Zobacz pełną wersję : nikkor 24-70 2.8 czy sigma 24-70 2.8?
madzik86
02-01-2015, 20:02
Przesiadam się na pełtną klatkę (d610) z d7100 i potrzebuję zoom-a 24mm-70(najlepiej więcej) i po przeczytaniu kilku wątków mam nadal dylemat co wybrać.
Obiektyw musi być jasny (czyli min. 2.8) to będzie główny obiektyw wakacyjny/spacerowy/rodzinny (niemam czasu na zmienianie obiektywów )oraz jak się sprawdzi to też do studia w fotografii noworodkowej i dziecięcej (narazie używam w studiu stałek 1.8 50mm i 85 mm) w studiu pracuje na świetle zastanym więc często jest ciemno ale w jaśniejsze dni może być wygodniejsze używanie zoom-a.
Różnica w cenie ok 2000zł a jak różnica w jakości? Głównie interesuje mnie szybkość i celność Auto fokusa w trudnych warunkach
Dodam tylko że interesują mnie tylko nowe obiektywy (vat 23% do zwrotu czyli taniej wychodzi kupić nowy)
P.S. Gdyby już na forum był taki wątek sigma kontra nikon prosiłabym o linka ;)
madzik86
02-01-2015, 21:29
Na początku odrzuciłam tamrona (niepotrzebne uprzedzenie do firmy) 24-70 2.8 ale teraz się wczytałam że jako jedyne oferuje stabilizację obrazu(co przy długich czasach w studio może być zaletą przy słabym świetle)?
adrianek32
02-01-2015, 21:32
nie ma nawet czego porownywac, predzej juz tamrona ktorego tak szybko odrzucilas
Ja tam o tym Tamronie złego słowa powiedzieć nie dam, gdyby nie, to, że chce przejść na stałki, to bym nigdy nie sprzedawał swojego 24-70
madzik86
02-01-2015, 22:07
nie ma nawet czego porownywac, predzej juz tamrona ktorego tak szybko odrzucilas
Mógłbyś rozwinąć? Tamron do nikona różnica w cenie 1,5 tys
Rozumiem że niema co porównywać i Twoim zdaniem tylko nikkor? (chodzi o słabe warunki oświetleniowe)
Jeśli Cię stać na Nikkora (lub na uzbieranie do niego), to się nie wahaj. To szkło to słaby elementy systemu do robienia głupich oszczędności.
madzik86
02-01-2015, 22:32
Jeszcze jedno pytanie, czy w nikkorze nie będzie mi przeszkadzać brak stabilizacji?(obecnie wszystkie obiektywy mam ze stabilizacją)a niemam czasu na testy bo jak zdecyduje się na nikkora to muszę zdecydować się do jutra aby otrzymać cash back (840zl)
W nikonie może Tobie przeszkadzać roczna gwarancja, drogie naprawy (zresztą poczytaj troszkę tu na forum), ale piękne zdjęcia będzie robił :)
... czy w nikkorze nie będzie mi przeszkadzać brak stabilizacji? ...
Stabilizacja przydaje się tylko w statyce. Moim zdaniem nie jest lekiem na nieporuszone zdjęcia. Dla mnie jej obecność nie ma większego znaczenia. Bardziej przydaje się jaśniejsze szkło i możliwość bezpiecznego dla obrazka podniesienia iso.
Miałem 24-70/2,8 i twierdzę, że to super szkło. Szybkie, ostre, kontrastowe. Świetne. Dla mnie zbyt delikatne i wrażliwe. Ciężkie i wielkie, zwłaszcza z osłoną. No, ale to dla mnie.
Obiektyw musi być jasny (czyli min. 2.8)
Na dzisiaj nie ma jaśniejszego zooma FX z bagnetem F.
to będzie główny obiektyw wakacyjny/spacerowy/rodzinny (nie mam czasu na zmienianie obiektywów) A po co tu 2.8? Nikkor 24-70 jest bardzo duży i mało spacerowy. Sigma jest co prawda mała, ale w porównaniu do Nikkora kiepska. Do takich zastosowań polecam Nikkora 24-120/4 VR lub 24-85/3.5-4.5 VR. Nikkor 24-70/2.8 to wspaniały obiektyw reporterski. Niesamowicie szybki i bardzo ostry.
oraz jak się sprawdzi to też do studia w fotografii noworodkowej i dziecięcej (narazie używam w studiu stałek 1.8 50mm i 85 mm) w studiu pracuje na świetle zastanym więc często jest ciemno ale w jaśniejsze dni może być wygodniejsze używanie zoom-a.
Zdecydowanie pozostał bym przy obiektywach stałoogniskowych, nawet przymkniętych.
muszę zdecydować się do jutra aby otrzymać cash back (840zl)
Post z 2.01.2015. Cashback się skończył. Chyba że masz zaprzyjaźniony sklep.
nikoniarz
02-01-2015, 23:17
Jaśniejsze szkło = mniejsza GO. Stabilizacja przydaje się jak najbardziej, ale jak już wspomniano- przy statycznych zdjęciach. Dlatego sama musisz sobie odpowiedzieć do jakich kadrów będziesz używać szkła. Ja oddaję głos na Tamrona.
adrianek32
02-01-2015, 23:28
kolejnosc Nikkor/Tamron a najgorsza Sigma, ja bym wybral Tamrona za wzgledu na stabilizacje, cene i gwarancje, tymbardziej ze na Nikkora nie ma juz cashbacka wiec pozno sie budzisz
madzik86
03-01-2015, 00:20
Na początku byłam zdecydowana na nikkora 24-120 f4 ale pooglądałam swoje zdjęcia i zauważyłam że bardzooooo często używam f 2.8 (na obecnym zoom-ie sigmy 17-50 f 2.8) na f 4 to już nie ten efekt rozmycia jaki lubię ;)
Dlatego pomyślałam że lepiej mieć jaśniej a krócej ( w odległej przyszłości może dokupię zoom-a 70-300) chociaż wiadomo że wolałabym 24-120 a nie 24-70.
