Zobacz pełną wersję : komputer do zdjęć - składak do 4000 zł
artuss811
02-01-2015, 19:40
Tak jak w temacie, chce złożyć komputer do kwoty nie wiem 2tys, 4tyś ciężko powiedzieć nie wiem ile uda się zebrać. Mój problem raczej dotyczy tego jak to składać, żeby to było przydatne do obróbki zdjęć, co w takim procesie bierze udział jeśli chodzi o podzespoły. Wszyscy na forum krzyczą i5 lub i7 na innych forach czyta się, ze do obróbki zdjęć bardzie sprawdza się AMD. Jest sporo na forum o komputerach, ale wydaje mi się ze posty z przed roku to już mało wiarygodne jeśli chodzi o ceny i wydajności. A wiec krótko, w co warto zainwestować większa kasę, możemy pominąć dysk bo na pewno SSD, ale zobaczymy na jaka pojemność starczy, wiec jak podejść bardziej wydajny procesor 8 Ramu gorsza karta graficzna czy gorszy procesor 8 ramu a wypasiona karta graficzna, a może inna kombinacja, tylko jaka
Mam pytanie do posiadaczy Photoshop i procesorów 4 rdzeniowych - czy ten program, przy skalowaniu w dół filtrem wysokiej jakości, jest w stanie użyć 100% wszystkich 4 rdzeni na raz? Lub przy rozmywaniu gaussa? Pytam, bo nie wiadomo, czy jest sens kupować coś więcej do foto niż dwurdzeniowe Pentium G3420 (nie masowej, tylko pojedyncze zdjęcia). To samo karta graficzna ... co daje coś więcej niż integra z wyżej wymienionego Pentium G3420. Bo prawda jest taka, że jeśli PS nie wykorzystuje skutecznie wielu rdzeni na raz (4 rdzenie obciążone w ~100% równocześnie), to i5, nie wspominając o i7 to para w gwizdek. ... to samo karta graf. - po co ją kupować, jeśli ktoś nie gra? Osobiście używam tylko GIMP i ten program używa właściwie max jednego rdzenia (z czterech dostępnych).
Kyle, odpowiedź właściwie kompletną masz w wątku testowym, który ciągnie się jak makaron.
@artuss811
Majac proc. i5 nie potrzebujesz karty graf., on to ma w sobie. Nie wiem dokladnie, jak jest z AMD, ale moze potrzebna ta karta i dodatkowy wydatek? Moglbym poszukac, lecz Ty sam mozesz to przeciez rowniez uczynic...
Tak przy okazji, nie jestem tutaj "moderator", ale moze wiecej forumowiczow by sie tematem zainteresowalo, gdybys "tytul" watka nieco konkretniej napisal? Gdyz tytul "komputer do..." raczej nie jest zbyt wymowny, a moze wiec swiadczyc o jakims kompie do tzw"tylka" Nie mam zamiaru Ciebie urazac, ale jesli ktos by napisal: "poszukuje porady do D5100 w sprawie...", to hmmm.
Tak przy okazji, nie jestem tutaj "moderator", ale moze wiecej forumowiczow by sie tematem zainteresowalo, gdybys "tytul" watka nieco konkretniej napisal? Gdyz tytul "komputer do..." raczej nie jest zbyt wymowny, a moze wiec swiadczyc o jakims kompie do tzw"tylka" Nie mam zamiaru Ciebie urazac, ale jesli ktos by napisal: "poszukuje porady do D5100 w sprawie...", to hmmm.
Tu nie o tytul chodzi a o temat, wszystko jest napisane dziesiatki razy, wystarczy przewertowac kilka stron.
Idz w intela, pradu to bierze mniej, mniej od AMD sie grzeje a i grafe masz w procku, grafika do obrobki nie jest tak wazna, jezeli nie grasz to jedz na zintegrowanej, RAMu minimum 8GB ale lepiej wiecej, te 16 to dla mnie jest minimum, przy 10 warstwach w PSie bywa, ze mam zajete 8GB RAM a lepiej miec zapas niz nie miec.
