PDA

Zobacz pełną wersję : Jaka lampa do D5100 (dla amatora)

pat10
02-01-2015, 17:00
Witam,
Jestem na kupnie lampy błyskowej, ale nie mogę się zdecydować, która byłaby odpowiednia, a jednocześnie niezbyt droga. Dodam, że służyć mi ona będzie do tylko i wyłącznie do nauki i pstrykania amatorskich zdjęć:)

Przemek-83
02-01-2015, 17:48
Nie sprecyzowałeś bardzo ważnej kwestii czy ma być z TTL czy bez.

pat10
03-01-2015, 00:47
Oczywiscie z ttl np. i-ttl.

Comret
03-01-2015, 01:06
Dla amatora jest SB-700.

Jak ma być bardzo tanio to znajdziesz coś w okolicach 500-600 u Matza, Nissina czy YN.

Przemek-83
03-01-2015, 08:20
Najtaniej coś sensownego to metz 44 reszta to już tylko chińszczyzna.

pat10
03-01-2015, 12:35
A co sądzicie o SB-300
http://www.euro.com.pl/lampy-blyskowe/nikon-sb-300.bhtml
??

Andrzej1974
03-01-2015, 12:47
A co sądzicie o SB-300
http://www.euro.com.pl/lampy-blyskowe/nikon-sb-300.bhtml
??

Zawsze to lepsze od wbudowanej...

Wozniak.g
03-01-2015, 14:14
Kolego ja mam ta SB-300. Powiem tak : mała, lekka, zgrabna, na 4 kompletach (8 szt.) lipnych pseudo alkaline AAA z carrefoura po 12zł za 16 szt zrobiłem chyba ponad 1500 fotek i to w ttl na ślubie i weselu które mi się ostatnio trafiło. Szkoda że tylko odchylana w pionie ale temat załatwiłem używając DIY-bounce card z białej pianki (mosgummi czy jakoś tak) z papierniczego za 2zł co pozwoliło troszke odbijać się od ścian w pomieszczeniach i nie musiałem dodatkowo błyskać na wprost. Jak nie masz wybujałych wymagań to powinna wystarczyć, łatwo dorobić sobie do niej DIY ,dyfuzor,snoota, grida, softboxika.

adriansocho
03-01-2015, 14:15
Jeśli lampa ma służyć do nauki, to lepiej pomyśleć o takiej dającej więcej możliwości ustawiania palnika (nie tylko góra/dół, ale też lewo/prawo). Niech ma przyciski pozwalające łatwo skorygować siłę błysku (SB-600 ma, SB-400 nie ma i trzeba z poziomu body). Może się przydać zoom palnika, ale nie jest chyba niezbędny.

Przemek-83
03-01-2015, 14:21
Rozumiem, że w gre wchodzi tylko nowa?

Kajteknr1
03-01-2015, 14:45
jako początkujący w tym temacie kupiłem ostatnio używaną SB600, wyszła niewiele drożej od tej SB300 a tak jak kolega napisał wyżej - dużo więcej możliwości. Możliwość skierowania światła w każdą stronę + trym manualny , w trybie TTL 99% zdjęć jest dobrze naświetlona, zabawy/nauki na długi czas:) no i wreszcie można robić ładne zdj w słabym świetle.

brakuje mi tylko zdalnego wyzwalania, żeby lampę zdjąć z aparatu (tu wychodzą konsekwencje zakupu okrojonego body d3300 a tam nie ma trybu CMD:/) no ale trudno, nie wszystko na raz.

jerzyk
04-01-2015, 19:54
czym droższa lampa tym bardziej wszechstronne wykorzystanie. Jako jedyną lampę kupiłbym najmocniejszą na jaką mnie stać min. SB600

pat10
05-01-2015, 00:53
No chciałbym mieć nową lampę żeby mi posłużyła jakiś czas.
Co to przeznaczenia to chciałbym jej używać właśnie do nauki:)

Andrzej1974
05-01-2015, 10:10
No chciałbym mieć nową lampę żeby mi posłużyła jakiś czas.
Co to przeznaczenia to chciałbym jej używać właśnie do nauki:)

Jaką kwotą dysponujesz?

pat10
05-01-2015, 21:42
No ok 500zł mogę przeznaczyć na taki zakup.

