Zobacz pełną wersję : D80, D90 i... nadszedł czas na pełną klatkę, jaką?
Dzień dobry,
jest to mój pierwszy post na forum i przepraszam, jeśli wybrałam zły dział.
Działam na D80 i D90, jednakże jakość zdjęć przestała mnie satysfakcjonować. Chciałabym pójść do przodu i tu moje pytanie:
Jakie body pełnoklatkowe polecacie?
Zanastanawiałam się nad D600, a D700.
Później doszło D610, jako 'poprawka' (niby?) szwankującego D600...
A może coś innego?
Szkła jakie aktualnie posiadam to:
- Tamron 2.8 17-50
- Sigma 10-20mm 4-5.6
- stałka 50, 1,8
Chciałam się poradzić, ponieważ z D80 nie miałam żadnych problemów, natomiast jeśli chodzi o D90 to sama nie wiem co się dzieje - Czasami działa, czasami nie :( Także przed takim większym wydatkiem wolałabym zasięgnąć informacji od osób, które bardziej znają się na sprawie.
Jeśli chodzi i D90, to Podgląd czasami jest, a czasem go nie ma, mimo, żę zdjecia robi i pracuje. Ostatnio z wyzwalaczem lamp studyjnych też nie współpracuje - musze przechodzić wtedy na niezawodną D80 i wyzwalanie fleszem...
(Swoją drogą - ktoś wie co sie dzieje z tym aparatem + koszty?)
Działam na D80 i D90, jednakże jakość zdjęć przestała mnie satysfakcjonować. Chciałabym pójść do przodu i tu moje pytanie:
Jakie body pełnoklatkowe polecacie?
Zanastanawiałam się nad D600, a D700.
Później doszło D610, jako 'poprawka' (niby?) szwankującego D600...
A może coś innego?
Szkła jakie aktualnie posiadam to:
- Tamron 2.8 17-50
- Sigma 10-20mm 4-5.6
- stałka 50, 1,8
Niestety tylko 50mm będzie w pełni działało na FX. Zarówno wymioniony Tamron jak i Sigma to obiektywy pod DX.
Może napisz co fotografujesz, czego Ci dokładnie brakuje w obecnych body. Jaki chcesz przeznaczyć budżet na zmianę?
Nie myślałaś nad D7100?
Jeśli jesteś gotowy na pełną klatkę to temat powinien być w dziale FX.
Budżet - do 6 tys?
Fotografuje śluby, wesela, plenery, portrety, studio
-> Działu 'FX' nie mogę znaleźć?
Wyprzedać co zbędne, podliczyć budżet, kupić to na co starczy kasy.
Wind Mill
03-01-2015, 22:40
"-> Działu 'FX' nie mogę znaleźć?"
Podejrzewam iż przypuszczam, iż chodzi o:
Nikon d'SLR - D100 - D810 (http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=67)
;)
Wyprzedać co zbędne, podliczyć budżet, kupić to na co starczy kasy.
Konkretne propozycje?
Tyle wiem, ale nie mam pojecia jak sie zabrać za to wszystko i w co celować na allegro :)
Robson_zg
03-01-2015, 23:33
Ja założyłem podobny temat, dobrze jakbyś przeczytała. Większość jednak poleca nową matryce, czyli D610
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=256458
Archibald6803
03-01-2015, 23:48
Nie masz szkieł ; szkoda czasu na dywagacje ; budżet 6kPln jest na dwa dobre szkła a nie na rozsądną puchę FX ; przepraszam za obcesowość ............
za taka cene mozna d800 kupic (refurbished) http://www.ebay.de/itm/Nikon-D800-Schwarz-Kamera-TOP-1138036-/361172864318?pt=DE_Foto_Camcorder_Digitalkameras&hash=item5417948d3e
Nie masz szkieł ; szkoda czasu na dywagacje ; budżet 6kPln jest na dwa dobre szkła a nie na rozsądną puchę FX ; przepraszam za obcesowość ............
Zaproponuj mi zatem szkła do FX
Archibald6803
04-01-2015, 00:55
Zaproponuj mi zatem szkła do FX
Pod Twoją fotografię nabyłbym N14-24 + N85/1.8 ; w sam raz za 6kPln .............. , tylko brakuje body do kompletu ......
Do D600 (ok 4000)
zamiast 14-24 2.8 mozna wziąć zawsze Tokine, 16-28, ktora stoi ok 2500zł...
Generalnie bez nakreślenia sobie jakiegoś budżetu ciezko cos konstruktywnego powiedziec.