Dodatkowo jako byly wieloletni fan AMD po przesiiadce na intela zauwazylem, ze komputer sprawia wrazenie stabilniejszego co potwierdzilo juz kilka osob ktore przesiadly sie z AMD na intela.
Dodatkowo jako byly wieloletni fan AMD po przesiiadce na intela zauwazylem, ze komputer sprawia wrazenie stabilniejszego co potwierdzilo juz kilka osob ktore przesiadly sie z AMD na intela.Miałem dwurdzeniowego AMD X2 3600+, mam czterordzeniowego i5 2400+ (oba na markowych zasilaczach, pamięciach Kingston , brak OC) i ... oba są tak samo stabilne (czyli mogą chodzić bez przerwy, z dowolnym obciążeniem bez problemu). ... czyli ja nie potwierdzam by Intel był bardziej stabilny od AMD.
Andrzej1974
02-01-2015, 23:31
Ja również jako były fan amd mówię ci idź w... Intela.
Do obróbki zdjęć najważniejszy mz jest cpu, później pamięć. Grafikę masz w cpu i ona ci spokojnie wystarczy.
Miałem dwurdzeniowego AMD X2 3600+, mam czterordzeniowego i5 2400+ (oba na markowych zasilaczach, pamięciach Kingston , brak OC) i ... oba są tak samo stabilne (czyli mogą chodzić bez przerwy, z dowolnym obciążeniem bez problemu). ... czyli ja nie potwierdzam by Intel był bardziej stabilny od AMD.
Nie chce tu sie przepychac bo nie o to chodzi, ale od czasu kiedy przeszedlem z Phenoma 965 na i7 860 zapomnialem o niebieskim ekranie...byc moze to byla plyta glowna, moze procek, jednak bywalo, bylo to sporadyczne, ale bywalo a RAM i zasilacz (markowy bo nie jestem z pierwszej lapanki) z zestawu z AMD mialem ten sam z i7 a komp dzialal bajecznie.
Obecnie zachwycam sie nowym zakupem tez od intela, nie szkoda mi ani jednej zlotowki wydanej dodatkowo.
... czyli ja nie potwierdzam by Intel był bardziej stabilny od AMD.
A to akurat, to jest zupełnie bez znaczenia, bo i tak kod lwiej części oprogramowania jest optymalizowany pod intelowską architekturę. :)
artuss811
02-01-2015, 23:38
A co z opinią ze nowsze wersje PS i LR korzystają z karty graficznej i mając wybudowana kartę pożera ona ram
Wysłane z NOTE 3
Zintegrowana grafika zawsze korzysta z RAMu, co do korzystania z PS, LR z GPU to prawda, najlepiej Gforce z CUDA, szczerze mowiac, mam GF 460X jakis podkrecony, karta ma swietne chlodzenie (czyt. ciche) i wystarcza do tych kilku nawalanek online w ktore grywam raz w miesiacu, ma CUDA a PS w ustawieniach ma napisane, ze korzysta z GPU.
Robilem test, odpieta zewnetrzna i PS na zintegrowanej, nie widzialem roznic.
A to akurat, to jest zupełnie bez znaczenia, bo i tak kod lwiej części oprogramowania jest optymalizowany pod intelowską architekturę. :)AMD akurat obecnie ma tak tragiczną architekturę, że się na tym wszystko dezoptymalizuje :) ... zresztą przydomek Faildozer mówi wszystko. Wiele powolnych rdzeni to nie jest dobra rzecz.
A co z opinią ze nowsze wersje PS i LR korzystają z karty graficznej i mając wybudowana kartę pożera ona ram
PS korzysta z GPU do wielu czynności, ale nie słyszsłem, by GPU wyżerały RAM, chyba że integry, a i to nie za wiele.
Tak czy siak, warto mieć odrębny GPU do wykorzystania, choćby po to, by uwolnić zasoby CPU.
Karta graficzna, najlepiej z pasywnym chłodzeniem jest do dostania za psie pieniądze.
komputer do..... dupy. Tak samo jak tytuł/temat tego wątku.
OP pisze bez ładu i składu, nie ma konkretnego pytania, tylko chce żeby wyjaśnić mu wszystko. Nie przeczytał innych tematów i nie szukał sam wiedzy na ten temat. Czemu ten wątek jest jeszcze otwarty?
