Zobacz pełną wersję : nikkor 35 f1,8 czy 35mm f2?
saskia.foto
07-01-2015, 16:41
Witam mam pytanie, zastanawiam się nad zakupem jednego z obiektywów:
*Nikkor AF 35 mm f/2D FX
*Nikkor 35mm f/1.8G A fS DX
Czy ktoś mógłby mi doradzić który wybrać?
Mam aparat Nikon D300s i obiektyw chciałabym wykorzystać do robienia reportaży ślubnych.
Wiem, że jeden z nich nadaje się do pełnej klatki drugi nie, ale co poza tym je różni oczywiście oprócz ceny? :)
Dziękuję bardzo za odpowiedz :)
Pozdrawiam
Saskia
Witam mam pytanie, zastanawiam się nad zakupem jednego z obiektywów:
*Nikkor AF 35 mm f/2D FX
*Nikkor 35mm f/1.8G A fS DX
Czy ktoś mógłby mi doradzić który wybrać?
Mam aparat Nikon D300s i obiektyw chciałabym wykorzystać do robienia reportaży ślubnych.
Wiem, że jeden z nich nadaje się do pełnej klatki drugi nie, ale co poza tym je różni oczywiście oprócz ceny? :)
Dziękuję bardzo za odpowiedz :)
Pozdrawiam
Saskia
Pod D300s zdecydowanie bym wybrał AF-S 35mm f/1.8G DX
Przetestowałem oba na FX:
http://lenspro.pl/konfrontacja-nikkorow-af351-8g-dx-vs-af352-na-fx/
Lekko się podepnę.
Kiedyś czytałem właśnie tą recenzję na lenspro i szczerze mówiąc nie potrafiłem wybrać faworyta:) Jako że też będę kupować na dniach 35tkę, ale do pracy w tandemie DX i FX, to mam dylemat czy zaakceptować winietę z 35/1.8 DX czy mieć spokój na całym zestawiei kupić 35/2 FX. Przy czym będę też mieć 28/1.8 więc na FXa "podobną" (mam świadomość że stwierdzenie że to podobna ogniskowa może być na wyrost) ogniskową będę mieć. Jedyne czego nie wiem i prosiłbym osoby w temacie o opinię, to 35/2 D daje radę z prędkością ostrzenia (śluby)? Który wypada lepiej?
Bo w obrazku różnice są dla mnie aptekarskie, każdy ma swoje wady i zalety.
Nie wykluczam że kiedyś będę miał oba bo będę mógł zapiąć na DX i FX odpowiednie wersje a i tak każda 35tka da mi inny kąt na innych korpusach:) A wersja DX jest tania i można sobie pozwolić na takie dublowanie chyba, jedynie nie wiem od której zacząć:)
adrianek32
09-01-2015, 05:18
ja majac 28mm olalbym i samemu olalem 35mm mam 28-50-85 z czego 50mm prawie nie uzywam jesli mialbym juz uzywac 35mm to wtedy wybralbym zestaw stałek 20-35-85 ale to raczej pod FX niz pod DX
Patrząc na zdjęcia wolę kąt widzenia z 28 (dla FXa), więc 35 raczej będzie lądować w DX bo tam już jest w miarę spoko. Może w zasadzie tym zdaniem sobie odpowiedziałem, gdzie wolę 35 i który wybrać, skoro obrazek dla mnie bez wielkiej różnicy, to racjonalnie brać ten tańszy:)
A jak jest z tą prędkością ostrzenia 35/1.8 i 35/2?