Zobacz pełną wersję : Jakie kupić filtry UV i Pol na 67mm ?
Witam.
Przepraszam, pewnie juz bylo na forum takie pytanie ale ja jakos nie znalazlem.
Jakie filtry kupic jak w temacie.
Czy wiecie cos na temat filtrow Tiffen ? Co to za jakosc ?
Czy sie rozni Hoya Pro 1 od Digital Pro 1 ? Czy faktycznie tak zle sie czyszcza filtry Hoya ?
Czy standardowe filtry powoduja winietowanie ? Czy kupowac duzo drozsze wersje slim?
Pozdrawiam,
A było na forum :) Tydzień temu kupiłem Hoye wersję szarą. Zastanawiałem się nad Digital Pro 1, ale z tego co wyczytałem to nie ma prawie żadnych różnic. Po teście w Tatrach jestem zadowolony i polecam.
A było na forum :) Tydzień temu kupiłem Hoye wersję szarą. Zastanawiałem się nad Digital Pro 1, ale z tego co wyczytałem to nie ma prawie żadnych różnic. Po teście w Tatrach jestem zadowolony i polecam.
Ok. A co z czyszczeniem filtrow Hoya. Faktycznie tak zle jak pisza ? Ile dales za niego i czy to UV czu Polar ?
stoje przed podobnym problemem, w kwestii uv prawie zdecydowalem sie na marumi WPC
Marumi...dobry wybór
Tiffen, to dobre amatorskie filtry, choć u nas najczęściej spotyka sie wersje standardowe
Ja polecałbym albo Marumi albo B+W.
No dobrze. Rozwaze zakup Marumi WPC tylko nie wiem czy wydole z kasa. Mozecie polecic jakas dobra oferte ?
Np raysfoto.pl: szeroki wybór. Do poszczególnych produktów odnoszą się proste opisy. Dobrej klasy filtr musi kosztować.
A jezeli nie Marumi to Heliopan. Co powiecie na te filtry ?
Droższe od Marumi. IMO polary Heliopana tak samo źle się czyszczą jak prawie wszystkie inne, oprócz byc może WPC, bo ten ma specjalną warstwę. Różnice w jakości zauważyć można przy dużych powiększeniach, na takich do A4 nie widzę tego.
ok, sprawa zakonczona . filterek kupiony :) thx wszystkim
I ja mam podobny problem...
czyli nie polecacie w ogóle pchać się w filtry UV Hoya - seria HMC super ?
one są łatwo dostępne i w przystępnej cenie - poniżej 80 zł...
sebasw ja mam takie filtry jak mówisz (hoya uv hmc super). Nie mam z nimi problemów, są przyzwoite jakościowo jak za tę cenę. Więcej mi nie potrzeba. I nie mam problemów z czyszczeniem :)
cokin p
sprawuje sie znakomicie i jest 1
pebees: ja myślałem, że Ty jesteś wiecznym malkontentem, a jednak są rzeczy, które CI się podobają ;-) heheh. Dzięki za opinie, chyba się na nie skusze, bo szkoda mi 160 zł na filtr wydawać :-/
czym czyścisz ?
używasz na codzień UV, jako ochrony ?
sebasw generalnie używam uv jako ochronny, przez większość czasu :) Czyszczę chuchem i miękką jakąś ściereczką, a jak nie idzie to jakimś odparowującym szybko środkiem :)
a jak z jakością zdjęć ?
nie pogarsza za bardzo ? nie traci się ostrości ?
a te zalety tych filtrów są faktyczne, czy to tylko chwyt małketingowy ? ;)
a jak z jakością zdjęć ?
nie pogarsza za bardzo ? nie traci się ostrości ?
Ja nie zauważam różnic :) Ale ja jestem knociarz-amator, więc... :D
a te zalety tych filtrów są faktyczne, czy to tylko chwyt małketingowy ? ;)
A jakież to zalety tych filtrów są wymieniane? :)
fakt, amatorze :-P
- absorbuje promieniowanie ultrafioletowe, które często powoduje zamglenie i sprawia że zdjęcia plenerowe są niewyraźne,
- poprawia wierne oddawanie koloru,
- chętnie używany do zdjęć czarno-białych,
tak piszą....
- absorbuje promieniowanie ultrafioletowe, które często powoduje zamglenie i sprawia że zdjęcia plenerowe są niewyraźne,
A to tak, w górach wysokich jakichś, może nad morzem, a w ogóle to masz cyfraka, nie? A na analogu też są filmy z filtrem uv :)
- poprawia wierne oddawanie koloru,
Czy ja wiem..