Archibald6803
04-01-2015, 01:04
Nie chcę wkładać kija w mrowisko , ale zakup d600 pod zarobkowe foto to MZ ( i nie tylko ) to cudny strzał w kolano ......
Budżet - do 6 tys?
Fotografuje śluby, wesela, plenery, portrety, studio
Pod Twoją fotografię nabyłbym N14-24 + N85/1.8
zamiast 14-24 2.8 mozna wziąć zawsze Tokine, 16-28
Bez przesady. Do takich zastosowań podstawa to chyba jednak szkło w zakresie 24/28-70. Tutaj jest dużo większy wybór już od niecałego tysiąca.
Tamron 28-75/2.8
Sigma 24-70/2.8
Tamron 24-70/2.8
Nikkor 24-70/2.8
Kolejność wprost proporcjonalna do ceny i jakości.
kornikbp
04-01-2015, 01:15
d700 + Tamron 28-75 - używki i zostanie pare zł np na 85 1.8
tylko tutaj pojawia się problem zapasowego body - musisz sam to przemyśleć i rozwiązać.
Archibald6803
04-01-2015, 01:18
Bez przesady. Do takich zastosowań podstawa to chyba jednak szkło w zakresie 24/28-70. .................
Jeden lubi rybki drugi akwarium ......
Dla mnie szkła z zakresu 30 - 70 (pod FX) mogłyby nie istnieć ....
Mam prawo mieć takie zdanie w temacie ? Szczególnie jeśli je poprzedzę skrótem "MZ" ?
...................Dziękuję.
Nie chcę wkładać kija w mrowisko , ale zakup d600 pod zarobkowe foto to MZ ( i nie tylko ) to cudny strzał w kolano ......
Czyli tak jak na początku wspominałam - lepiej poprawkę D610?
madebyzosiek
04-01-2015, 08:04
A moim zdaniem kup sobie D7100. Szkła pasują, wydasz połowę swojego budżetu, kupisz 85. Jeżeli faktycznie pracujesz zarobkowo, to pracuj na 7100 i kupuj szkła fx. Jak kupisz sobie jakiegoś 24-70 to wtedy będzie czas na body, a D7100 zostanie na backup. Takie moje zdanie :-)
Czyli tak jak na początku wspominałam - lepiej poprawkę D610?
Różnica pomijalna. Wielu woli D600 ze względu na "wieczną gwarancję".
To i tak jedyne nowe body FX, jakie można kupić w tym budżecie. A w używane D700 bym się nie pchał. To już lepiej D7100.
Możecie powiedzieć dlaczego uważacie, że d600 czy d610 pod foto zarobkowe to strzał w kolano ?
To już pytaj Archibalda. Miałem D600 rok i złego słowa nie powiem.
To już pytaj Archibalda. Miałem D600 rok i złego słowa nie powiem.
Ja również miałem jakiś rok i złego słowa nie powiem :)
... A w używane D700 bym się nie pchał. To już lepiej D7100.
Czemu? Zarówno D80 i D90 miałam używkę, na ten drugi co prawda troche popsioczyłam, ale D80 śmiga aż miło ;)
Nie chodzi o to, że używany (bo nowych i tak nie ma). To w dalszym ciągu samo body bez obiektywów. A matryca D7100 praktycznie od niego nie odstaje. W 95% będzie zdecydowanie lepsza.
Kup sobie książkę i idź na kurs ;) Nie wiesz czego potrzebujesz, nie pokazałaś swoich zdjęć. "Pracujesz" na D80+D90 więc chyba wiesz jakich ogniskowych używasz?
---
EDIT
Pokaż jak Ci ten D90 "świruje". Prócz wady sprzętu może to być błąd operatora.
Jeżeli do tej pory dawał radę na D80/D90 to D6xx nie będzie sprzętem gorszym / mniej pewnym, co ?
nikoniarz
04-01-2015, 13:02
Jak widać ile osób, tyle opinii. Ja bym poszedł w używane D600 jak najbardziej.
Jeden lubi rybki drugi akwarium ......
Dla mnie szkła z zakresu 30 - 70 (pod FX) mogłyby nie istnieć ....
Mam prawo mieć takie zdanie w temacie ? Szczególnie jeśli je poprzedzę skrótem "MZ" ?
...................Dziękuję.OK. Ale chyba ty w takim razie nie robisz slubów? (a o to pytał autor)
24-70 to podstawowe szkło repo.
