Zobacz pełną wersję : Ale to już było...
Wiem, wiem - tematyka powoli staje się nudna, bo powielana w różnych odmianach i konfiguracjach.
Ale, ponieważ każdy przypadek jest inny i indywidualny, poproszę jednak PT Kolegów o radę.
A problem jest taki: jakiś czas temu w losowych okolicznościach utraciłem ukochane D90 wraz z
całym ekwipunkiem do niego przypisanym, Trudno - życie. Napisałem "ukochane" , ponieważ
była to moja druga lustrzanka cyfrowa, ale wspominam ją z wielkim sentymentem. Po prostu
za dosyć nieduże pieniądze miałem dokładnie to, czego oczekiwałem po aparacie: wiele możliwości w
dobrze zaprojektowanym i jakościowo dobrym produkcie firmy Nikon.
Od tej pory nie posiadam lustrzanki, ale - ponieważ ciągnie wilka do lasu - postanowiłem "coś" kupić.
To "coś: miało być nowym Nikonem D5100 lub D5200 z kitem 18-105 - taka granica finansowa.
Kusi mnie matryca, obrotowy wyświetlacz...
Opcji D90 raczej nie brałem pod uwagę, jako konstrukcję jednak dosyć leciwą.
Ale zupełnie nagle i nieoczekiwanie, los podsunął mi dosyć okazyjne zakup D90 - przebiegiem 10 tys, w super
stanie, ze szkłem Nikkora 28-80. Mam zamiar dokupić jeszcze przyzwoity (jasny) obiektyw stałoogniskowy i
w przyszłości zoom do fotografii przyrody. Nie kryję, że inwestycje muszą być rozsądne w zakresie cena/jakość.
No i zupełnie nie wiem. Stara miłość nie zardzewiała, ale co nowe, to nowe.
W uzupełnieniu: amator ze mnie pełną gębą, ale amator z ambicjami. Interesuje mnie przede wszystkim pejzaż,
w tym miejski, trochę portret - u cioci na imieninach zdjęć lustrzanką nie robię. Od tego jest kompakt.
No i co wybrać?
Jako, że piszesz o pejzażu, to kierował bym się jednak ku nowej matrycy (kolory, detale i DR), a do portretu jakaś nie za krótka stałka.
merkator
02-01-2015, 19:35
D5200 jest o włos lepszy od D5100, różnica w charakterystyce matrycy praktycznie niezauważalna. W jakiś specjalistycznych testach fachowcy to wychwytują.
D90 to niewątpliwie wspaniała konstrukcja i wiele nie odstaje od D5100 i D5200, jednak postęp technologiczny w sprzęcie występuje i D90 powoli zaczyna się starzeć.
Jeśli miałbym wybierać, to najnowszy model na jaki byłoby mnie stać w klasie sprzętu jaka mnie interesuje. Stawiam na D5200.
kemir, miałeś w ręku tego D5200? Weź pod uwagę, że to aparat nowszy, ale jednak niższa półka.
zbyszekD7000
02-01-2015, 19:44
I znacznie lżejszy
hostman22
02-01-2015, 20:49
tak utwierdzę Cię kupuj d90 :D. Chociaż sam kupiłbym fuji jakbym kompletował system od nowa ;)
kemir, miałeś w ręku tego D5200? Weź pod uwagę, że to aparat nowszy, ale jednak niższa półka.
Owszem, miałem w ręce. Jak to mawiają młodzi, d... nie urywa, trochę taki "zabawkowy" chociaż przyjemnie
leży w dłoni i wykonanie wydaje się w miarę przyzwoite. Prawdopodobnie będzie mi brakować górnego wyświetlacza, ale pewnie można się przyzwyczaić.
A przy okazji to mam jeszcze jedną prośbę:
Panowie, jeżeli zdecyduję się na D5200, to brać z kitem 18-105, czy raczej samo body, a obiektyw zakupić inny?
No właśnie - jeżeli tak, to jaki?
Panowie, jeżeli zdecyduję się na D5200, to brać z kitem 18-105, czy raczej samo body, a obiektyw zakupić inny?