Przemek-83
05-01-2015, 22:00
Metz 44 się tylko zmieści w tym.

pat10
05-01-2015, 22:39
W takim razie dziękuję za wasze podpowiedzi:)
Z tego co patrze na euro rtv to ten metz 44 jest całkiem całkiem i wcale nie drogi:)

muzyk219
05-01-2015, 23:00
za 500zł kupisz YN 565EX i do nauki będzie aż za dobra i będzie nowa. W obecnej chwili jest sporo nowych lamp na popularnym portalu aukcyjnym. Sam ją tam kupiłem i jestem z niej b. zadowolony. W tej cenie nie ma większego sensu szukać innej lampy jeśli mówimy o nowej.

Kajteknr1
06-01-2015, 00:09
Pytanie do Was : patrząc na ceny nowego sprzętu i używanego czy nie lepiej (dla amatora) iść w sprzęt używany?

Rozumiem, że cześć z Was jest osobami które zarabiają fotografując różne okoliczności i wtedy nowy sprzęt daje pewien 'spokój' , że się nie zepsuje podczas pracy. (może nie 100% ale zawsze to większa pewność) - ale to jest sytuacja z którą taki 'domowy' fotograf się nie spotka.

dużo na forum jest informacji o niezbyt poprawnym trybie ttl w lampach YN - czy to takiego początkującego nie zrazi ? że robi kilka zdjęć i każde inaczej naświetlone? czy może różnice jeśli są to i tak są minimalne?

sam myślałem o kupnie YN ale do lamp nikona przekonały mnie właśnie opinie o dobrze działającej automatyce i jak na moje niedoświadczone oko sprawdza się faktycznie idealnie.

czapajew24
06-01-2015, 00:21
Posiadam tą lampę YN 565EX od jakichś 6 miesięcy i nigdy nie zauważyłem problemów z TTL. Zdjęcia zawsze poprawnie doświetlone, także gdy odbijam czy to od ściany czy od sufitu. Fakt że nie używam jej jakoś bardzo często, ale zawsze gdy potrzebuję to działa jak należy.
Kiedy tylko trafi się egzemplarz bez wad to można ją spokojnie wykorzystywac do nauki i błyskania amatorskiego.

muzyk219
06-01-2015, 01:02
patrząc na ceny nowego sprzętu i używanego czy nie lepiej (dla amatora) iść w sprzęt używany?

Rozumiem, że cześć z Was jest osobami które zarabiają fotografując różne okoliczności i wtedy nowy sprzęt daje pewien 'spokój' , że się nie zepsuje podczas pracy.

Tak?? A jak sobie wyobrażasz sytuację gdy amator bez doświadczenia ma kupić używkę? Jak ją oceni, po czym? Oględzinach zewnętrznych? Czy po kilku błyśnięciach i ocenie naświetlonego kadru? Skąd ma wiedzieć czy to co przed chwilą mu używka naświetliła jest ok czy nie ok? Jak napisałeś święty spokój - może to właśnie amator powinien iść tą drogą myślenia? Doświadczony fotograf da sobie rade w ocenie używki w kilka chwil, amator... hmm.. niekoniecznie. Poza tym co dla jednego pięć stów jest sporo dla drugiego nie aż tak straszna sumą. Chyba że pomysłodawca danej prośby na forum określi że taka a taka kwota jest dla niego już wysoka i nie da więcej. Wtedy szukamy najlepszego rozwiązania kosztem czegoś tam

Kajteknr1
06-01-2015, 01:21
Tak?? A jak sobie wyobrażasz sytuację gdy amator bez doświadczenia ma kupić używkę? Jak ją oceni, po czym? Oględzinach zewnętrznych? Czy po kilku błyśnięciach i ocenie naświetlonego kadru? Skąd ma wiedzieć czy to co przed chwilą mu używka naświetliła jest ok czy nie ok?

kolegów nie masz ?:( nie wiesz - zapytaj kogoś, poproś żeby z Tobą pojechał czy coś.. , ja np. obiektyw używany kupiłem ze sklepu - dostałem gwarancję na 3msc i FV i możliwość zwrotu gdyby coś było nie tak.

po drugie zawsze się znajdą osoby co wszystko muszą mieć nowe najlepiej z dożywotnią gwarancją - no ale ktoś musi kupić coś w sklepie NOWEGO żeby potem pojawiło się na rynku jako używane - jak z każdym innym towarem.

