Zobacz pełną wersję : Amatorskie czyszczenie D5100
Witam,
Pech chciał, że robiąc zdjęcia śniegu zauważyłem na wizjerze 3 sporej wielkości brudy, jako że myślałem że wystarczy je lekko przedmuchać i problem zostanie rozwiązany, tak też zrobiłem. Ku mojemu zaskoczeniu przybyło tylko więcej pyłków..... Koniec końców wyjąłem matówkę gdyż stwierdziłem że brud musi znajdować się pod nią i przystąpiłem do czyszczenia jej i tej części wizjera która była styczna z matówką...
Rezultat czyszczenia - porysowana matówka , porysowany wizjer , setki paprochów.
Moje pytanie co teraz z tym robić ? Oddać do naprawy do serwisu autoryzowanego czy jakiegoś innego celem prawidłowego wyczyszczenia. Czy da się wymienić kompletny wizjer bo teraz gdy patrze na niego pod światło to widać rysy? Ile może kosztować naprawa ?
Pozdrawiam. Szczęśliwego Nowego Roku !
Matówki raczej nie uratujesz. Możesz to polubić, bo nie ma to wpływu na zdjęcia.
Możesz też kupić matówkę z klinem i przy okazji pobawić się manualami.
Albo oddać do serwisu.
seba84_2005
31-12-2014, 23:58
Matówka w serwisie 35 zł (sam kupowałem), płytka z polami af pewnie podobnie kosztuje, ale jej nie sprzedają. Myślę, że maksymalnie 100zł, może trochę więcej za wymianę w serwisie zapłacisz.
W serwisie fabrycznym, cytuję: "czyszczą w sposób możliwy". A to oznacza tylko tyle że co się da wydmuchać to wydmuchają, i odeślą aparat z adnotacją przytoczoną powyżej.
Wymiana kompletnego wizjera w autoryzowanym serwisie do najtańszych należeć nie będzie. To na pewno.
Tyle że nie wizjer jest porysowany, a jedynie matówka plus ewentualnie płytka z punktami AF.
Co zaś samego czyszczenia - pytanie czy paprochy dostały się do układu luster pryzmatu. Bo jeżeli znajdują się tylko pomiędzy matówką a płytką AF, to nie ma tragedii.
Matówkę można nabyć poza serwisem autoryzowanym. Z płytką AF jest większy problem. Pytanie jak wielkie są te rysy. Bo jeśli nie ma tragedii, to można wymieńić matówkę plus wykonać czyszczenie - i nauczyć się żyć z pozostałymi rysami...
Na płytce AF jest mnóstwo mikrorys, natomiast na matówce jest kilka głębszych rys. Z tego wynika że płytka AF zrobiona jest z dużo delikatniejszego materiału niż matówka. Czy ta płytka AF jest dostępna oddzielnie czy tylko jako element układu wizjera ?
Na serwisie jako oddzielny element, ale nie podlegający sprzedaży, a jedynie wymianie poprzez serwis fabryczny. Ale skoro rysy są małe, to może warto rozważyć czyszczenie plus wymianę matówki - powinno wyjść taniej.
A czy wiadomo na ile serwis nikona wycenia kompleksowe czyszczenie, czyli matryca, lustro,matówka,płytka AF oraz wymianę matówki ?
Czy te mikrorysy poprzez moje nieudolne czyszczenie płytki AF wpływają w jakiś sposób na pracę Autofocusa ?
Czy nieautoryzowane serwisy mają dostęp do tej matówki za 35 zł ?
Jak już żostało przytoczone - serwis "czyści w sposób możliwy" - a to nie gwarantuje że usuną wszystkie paprochy. Co więcej - niektórzy użytkownicy pisali iż wysyłając sprzęt na czyszczenie matrycy dostawali w gratisie paprochy w wizjerze których serwis później nie potrafił już usunąć pisząc iż "czyszczenie zostało przeprowadzone w sposób możliwy".
Mikrorysy nie wpływają w żaden sposób na parcę AF - płytka jest tylko po to by zobrazować użytkownikowi w którym miejscu kadru ustawiona będzie ostrość. Sam zaś czujnik odpowiadający za AF znajduje się w dole komory lustra.
A matówkę chyba najlepiej zamówić samemu bezpośrednio u Nikona, skoro jest taka możliwość.