To zależy czego oczekujesz. Jeśli zamierzasz i tak zakupić coś lepszego, to na początek (czy tymczasowo) wziąłbym nawet używanego 18-55 VR, a za pozostałe fundusze kupić inne szkło, lub je (fundusze oczywiście) odłożyć z takim właśnie przeznaczeniem. To, czy weźmiesz jasną stałkę, czy zooma f/2,8 zależy od tego, czego będziesz potrzebował - skoro piszesz, że zdjęć "u cioci na imieninach" nie robisz, to nie wydaje mi się, żebyś pilnie potrzebował jasnego zooma, albo krótkiej stałki, ale raczej przydała by Ci się dłuższa stałka albo UWA - takie właśnie szkło bym najpierw dokupił będąc na Twoim miejscu.
@kjakub
Stałka jet właśnie tym, o czym myślę. UWA póki co, to chyba nie - jakoś nie jestem fanem szerokich kątów.
Do tego - masz rację - używany 18-55 VR i byłoby super :-)
Jaką stałkę w przyzwoitej cenie polecasz?
Ned Stark
02-01-2015, 22:28
35 i 50 - 700-800 pln. Zarówno szersze jak i dłuższe są już droższe. Co do body to jeśli idziesz ekonomicznie ;-) to brałbym najtańsze z możliwych. Różnicy w obrazku nie zauważysz, a lepszą ergonomię i bardziej zaawansowane funkcje czy potrzebne jak mikrokalibracja jest dopiero w serii d7xxx.
Ja bym nie zrezygnował z 18-105, warto mieć choć jeden uniwersalny obiektyw.
Ze stałek to fakt 35 i 50 są z tych tańszych, zacząłbym od tej 35, moim zdaniem bardziej użyteczna na DX.
A body, ja bardzo lubię D90. Jak nie to może być i D3100, lepsza matryca od D90, ISO 100 natywne i taki sam AF jak w D90 do typu fotografii, który uprawiasz też wystarczy.
pchelcok
03-01-2015, 00:08
A ja bym zrezygnował z 18-105 dopłacił i kupił np. Tamrona 17-50 2.8, nie wielka różnica cenowa a szkło dużo lepsze, brakuje jedynie mu na drugim końcu, ale to byś sobie dokupił kiedyś :)
Zaczynam dojrzewać do ostatecznej decyzji.
1) Raczej zdecyduję się na nowe D5100 plus kit 18 -105 VR i stałkę 35.
2) W grę wchodzi jeszcze (rozważam) używane body D7000, ale nie jestem
zwolennikiem nabywania używanego sprzętu - wolę chyba sklepową nówkę D5100.
3) No i jeszcze naczytałem się dużo dobrego o Pentax K 50. Tyle, ze system Nikona poznałem
już dość dobrze, a o systemie Pentaxa nie mam zielonego...
Czyli najrozsądniej chyba opcja 1.
Jeśli zdecydowałeś się na zestaw z kitem, to radzę wstrzymać się z zakupem stałki. Najpierw spróbuj, jakie ogniskowe najbardziej Ci podpasują. Podejrzewam, że do portretu będziesz chciał raczej 50 a najpewniej 85. A do krajobrazu kit albo coś szerokiego. A może jednak 35? Przed zakupem chyba warto jednak popróbować skoro będziesz miał czym.
No i stało się - po katuszach wszelkich rozważań i przymiarek, zamówiłem w sklepie internetowym body D5100, oraz obiektyw Nikkor AF-S DX 35 mm f/1.8G. Bardzo poważnie rozważałem, zakup używanego body z wyższej półki, ale doszedłem do wniosku, że nowe to nowe. Zresztą używki D7xxx "chodzą" albo w cenach niewiele niższych niż sklepowe (te dobrze utrzymane i z przyzwoitym przebiegiem), albo są po przebiegach mocno, mocno dobijających do końca swojego żywotu. Jako ciekawostka: na jakiejś aukcji właściciel D7100 zachwalał przebieg grubo ponad 100 tys klapnięć.... jako dobrze dotarty aparat. Według niego taki przebieg to pikuś i posłuży jeszcze hoho ...
