Zobacz pełną wersję : Regulacja pogwarancyjna - D800
Witam
Zastanawiam się nad wysłaniem mojej D800 na regulację lewych czujników AF, są trochę słabsze od środka i prawej strony. Mikroregulacja poprawia sprawę, ale powoduje zmiany na innych odległościach od obiektu, jest kłopot.
Sprzęt kupiony na firmę, w lipcu 2013.
Pytania:
1. Czy obowiązuje mnie kupując na firmę 1 rok gwarancji?
2. Czy mogę powołać się na niezgodność towaru z umową (rękojmia 2 lata) ? Czy taka rękojmia obowiązuje kupując na firmę? Prawdopodobnie będę musiał oddać aparat do sklepu w którym zakupiłem (AB FOTO) ?
3. Jaki jest koszt regulacji AF w serwisie,po gwarancji ?
W grudniu wysłałem na łopuszańską swoją d800, 3 tygodnie przed upływem gwarancji, juz w sierpniu zauważyłem że boczne się rozjechały jeśli chodzi o AF... Ale tak schodziło że w koncu na ostatnią chwile wysłałem żeby załapać sie na gwarancje ( tez na firme, 1 rok obowiązuje) jesli chcesz na 2 lata trzeba bylo wykupić dodatkowy rok.
Puszka wróciła do mniei tak naprawde po szybkim teście na kilku obiektywach wniosek jest taki że troche lepiej jest, i chyba nie ma co liczyć że po regulacj bedzie tak jak af centralnie������ a to duży kłopot szczególnie przy portretach pionowych.
Po gwarancji podobno koszt regulacj to 50zl, ale musisz zadzwonic i sie dowiedziec. Na infolinie czekałem tylko 19 min za połączeniem z konsultantem������ ale wszystkiego sie dowiedzialem co chcialem przed wysyłką szprzętu.
Witam
Zastanawiam się nad wysłaniem mojej D800 na regulację lewych czujników AF, są trochę słabsze od środka i prawej strony. Mikroregulacja poprawia sprawę, ale powoduje zmiany na innych odległościach od obiektu, jest kłopot.
Sprzęt kupiony na firmę, w lipcu 2013.
Pytania:
1. Czy obowiązuje mnie kupując na firmę 1 rok gwarancji?
2. Czy mogę powołać się na niezgodność towaru z umową (rękojmia 2 lata) ? Czy taka rękojmia obowiązuje kupując na firmę? Prawdopodobnie będę musiał oddać aparat do sklepu w którym zakupiłem (AB FOTO) ?
3. Jaki jest koszt regulacji AF w serwisie,po gwarancji ?
Ad. 1 Nikon nie uzależnia gwarancji od tego czy aparat jest na firmę. Masz normalne 2 lata (1+1). Chyba, że D800 był sprzedawany przed wejściem tej promocji.
Ad. 2 A tu jest wręcz odwrotnie. To dotyczy tylko konsumenta. Firma ma po staremu rok rękojmi.
Ja na pudełku mam złotą nalepke 2 lata a jak poczyta sie gwarancje stoi jak byk 1 rok :) za to napisane jest czego i jakich produktów dotyczy te 2 lata.. Np lornetek:) prawdą oczywiście jest to że nie ma znaczenia czy firma czy osoba prywatna:) teraz brałem 14-24 , tez 1 gwarancji, oraz dokupilem przedłużenie na następny rok za 140 zł, ale przedluzenie tej gwarancji bierze na siebie sklep po podpisaniu odpowiednich kwitów oraz wplacie ww kwoty przy zakupie
A nie lepiej spojrzeć do regulaminu? http://www.nikon.pl/tmp/PL/2419865273/3760176746/2327365364/27184057/1366269274/2215133712/491474971/2295102025/1237327324/914223667/3852005963.pdf
http://www.nikon.pl/pl_PL/local_content/articles/2009/Biuletyny/Biuletyn_02_10.page
Pkt 8 regulaminu.... Strasznie zagmatwany...
Krótko ... To serwis zdecyduje czy naprawa bedzie płatna czy też nie. Bardziej zagmatwany ten regulamin od regulaminu Gwarancyjnego, tak na oko, bo nie porównywałem ich obu, ale tutaj widze wiele zapisów których chyba w gwarancji nie ma. W tej dodatkowej rękojmi 1 roku serwis bardziej się zabezpiecza.. Ciekawe jak naprawili by sławetne punkty AF , odpłatnie czy też nie, sprawdze to jak mi sie znowu rozjadą Punkty AF i bede wysyłał do serwisu, to mam jeszcze rok czasu :)
Witam
Dziękuję za info o 2 letniej gwarancji, promocji, nie wiedziałem o tym, znalazłem kartę gwarancyjną i jest na niej właśnie takie info o 2 latach.
Odsyłam więc w najbliższym czasie, mam jeszcze 7100 i on też ma problemy z AF,(podpięty 24-70 ma na 24 FF natomiast po mikroregulacji na + dostaje BF na 70mm) być może odeśle 2 korpusy za jednym razem. Miałem nadzieję, że problemy mnie ominą, jednak z roku na rok jest coraz gorzej z cyfrowymi body, trzymam jeszcze poczciwego 70s i ten stary dziadek nigdy nie miał problemów.