces szybki i wygodny, używałem kiedyś nakręcanej hoyji NDx400 tam zmiana kadru to mordęga w porównaniu z big stopperem i trwała nieskończenie długo w porównaniu do tej samej czynności z big stopperem.

Z tymi czasami o zmierzchu to delikatnie przesadzacie, godzinę to wykręciłem kiedyś w nocy :) a nie o zmierzchu.

Jeśli chodzi o okazjonalne używanie to rzeczywiście nie warto - big stopper to conajmniej filtr, holder (w cenie porównywalnej do filtra) i pierścień, a do kompletu przydałaby by się połówka albo dwie - trzeba wiedzieć że się chce tego używać bo inaczej nie warto wydawać kasy.

dinus
03-02-2015, 16:12
Po pierwsze nie piszę o sprawach oczywistych jak gęstość Big Stopper-a, bo nie ma to sensu. Chciałem tylko uświadomić autora jakie skutki niesie kupno BS-a. Po drugie, wg mnie punkt widzenia zależy od wcześniejszego doświadczenia z innymi filtrami ND. Ja kiedyś używałem LWC Fader i praca z nim to była czysta przyjemność. Przesiadka na BS rodzi wiele kłopotów.

harb
15-02-2015, 11:43
miałem Big Stopera do szkła Nikona 16-35mmF4, z D800 czyli z natywnym ISO 100 czasy sa bardzo długie, za długie. A gdy sie dołozy jeszcze połowkę miekką ND 0.9 to czas wydłuza sie strasznie. Uwazam ze Big Stoper mały o nominale 6 przysłon, spokojnie wystarcza.

Zmieniłem szkło ( wrociłem do Nikona 14-24mm2.8 ktorego uzywałem szesc lat, i uwazam ze nie ma lepszego szkła Nikona do krajobrazu ) . Tak wiec wróciłem i stanąłem przed problemem, braku Big Stopera do tego szkła, z uwagi na lepsze i tańsze rozwiazanie kupiłem holder firmy NISI

http://www.sklepbeznazwy.com.pl/adapter-77mm-do-uchwytu-filtrow-kwadratowych-150mm-nisi.html

do tegoz holdera zeby uzyskać szesc przysłon, ( również z powodu pracy na filtrach Lee od kilku lat ) dokupiłem dwa filtry Lee, szare, o nominale ND 0.9 ( zabiera trzy przysłony ) X 2, daje mi to szesc przysłon.
Czasy o poranku to 6 - 8minut, po wschodzie kiedy słonce nad morzem po wschodzie jest mocno aktywne, na ISO 100, przy F 11, od 90 - 40 sek co w zupełnosci mi wystarcza. Na fotkach zalinkowanych, słonce schowałem poza szkło, ale to było juz grubo po wschodzie, słonce było intensywne i wysoko. Exif pod zdjeciami

http://harb.pl/Morze,%20Sea%20-%20Krypy,%20Boats/Morze%20II%20-%20Sea%20II/slides/DSC_2652min.html

http://harb.pl/Morze,%20Sea%20-%20Krypy,%20Boats/Morze%20II%20-%20Sea%20II/slides/DSC_2659kmin.html

Natomiast przy intensywnym słońcu prosto w soczewke , zrobiło sie tylko 4 sek,( przy aparatach z ISO 200 bedzie jeszcze mniej, i dla niektorych moze to byc za mało ) mogłem oczywiscie przymknąc szkło do np F 16, i zejsc na ISO 54 , na ktorym Nikon D800 ( równiez Nikon D600 ktorego miałem ) robi zdjecia rownie dobrze jak na najmniejszym ISO natywnym

http://harb.pl/Morze,%20Sea%20-%20Krypy,%20Boats/Morze%20II%20-%20Sea%20II/slides/DSC_2677min.html

jezeli komus pomoze to co napisałem , to cieszę sie - pozdrawiam :)

ps. jeszcze jedna wazna sprawa, przy tych dwóch filtrach AF mi działa, nie musze zdejmowac filtrów, Zeby złapac ostrosc, nastepnie przełączyć AF na manual ect. Jakie ma to znaczenie, szczegolnie zimą nad morzem przy wiejacym wietrze, i minusowej temperaturze, kiedy dłonie grabieją, nie musze chyba nikomu tłumaczyć

ps.2 dla osob ktore mają 14-24mm a chcieli by odpowiednik BIG Stopera informacja ze NISI ma taki filtr

http://www.sklepbeznazwy.com.pl/filtr-szary-150x150mm-nisi-square-nd1000.html

w/g opiniotwórczych srodowisk ( prasa, portale) NISI ma lepszy jakosciowo poziom od Lee. Amazon sprzedaje je w swojej sieci sklepów

skot
27-02-2015, 11:37
Dziękuję wszystkim za podpowiedzi.

dinus Po przeanalizowaniu czasów naświetlania stwierdziłem, że Little Stopper w zupełności mi wystarczy.

sufenta W plecaku zawsze noszę matkę samopompującą a i piwo czasami się znajdzie :-)

SerU, jaś Filtr będzie używany oczywiście okazjonalnie, bo do takiego okazjonalnego użytkowania on jest ;-) Nie wyobrażam sobie, żebym fotografował wszystko na tak długich czasach. Zresztą i tak czas przetwarzania w D700 jest bardzo długi a złote światło jest ulotne, tym bardziej gdy chce się zrobić więcej niż tylko jedno zdjęcie. Holder, połówki, pierścienie i inne graty od Lee już mam. Little/Big Stopper to ostatnie ogniwo, którego mi brakowało w systemie.

skot
27-02-2015, 11:46
w/g opiniotwórczych srodowisk ( prasa, portale) Tu bym był ostrożny, ponieważ opinie "opiniotwórczych środowisk" są, jak sama nazwa wskazuje, tworzone, a nie wypływają szczerze wprost od użytkowników, czego nie można powiedzieć o naszym forum :-)