Wypada mi serdecznie podziękować wszystkim zabierającym głos w tym wątku - rozważałem każde sugestie.
Osobno dziękuję koledze @Ned Stark - w sumie posłuchałem jego rozsądnych sugestii ( co ziomal to ziomal :D)
Mam jeszcze dalsze pytanie: ponieważ zostało mi trochę kasy (jakieś 1k) zastanawiam się nad zainwestowaniem tego w jakieś szkło:
- jednak nikkor 18-105?
- druga stałka np. 50/1,8 ?
- odłożyć na konto i dozbierać do a) przyzwoitego spacer-zooma, b) dłuższej stałki.
Przypomnę może, że interesuje mnie wyłącznie pejzaż oraz pejzaż miejski - ludzie i miasto w ogóle.
Dopiero trochę później typowy portret, a w dalszej kolejności inne gatunki fotografii.
Pozdrawiam
nied0bry
11-01-2015, 16:04
Skoro zostało ok 1k pln, to dozbieraj na S17-50 2.8 a w zamówieniu zmień N35mm na N50mm. Będziesz mieć względnie szeroko do krajobrazu, 35mm 2,8 do portretów na streecie i 50mm 1,8 FX do 'typowego portretu'.
pozdr,
kris
fotoarte
11-01-2015, 16:07
No i stało się - po katuszach wszelkich rozważań i przymiarek, zamówiłem w sklepie internetowym body D5100,
Gratuluję wyboru oraz życze udanych kadrów.
Kup do tego obiektyw Nikkor 18-105mm jest uniwersalny do krajobrazów.
Archibald6803
11-01-2015, 16:24
No i stało się - po katuszach wszelkich rozważań i przymiarek, zamówiłem w sklepie internetowym body D5100, oraz obiektyw Nikkor AF-S DX 35 mm f/1.8G........................Mam jeszcze dalsze pytanie: ponieważ zostało mi trochę kasy (jakieś 1k) zastanawiam się nad zainwestowaniem tego w jakieś szkło:
- jednak nikkor 18-105?
- druga stałka np. 50/1,8 ?
- odłożyć na konto i dozbierać do a) przyzwoitego spacer-zooma, b) dłuższej stałki.
Przypomnę może, że interesuje mnie wyłącznie pejzaż oraz pejzaż miejski - ludzie i miasto w ogóle.
Dopiero trochę później typowy portret, a w dalszej kolejności inne gatunki fotografii.
Pozdrawiam
Pospieszyłeś się MZ z obiektywem ......
Do preferowanej przez Ciebie fotografii body (d5100) zamówiłeś dobre , ale szkło ..... mało użyteczne.
Jeżeli masz jeszcze możliwość - zmień zamówienie ; zamiast N35 , dołóż posiadany 1000zł i weź Sigmę 17-50/2.8 OS lub Sigmę 17-70/2.8-4 OS
Zestaw d5100 + Sigma 17-50/2.8 OS to zestaw MZ super uniwersalny (najlepszy) pod Twoje potrzeby.
Robson_zg
11-01-2015, 16:25
Jak masz stałkę 35, to mz nie ma sensu kupować stałki 50, nie mając innych obiektywów. Kup S17-50 2.8 i będziesz miał fajny jasny spacer zoom na miasto.
zbyszekD7000
11-01-2015, 16:32
Zrobiłeś błąd że 18-105 nie zamówiłeś w zestawie, tym bardziej że wcale nie wykluczasz jego dokupienia. Trzeba było kupić taki zestaw (wychodzi taniej) a potem dokupić to co wyjdzie w praniu/użytkowaniu.
mamil_km
11-01-2015, 16:48
Jak koledzy piszą, lepiej coś bardziej uniwersalnego. Jeśli nie odmienisz, to się nie martw 35-piątka to fajny obiektyw, ale narzuci Ci pewne ograniczenia. Możesz wziąć jeszcze pod uwagę używanego tamrona 17-50 vc, lub używaną sigmę 17-50 os.
