PDA

Zobacz pełną wersję : Płatność za bilety na stronie Ryanair

tgollob_jamessuchar
06-01-2015, 13:21
Koleżanki i Koledzy, sprawa dość pilna i powodująca nerwowość.
Wydaje mi się, że dam radę wykonać to jeszcze tylko kilkukrotnie i zwyczajnie zwymiotuję ;/

Ryainair - planuj podróż, wszystko wybrane, suma 1129zł, płatność kartą debetową.
Visa Electron, ważna aż do 2017, środków na koncie wystarczająco dużo, żadnych obciążeń, długów, niezapłaconych mandatów, niezapłaconego abonamentu RTV etc. :D
"Przepraszamy - płatność została ODRZUCONA. NIE potwierdzono transakcji".
OK. Problem wklepany do Wujka G.
Bliżej nie znane przyczyny, zdarzają się - spoko.
Inny komputer - NIC.
Jeszcze inny komputer + inny dostawca internetu - NIC.
Powyższe + inna karta debetowa - NIC.
Karta kredytowa zamiast debetowej - NIC.
Idąc za radami z innych forów - rozbicie dwóch biletów itd. tak, aby kwota wyszła poniżej 500zł. Efekt podobny.
Problem męczony od końca grudnia, codziennie. Wpisywane inne adresy mailowe itd.
Ryan twierdzi, że ich system działa i widocznie są jakieś powody <tajne, o których nie może mi powiedzieć>, że weryfikacja nie przepuszcza transakcji.

WTF? Naprawdę byłem cierpliwy, ale fakt, że nie można udać się na lotnisko w Gdańsku i tam kupić sobie OSOBIŚCIE biletu za GOTÓWKĘ jest nonsensowne. Pomijając brak możliwości zwykłego przelewu. Lub Elixirem.
Jak żyć? Spotkał się ktoś może z czymś podobnym? Doprowadza mnie to do szału, a gdy bilety zostaną już wyprzedane na ten lot.....

freefly
06-01-2015, 13:23
Jeśli tą karta można płacić on-line, a nie działa to kontaktuj się z bankiem.

tgollob_jamessuchar
06-01-2015, 13:43
Jeśli tą karta można płacić on-line, a nie działa to kontaktuj się z bankiem.

Ah, zapomniałem dodać - byłem, wszystko jest ok. Karta nie ma zablokowanych płatności internetowych ani żadnych innych przeszkód. Poza tym, zacząłem już przerabiać temat z innymi kartami - to samo.

stock
06-01-2015, 14:05
może karta małżonki, stryjka, ciotki, sąsiada ? Było próbowane ? Co najmniej dziwna sprawa bo z rajanem i płatnością nigdy problemów nie miałem - z różnymi kartami. To nie karty banku millenium ? Kiedyś z polskimbusem miałem jazdy właśnie z kartą millenium.

Marek
06-01-2015, 14:09
Sprawdź jaki masz limit dzienny na karcie. Bywa, że jest niski ze względów bezpieczeństwa, ale to można chyba online zmienić.
No i sprawdź kartę. Visą elektron moja córka też nie mogła płacić za bilety. Karta była "płaska"( tzn napisy były nie tłoczone. Płaciłem jej moją, gdzie napisy są "wypukłe".

foto4deg
06-01-2015, 14:15
Próbowałeś zapłacić kartą w innym sklepie internetowym?

jo44
06-01-2015, 16:20
Koleżanki i Koledzy, sprawa dość pilna i powodująca nerwowość.
Wydaje mi się, że dam radę wykonać to jeszcze tylko kilkukrotnie i zwyczajnie zwymiotuję ;/

Czy możesz podać z jakiego banku te karty? Będzie chyba łatwiej coś wydedukować.

kjeld
06-01-2015, 19:16
Spróbuj zmienić przeglądarkę. Mi kiedyś stary system transakcyjny Ryanair na Firefoxie jajca odstawiał. Od tego czasu kupuję bilety Ryanair używając Chrome lub IE Explorera.

TOP67
06-01-2015, 19:21
Dawno, dawno temu, gdy tylko kartą BZWBK można było uniknąć prowizji (wtedy dużo większej), miałem podobny problem. Okazało się, że karta przedpłacona ma na sztywno limit 500 zł na transakcję. Kupiłem bilety osobno.

