PDA

Zobacz pełną wersję : D750 czy D810 który aparat pełnoklatkowy na dzien dzisiejszy byłby najlepszym zakupem

Fotograficznie1985
30-12-2014, 18:00
Witajcie !
Szukam i szukam po forum ale nie moge znaleść wątku ktory z obecnych pełnoklatkowych aparatów byłby lepszy.
Chciałbym was prosić o opinie.
Pozdrawiam

Ketosz
30-12-2014, 18:25
A do czego ?

Fotograficznie1985
30-12-2014, 18:29
do zarabiania ;) wesela, chrzty i sesje plenerowe :)

Archibald6803
30-12-2014, 18:31
ten który ma NAJMNIEJ istotnych dla Ciebie wad

robanto
30-12-2014, 18:33
i ja jestem zainteresowany merytorycznymi radami doświadczonych forumowiczów. dobry wątek.

Fotograficznie1985
30-12-2014, 18:34
zależy mi tylko na dobrej jakosci zdjecia

Ketosz
30-12-2014, 18:39
Smutne trochę, że ludzie, którzy nawet nie mają pojęcia co im jest potrzebne, chcą jeszcze później brać za to od ludzi pieniądze - proponuję najpierw wybrać się może do szkoły albo jakąś książkę kupić.

kornikbp
30-12-2014, 18:39
Na wesela 36 milionów pikseli się nie przyda. Do studio tak.
Młodzi wrzucają zdjęcia na fejsa, wywołują 10x15 i ustawiają na tapetę w telefonie.

Fotograficznie1985
30-12-2014, 18:41
D810 jest dobrym aparatem z wada ( plamy na długim czasie naswietlania ) ktora została zlikwidowana,
D750 ma ponoc lepsze Iso i jest dobry do wszystkiego do portretu do sportu na spacer i do zarabiania ale ma wade FLARY ktorej sie boje ze sie pojawi przy kupnie ;/

Smutne trochę, że ludzie, którzy nawet nie mają pojęcia co im jest potrzebne, chcą jeszcze później brać za to od ludzi pieniądze - proponuję najpierw wybrać się może do szkoły albo jakąś książkę kupić.

To bedzie moja pierwsza pełnoklatkowa Lustrzanka wiec proszę o wyrozumiałość

Archibald6803
30-12-2014, 19:06

Realne bezrobocie rośnie panie kolego ... ; jakoś trzeba próbować zarabiać , a branża "fotoart" wydaje się być najmniej pracochłonną i najmniej wymagającą od potencjalnego świadczeniodawcy, przy potencjalnie wysokich możliwych do osiągnięcia zyskach - więc jest ostre parcie ..... Samo życie.

Przecież nie pójdzie chłop (jeden z drugim , po marketingu, zrządzaniu lub administracji) zarządzać przedsiębiorstwem bo to za trudne jest i nikt mu na to nie pozwoli ..... , a i zarządzać nie ma za bardzo czym .....; Nie łatwiej jest kupić puchę , dwa szkła , lampę ? Czasem nawet dotacje dają ........ Co to za problem porobić zdjęcia ?
( przepraszam Fotoarte1985 za ten wtręt - to nie do Ciebie bezpośrednio ; jestem świeżo po lekturze artykułu który podaje , że w ostatnich 8 latach dorobiliśmy się, jako naród, 48 tysięcy magistrów od w/w specjalności ; 80% z nich do dziś nie znalazła zatrudnienia ...... ; sam jestem pracodawcą - widzę kto aplikuje o pracę ; potwierdza się )

Żeby nie było niemerytorycznie ;
nieistotny jest sprzęt ; dziś liczą się umiejętności i .... , niestety, znajomości

Fotograficznie1985
30-12-2014, 21:24
Dwa lata pracowałem na swoj pierwszy sprzet:
Nikona D7000
Sigma seria Art 35mm F1.4
samyang 8 mm
nikkor 50 mm F1.4
nikkor 70-300 F 4.5-5.6
nikkor 18-105 F 3.5-5.6
Dwie Lampy SB 900; SB 910
zrobiłem juz kilkanascie sesji chrztow i wesel i mam prace ktorymi moge sie pochwalić wiec pełnaklatka nie bedzie moim pierwszym aparatem a nowym rozdzialem w fotografi chciałbym poznac opinie uzytkownikow dlatego tez postanowiłem pojawic sie na forum i utworzyc ten wątek.

robanto
30-12-2014, 21:59
Dwa lata pracowałem na swoj pierwszy sprzet:
Nikona D7000

zrobiłem juz kilkanascie sesji chrztow i wesel i mam prace ktorymi moge sie pochwalić wiec pełnaklatka nie bedzie moim pierwszym aparatem a nowym rozdzialem w fotografi chciałbym poznac opinie uzytkownikow dlatego tez postanowiłem pojawic sie na forum i utworzyc ten wątek.

