Zobacz pełną wersję : Lampa Metz 52 AF-1 Baterie nie ładują lampy!!
krogul252
04-01-2015, 16:07
Wiam!! Mam problem z lampą.... mianowicie akumulatory mam naładowane KODAK HR6 1.2V, drugie Energizer 1.2V HR6, a mimo tego ciągle wyświetla mi się poziom baterii LOW 10 MINUT, próbowałem też zwykłych alkaicznych, problem ten sam, przy alkaicznych i akumulatorach wyświetla się ten sam poziom bateri czyli LOW 10,ciągle ten sam komunikat, lampa nie upadła, ma nie wielki przebieg.
Jarecky83
05-01-2015, 15:40
Wiam!! Mam problem z lampą.... mianowicie akumulatory mam naładowane KODAK HR6 1.2V, drugie Energizer 1.2V HR6, a mimo tego ciągle wyświetla mi się poziom baterii LOW 10 MINUT, próbowałem też zwykłych alkaicznych, problem ten sam, przy alkaicznych i akumulatorach wyświetla się ten sam poziom bateri czyli LOW 10,ciągle ten sam komunikat, lampa nie upadła, ma nie wielki przebieg.
Ja mam taki sam komunikat na wyświetlaczu, z tym, że tak naprawdę nie wiem co on oznacza, bo lampa ładuje się szybko, świeci i na jednym zapasie akumulatorków zrobiła lekko ponad 150 błysków. Gdy się baterie rozładują to wtedy pojawia się chyba trójkąt z wykrzyknikiem (o ile dobrze pamiętam) i już nie można wykonać błysku.
Wydaje mi się, że to 10 min oznacza czas czuwania lampy (po tym czasie się wyłączy), ale jeszcze tego nie sprawdzałem i mogę się mylić.
Natomiast nie wiem co znaczy ten komunikat LOW, może ktoś kto dłużej użytkuje lampę się wypowie?
Jarecky83
05-01-2015, 18:22
Ja mam taki sam komunikat na wyświetlaczu, z tym, że tak naprawdę nie wiem co on oznacza, bo lampa ładuje się szybko, świeci i na jednym zapasie akumulatorków zrobiła lekko ponad 150 błysków. Gdy się baterie rozładują to wtedy pojawia się chyba trójkąt z wykrzyknikiem (o ile dobrze pamiętam) i już nie można wykonać błysku.
Wydaje mi się, że to 10 min oznacza czas czuwania lampy (po tym czasie się wyłączy), ale jeszcze tego nie sprawdzałem i mogę się mylić.
Natomiast nie wiem co znaczy ten komunikat LOW, może ktoś kto dłużej użytkuje lampę się wypowie?
Sprawdziłem i faktycznie, to 10 min oznacza czas czuwania lampy. Ustawiasz to w opcjach->STANDBY.
Natomiast nadal nie wiem, co oznacza wskaźnik LOW, mam tak wciąż, niezależnie czy baterie są włożone nowe, czy już zużyte. Może ktoś z forumowiczów pomoże? Chodzi o ekran po kliknięciu na przycisk INFO:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/01/zdjecie-2.jpg
źródło (http://static.pokazywarka.pl/i/5489269/294924/zdjecie.jpg)
Przemek-83
05-01-2015, 18:23
Mam tak samo mimo, że aku naładowane
krogul252
05-01-2015, 18:27
No to trochę mnie uspokoiliscie. A powiedzcie jakich baterii używacie?
a to low to nie temp lampy?
Przemek-83
05-01-2015, 18:31
Energizer NiMH HR6 2000mah
Jarecky83
05-01-2015, 18:55
a to low to nie temp lampy?
o to może być jakiś trop;)
krogul252
05-01-2015, 20:17
Nawet wygląda jak termometr :)
Na stronie 9 instrukcji napisane jest, że to temperatura. Rozładowane baterie to trójkat i napis low. Co Wy Panowie, nawet nie przejżeliście obrazków?
Przemek-83
05-01-2015, 21:57
Małe to takie :p
Myślałem, że to paragon :)
Co Wy Panowie, nawet nie przejżeliście obrazków?
Prawdziwi twardziele nie czytają instrukcji...
... tylko dają zarobić serwisom, jak coś pójdzie nie tak :D
Jarecky83
05-01-2015, 22:45
Na stronie 9 instrukcji napisane jest, że to temperatura. Rozładowane baterie to trójkat i napis low. Co Wy Panowie, nawet nie przejżeliście obrazków?
Przeczytałem instrukcję, być może koledzy także, tylko że jest tak napisana, iż ciężko na to wpaść;) Pozwolę sobie zacytować fragment , zanim kolejni forumowicze (którzy może nawet nie mieli w ręku tej lampy zaczną robić z innych idiotów):
Str. 10 instrukcji:
3.5. Info - pola informacyjne
Aktualne ustawienia lampy mogą zostać wyświetlone podczas funkcjonowania. Naciśnij przycisk sensor na ekranie lampy. Panel informacyjny nr 1 wyświetli się
Spot zoom mode (SP) punktowy tryb ogniskowania lampy wyświetli się
AF-BEAM (pomocnicze oświetlenie systemu AF) jest wyłączone
MOD.LIGHT (oświetlenie modelujące) jest włączone
Automatyczne przejście w stan hibernacji jest włączone na czas 10 minut
Temperatura wyświetlana na ekranie wzrasta po intensywnym użytkowaniu
W trakcie wyświetlania się panelu informacyjnego numer 1, naciśnięcie jeszcze raz przycisku doprowadzi do przejścia do panelu informacyjnego numer 2
Po pierwsze, nie ma czegoś takiego jak przycisk sensor, jest przycisk INFO, więc tu już się zastanawiamy. Panel "informacyjny nr 1, nr 2" - yyy, a który jest który, czy to gdzieś jest wyjaśnione?
AF-BEAM (pomocnicze oświetlenie systemu AF) jest wyłączone - ten komunikat raczej jest, gdy AF-BEAM jest WŁĄCZONY
Temperatura wyświetlana na ekranie wzrasta po intensywnym użytkowaniu - o to rozchodzi się ten wątek, ale przepraszam, z tego zdania trudno od razu się domyśleć, że ten wskaźnik z napisem LOW to wyświetlanie temperatury
Może po prostu polska wersja instrukcji jest niedoprecyzowana i ludzie mają wątpliwości więc pytają na forum, tak więc proszę o trochę wyrozumiałości.
krogul252
05-01-2015, 22:58
@Jarecky83
Święta racja i bardzo trafne podsumowanie Juz wiadomo o co chodzi więc zamykam temat.