A to akurat, to jest zupełnie bez znaczenia, bo i tak kod lwiej części oprogramowania jest optymalizowany pod intelowską architekturę.
Tak ogólne stwierdzenie, że ciężko się odnieść. Niemniej jednak, nieprawdziwe.
Lwia część oprogramowania, nie jest optymalizowana, nie tylko pod konkretną architekturę ale w ogóle.
...
Tak ogólne stwierdzenie, że ciężko się odnieść. Niemniej jednak, nieprawdziwe.
Lwia część oprogramowania, nie jest optymalizowana, nie tylko pod konkretną architekturę ale w ogóle.
Czegoś Ty się dziś najadł? :D
artuss811
03-01-2015, 00:08
komputer do..... dupy. Tak samo jak tytuł/temat tego wątku.
OP pisze bez ładu i składu, nie ma konkretnego pytania, tylko chce żeby wyjaśnić mu wszystko. Nie przeczytał innych tematów i nie szukał sam wiedzy na ten temat.
Do dupy to jest twoja odpowiedz. Gdybym napisał: komputer do grafiki lub 2500pln, 3000pln tez byłby do dupy, bo zaraz pojawili by się łowcy postów i pisali by poszukaj, poczytaj, było już, nie czytając treści. tak było tego sporo ale co są warte posty z przed 2 czy 3 lat moim, zdaniem nic ta branża rozwija się szybciej niż komórki drożdży. A mi chodzi o rozkład kasy poszczególne elementy, na czym skupić uwagę i poniekąd już mam odpowiedz najpierw procek potem ram, a później cała reszta, chyba ze ktoś, coś chce jeszcze dodać.
Wszystkie informacje które potrzebujesz, są w wątkach komputerowych, aktualnych. Co chwila pojawia się temat o komputerach i są w nim nowe odpowiedzi. Powinieneś poszukać i poczytać, a nie iść na łatwiznę.
... i poniekąd już mam odpowiedz najpierw procek potem ram, a później cała reszta, chyba ze ktoś, coś chce jeszcze dodać.
To nie jest odkrycie warte Nobla, że przy zakupie/składaniu komputera, priorytet ma CPU.
Kupuje się zazwyczaj tak dobry, na jaki tylko nas stać.
RAM nie jest drogi, więc od dwóch kości 8GB też zbytnio rodziny w biedę nie wpędzisz.
A resztę jak powiadasz znasz.
To nie jest odkrycie warte Nobla, że przy zakupie/składaniu komputera, priorytet ma CPU.
Kupuje się zazwyczaj tak dobry, na jaki tylko nas stać.
Tak są robione marketowe składaki ... a później są takie śmieszne wyjące komputerki, z Intel i5 lub i7 (chłodzenie oczywiście BOX) i zasilaczami po 60-100PLN, obudową z wentylatorkiem 80mm zap...cym kilka tys RPM i jeszcze kartą graficzną z kilkoma GB pamięci DDR3 na 64 bitowej szynie itd. itp. bezsensowne wynalazki.
artuss811
03-01-2015, 02:22
Tak są robione marketowe składaki ... a później są takie śmieszne wyjące komputerki, z Intel i5 lub i7 (chłodzenie oczywiście BOX) i zasilaczami po 60-100PLN, obudową z wentylatorkiem 80mm zap...cym kilka tys RPM i jeszcze kartą graficzną z kilkoma GB pamięci DDR3 na 64 bitowej szynie itd. itp. bezsensowne wynalazki.
to może kolega powie jak coś takiego poskładać żeby było ok, jakie maja być te szyny itp
to może kolega powie jak coś takiego poskładać żeby było ok, jakie maja być te szyny itpJak nie robimy kompa do gier, to nawet karta graficzna może być niepotrzebna. ... natomiast karta graficzna do grania, to tak szyna 256bit wskazana przy pamięciach GDDR5 (128 bit przy GDDR5, to obecnie minimum przyzwoitości w tanich kartach do grania).