Po co się tłumaczysz, po prostu zignoruj niemerytoryczne posty. Ja czytam te, w których forumowicze dzielą się widzą i doświadczeniem i jestem im za to wdzięczny. Nie mam tych aparatów i dlatego chętnie czytam opinię tych którzy je mają, a nie tych którzy mają tylko opinię na ich temat. Pozdrawiam.

kornikbp
30-12-2014, 22:41
Do reporterki slubnej moze jednak wciąż dobry d700? Używki w ładnym stanie za połowę ceny 750ki. I zostanie na jakieś szkło pod Fx

Michaelg
30-12-2014, 23:13
Mi wydaje się, że teraz już nie ma sensu jako to pierwsze body kupować D700 - jedynie w wypadku kiedy pada Ci poprzednia D700, które było Twoim zapasowym i/lub padła Ci D700 i było jedynym i niczego Ci nie brakowało.
Szukając coś nowego JA osobiśćie - nie mówię, że to jedyne słuszne rozwiązanie - wolałbym i szukał czegoś nieco droższego może, ale już nowocześniejszego co da Ci pewną swobodę.
Może D610 ? D810 ludzie śluby też robią i spisuje się dobrze, ale moim skromnym zdaniem nie potrzebny jest tak ciężki plik jaki daje D810 a i cena - w porównaniu do D750 który jest pod wieloma względami mniejszą jego wersją - jest sporo różna. Jeśli chodzi o Nikona to widzę JEDYNIE albo D610 ewentualnie albo D750. Sam czekałem ciągle na następcę D700 . D750 nie można w pełni nim nazwać ze względu na klawiszologię, wielkość itp ale jest na pewno lepszy pod względem możliwości jakie daje matryca.

harb
30-12-2014, 23:26
Po co się tłumaczysz, po prostu zignoruj niemerytoryczne posty. Ja czytam te, w których forumowicze dzielą się widzą i doświadczeniem i jestem im za to wdzięczny. Nie mam tych aparatów i dlatego chętnie czytam opinię tych którzy je mają, a nie tych którzy mają tylko opinię na ich temat. Pozdrawiam.

dokładnie tak , zrób , bo zamiast rad "mądrale moralisci" chcą Cię rozliczać z tego co robisz czy tez chcesz robić. Zreszta niech sobie jeden z drugim doczyta do konca, ze robisz juz w tej branzy, i Cie przeprosi.

Poczekaj az sie wyjasni sprawa z wadą D750 i kup tę puszkę wystarczy az nadto, pod warunkiem ze bedzie pozbawiona wady zaswietlania kadru :) pozdrawiam

sufenta
30-12-2014, 23:46
mam 810, ale gdybym mial raz jeszcze wybierac, lub gdybym koniecznie chcial miec jeszcze jedno super body -kupilbym 750

Michaelg
30-12-2014, 23:52
Dlaczego sufenta? Co jest tego powodem? Jakiego typu zdjęcia robisz, do czego wykorzystujesz body?

Qbass71
31-12-2014, 00:07
Stoję przed takim samym dylematem. Właśnie wróciłem ze sklepu gdzie sympatyczna pani dała mi pomacać oba :) . Nawet dostałem obiektyw do podpięcia (24-120) i gripem.
Plus dla 750 za głębokie trzymanie, w 810 jest płycej ale mały palec obejmuje uchwyt (jest wyższy) z gripem jest oczywiście super.
Plus dla 810 za guzikologię nic nie muszę się uczyć ani przestawiać :) Wydaje się też być bardziej pancerny.
Minus dla 750 za uchylny ekranik który mnie osobiście przeraża i wydaje się być do urwania przy chwili nieuwagi - (skoro mogłem zerwać szkło ochronne z ekraniku i muszlę oczną).
Z 80% prawdopodobieństwem pójdę w 810. Jednak więcej czasowo robię pleneru i całkiem sporo dużych powiększeń. Co prawda do tej pory wystarczyło 12 Mpx ale najczęściej robiłem 3 kadrowania w pionie i wychodziło 36 Mpx.
Imprezy, śluby i inne wydarzenia robię dość rzadko ale fakt, że ilość zdjęć z jednego dnia jest taka jak z 5 - 10 wypadów.
Niestety też minus za cenę jednak 4k PLN to już prawie dobre szkło. A nie widzę różnic wartych tych pieniędzy.

Michaelg
31-12-2014, 00:13
Przepraszam Qbass71 oba z gripem ? Do D750 jest już gdzieś oryginalny grip?