Kupowałem bilety Ryanair najróżniejszymi kartami, w tym płaskimi. Zawsze przechodziło.

RAF7705
06-01-2015, 20:18
Ja miałem problem z kartą z mBank.
Okazało się że trzeba wejść w ustawienia karty i ustalić limit, miałem domyślnie ustawione zero.
Teraz wszędzie przechodzą płatności z płaskimi napisami i z wypukłymi (mam dwie).

tomfoot
06-01-2015, 22:34
Może jesteś terrorystą?

wąski
06-01-2015, 22:36
Jak wyżej sprawdź na innej przeglądarce mi nie przyjmowało płatności z Mozilli i Opery problemu nie było dopiero na IE to sam miało miejsce przy odprawie.

HYPER
10-01-2015, 21:07
jesli problem jeszcze nie rozwiazany to zaplac po prosy PayPalem.

tgollob_jamessuchar
12-01-2015, 00:09
Sprawdź jaki masz limit dzienny na karcie. Bywa, że jest niski ze względów bezpieczeństwa, ale to można chyba online zmienić.
No i sprawdź kartę. Visą elektron moja córka też nie mogła płacić za bilety. Karta była "płaska"( tzn napisy były nie tłoczone. Płaciłem jej moją, gdzie napisy są "wypukłe".

Limitu nie przekraczałem na pewno, a karta nie miała zablokowanych płatności internetowych.
Inne transakcje wykonywałem, ale mniejsze.
Tu prawdopodobnie jest pies pogrzebany - powiedziała mi dzisiaj przez przypadek osoba z ING.
Jeśli karta jest "płaska" - niektóre transakcje obecnie mogą nie być zrealizowane.

Dawno, dawno temu, gdy tylko kartą BZWBK można było uniknąć prowizji (wtedy dużo większej), miałem podobny problem. Okazało się, że karta przedpłacona ma na sztywno limit 500 zł na transakcję. Kupiłem bilety osobno.

Kupowałem bilety Ryanair najróżniejszymi kartami, w tym płaskimi. Zawsze przechodziło.

Próbowałem też numer z transakcją poniżej 500zł bezskutecznie ;/
Być może zaostrzyli jakieś warunki dotyczące zabezpieczeń? Podobno płaskie inaczej wyrabiają i trudniej podrobić.

Ja miałem problem z kartą z mBank.
Okazało się że trzeba wejść w ustawienia karty i ustalić limit, miałem domyślnie ustawione zero.
Teraz wszędzie przechodzą płatności z płaskimi napisami i z wypukłymi (mam dwie).

Sprawdziliśmy i rzeczywiście tak było, jeśli chodzi o mBank.
Niemniej "paliło się" i zapłaciłem kredytówką innej osoby - za pierwszym razem przeszło, za ponad tysiąc złotych..

Może jesteś terrorystą?

Nie zastanawiałem się nad tym :| Może.. ?

Jak wyżej sprawdź na innej przeglądarce mi nie przyjmowało płatności z Mozilli i Opery problemu nie było dopiero na IE to sam miało miejsce przy odprawie.

Próbowałem wszystkimi :(

jesli problem jeszcze nie rozwiazany to zaplac po prosy PayPalem.

Kuuurczę... wiesz, że też ja to nie wpadłem? ;/ Eh.. :( Wiele dni bym zaoszczędził, ale ostatecznie - udało się :)
Problem rozwiązany, gdyż zapłaciłem inną kartą kredytową VISA z PKO.

Dziękuję wszystkim za zaangażowanie i odpowiedzi :)
Śledziłem wątek z telefonu, teraz postarałem się rzetelnie odpowiedzieć i może przyda się komuś na przyszłość.

ekonet
21-01-2015, 09:53
Po polsku nie da się napisać...?

gALL
22-01-2015, 11:48
A nie siedzisz przypadkiem za jakims proxy? Jesli tak, to strona tego przewoznika robi jaja. W pracy nie moge nawet zobaczyc lotow i nie wazne jaka przegladarka idzie w ruch. Serwer proxy i oni nie ida w parze. Przejscie na siec dla gosci dopiero rozwiazuje sprawe.