PDA

Zobacz pełną wersję : D300s vs Picture Control

wuyaszek
05-01-2015, 17:14
Witam
przewertowałem forum i już widzę na czarno żółto :D i nie znalazłem odpowiedzi
powiedzcie mi jak zgrać profile picture control na d300s ? czy muszę mieć karte matke na SD i dopiero po włożeniu z powrotem SD do aparatu mogę to zrobic czy da się bezpośrednio podłaczając aparat do kompa za pomocą kabla USB ?

nyny1
05-01-2015, 17:20
Slabo szukales, wszystko jest ladnie opisane i szukacje zajmuje to 3 sekundy, co niedawno sprawdzilem ladujac profile do D7100 :)

EDYTA: a co tam nie bede taki:
http://nikonimglib.com/opc/manual/en/opc_win_en_ABF.html

pozdro

wuyaszek
05-01-2015, 20:36
chodzi mi o to że po włączeniu PC i kliknięciu import
wyświetla mi się taki komunikat
zobrazuje to jpg poniżej
http://strona.wwactivep9.nazwa.pl/Untitled-1.jpg

nyny1
05-01-2015, 20:42
Bo masz to zle podlaczone.

Masz ustawic tak by komp uztwal karty jako "pamieci masowej" vel "masss storage"

Poza tym po co taka kombinacja, nie lepiej wyeksportowac i wrzucic kopiuj/wklej na karte ?
Albo sciagnac gotowce z neta i zaladowac jak wyzej na karte.

Ja robilem takim sposobem w moich D300s/D7000/D7100 i zadnych problemow nie mialem.

pozdro

Zom53
05-01-2015, 22:14
Ja np. nie wgrywałem tych profili do aparatu a korzystam z nich za pomocą ViewNX i CNX2, (ale robię tylko w NEFach).

hostman22
06-01-2015, 00:51
CNX2 podpina z automatu nawet z nef, wiec jest sens..., no chyba że się woli w programie ;)

wuyaszek
06-01-2015, 09:57
w linku który mi podałeś pisze wyraźnie
"Insert the already formatted memory card into card reader connected to the computer."
tzn. że musze mieć czytnik kart !!!! bo inaczej tego nie zgram podłączając sam aparat do komputera i właśnie pytanie dotyczyło tego
poza tym znalazłem http://nikonimglib.com/opc/
czyli dla d300s są dostępne tylko 2 rodzaje profili "Landscape i portrait" ?? reszte profli można zgrać bezpośrednio z PC rozumiem tak ? chodzi mi głównie o profil D2XMODE2

jo44
06-01-2015, 10:37
Temat profili do D300S był wielokrotnie poruszany na forum - musisz tylko poszukać.
Z tego co pamiętam: nie istnieją profile DX2MODE do D300S - to co można znaleźć
w Internecie to samodziałki bez wartości. Poza tym profile do D300 nie pasują do D300S.
Jedyne dwa wartościowe to te ze strony Nikona.
No i jeszcze jedno: czytnik kart jest konieczny, dziwię się że go jeszcze nie masz.
To wszystko z pamięci, więc sprawdź jeszcze w szukajce - pamięć jest zawodna. :)

wuyaszek
06-01-2015, 11:19
dzięki za konkret odpowiedź
będę dalej szukał ;)

Zom53
06-01-2015, 13:27
Możesz sobie sam utworzyć takie profile jakie chcesz na bazie profilu "Standart" i zapisać w body. Ja utworzyłem sobie dwa takie nowe profile : jeden dla światła dziennego i drugi dla światła błyskowego. Przełączam według potrzeb zewnętrznym guzikiem i jest OK.
Jeżeli chcesz popróbować to mogę zapodać poszczególne parametry.

wuyaszek
07-01-2015, 18:39
Jasne proszę podeślij
na pw już pisałem

Zom53
07-01-2015, 23:00
Zapodaję moje ustawienia , które stosuję od 5 lat:
W body mamy 3 gotowe zestawy ustawień przetwarzania obrazu (nie licząc monochromatycznego). W View NX lub CNX2 dochodzi jeszcze pięć.
Przetestowałem wszystkie osiem i żaden mi nie odpowiadał.
Na bazie zestawu standardowego SD w body stworzyłem i dodałem do body dwa osobiste ustawienia: jeden do światła błyskowego a drugi do światła dziennego.
Żeby je mieć pod ręką przypisałem ich wybór guzikowi Fn (jak się to robi patrz instrukcja obsługi).
Ustawiłem tak:
1. dla światła błyskowego:

wyostrzenie +3
kontrast -1
jasność 0
nasycenie +1
odcień 0

2. dla światła dziennego:
wyostrzenie +3
kontrast -1
jasność 0
nasycenie 0
odcień 0
(Jak się to ustawia zobacz w instrukcji obsługi).
Jeżeli chodzi o WB to nie korzystam z AWB tylko z ustawień predefiniowanych, z tym że dla lampy błyskowej SB 800 wprowadzam korektę prawie zawsze na B2 a czasami nawet do B4. Przestrzeń barw sRGB.
Robię przeważnie w NEF-ach i wywołuję w View NX lub CNX2 bo zachowują one ustawienia z body.Korekty wymagają zawsze cienie (przeważnie +15), czasami ekspozycja i to wszystko.
I to by było na tyle. Może Ci się to przyda.
Pozdrawiam.
J.P

wuyaszek
08-01-2015, 10:02
dzięki
pozdrawiam