Qbass71
31-12-2014, 00:14
Nie tylko 810 z gripem

sufenta
31-12-2014, 00:21
@michaleg. Nie potrzebuje 36 mb. Kupilem, bo nie potrafilem powiedziec "nie". Nie zaluje, bo 810 to swietna kamera, ale 750 bylaby (jest) rownie dobra. Na twoje pytanie o rodzaj wykonywanych zdjec nie chce odpowiadac, gdyz uwazam, ze profesjonalisci maja kamery, o ktorych tu nikt nawet nie wspomina. Pozdrawiam.

Jacek_Z
31-12-2014, 01:39
Na śluby bierz D750.
Używki D4 bywają w cenie niewiele wyższej niż nowy D810, więc mają kilkanaście tys na body to na pewno bym nie szedł w D810 tylko w D4. Ale radzę - D750 i więcej szkieł (albo lepsze szkła niż planowałeś z D810).

Mnóstwo ludzi pokupowało D800 bo musieli mieć nowe body (to się nazywa uleganie marketingowi). To nic, że to body studyjne. Nie przejmowali sie tym, tylko je kupowali do reporterki i slubów. Skutek jest taki, że dziś można kupić używany D800 za mniej niż połowę ceny nowego gdy wchodzi na rynek. Tak je ludzie wysprzedają. A to nadal najlepsze body studyjne jakie jest (pomijam MF). Ale to nie body do slubów.
Wg mnie zaletą D800 jest to, że ma filtr AA, w odróznieniu od D800E i D810. No ale wszyscy uważają inaczej, bo wolą miec ostrzejsze zdjęcia, jakby im detalu w 36 Mpx brakowało.

malisz
31-12-2014, 09:20
jestem przed podobnym wyborem i raczej wybieram d750, bo bardziej uniwersalny. martwi mnie troche brak kilku guzikow, 1/4000 i 1/200 lampy, ale nie powinno byc dramatu. tak w ogole najchetniej wzialbym d810 z bebechami od d750. moze sa takie customy na chinskim ebayu :)

Pawel Pawlak
31-12-2014, 09:25
Wg mnie zaletą D800 jest to, że ma filtr AA, w odróznieniu od D800E i D810. No ale wszyscy uważają inaczej, bo wolą miec ostrzejsze zdjęcia, jakby im detalu w 36 Mpx brakowało.
Bo większość ocenia oglądając tylko 100% powiększenie na ekranie, mając zerową świadomość jak się przekłada rozdzielczość matrycy a nawet ostrość obrazka na jakość finalnej wersji - oczywiście papierowej (bo w rozdzielczości internetowej, albo nawet fullHD nie ma szans na doszukanie się różnic). Tymczasem nie mam zielonego pojęcia co i jak nieumiejętnie trzeba zrobić, żeby nawet na UWA kadrze z d800, na dowolnie wielkim powiększeniu brakowało detalu - ostrości i żeby można było coś zauważalnie lepszego uzyskać z body d800e/d810.

Jachu
31-12-2014, 14:28
Jeśli wcześniej nie miałbym puszki FX na pewno wybrałbym D750. Świetny aparat o dużych możliwościach. Ponieważ fotografowałem do tej pory D700 i dużo błyskam w trybie FP (HSS) wybór mógł być tylko jeden, D810. Myślałem o D4 jednak grip w pionie jest bardzo płytki co mnie osobiście przeszkadza, a do tego "dziwne" karty. Na pewno będą głosy, że D750 ma ISO 100 i 1/4000s ale ktoś kto błyska na krókich czasach wie, że czasem ISO trzeba zwiększyć na 320 żeby lampa miała większą moc i wtedy 1/8000s ratuje sytuacje.

Jacek_Z
31-12-2014, 17:29
Hm. Jak wchodzisz na 1/8000 to moc lampy jest mikroskopijna. Skracanie czasu (przez podnoszenie ISO) niewiele ci daje, bo naświetlasz błysk tak jak światło ciagłe, czyli obcinasz zarazem błyskowe i zastane.
Jak chcesz zwiększyć moc lampy przy tak silnym świetle to ... dąż do zmieszczenia sie w normalnej synchronizacji, czyli do 1/250 s przez zastosowanie filtrów szarych. Lampa w trybie FP ma małą moc. Czym krótszy czas tym mniejszą.

KaarooL
31-12-2014, 17:55
ktoś kto błyska na krókich czasach wie, że czasem ISO trzeba zwiększyć na 320 żeby lampa miała większą moc i wtedy 1/8000s ratuje sytuacje.

Litości, hehe... Nie pisz takich rzeczy, bo ludzie potem to czytają. "Ktoś" powinien nadrobić braki w wiedzy...

Qbass71
31-12-2014, 18:03
No u mnie klamka zapadła i paczka już do mnie jedzie. Szkoda mi aż takiej różnicy w cenie ale jednak guzikologia i przyzwyczajenia swoje robią.