Przemek-83
06-01-2015, 08:52
Kiedy tylko trafi się egzemplarz bez wad to można ją spokojnie wykorzystywac do nauki i błyskania amatorskiego.

No i tu może być spory problem znaleśc dobrą wśród tych przebranych. Jeśli miałbym kupić YN to tylko na miejscu aby nie odsyłać 3 razy.

czapajew24
06-01-2015, 12:38
Tak. Czytałem na forum wątek o tej lampie, niektórym kolegom odmawiała posłuszeństwa po zaledwie kilku błyśnięciach. Niestety to tylko chińska podróba :)

gych
06-01-2015, 14:37
Witam! Ja również polecam yn565ex , używam ją z d5200 .działa rewelecyjnie i poprawnie naświetla w ttl. pozdrawiam

KrzychoD5100
07-01-2015, 09:42
Czy ktoś miał okazję używać lampy Yongnuo YN-468 II? Także obsługuje iTTL i jest chyba jedną z najtańszych obsługujących ten system. Zastanawiam się nad zakupem tej lampy do okazjonalnego fotografowania i dalszej nauki.

nikoniarz
07-01-2015, 12:23
Posiadam takową od roku. Zakupiona właśnie do okazjonalnego fotografowania. Stosunek ceny do tego co oferuje jest odpowiedni.

KrzychoD5100
14-01-2015, 12:11
Zdecydowałem się na używaną lampę Nissin Di622 i jestem zadowolony ze swojego wyboru.

pat10
21-01-2015, 01:34
Już jestem po zakupie lampy:) Wybrałem Metza 36 AF-5. Skusiła mnie cena oraz liczba przewodnia, która wydaje mi się, że jest całkiem niezła. Jedyny minus to brak możliwości obrotu w poziomie. Czy ma ktoś tą lampę? Jak tak to niech podzieli się swoją opinią na jej temat:)

ras
01-02-2015, 22:17
Podłączę się pod temat. Planuję zakup lampy właśnie do D5100 do zastosowań czysto amatorskich, głównie fotografia dziecięca i imprezy rodzinne. Nigdy wcześniej nie korzystałem z lamp zewnętrznych wiec za bardzo nie jestem w temacie. Moje pytanie brzmi czy warto kupić sb700, która jest w zasięgu jeżeli chodzi o sprawy materialne, czy lepiej zaoszczędzić i kupić coś tańszego ale o zbliżonych parametrach i czy jest w ogóle coś co można przyrównać do lamp nikona pod względem jakości ale w atrakcyjniejszej cenie? Głównie zależy mi na sprawnej automatyce. Lampa ma posłużyć do nauki wiec nie chciałbym żeby mnie ograniczała

r_m
01-02-2015, 22:54
Kto pierwszy rzuci ... Metzem? ;)
(52AF-1)

ras
01-02-2015, 23:07
A czy aby ten wyświetlacz dotykowy w metz'ie to nie jest zbędny pożeracz baterii? Po za tym różnica w cenie nie wielka, ale może jego możliwości są większe? Rozumiem, że z zamienników tylko metz gwarantuje odpowiedni poziom?