W foto podróżniczej to zdanie mam takie jak ty - zabrałem 16-35 i 70-300, byłem bez "środka" zakresu (50/1.8 niby miałem, ale nie używałem).
Możecie powiedzieć dlaczego uważacie, że d600 czy d610 pod foto zarobkowe to strzał w kolano ?
To tylko kontrowersyjna odpowiedź jednej osoby.
stachmuszel
04-01-2015, 14:01
Nie chodzi o to, że używany (bo nowych i tak nie ma).... D7100 praktycznie od niego nie odstaje. W 95% będzie zdecydowanie lepsza.
Tomku, to nie odstaje, czy jest lepsza? Te 5% to jakie przypadki? Sorry, ze pytam, ale nie ogarniam Twojej wypowiedzi.
OK. Ale chyba ty w takim razie nie robisz slubów? (a o to pytał autor)
24-70 to podstawowe szkło repo.
W foto podróżniczej to zdanie mam takie jak ty - zabrałem 16-35 i 70-300, byłem bez "środka" zakresu (50/1.8 niby miałem, ale nie używałem).
To tylko kontrowersyjna odpowiedź jednej osoby.
Nie no jasne, że to wypowiedź tylko jednej osoby, ale ta wypowiedź nie ma żadnego sensu, ponieważ nie użyto żadnych argumentów, dlatego zadałem moje pytanie. Sam stoje przed wyborem zakupu fx którym mam zamiar zarabiać i opinie osób posiadających już taki sprzęt jest dla mnie istotna. Jeżeli wiedziałbym dlaczego dla kogoś d600 to strzał w kolano, to pewnie zastonowiłbym się czy dla mnie to też będzie problem.
Ja biorę pod uwagę dwa body d610 i d750, wiem że puszki w większości są bardzo podobne. D750 ma na pewno lepszy af. Do pewnego czasu używałem d7100 i nie chciałbym go zamienić na sprzęt z gorszym af. Dlatego zastanawiam się jak to wygląda w d610.
Tomku, to nie odstaje, czy jest lepsza? Te 5% to jakie przypadki? Sorry, ze pytam, ale nie ogarniam Twojej wypowiedzi.
W dobrym świetle D7100 zawsze da lepszy obrazek.
1. Większa rozdzielczość czyli detal
2. Większa DR
3. Lepsza kolorystyka
Te 5% to bardzo wysokie ISO. Tu matryce są porównywalne. Jednym odpowiada szum w D700, innym w D7100.
Pomijam t.zw. magię pełnej klatki.
Archibald6803
04-01-2015, 14:57
Nie no jasne, że to wypowiedź tylko jednej osoby, ale ta wypowiedź nie ma żadnego sensu, ponieważ nie użyto żadnych argumentów .............
Obszerna argumentacja "za i przeciw", po drobnych poszukiwaniach, dostępna jest m.innymi na naszym forum ; powielanie "kawa na ławę" po raz enty tych samych tematów jest MZ uwłaczająca inteligencji osoby pytającej.
AF w d7100 i d610 podobny/taki sam. Jednak pokrycie kadru punktami af w D7100 - niezaprzeczalnie lepsze
AF w d7100 i d610 podobny/taki sam. Jednak pokrycie kadru punktami af w D7100 - niezaprzeczalnie lepsze
D600/ D610 ma moduł znany z D7000 - Multi-CAM 4800
D7100 ma Multi-CAM 3500
Kup sobie książkę i idź na kurs ;) Nie wiesz czego potrzebujesz, nie pokazałaś swoich zdjęć. "Pracujesz" na D80+D90 więc chyba wiesz jakich ogniskowych używasz?
---
EDIT
Pokaż jak Ci ten D90 "świruje". Prócz wady sprzętu może to być błąd operatora.
1. Co mają do mojego pytania - moje prace? Chyba w innym celu został założony ten wątek, a niżeli opinia dotycząca moich zdjęć.
2. Mam Ci zrobić zdjęcie czarnego wyświetlacza? Serio? Eh....
Kup sobie D700, w przyszłości zostanie ci jako zapas do lepszej puszki. Znajdziesz go za 3000, zostanie 3000 na szkła, np 14 2.8, 28-75 tamrona i 85 1.8G, wszystko używki. 50tkę już masz, a jak sprzedasz D90 i szkła DX to jeszcze dokupisz jakiś jasny środek lub zooma tele. PS. chyba ze wolisz stałki niz zoomy, to zamiast 14 + 28-70 kupilbym uzywane 28/1.8, majac 28/50/85 zrobisz bardzo duzo, reszte dokupisz z czasem.
