PDA

Zobacz pełną wersję : D60 + dwie lampy, ale brak złącza PC

maesky87
06-01-2015, 20:50
Cześć :)

Potrzebuję porady dotyczącej skompletowania domowego studia foto.
Posiadam Nikona D60 oraz lampę Nissin Di700, którą chcę wykorzystać jako jedną z dwóch lamp do studia.
Niestety, D60 nie posiada złącza PC, więc pozostaje mi połączyć się radiowo (przedbłyskiem nie chcę, bo najprostsze lampy dopełniające nie reagują na niego).
Lecz w jaki sposób to zrobić? Czy wystarczy nadajnik, żeby nissin di700 reagowała, czy konieczne jest zakupienie również odbiornika?
Ponadto, czy jeden nadajnik obsłuży w takim wypadku dwie lampy, jesli chciałbym w następnym kroku kupić jakąś najtańszą lampę du wypełnienia błysku? Myślę o czymś najprostszym, coś w stylu: http://fripers.pl/product_info.php/info/p222_Wyzwalacz-bateryjny-4-kanalowy---odbiornik-FreePower.html

Byłbym wdzięczny za pomoc :)

r_m
06-01-2015, 22:05
Najprościej: dokupić kostkę na sanki, mającą gniazdo PC.
Bez żadnych inwestycji możesz po prostu użyć wbudowanej w trybie M, z minimalną mocą (jeśli dobrze pamiętam, Di700 ma "tryb fotoceli"), aby błysk wbudowanej nie przeszkadzał na zdjęciach, warto go odbić w górę albo w bok. Nieco inteligentniejsze "lampy dopełniające" także mają wbudowaną fotocelę, więc wyzwolą się gdy zobaczą błysk (z aparatu albo tej Di700).
Radio jest najlepszym rozwiązaniem, jednak sugerowałbym 2x YN RF-603 II a jako "dopełniającą" YN 560III. Jeden 603 mocujesz na aparacie, na drugim Di700, YN 560III ma wbudowany odbiornik.

maesky87
06-01-2015, 23:00
Dzięki za odpowiedź :)
Też myślałem o tej kostce na sanki, ale w ten sposób połączę tylko jedną lampę. W jaki sposób połączyć drugą?
Co do wyzwalania błyskiem, to D60 ma tak niedoskonały ten przedbłysk, że jeśli się go nie zasłoni, to ma wpływ na zdjęcie. Ponadto, te najtańsze lampy "dopełniające" nie reagują na przedbłyski w fotoceli.
Jeśli chodzi o wyzwalanie radiowe to nawet nie wiedziałem, że istnieją takie urządzenia nadajnik-odbiornik w jednym. Dzięki Ci r_m za ten pomysł :)
A jakbym tą drugą lampę kupił inną niż Yongnuo (miałaby wbudowany odbiornik) to ten nadajnik YN RF-603 II będzie działał?

r_m
06-01-2015, 23:41
Od końca: tak, jest lampa z wbudowanym odbiornikiem radiowym, nazywa się YN 560IV (oprócz odbiornika ma wbudowany nadajnik, z którego można sterować ustawieniami innych YN560III lub IV), i to jedyna taka lampa.
Najtańsze lampy nie mają fotoceli, jak masz kogoś znajomego potrafiącego utrzymać w ręce lutownicę, to koszt części do zrobienia fotoceli jest mniejszy niż 10zł.

Chyba nie mówisz o "przedbłysku", tylko o właściwym błysku? Błysk wyzwalany w osi obiektywu w momencie otwarcia migawki ma to do siebie, że ma być widoczny na zdjęciu ;) Jak chcesz, aby nie był widoczny (lub prawie niewidoczny) musisz sam o to zadbać.
Podłączysz jedną lampę, a druga wyzwoli się z fotoceli, gdy zobaczy błysk pierwszej (sprawdź w instrukcji, czy Di700 ma tryb fotoceli). Ta podłączona na kablu musi mieć odpowiednio niskie napięcie wyzwalania (stare lampy mogą mieć 200V, 300V lub więcej, a to jest niebezpieczne dla aparatu).

maesky87
07-01-2015, 00:07
Co do przedbłysku to ja to rozumiem tak, że lampa wbudowana emituje przedblysk, di700 widzi to i wyzwala wlasciwy blysk, w tym momencie aparat wyzwala migawkę, natomiast lampa wbudowana już nie błyska, dzięki czemu nie widać jej na zdjęciu.

Jesli chodzi o wyzwalanie radiowe to to, co zaproponowałeś jest dosyć kosztowne. A co uważasz, żeby jako lampę dopełniającą użyć:
http://fripers.pl/product_info.php/info/p49_Lampa-blyskowa-45-Ws-z-przewodem-synchro-FreePower.html
podłączając do niej odbiornik radiowy jack'iem 3,5mm?

Mamrot
07-01-2015, 01:05
Źle rozumiesz. Di700 wyzwoli błysk prawie w tym samym momencie, czas opóźnienia będzie pomijalny.
Aparat najpierw otworzy pierszą kurtynę, nastąpi błysk lampy wbudowanej, po nim błysk Di700 i zamknięcie drugiej kurtyny.
Aby nie rejestrować błysku z lampy wbudowanej, kup panel podczerwieni SG-3IR lub po taniości,
skieruj błysk przy pomocy czegokolwiek w sufit, lub przyklej na palnik nośnik magnetyczny ze starych dyskietek.
Do wyzwolenia żarówki błyskowej z linku nie potrzebujesz wyzwalacza, ona ma fotocelę.

Jacek_Z
07-01-2015, 01:24
Czy wystarczy nadajnik, żeby nissin di700 reagowała, czy konieczne jest zakupienie również odbiornika?
Ponadto, czy jeden nadajnik obsłuży w takim wypadku dwie lampy, jesli chciałbym w następnym kroku kupić jakąś najtańszą lampę du wypełnienia błysku? Kup 1 nadajnik i tyle odbiorników, ile lamp reporterskich.
Inne lampy studyjne (i żarówka błyskowa) mają swoje fotocele i się odpalą od pierwszej lampy (tej z odbiornikiem radowym).

Najprościej: dokupić kostkę na sanki, mającą gniazdo PC.

Radio jest najlepszym rozwiązaniem, jednak sugerowałbym 2x YN RF-603 II a jako "dopełniającą" YN 560III. Jeden 603 mocujesz na aparacie, na drugim Di700, YN 560III ma wbudowany odbiornik.
To najprościej to jest rozwiązanie do d...
Z tym radiem to popieram ...

maesky87
10-01-2015, 20:01
Dziękuję Wam wszystkim za cenne informacje :)
Zdecyduję się na 2x YN RF-603 II, a jako "dopełniającą" YN 560III. Tylko z tym wiążą się dwa pytania:
1. YN RF-603 II do Nikonów występują w trzech wersjach (N1, N2, N3), ale nigdzie w opisie nie ma wypisanego kompatybilności modelu z moim D60.
2. Gdzieś przeczytałem, że wyzwalacze YN RF-603 II nie współpracują z moją lampą Nissin di700.

Czy mógłby mi ktoś z Was poradzić w tych kwestiach?

Z góry dziękuję :)