Zobacz pełną wersję : d7000 i żółty palnik w wbudowanej lampie?
Witam. Nigdy wcześniej nie zwróciłem uwagi na kolor palnika w wbudowanej lampie i ostatnio kumpel się mnie pyta czy to powinno być takie żółte, spojrzałem i faktycznie się zastanowiłem, ponieważ mam lampy metza i YN i tak normalnie białe wszystko, wziąłem nawet Sony h10 i oprawka również biała. Mam coś nie tak z moim nikonem? W sumie nie używam lampy wbudowanej, ale skoro body jest na gwarancji to mogę wysłać:)
W moim też ten plastikowy rozpraszacz jest żółty. Ale to nie tylko ten model tak ma:
D7000 (http://www.optyczne.pl/upload2/45743_d7000_w9.jpg)
D800 (http://www.optyczne.pl/upload2/67442_ND800_l.jpg)
Jeśli błyska bezproblemowo to nie ma się co martwić :D
w sumie nie wiem czy błyska prawidłowo, bo nie mam porównania z innym body w sumie jak robiłem ostatnio zdjęcie w nocy to wyszło bardzo kijowo, jakby źle doświetliło;/
fotoarte
05-01-2015, 20:48
W moim D5100 też taki żółty jest.
D5000 żółty
D3100 żółty
D5100 żółty
D90 biały
W wielu modelach szybka palnika fabrycznie ma odcień żółty.
u mnie D7000 też żółtawo to wygląda
catintheflat
06-01-2015, 20:13
D610 też jest żółtawy. To jest specjalny zabieg po to aby zmniejszyć temperaturę barwową światła błyskowego.
w sumie nie wiem czy błyska prawidłowo, bo nie mam porównania z innym body w sumie jak robiłem ostatnio zdjęcie w nocy to wyszło bardzo kijowo, jakby źle doświetliło;/
Ale jak w nocy? Na zewnątrz, z wbudowaną, w nocy? Czy przy sztucznym w pomieszczeniu z lampą? Może lepiej pokaż jak te zdjęcia wyszły. Mam D7k ale lampy wbudowanej używam tylko jak jest za ciemno, żeby zrobić jakiekolwiek zdjęcie albo gdy nie wymagam zbyt wiele od jakości ( zawsze można sobie trochę pomóc w programie jeśli robisz RAW-y).
Ja bym nie szukał problemu w chwili, gdy ktoś zauważa coś, czego Ty nie zauważyłeś, a co wcześniej Ci nie przeszkadzało ;)
Migacz112
10-01-2015, 12:27
Ja mam D7000, szybka faktycznie żółta, cytrynowa, ale w porównaniu do filtra światła żarowego dołączanego do Sb-700, to lampa D7k ma odcień cytrynowy a filtr do sabinki pomarańczowy. Poza tym, szybka lampy z D7k jest dużo bardziej przezroczysta w porównaniu do tego filtra. Powiedział bym że ten żółtawy filtr na lampie D7k ma raczej temperaturę barwową bliższą warunkach, gdy na zewnątrz jest słońce bez chmur niż świetle żarowemu. Ja bym się nie martwił :)