Andrzej1974
01-02-2015, 23:16
Akurat o tym Metzu jeszcze calkiem niedawno był co drugi temat. Tam też wszystko napisano.
Co do wyświetlaczy to każdy pożera aku.

tomek123
06-02-2015, 08:56
Podłączę się pod temat. Planuję zakup lampy właśnie do D5100 do zastosowań czysto amatorskich, głównie fotografia dziecięca i imprezy rodzinne. Nigdy wcześniej nie korzystałem z lamp zewnętrznych wiec za bardzo nie jestem w temacie. Moje pytanie brzmi czy warto kupić sb700, która jest w zasięgu jeżeli chodzi o sprawy materialne, czy lepiej zaoszczędzić i kupić coś tańszego ale o zbliżonych parametrach i czy jest w ogóle coś co można przyrównać do lamp nikona pod względem jakości ale w atrakcyjniejszej cenie? Głównie zależy mi na sprawnej automatyce. Lampa ma posłużyć do nauki wiec nie chciałbym żeby mnie ograniczała
Witam
Kilka miesięcy temu stałem przed takim samym dylematem. Jestem amatorem, mam puszkę D3200. Kupiłem sb 700 i cieszę się że nie poszedłem na skróty. Odżałowałem parę stówek na nową. Lampa dała nowe życie nawet takiemu obiektywowi jak kit 18-55.

ras
07-02-2015, 15:10
Witam
Kilka miesięcy temu stałem przed takim samym dylematem. Jestem amatorem, mam puszkę D3200. Kupiłem sb 700 i cieszę się że nie poszedłem na skróty. Odżałowałem parę stówek na nową. Lampa dała nowe życie nawet takiemu obiektywowi jak kit 18-55.

Własnie na takie słowa czekałem;) Od jakiegoś czasu byłem już zdecydowany na sb-700 ale czytając forum trochę se namąciłem w głowie i zacząłem brać pod uwagę metza. Jednak uważam, że kupując sprzęt systemowy oprócz jakości dostaje się coś wiecej...

GonzoG
07-02-2015, 15:20
... Jednak uważam, że kupując sprzęt systemowy oprócz jakości dostaje się coś wiecej...

Tak... więcej pustego miejsca w portfelu.

Poprzedni komentarz jest od osoby, która miała kontakt tylko z jedną lampą błyskową i zawsze będzie uważała że jej wybór jest najlepszy...

Ja nadal uważam, że SB-700 jest gorszym wyborem niż Metz 52 AF-1. Mimo iz Metz ostatnio podrożał.

Andrzej1974
07-02-2015, 18:46
Co do lamp N a konkurencji... mogę tylko napisać, że ci, co całkiem niedawno jeszcze na ich widok piali z zachwytu, dziś je besztają...

GonzoG
07-02-2015, 20:21
Co do lamp N a konkurencji... mogę tylko napisać, że ci, co całkiem niedawno jeszcze na ich widok piali z zachwytu, dziś je besztają...
Może choć raz odezwiesz się w temacie lamp konkretnie, a nie wylewasz swoje żale, że mało kto poleca twoja ukochaną SB-700.

Andrzej1974
07-02-2015, 20:32
Może choć raz odezwiesz się w temacie lamp konkretnie, a nie wylewasz swoje żale, że mało kto poleca twoja ukochaną SB-700.

A gdzie ja w ogóle napisałem o SB-700? A tym bardziej o miłości do tej lampy. Walentynki będą za chwilę więc daj sobie lekko na wstrzymanie. ;-)

To, że ty sobie zaprzeczałeś wiele razy, pisząc raz tak a za chwilkę inaczej, to już twój problem.

GonzoG
07-02-2015, 20:57
A gdzie ja w ogóle napisałem o SB-700? A tym bardziej o miłości do tej lampy. Walentynki będą za chwilę więc daj sobie lekko na wstrzymanie. ;-)

To, że ty sobie zaprzeczałeś wiele razy, pisząc raz tak a za chwilkę inaczej, to już twój problem.
Najpierw naucz się czytać ze zrozumieniem, a później mów innym co mówią...

tomek123
15-02-2015, 11:27
Tak... więcej pustego miejsca w portfelu.

Poprzedni komentarz jest od osoby, która miała kontakt tylko z jedną lampą błyskową i zawsze będzie uważała że jej wybór jest najlepszy...