Myszowor
12-01-2015, 12:08
A ja bym doradził D800 (używane za 6000zł), przełączysz go na DX i możesz robić fotki starymi szkłami, powoli wymieniając sobie na nowe pod FX ;).
A ja bym doradził D800 (używane za 6000zł), przełączysz go na DX i możesz robić fotki starymi szkłami, powoli wymieniając sobie na nowe pod FX ;).
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/03/facepalm-1.gif
źródło (http://nfs-w.pl/images/smilies/facepalm.gif)
Bo jak brak talentu to śluborub wypina pierś z d810 i mówi klientowi, że jest najlepszym fotografem, bo ma najlepszy autofokus, bo jego aparat jest duży i czarny i plasowany przez producenta na pro, a D600 jest tylko semi pro czy tam entry level i nie można się nim chwalić jeśli nie robi się dobrych zdjęć. Poza tym do każdej innej fotografii zarobkowej niż ślubna i partyjna nadaje się każdy dobry aparat obsługiwany przez dobrego fotografa.
coldphate
16-01-2015, 08:59
Co ciekawe, do póki nie pojawiło się d750 z "super" a-focusem, to wszyscy (a na pewno wiele osób) mówiło, że w sumie całkiem nie niezły ten AF w D600/D610. Zatem trzeba też brać "poprawkę" na punkt odniesienia. Mi np. do pracy D610 wystarcza, choć robie głównie statyczne obiekty. Jeden ślub mam za tydzień, ale to nie zarobkowy, tylko "przyjacielski". Zobaczymy. W zimie jest ciemno.
Co ciekawe, do póki nie pojawiło się d750 z "super" a-focusem, to wszyscy (a na pewno wiele osób) mówiło, że w sumie całkiem nie niezły ten AF w D600/D610. Zatem trzeba też brać "poprawkę" na punkt odniesienia. Mi np. do pracy D610 wystarcza, choć robie głównie statyczne obiekty. Jeden ślub mam za tydzień, ale to nie zarobkowy, tylko "przyjacielski". Zobaczymy. W zimie jest ciemno.
Mój D610 zrobil zdjęcia na moim własnym ślubie. Sam sobie je obrobiłem, są cudne. Naprawdę mało śluborobów szczególnie z moich stron ( kieleckie) może się zbliżyć do poziomu tych zdjęć. AF dał radę perfekcyjnie.
Ostatnio na WOŚP robiłem kilka dynamicznych pokazów, w tym karate i tańca. Nietrafionych było może 5,6 zdjęć na 200.
mi trudniej się przyzwyczaić do koloru z matrycy d600 po d200 :)
Bo jak brak talentu to śluborub wypina pierś z d810 i mówi klientowi, że jest najlepszym fotografem, bo ma najlepszy autofokus, bo jego aparat jest duży i czarny i plasowany przez producenta na pro, a D600 jest tylko semi pro czy tam entry level i nie można się nim chwalić jeśli nie robi się dobrych zdjęć. Poza tym do każdej innej fotografii zarobkowej niż ślubna i partyjna nadaje się każdy dobry aparat obsługiwany przez dobrego fotografa.
Ale ktos musial kolege Sprotka skrzywdzic... ;)
Ale ktos musial kolege Sprotka skrzywdzic... ;)
Dlaczego odnosisz się do mojej osoby, a nie do tego co napisałem? Zabolało Cię, że używasz argumentu ad personam?
Nie odnoś mojej wypowiedzi do siebie.
Kolego, po co zaraz ta agresja?
Piszesz, co piszesz, podpis masz jaki masz - o co wiec chodzi?
Aaa, no i czytaj ze zrozumieniem - odnioslem sie do tego, co NAPISANE.
mi trudniej się przyzwyczaić do koloru z matrycy d600 po d200 :)
To dlatego, że to CCD (D200) vs CMOS (D600).
Kolego, po co zaraz ta agresja?
Piszesz, co piszesz, podpis masz jaki masz - o co wiec chodzi?
Aaa, no i czytaj ze zrozumieniem - odnioslem sie do tego, co NAPISANE.
Ależ w moim pytaniu, dlaczego napisałeś że ktoś mnie musiał skrzywdzić używając odniesienia do osoby, a nie do treści nie było ani krzty agresji.
