PDA

Zobacz pełną wersję : EIZO 2455 albo NEC 244WMi?

buma2
03-01-2015, 23:36
Hallo,
potrzebuje wkrotce nowy monitor i biorac pod uwage moje fotograficzne umiejetnosci i wymagania jako amator, jak rowniez budzet, rozwazam zakup jednego z tych podanych w tytule. Wedlug moich informacji, roznica w ich cenie nie jest wielka. Prosilbym o informacje, czy ktos ma doswiadczenia, a najlepiej POROWNANIE tychze monitorow? Ale odpowiedz w stylu "jestem zadowolony" raczej by mi nie wystarczala, prosilbym o wyjasnienie DLACZEGO?
Ew. inne propozycje w podobnej cenie?

Johanan
04-01-2015, 10:30
A nie lepiej CS230 ?

Johanan
04-01-2015, 11:16
Dodam jeszcze, że o rzeczonym NEC-u różnie powiadają, a chyba najlepsze o nim zdanie ma dla czegoś Kol. Czornyj. ;)
Z kolei Eizo 2455, to ładna i oszczędna biurwa, ale do obrazków to raczej niekoniecznie dobry wybór.
CS230 wydaje się w sam raz dla amatora.

sufenta
04-01-2015, 11:45
Mam 2455, ktory kupilem wiedzac, ze to monitor uniwersalny a wiec nie dla profi. Ceny monitorow dla tych ostatnich maja sie nijak do moich umiejetnosci obrobki zdjec. Ma (2455) podswietlany panel ips, bardzo ladny zakres barw (sRGB ponad 96%), rownomiernie rozlozone swiatlo, prosta obsluge. W praktyce, "na oko", kolory wygladaja naturalnie. Nie moglem dostrzec istotnych (dla mnie) roznic miedzy monitorami w sensownym (dla mnie) zakresie 400-700 euro.

buma2
04-01-2015, 12:14
Poczekam wiec, moze kolega "czornyj" sie wypowie?

Ten cs 230 faktycznie fajny, lecz cena tez "lepsza", lecz tak to juz jest z wieloma artykulami

Kyle
04-01-2015, 16:17
bardzo ladny zakres barw (sRGB ponad 96%),W sRGB nawet nie ma koloru cyan. Badziewna, wąziutka przestrzeń, która nie potrafi fizycznie wyświetlić koloru mojej kredki z dzieciństwa (nie ma takiej możliwości w tej przestrzeni). Ładny gamut to byłby 96% AdobeRGB.

sufenta
04-01-2015, 16:23
http://en.wikipedia.org/wiki/Shades_of_cyan po "waziutki" i "badziewiasty" moznaby sie spodziewac monitora czarno-bialego...

Kyle
04-01-2015, 20:07
Jak nie zobaczysz, to nie będziesz wiedział o czym mówię. Weź wyświetl na monitorze 100%(nawet) sRGB kolor taki, jaki ma toner cyan w laserówce (oświetlony naturalnym światłem) :]

sufenta
04-01-2015, 20:19
Ja rzeczywiscie nie wiem o czym mowisz, ale mysle, ze nawet bez koloru toner cyan z laserowki (oswietlonej naturalnym swiatlem) amator taki jak ja bedzie mogl na ekranie swojego badziewiastego monitora "ladne" kolory ogladac. Pozdrawiam i dziekuje za lekcje.

Kyle
04-01-2015, 20:23
"ładne kolory" ... ehhh . Wielu "ładnych kolorów" ten monitor zupełnie nie wyświetli.

Johanan
04-01-2015, 21:02
Ja rzeczywiscie nie wiem o czym mowisz, ...

Obawiam się, że należysz do wcale pokaźnej grupy uczestników tego forum, której reprezentanci postrzegają kolory, jako ładne i brzydkie. :D

krokodyl-lodz
18-03-2015, 00:18
Witaj.
Ja dziś rozpocząłem swoją przygodę z monitorem NEC o którym wspomniałeś na początku.
Niestety do tej pory EIZO jest mi niemal obce bo pracowałem na Mac-ach. Pierwsze wrażenie bardzo pozytywne pomimo iż powiedzmy sobie szczerze jest to nie najwyższa półka w monitorach. Porównuję pół dnia obrazki patrząc na Mac i na Nec i wydaje mi się, że na Nec obrazki są nieco "spokojniejsze" niż te wyświetlane na jabłku. Na mac są bardzo soczyste a tu ogląda się je nieco spokojniej. Na razie tylko tyle mogę powiedzieć. Monitor kupowany w Pabianicach w fotoaparaciki.pl