Zobacz pełną wersję : Metz Mecablitz 30BCT4
Witam,
Czy ktoś na forum bawił się lampą Metz Mecablitz 30BCT4? Zastanawiam się nad jej zakupem i mam kilka pytań:
1.Czy lampa ma gniazdo PC (jeśli tak to jakie?)?
2.Czy adapterem gorąca stopka=>PC da radę podłączyć ją do mojego d3200?
3.Jaki adapter gorąca stopka=>PC polecacie?
4.Jak zamocować ją na statywie i przymocować do tego jakąś parasolkę lub softbox (małym kosztem)?
5.Może jakieś alternatywne i tanie sposoby wyzwalania jej?
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Metz Mecablitz 30BCT4? Zastanawiam się nad jej zakupem
Jeśli ma być droższa niż 20-30zł, to bym sobie darował
1.Czy lampa ma gniazdo PC (jeśli tak to jakie?)?
Sądząc po zdjęciach, nie
2.Czy adapterem gorąca stopka=>PC da radę podłączyć ją do mojego d3200?
3.Jaki adapter gorąca stopka=>PC polecacie?
Chcesz jej używać jako zdalnej? Poszukaj innej lampy, takiej, która ma w trybie M regulację mocy (na zdjęciach tyłu lampy będzie opis przy przełączniku M-1/2-1/4-1/8-1/16 (niektórych wartości może nie być, albo zamiast liczb będzie "pełna kropka", "pół kropki", "ćwierć kropki").
4.Jak zamocować ją na statywie i przymocować do tego jakąś parasolkę lub softbox (małym kosztem)?
Kupując odpowiedni uchwyt do lampy mocowany na statywie, lub używając własnej pomysłowości (i np. taśmy klejącej)
5.Może jakieś alternatywne i tanie sposoby wyzwalania jej?
Samodzielnie zrobiona fotocela reagująca na pierwszy błysk, potrzebujesz cztery elementy elektroniczne o wartości poniżej 10zł + umiejętność lutowania. W podobny sposób możesz wyzwalać np. "ruskie" lampy błyskowe podłączane do gniazdka, które kosztują ok. 10zł (aukcje i ogłoszenia).
Lampy chcę używać na mojej praktice mtl50 i jako lampy zewnętrznej z d3200.
Praktica ma mechaniczne wyzwalanie lampy (zwieranie styków), więc ewentualne wysokie napięcie jej nie grozi (a trzy zakresy automatu mogą się przydać), jednak bez sprawdzenia nie podłączałbym jej bezpośrednio do d3200
O praktice jestem spokojny, ale chodzi mi o połączenie tej lampy z d3200. Nie wiem jak to zrobić. Wydaje mi się, że lampa ma z boku gniazdo PC. A może wyzwalacz radiowy. Przydałby mi się też w przyszłości, bo planuję porzucić halogeny ze sklepu budowlanego i zakupić jakiegoś quantuum'a.
To mogę ją w końcu podłączyć przez kostkę synchro kablem PC do d3200, czy nie mogę?
Teoretycznie możesz, ponieważ ten model Metza ma na stopce napięcie 150V
a Nikon na stopce ma zabezpieczenie do 250V.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/02/800_4477_800-1.jpg
źródło (http://3.bp.blogspot.com/-vQCyw6VvGKw/UXbnoLXk2wI/AAAAAAAAACA/IjUD0Fu-n4I/s1600/800_4477_800.jpg)
Aby mieć 100% zabezpieczenie, albo żeby użyć lampy z aparatami innych firm, musisz użyć przejściówki
Safe Sync Wein.