Zobacz pełną wersję : Używany wydajny netbook 10"
spiritus
05-01-2015, 21:02
Kupię może jakiegoś średnio wydajnego netbooka w cenie 300-400 zł?
Orientuje się ktoś w temacie? Może znacie jakieś fajne giełdy internetowe w tym temacie?
Ma posłużyć do office'a, internetu i możliwe, że jakiś pojedynczy raw do obrobienia na LR.
System jaki bym chciał aby płynnie chodził to win7.
Miałem do czynienia z Samsungiem i Acerem. Nie sądzę by któryś z nich nadawał się do RAWów.
Chętnie bym się go pozbył bo to ślimak nad ślimaki.
...
A w tytule na dokładkę "używany wydajny netbook 10" ".
Czujesz powiew absurdu?
W tej cenie to najwyżej coś na Atomie, więc będzie toto miało wydajność używanego tabletu.
Hehe, popieram przedmówcę. Pisanie "wydajny netbook" można porównać do "sucha woda"... Przecież na takich struclach to nawet filmu nie obejrzysz a przeglądarka www z paroma zakładkami będzie zamulać.
Przemnóż kwotę i poszukaj używek Thinkpad X201, X220 itp... Wtedy będzie wydajnie i "prawie" netbookowo, hehe.
spiritus
06-01-2015, 13:24
Noo nic...myślałem, że coś trafię w tej cenie.
Idę pod kościół z kubeczkiem, jak dozbieram to się odezwę :D
Orientuje się ktoś w temacie? Może znacie jakieś fajne giełdy internetowe w tym temacie?
Ma posłużyć do office'a, internetu i możliwe, że jakiś pojedynczy raw do obrobienia na LR.
System jaki bym chciał aby płynnie chodził to win7.
Mam cosik takie do sprzedania który spełni twoje wszystkie potrzeby tylko trochę w innej cenie ;) Piszę o dokładnie asusie t100 ;]
Na wakacyjne wypady mam netbooka Acer Aspire V5-121 z AMD C70 i 4GB RAM, do tego dysk SSD Sandiska 128GB, rok temu kupiłem go na portalu z ogłoszeniami za 500 zł (miesięczny, był dawany za 1zł do abonamentów telefonicznych chyba w T-Mobile - z papierami i gwarancją), teraz pewnie dało by się taniej znaleźć (+ doposażyć o pamięć i dysk SSD).
Lightrooma bym się nie odważył zainstalować, natomiast jest na tym zainstalowany Win 8.1, PS CC z ACR i o ile się z góry nie nastawia na wydajność porządnego desktopa, to do wywołania zdjęć podczas urlopu, obejrzenia kilku filmów czy też przeglądania stron WWW w zupełności mi ten sprzęt wystarcza.
Uwaga - co do rozmiaru matrycy - odpuść 10``, najmniejszy używalny rozmiar to 11,6`` i rozdzielczość 1366 x 768.
Na wakacyjne wypady mam netbooka Acer Aspire V5-121 z AMD C70 i 4GB RAM, do tego dysk SSD Sandiska 128GB, rok temu kupiłem go na portalu z ogłoszeniami za 500 zł (miesięczny, był dawany za 1zł do abonamentów telefonicznych chyba w T-Mobile - z papierami i gwarancją), teraz pewnie dało by się taniej znaleźć (+ doposażyć o pamięć i dysk SSD).
Lightrooma bym się nie odważył zainstalować, natomiast jest na tym zainstalowany Win 8.1, PS CC z ACR i o ile się z góry nie nastawia na wydajność porządnego desktopa, to do wywołania zdjęć podczas urlopu, obejrzenia kilku filmów czy też przeglądania stron WWW w zupełności mi ten sprzęt wystarcza.
Uwaga - co do rozmiaru matrycy - odpuść 10``, najmniejszy używalny rozmiar to 11,6`` i rozdzielczość 1366 x 768.
Kolega ma na to 300-400 złotych, więc Twoja propozycja chyba nie dla niego... :)
spiritus
08-01-2015, 16:09
I tego jak na razie nie ma bo siostrze pożyczył więc jak coś to wątek można zamknąć (ale nie usunąć" bo fajne modele modajecie - może się coś uda dozbierać jak młoda kasę odda ;)
Psychotrop
08-01-2015, 18:57
szpiryt
nie będziem nic zamykać ;)
jeśli już cokolwiek to niecałe 12" bierz.
na mniejszym ciężko cokolwiek przeglądać.
już wolałbym tableta, gdybym miał brać 10" ;)
sporo jest po leasingowych Delli E4300 - miałem, fajny, można wyhaczyć w cenie ok 300-450zł. tylko na prockach core 2 duo.
na core i5 już są E4310 (teraz takiego mam) - jednak to koszt powyżej 500zł.
chyba, że leży ci jakiś dysk (sata) i ram (ddr3 pc10600) w szufladzie, to można taniej - też po leasingu można dorwać "rozszabrowane" z tych podzespołów. warunek, żeby miał zaślepkę na dysk.
a i bez zasilacza możesz kupić Della - będziesz chciał, to za te RAWki ci mogę sztukę jedną wysłać w prezencie ;)
Kolega ma na to 300-400 złotych, więc Twoja propozycja chyba nie dla niego... :)
Poszuka dobrze to znajdzie, czasami się udaje na olx upolować fanty poniżej faktycznej wartości ;)
Przytoczone w wątku Delle też są jak najbardziej ok.
spiritus
09-01-2015, 00:01
Delle? Hmmm...popatrzę jak kasa wróci do mnie ;)
Dlaczego yskoczyłem z taką kwotą? Kolega zakupił za 1100 zł jakąś używkę (4GB ram, jakaś grafika, i5, dysk coś ok 1TB).
Moshna? moszna...tylko trzeba szukać i dlatego pytam o jakieś serwisy :P
jerryjola
18-01-2015, 17:53
A dlaczego chcesz, aby toto miało 10"?
W tej cenie to można mieć porządny laptopik (jak na używkę).
Z dużo wydajniejszym procesorem...
velaskez
18-01-2015, 18:34
Delle? Hmmm...popatrzę jak kasa wróci do mnie ;)
Dlaczego yskoczyłem z taką kwotą? Kolega zakupił za 1100 zł jakąś używkę (4GB ram, jakaś grafika, i5, dysk coś ok 1TB).
Moshna? moszna...tylko trzeba szukać i dlatego pytam o jakieś serwisy :P
Za 1000 będziesz miał Lenovo X220 o takich parametrach jak podałeś.
Np. http://allegro.pl/lenovo-x220-i5-2-5-2520-160gb-gsm-nowa-bat-okazja-i4985777142.html
Skorzystam z wątku: jak pisałem mam takiego notebooka Samsunga - demon szybkości to nie jest, sprzedawać nie warto bo co za niego można dostać. :) Pomyślałem, że może wymiana dysku na SSD coś by mu pomogła? Jak sądzicie?
Mówisz, że chcesz podwoić wartość netbooka? ;) Nie wiem czy jest sens, te komputery cierpią głównie ze względu na słabe procesory. Jak Ci się wala zbędny SSD to oczywiście warto spróbować, ale kupowanie specjalnie SSD za 300-400 zł moim zdaniem mija się z celem.
http://allegro.pl/lenovo-x100e-athlon-3gb-250gb-kam-gwar-f-v-nr21663-i5020989942.html