Tylko dopiero teraz zastanawiam się jak to będzie na pełnej klatce czy faktycznie będę potrzebować f 2.8 aby uzyskać rozmycie jakie lubię ?
Niechcę później żałować że jednak nie wybrałam jaśniejszego szkła :/
Ze stałek w studiu napaweno nie będę rezygnować ale zoom dodatkowo to fajna opcja.
Na dzisiaj nie ma jaśniejszego zooma FX z bagnetem F.
A po co tu 2.8? Nikkor 24-70 jest bardzo duży i mało spacerowy. Sigma jest co prawda mała, ale w porównaniu do Nikkora kiepska. Do takich zastosowań polecam Nikkora 24-120/4 VR lub 24-85/3.5-4.5 VR. Nikkor 24-70/2.8 to wspaniały obiektyw reporterski. Niesamowicie szybki i bardzo ostry.
Zdecydowanie pozostał bym przy obiektywach stałoogniskowych, nawet przymkniętych.
Post z 2.01.2015. Cashback się skończył. Chyba że masz zaprzyjaźniony sklep.
madzik86
03-01-2015, 00:39
kolejnosc Nikkor/Tamron a najgorsza Sigma, ja bym wybral Tamrona za wzgledu na stabilizacje, cene i gwarancje, tymbardziej ze na Nikkora nie ma juz cashbacka wiec pozno sie budzisz
Cashback jest do załatwienia ale do jutra muszę się zdecydować (da się wystawić fakturę z datą 31.12 w większości sklepów ;))
jak chcesz ladne rozmycie to stalki 1.8 ew 1.4 50mm lub 85mm, 24-70 2.8 oczywiscie rozmywa tlo ale jak sie bobawilem zapomniana 50mm na przeslonach 1.6 1.8 to nie ma nawet porownania.
Tylko dopiero teraz zastanawiam się jak to będzie na pełnej klatce czy faktycznie będę potrzebować f 2.8 aby uzyskać rozmycie jakie lubię ?
Oczywiście im jaśniejszy obiektyw, tym mniejsza GO. Ale od tego są właśnie obiektywy stałoogniskowe.
Aby na FX mieć takie samo rozmycie jak w DX przy 50/2.8, wystarczy obiektyw o ogniskowej 75 i jasności 4.2.
Przy 120/4 rozmycie będzie większe.
Cashback jest do załatwienia ale do jutra muszę się zdecydować (da się wystawić fakturę z datą 31.12 w większości sklepów ;))
tyle, ze to nie data z faktury decyduje tyko data wyslania zgloszenia, czyli by Ci ktos musial po znajomosci na poczcie przystawic pieczatke z 2014 roku.
madzik86
03-01-2015, 01:59
tyle, ze to nie data z faktury decyduje tyko data wyslania zgloszenia, czyli by Ci ktos musial po znajomosci na poczcie przystawic pieczatke z 2014 roku.
Czas na zgłoszenie jest do 15 stycznia więc po co pieczątka z 2014? (chyba że się mylę?)
mozliwe, ze ja sie myle. myslalem, ze czas na wyslanie zgloszenia jest do konca roku.
adrianek32
03-01-2015, 02:16
madzik86 ma racje bo slalem w grudniu i sprawdzalem regulamin
konradzik
07-01-2015, 02:10
w uk cashback do 25.01 i z tego co widzialem wiecej produktow
NIkkor dla mnie za drogi
Mam dylemat miedzy sigmą a tamronem 24-70 do d750 (zamierzam nabyć na dniach :) )
Sigma wychodzi około 2800 zł a tamron 3700 zł czy warto dopłacać te 900 zł, na stabilizacji mi nie zależy ważny af i jakość obrazka
W Tamronie nie dopłacasz do stabilizacji a do choćby sensowniejszego AF, ostrzejszego obrazka. Sigma jest cieniutka w porównania do Tamrona. A mając porównanie T do N to przyznam , że obrazek z T bardziej mi się podoba.
immortal
21-01-2015, 13:27
Nie mam porównania do innych szkieł ale od trzech lat używam Sigmy zapietej do D700 i jestem zadowolony. Ostra od pełnej dziury, a i z AF tez nigdy nie miałem problemów.
mario_mar
30-01-2015, 16:10
nabyłem T24-70/2,8 i porównując do N24-70/2,8 podziale się taka informacją. W zakresie około 50-70 ostry i piękny obrazek z włączoną i wyłączoną stabilizacją. W zakresie około 24-38 problem z ostrością (wygląda jakby łapał FF) oraz rozmazana prawa górna cześć obrazka. Wymieniłem na drugi ale jest mniej ostry w zakresie 50-70, w zakresie około 24-35 także problem z ostrością (prawa i lewa strona obrazka w miarę równa). (czas 125-160, f7,1 ISO 500, D810)