Tysiaka odłóż , dozbieraj i kup Sigma 10-20mm f/3.5 EX DC HSM
kwiatek88
11-01-2015, 17:24
Pospieszyłeś się MZ z obiektywem ......
Do preferowanej przez Ciebie fotografii body (d5100) zamówiłeś dobre , ale szkło ..... mało użyteczne.
Jeżeli masz jeszcze możliwość - zmień zamówienie ; zamiast N35 , dołóż posiadany 1000zł i weź Sigmę 17-50/2.8 OS lub Sigmę 17-70/2.8-4 OS
Zestaw d5100 + Sigma 17-50/2.8 OS to zestaw MZ super uniwersalny (najlepszy) pod Twoje potrzeby.
Popieram w całej rozciągłości,bo sam miałem taki zestaw.Zmieniłem body tylko ze względu na ergonomię.
Jak koledzy piszą, lepiej coś bardziej uniwersalnego. Jeśli nie odmienisz, to się nie martw 35-piątka to fajny obiektyw, ale narzuci Ci pewne ograniczenia. Możesz wziąć jeszcze pod uwagę używanego tamrona 17-50 vc, lub używaną sigmę 17-50 os.
No faktycznie . może faktycznie trochę pojechałem po bandzie...
Na zmianę zamówienia chyba już za późno, po prostu dozbieram do S 17-70/2,8 - 4 OS.
Przy okazji - o jakich mówimy ograniczeniach związanych z używaniem 35-piątki?
Mając poprzednio D90, jak podpiąłem do niego stałkę 50/1,8, to byłem wręcz zachwycony i
właściwie nie podpinałem nic innego - pomimo dosyć kapryśnego AF (obiektyw na "śrubokręt).
Dlatego m.in zdecydowałem się teraz na 35-piątkę. Owszem - brak innych ogniskowych wymusza
to, że gdzieś tam trzeba podejść/odejść, ale wydaje mi się, że dla tego szkiełka warto.
Cóż, jakoś przeżyję do chwili zakupu Sigmy ;-). Mam nadzieję....
Archibald6803
11-01-2015, 18:31
No faktycznie . może faktycznie trochę pojechałem po bandzie...
Na zmianę zamówienia chyba już za późno, po prostu dozbieram do S 17-70/2,8 - 4 OS.
Przy okazji - o jakich mówimy ograniczeniach związanych z używaniem 35-piątki?
Mając poprzednio D90, jak podpiąłem do niego stałkę 50/1,8, to byłem wręcz zachwycony i
właściwie nie podpinałem nic innego - pomimo dosyć kapryśnego AF (obiektyw na "śrubokręt).
Dlatego m.in zdecydowałem się teraz na 35-piątkę. Owszem - brak innych ogniskowych wymusza
to, że gdzieś tam trzeba podejść/odejść, ale wydaje mi się, że dla tego szkiełka warto.
Cóż, jakoś przeżyję do chwili zakupu Sigmy ;-). Mam nadzieję....
Jeżeli nie masz już możliwości zwrotu to dalszą budowę szklarni opieraj o tą nieszczęsną 35 (nie trawię osobiście tej ogniskowej na DX) ....
W kolejnym kroku kup szkło UWA - np.Sigmę 10-20/zm.św. lub Nikkora 10-24.
Sigmę bierz RACZEJ nową , Nikkora możesz szukać używanego.
tbogdanowicz
11-01-2015, 18:44
Do 35 dokup Sigmę 10-20 lub Nikkora 10-24 (super obiektyw choć dosyć drogi), a później 50-150 2,8 Sigmy i masz wszystko co Ci potrzeba do miasta i do portretu.
mamil_km
11-01-2015, 18:48
Ograniczenia w postaci jednej ogniskowej. Ja na Twoim miejscu jak już przyjdzie zestaw to bym z miesiąc dwa po robił zdjęcia a potem dokupował po kolei to czego najbardziej brakuje.
Ned Stark
11-01-2015, 19:55
To wcale nie jest taki głupi wybór. Nauczysz się kadrować. Tylko nie rób tym portretów ;-) Porobisz tym kilka miesięcy i dokupisz coś następnego. Na pewno uwa do szerszych miejskich kadrów. Pod sam portret coś dłuższego np. 85 albo tele 70-200 f2,8. I do tego lampka.