Wyjaśnię tylko, że obserwując forum sam na pewno widzisz falę rad "tylko D750", "tylko D810" - ogólnie "tylko X" - jeśli akurat X jest najnowszym aparatem na daną chwilę. Często piszą to osoby, których wypowiedzi albo portfolio nie pokazują talentu, znajomości fotografii. Tworzy się wtedy elitarny klub posiadaczy flagowców, budujących w sieci jakiś swój wizerunek na puszkach, jakie trzeba posiadać by wejść w ich krąg, co nie ma wiele wspólnego ze zbiorem dobrych fotografów. A, że celują w tym śluboroby, to już inna rzecz. Dobra rada w kwestii sprzętu jest cenna, ale ciężko ją uzyskać.
Co do podpisu, to nie miejsce by się tłumaczyć, ale wpisz sobie w wujka Google hasło "fotograf ślubny" i zobacz, co zobaczysz ;) Nie ktoś tylko coś i nie krzywda to była, ale kupa śmiechu. Oczywiście wyjątki, przed którymi chapeau bas! są i są godni podziwu, natomiast zwrot "fotograf ślubny" dla mnie jest generalnie oksymoronem i to śmiesznym. :)
pewnie tak trzeba się przyzwyczaić
Sama technologia wytwarzania półprzewodników raczej nie ma tu takiego znaczenia, jak np. trochę inne parametry filtru Bayera, no i oczywiście oprogramowanie matrycy itp. Sądzę, że koledze jeszcze trudniej było by się przyzwyczaić do kolorów jakie dawała pierwsza generacja matryc CMOS u Nikona,jak np. D700 ;-)
trixiglk
19-01-2015, 23:06
Ależ w moim pytaniu, dlaczego napisałeś że ktoś mnie musiał skrzywdzić używając odniesienia do osoby, a nie do treści nie było ani krzty agresji.
Wyjaśnię tylko, że obserwując forum sam na pewno widzisz falę rad "tylko D750", "tylko D810" - ogólnie "tylko X" - jeśli akurat X jest najnowszym aparatem na daną chwilę. Często piszą to osoby, których wypowiedzi albo portfolio nie pokazują talentu, znajomości fotografii. Tworzy się wtedy elitarny klub posiadaczy flagowców, budujących w sieci jakiś swój wizerunek na puszkach, jakie trzeba posiadać by wejść w ich krąg, co nie ma wiele wspólnego ze zbiorem dobrych fotografów. A, że celują w tym śluboroby, to już inna rzecz. Dobra rada w kwestii sprzętu jest cenna, ale ciężko ją uzyskać.
Co do podpisu, to nie miejsce by się tłumaczyć, ale wpisz sobie w wujka Google hasło "fotograf ślubny" i zobacz, co zobaczysz ;) Nie ktoś tylko coś i nie krzywda to była, ale kupa śmiechu. Oczywiście wyjątki, przed którymi chapeau bas! są i są godni podziwu, natomiast zwrot "fotograf ślubny" dla mnie jest generalnie oksymoronem i to śmiesznym. :)
Chętnie poznam Twoją argumentację dlaczego "zwrot "fotograf ślubny" ... jest generalnie oksymoronem i to śmiesznym". Tym bardziej mnie to ciekawi ponieważ jeszcze nie tak dawno mniej cię to śmieszyło: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=246779
Co do puszki. Ja wybrałbym D7100, D610, D750. Kolejność uwzględnia zasoby finansowe i posiadany sprzęt. Co do wątpliwości odnośnie AF w D610 - spokojnie sobie poradzi na ślubie i weselu.
P.S. Sam byłem długo zakochany w D700 ale teraz nie oddałbym za niego swojego D610.
Chętnie poznam Twoją argumentację dlaczego "zwrot "fotograf ślubny" ... jest generalnie oksymoronem i to śmiesznym". Tym bardziej mnie to ciekawi ponieważ jeszcze nie tak dawno mniej cię to śmieszyło: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=246779
Napisz PW chętnie wytłumaczę, nie zaśmiecajmy wątku tutaj.
Finanse finansami, ale jeśli ktoś szanuje pieniądze, to nawet jeśli ma ich dużo zastanowi się, czy za sprzęt najdroższy naprawdę warto płacić, czy nie lepiej kupić tańszy a równie dobry w konkretnym zastosowaniu. Najlepiej byłoby wiedzieć czego się oczekuje i mieć w rękach kilka modeli, przestrzelić i porównać zdjęcia. O test porównawczy AFu tego z D610 i D750 nie mogę się doprosić na przykład.