Przede wszystkim zasilacz musi być porządny, a nie jakiś wyrób zasilaczo-podobny , tak samo jak obudowa, musi mieć areodynamiczne grile wentylatorów by nie generowały dodatkowego znaczniejszego szumu i oporu ... wentylatorów o średnicy minimum 120mm, choć ja nawet obudowy do swojego kompa z mniejszym wentylatorem niż 140mm z tyłu nie chciałem.
Natomiast na CPU klasy i5 nie wspominając i7 to jakieś chłodzenie lepsze niż BOX, by tego słychać nie było przy nawet max obciążeniu (bez gotowania CPU).
Andrzej1974
03-01-2015, 06:59
Co miałeś na myśli pisząc"bezsensowne wynalazki"? I7? Boxowe chłodzenie tego I7? Czy w ogóle składak?
BTW mam boxowe chłodzenie na i7 i nic jakoś mi nie wyje...
Co miałeś na myśli pisząc"bezsensowne wynalazki"? I7? Boxowe chłodzenie tego I7? Czy w ogóle składak? ...
I ja mam wrażenie, że Koledzy wczoraj byli jacyś ... zmęczeni. ;)
Procesor i7, to absolutnie warunek sine qua non, przy składaniu/nabywaniu nowego komputera.
Postęp technologiczny w IT jest tak duży, że niezwykle trudno jest nabyć maszynę na dobrych kilka lat, szczególnie gdy ktoś lubi być na bieżąco z najnowszymi wersjami oprogramowania.
artuss811
03-01-2015, 12:34
a jaka jest różnica w socket 1150, 1155, 1156 i którym się interesować
a jaka jest różnica w socket 1150, 1155, 1156 i którym się interesować
Tylko na forum zaglądasz?
http://pl.m.wikipedia.org/wiki/Gniazdo_procesora#Intel_Socket
BTW mam boxowe chłodzenie na i7 i nic jakoś mi nie wyje...Nawet na i5 chłodzenie box przy max obciążeniu, w cieplejsze dni staje się słyszalne ... na i7 jest tylko gorzej. Oczywiście w dobrej, dobrze chłodzonej obudowie. W marketowym syfie to już nie jest "słyszalne" tylko wycie. KAżdy ma inne wymagania donośnie głośności PC - dla mnie jest dobrze jak pc'ta nie słychać (na box, przy lepszym CPU, przy max obciążeniu wszystkich 4-8 wątków nieosiągalne).
O czym Wy właściwie mówicie, o wiatrakach, które są de facto materiałami eksploatacyjnymi, czyli sprzętem o praktycznie pomijalnym znaczeniu? :D
Nie pasuje box-owy, to zamienia się go na inny i po sprawie.
MARS CooL
22-01-2015, 16:30
Informatyk złożył mi nowego kompa do pracy i zainstalował wszystkie programy na drugim dysku talerzowym a nie na systemowym ssd. Zastanawiam się czy to dobry pomysł?
Ogólnie rzecz biorąc, zły.
MARS CooL
22-01-2015, 22:58
Poproszę go zatem aby przeinstalowal na ssd. Też mi się wydaje że to bardzo zły pomysł. Gdyby 2 dysk był ssd to miałoby to większy sens.
Andrzej1974
22-01-2015, 23:04
Generalnie to SO i aplikacje najczęściej używane na SSD. Wszystko inne na HDD. Przynajmniej ja bym tak zrobił...
Informatyk złożył mi nowego kompa do pracy i zainstalował wszystkie programy na drugim dysku talerzowym a nie na systemowym ssd. Zastanawiam się czy to dobry pomysł?Co Wy robicie w tej pracy, że w ogóle kupowane były talerzowce? Jakieś wieloterebajtowe ilości danych macie na każdym PC?
MARS CooL
23-01-2015, 23:10
Co Wy robicie w tej pracy, że w ogóle kupowane były talerzowce? Jakieś wieloterebajtowe ilości danych macie na każdym PC?
Ten dysk to mój pomysł przeniesiony z poprzedniego kompa :-). Mam na nim filmy Fhd z prezentacjami i wygodniej mi jest je odpalić z HDD. Całość ok 0,4T. Parę kompow by się jeszcze na talerzach znalazło bo kupione jako WS do obrabiarek cnc i mocno mielą danymi.