Ja nadal uważam, że SB-700 jest gorszym wyborem niż Metz 52 AF-1. Mimo iz Metz ostatnio podrożał.
To że uważam się za amatora i nie mam wypasionej puszki nie oznacza że miałem jedną lampę w ręku. To tak na marginesie. Poza tym wydawało mi się iż to forum ma służyć do dzielenia się doświadczeniem(chyba że się mylę),ja podzieliłem się swoim bez negowania jakiejkolwiek wypowiedzi kolegów. Nie powiedziałem "kup tą czy tamtą". Powiedziałem jaką Ja podjąłem decyzję, niestety nie mam kilku tysięcy postów jak niektórzy członkowie forum. Pozdrawiam.

Andrzej1974
15-02-2015, 12:36
To że uważam się za amatora i nie mam wypasionej puszki nie oznacza że miałem jedną lampę w ręku. To tak na marginesie. Poza tym wydawało mi się iż to forum ma służyć do dzielenia się doświadczeniem(chyba że się mylę),ja podzieliłem się swoim bez negowania jakiejkolwiek wypowiedzi kolegów. Nie powiedziałem "kup tą czy tamtą". Powiedziałem jaką Ja podjąłem decyzję, niestety nie mam kilku tysięcy postów jak niektórzy członkowie forum. Pozdrawiam.

:-D
A to nie wiedziałeś, że inni amatorzy (z większą ilością postów ;-) ) lepiej od cb wiedzą jaką lampę kupić aby zaspokoiła twoje potrzeby czy jak ci leży w dłoni wybrany przez cb aparat (ergonomia, o kórej wielu tu pisze a niewieli ma pojęcie, co to tak naprawdę oznacza) etc? Poza tym ty mając do czynienia np. z 3 lampami na pewno nie masz pojęcia bo ktoś inny miał ich np. 5 i udaje guru. I nie jest tu istotne, że często sam sobie w różnych miejscach forum zaprzecza. Podobnie jest z aparatami czy szkiełkami. Jak nie masz np. 2 worków obiektywów to w ogóle nie powinieneś się logować do forum a jak już to tylko jako czytelnik. Podobnie jest też z aparatami. Jak nie przerabiałeś D4, D3, D800 czy paru D700 lub D600 to nawet nie masz prawa się wypowidać na temat np. zdjęć bo jeteś zielony. Długo by nawijać... ;-)
BTW nie ma czym się przejmować. Ja np. lubię to forum bo często mi poprawia nastrój. :-D

tomek123
16-02-2015, 19:42
:-D
A to nie wiedziałeś, że inni amatorzy (z większą ilością postów ;-) ) lepiej od cb wiedzą jaką lampę kupić aby zaspokoiła twoje potrzeby czy jak ci leży w dłoni wybrany przez cb aparat (ergonomia, o kórej wielu tu pisze a niewieli ma pojęcie, co to tak naprawdę oznacza) etc? Poza tym ty mając do czynienia np. z 3 lampami na pewno nie masz pojęcia bo ktoś inny miał ich np. 5 i udaje guru. I nie jest tu istotne, że często sam sobie w różnych miejscach forum zaprzecza. Podobnie jest z aparatami czy szkiełkami. Jak nie masz np. 2 worków obiektywów to w ogóle nie powinieneś się logować do forum a jak już to tylko jako czytelnik. Podobnie jest też z aparatami. Jak nie przerabiałeś D4, D3, D800 czy paru D700 lub D600 to nawet nie masz prawa się wypowidać na temat np. zdjęć bo jeteś zielony. Długo by nawijać... ;-)
BTW nie ma czym się przejmować. Ja np. lubię to forum bo często mi poprawia nastrój. :-D
Witam
Dobrze wiedzieć że ktoś myśli podobnie. Często przeglądam forum, bo pomiędzy "przepychankami" kto ma największy majestat, znalazłem sporo odpowiedzi na swoje pytania. Oczywiście że nie zamierzam się niczym przejmować, ale nie daję sobie prawa żeby oceniać kto ma więcej lub mniej racji niż ja. Pozdrawiam.