Przychylę się do słów poprzednika. Skoro już masz tę nieszczęsną 35 mm, to baw się nią i zbieraj na inne szkła, tylko nie rób nią portretów - ostatnio widziałem kilka "pstryków portretowych" i wyglądało to po prostu tragicznie przez te zniekształcenia. Osobiście uważam, że do portretów 50 mm na DX to jest akceptowalne minimum, przy czym zaznaczam, że mam na myśli typowy portret, a nie - jak to określają - "szeroki portret" czy wszelakie kadry, które można zaliczyć do kategorii pejzaż ze sztafażem.
Andrzej1974
11-01-2015, 21:36
35 na dx to... jak 50...;-) Czy nieszczęsna? Różnie z tym bywa... jednemu podchodzi to szkiełko a innemu nie... Fotografując cale osoby nie zauważyłem by były zniekształcone. Co innego jak się wchodzi z tym szkiełkiem w twarz i chce zrobić zdjęcie samej głowy. Wtedy może i będą zniekształcenia. Nie wiem bo do takich zdjęć mam 85.
nikoniarz
11-01-2015, 21:39
do takich zdjęć mam 85.
:D
Andrzej1974
11-01-2015, 22:27
:D
???
Kolejny raz będziesz żądał faktury czy paragonu?
knopers1
11-01-2015, 22:40
dawaj jakies dobre foty a nie paragon :mrgreen:
nikoniarz
11-01-2015, 22:51
???
Kolejny raz będziesz żądał faktury czy paragonu?
Pomyliłeś mnie z kimś bo nigdy w życiu takich rzeczy od nikogo nie chciałem. Ale jak dobrze wiesz, wielokrotnie prosiłem o fotki z N85.
Za powyższym- dawaj dobre foto :D
EDIT:
Ciągle czekamy...
Co do zdjęć to 2 (pierwsze z brzegu) czekają na wysłanie
Andrzej1974
11-01-2015, 23:02
dawaj jakies dobre foty a nie paragon :mrgreen:
NikoniarzD3100 chce chyba paragon. Co do fot to może zawsze powiedzieć, że nie moje... ;-)
nikoniarz
11-01-2015, 23:04
NikoniarzD3100 chce chyba paragon. Co do fot to może zawsze powiedzieć, że nie moje... ;-)
Dawaj dobre foty i nie gadaj tyle... :D Dotrzymuj słowa jak mężczyzna :D Te dwie które zadeklarowałeś zupełnie wystarczą :D
Ale podpucha się szerzy ostatnio na forum :)
Dopiero co film w Multikinie o trollach puścili, a tu już ....
35-tke nie chcę za darmo
wolę 10-18 canona :)
Zawsze twierdzę, że dobrze mądrzejszych od siebie posłuchać :smile:.
Otóż udało mi się bardzo okazyjnie zakupić (praktycznie nówkę, ledwo zaczęta gwarancja)
tak tutaj zachwalaną Sigmę 17 -50 F2,8 EX DC OS HSM - faktycznie rewelacja :-).
Przy okazji: Pan, od którego odkupiłem Sigmę na jeszcze na sprzedaż w bardzo dobrej cenie
równie prawie nowy i nieużywany obiektyw: Nikon Af-S 70-300mm f/4.5-5.6 G VR IF-ED zakupiony
w czerwcu ubiegłego roku, zatem wciąż na gwarancji. Jeżeli ktoś chętny - proszę o kontakt na PW,
podam numer telefonu do Pana i można się dogadać.
Ja niestety muszę wyhamować... kupiłem jeszcze trochę "drobiazgów" :-) i ciemność widzę...
kupiłem jeszcze trochę "drobiazgów" :-) i ciemność widzę...
A tyle mówiono, żeby nie kupować alkoholu niewiadomego powodzenia... :mrgreen:
GaijinPawel
14-01-2015, 21:04
A możesz napisać ile chce za tego nikora 70-300