PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Przed wschodem słońca

swiatlo
06-05-2007, 03:35
Proszę o szczere komentarze.

http://www.themarts.com/galeria/foggy_moon_v3_750.jpg

P.S. Jest trochę szumów, ale jakoś nie dało się ich uniknąć w tych warunkach. Przynajmniej ja nie potrafiłem. Tak więc proszę o komentarze nie dotyczące szumów :)

Seeker
06-05-2007, 03:57
Niebo typowo switowe (zachowany realizm), ksiezyc ciekawie wkomponowany, ujecie dosc nietypowe, tylko... nie za malo troche tych "zamkow na wzgorzu, wylaniajacych sie z mgly"...? ;)

A tak poza tematem, warto bylo? (pytam o wlasne odczucia i ten klimat poranka, bo sam to bardzo lubie, gdyby nie samo wstawanie)

swiatlo
06-05-2007, 04:04
... tylko... nie za malo troche tych "zamkow na wzgorzu, wylaniajacych sie z mgly"...? ;)

Niestety liczba drzew tam rosnących nie zależała ode mnie.. :)
Początkowo chciałem to zdjęcie skadrować zupełnie minimalistycznie, czyli obciąć całą trawę na pierwszym planie. Byłby wtedy zupełny minimalistyczny surrealizm, ale w końcu nie zdecydowałem się na to. Jeszcze nie jestem na tyle odważny.. :)

A tak poza tematem, warto bylo? (pytam o wlasne odczucia i ten klimat poranka, bo sam to bardzo lubie, gdyby nie samo wstawanie)Było to tak: obudziłem się o 4:30 z potrzebą pęcherza, po wyjściu z łazienki zerknąłem przez okno, a tu patrzę czyste niebo, tylko parę chmurek. Chyba po raz pierwszy od paru miesięcy tak było. Więc zdecydowałem się już nie dawać nura do ciepłego łóżka, ale szybko wskoczyłem prosto do samochodu.
I chyba było warto, zawsze trochę doświadczenia i świeżego powietrza. Dzień mam trochę do tyłu bo mało snu, ale odeśpię teraz... :)

Seeker
06-05-2007, 04:10
Zapytalem o to, bo mgla wrecz sie prosi o wieloplanowosc, chociaz ingerencji ogrodniczej oczywiscie nie wymuszam ;).

BTW, lubie sobie w takich przypadkach posluchac delikatnosci pokroju "End of the night" i moglbym to robic niemal bez przerwy ;)

Odnosnie innych sposobow kadrowania, czyz fotografia nie jest poszukiwaniem...?

Dodane:
Pomysl sobie teraz, ze moglbys to przespac. Chyba szkoda, nie? ;) Z doswiadczeniem masz racje. Nie wszystko wiadomo za pierwszym razem i warto wszelkie spostrzezenia zapamietywac. Ba, taka mgla jest za kazdym razem inna i nic, poza calkiem niezlym wyczuciem, nie pomoze ci we wlasciwym momencie wybrac odpowiedniego planu zdjeciowego.

U mnie wlasnie ksiezyc za monitorem odbija sie w jeziorze, ale mgly ani sladu... Czekam na cieplejsze dni, aby nie nocowac w domu ;)

swiatlo
06-05-2007, 04:21
BTW, lubie sobie w takich przypadkach posluchac delikatnosci pokroju "End of the night" i moglbym to robic niemal bez przerwy ;)

Psia kość, nie pamiętam czego słuchałem. Zdaje się "I was born under a wandering star" Lee Marvina. I to parę razy w kółko.

Odnosnie innych sposobow kadrowania, czyz fotografia nie jest poszukiwaniem...?

Jest, ale chyba nie na tym forum. Łatwo oberwać za niepoprawność. Tak więc wolę być bezpieczny, a poeksperymentuję sobie kiedy indziej... :)

swiatlo
06-05-2007, 04:22
U mnie wlasnie ksiezyc za monitorem odbija sie w jeziorze, ale mgly ani sladu...

No to weź statyw, długie czasy i poeksperymentuj... :)

Seeker
06-05-2007, 04:44
Dzisiaj jakos kadru nie widze, ale eksperymentow mozesz byc pewien. W odpowiednim czasie i (mam nadzieje) miejscu ;).
Z klimatow zaokiennych (chociaz w innym ujeciu) poszukam czegos sprzed roku i wcale nie bedzie gorzej, niz gdybym dzisiaj polazl.
Jednak niebo bez zadnej chmurki i plaska linia przeciwnego brzegu, to nie to, "co tygryski lubia najbardzie" ;)

daks
06-05-2007, 09:25
Musze coś napisać, bo zdjęcie mi się podoba. Niebo bladoświtowe, takie jak powinno być, a ile w nim koloru! Bardzo trafnie oddany urok tej pory dnia. Mgiełka delikatnie zlewa się z niebem, a drzewa i księżyc (w mocnych punktach) tworzą kompozycję. Bardzo przyjemne :)

flyski
06-05-2007, 09:40
Wygląda pięknie ten moment przed świtem, a ziarno imo dodaje tylko charakteru

Megazordon
06-05-2007, 11:32
Klimatyczne zdjęcie. Podoba mi się.

swiatlo
09-05-2007, 16:03
Przepraszam że wznowiłem ten wątek, ale dokonałem poważnej modyfikacji oryginału - obciąłem cały dół. Proszę o komentarze.. :)