- chętnie używany do zdjęć czarno-białych,
W ogóle jest chętnie używany. Zamiast dekla :)
tak piszą....Gdzie tak kłamią? :)
a jest w ogóle sens do amatroskiej fotografii kupować coś lepszego ?
a może skylight będzie ciekawszym rozwiązaniem, jako uniwersalny filtr do wykonywania wszelakich zdjęć i ochrony obiektywu jednocześnie ?
a jest w ogóle sens do amatroskiej fotografii kupować coś lepszego ?
Nie wiem. To zależy w sumie od kasy i wady wzroku :D
a może skylight będzie ciekawszym rozwiązaniem, jako uniwersalny filtr do wykonywania wszelakich zdjęć i ochrony obiektywu jednocześnie ?
A może .. pomyśl, po co ten filtr chcesz kupić? :)
Ochrona obiektywu i lepsze zdjęcia w plenerze, ale bez straty na zdjęciach w pomieszczeniach, czy to w ogóle możliwe ?
Ochrona obiektywu
To możliwe ...
i lepsze zdjęcia w plenerze,
To już zależy od Ciebie ;-)
ale bez straty na zdjęciach
To niemożliwe, bo każde dodatkowe szkło wprowadza jakieśtam minimalne zmiany. Ale przeważnie są one .. niezauważalne :)
To co, kupować ten filtr ?
To co, kupować ten filtr ?
Nie no, teraz to mnie rozbawiłeś :) Do jakiego obiektywu chcesz ten filtr?
Śmiej się, śmiej ;-)
lepiej doradź, do tego co mam w opisie N 18-70.
sebasw powiem Ci tak - jeśli Ci potrzebny, to kup. Ja osobiście kupiłem, w celach raczej ochronnych niż innych :) Kupiłem to - http://www.foto-tip.pl/sklep/product_info.php?cPath=31_37_42&products_id=286 , jak się powołasz w uwagach, że jesteś forumowicz, to dostaniesz jeszcze 5% rabatu :)
Masz go założonego na obiektywie cały czas, do wszystkich zdjęć ?
sebasw przeważnie tak, 90% zdjęć robię z filtrem.
a bedzie jakas zasadnicza roznica miedzy tym a marumi wpc? (poza cena oczywiscie)
maciekk podobno marumi łatwiej się czyści :D
Witam w sumie zaczynam pstrykanie i ostatnio po zakupie obiektywu dostalem jakąś UV -kę firrmy Massa i przypuszczam że to jakis badziew jest wiec jak ktos sie zna na filterkach to prosze napisac czy mam racje.Pozdrawiam serdecznie
nie znam firmy...ale polecałbym jednak zakupić coś, co już zostało poznane...Marmumi WPC, B+W MRC lub przynajmniej Hoya SHMC
Może się komuś przyda, więc napiszę:
jak dotąd uzywałem tylko HOYA , miałem UV SHMC Pro1 (niejeden) i ten filterek przy odrobinie chęci mozna spokojnie wyczyścić. Inna bajka zaczyna się z polarkiem, bo tu już przy odrobinie chęci można dostać cholery :mrgreen: . Nawet izopropanol miał problemy. Ale jest do wyczyszczenia !!! . Przy zakupie N 85 1.8 zdecydowałem się na Marumi WPC Sky 1B oraz polarek Marumi WPC w wersji slim. Moje spostrzeżenia:
- Marumi nie czyszczą się lepiej, tylko o wiele szybciej :-D.
- moim subiektywnym zdaniem Marumi są lepiej wykonane,
- polarek Marumi wg mnie daje mniejszą maksymalną polaryzację , ale jakby bardziej płynną tzn. HOYA dawała mi obraz albo spolaryzowany na max. albo wogóle, natomiast zauważyłem że Marumi pozwala mi na dokładniejsze sterowanie "siłą" polaryzacji.
Skylight 1B mam założony na stałe, bo bardzo mi się podoba jego subtelne ocieplenie. Polara uzywam bardzo (za)często :-D więc jakiś tam pogląd miałem czas sobie wyrobić. To są moje odczucia co do tych firm.
polara mam Marumi w wersji MC, UV w wersji WPC...Hoyę mam w wersjach HMC i SHMC, ale dążę do wymiany na Marumi bo ich czyszczenie doprowadza mnie do szału (co nie znaczy, że się nie da, ale po co się męczyć?)