Jachu
31-12-2014, 18:35
Hm. Jak wchodzisz na 1/8000 to moc lampy jest mikroskopijna. Skracanie czasu (przez podnoszenie ISO) niewiele ci daje, bo naświetlasz błysk tak jak światło ciagłe, czyli obcinasz zarazem błyskowe i zastane.
Jak chcesz zwiększyć moc lampy przy tak silnym świetle to ... dąż do zmieszczenia sie w normalnej synchronizacji, czyli do 1/250 s przez zastosowanie filtrów szarych. Lampa w trybie FP ma małą moc. Czym krótszy czas tym mniejszą.

Litości, hehe... Nie pisz takich rzeczy, bo ludzie potem to czytają. "Ktoś" powinien nadrobić braki w wiedzy...

Jak zwykle odzywają się osoby które nie wiedzą po co korzysta się z 1/8000s i lampy błyskowej. Ja uwielbiam błyskać przy przysłonie f/1.4. Lubię i tyle. To jak mam wtedy użyć 1/250s? Jeśli znacie jakiś sposób oprócz filtra szarego to piszcie, chętnie skorzystam z porady. Jak już odpisujecie to chociaż przeczytajcie uważnie. To że moc lampy spada to każdy wie kto świadomie korzysta z FP (HSS). Zróbcie sobie test lampa błyskowa ten sam dystans i moc, ustawcie w aparacie ISO 100 oraz 1/4000s oraz drugie zdjęcie ISO 200 przy 1/8000s. Błysk przy drugiej opcji będzie mocniejszy. Nie jestem tylko teoretykiem ale sprawdzam również działanie w praktyce aby efekt końcowy był w aparacie jak najlepszy.

Jacek_Z
31-12-2014, 18:50
1. Nie jestem teoretykiem.
2. Przecież piszę by używać filtrów szarych.
dalej pisac nie będę, bo dyskusja się zrobi bez sensu. I najważniejsza z tego się okaże rozmowa o 1/8000, która jest wykorzystywana tylko przez nielicznych i to w sposób marginalny.
Już dawno były migawki z 1/12000 (śp. Minolta) i 1/16000 i ... sobie odpuszczono temat. Bo nikt (prawie) tego nie potrzebował.

KaarooL
31-12-2014, 18:53
Po prostu wolimy filtry ND od smażenia palników lamp, Panie praktyk, hehe...

Jachu
31-12-2014, 18:57
1. Nie jestem teoretykiem.
2. Przecież piszę by używać filtrów szarych.
dalej pisac nie będę, bo dyskusja się zrobi bez sensu. I najważniejsza z tego się okaże rozmowa o 1/8000, która jest wykorzystywana tylko przez nielicznych i to w sposób marginalny.
Już dawno były migawki z 1/12000 (śp. Minolta) i 1/16000 i ... sobie odpuszczono temat. Bo nikt (prawie) tego nie potrzebował.

Dlatego odpisując na pytanie w temacie napisałem moją opinię jako posiadacza D810. D750-tkę ma mój znajomy i miałem okazję porównać te dwa modele nie tylko na papierze.

Po prostu wolimy filtry ND od smażenia palników lamp, Panie praktyk, hehe...

Jakoś na Twoich zdjęciach plenerowych nie widzę abyś używał lampy. Ja błyskam, bo nie lubię potem siedzieć i wyciągać z cieni przy obróbce. Wolę mieć od razu gotowe w aparacie. Ponieważ korzystam z kilku obiektywów przekładanie filtra szarego jest bardzo kłopotliwe i zajmuje czas. Moja lampa więc mogę smażyć palnik :P

Fotograficznie1985
09-01-2015, 20:55
zdecydowałem i chce D750 niestety bardzo często robie zdjęcia pod słonce i ta obcięta flara Bedzie mi przeszkadzała poszedłem wiec do salonu Nikona w którym człowiek powiedział mi ze aby wywołac efekt odciętej flary należy poświecić konkretnym światłem i zrobić zdjęcie pod konkretnym katem ( nie wierze mu )
szczerze to chciałbym aby Moj był bez tej wady dlatego tez czekam na opinie nikona która widać odwleka sie bardzo długo... Może za rok sie dowiemy co postanowili... :/

Przepraszam was jest odpowiedź

https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/63356

:)

robanto
26-01-2015, 19:46
No u mnie klamka zapadła i paczka już do mnie jedzie. Szkoda mi aż takiej różnicy w cenie ale jednak guzikologia i przyzwyczajenia swoje robią.

i jak wrażenie, bo pewnie dotarło już do Ciebie już to cacko? dalej czekam, ale już pora podejmować decyzje co do 810.
POZDRAWIAM I CZEKAM NA TWOJE WRAŻENIA, SZCZEGÓLNIE CO DOD ISO I AF.

Sebastian
27-01-2015, 19:27
Nie znam się więc się chętnie wypowiem. Po latach używania profi puszek jednocyfrowych wszedłem w erę minimalizacji bagażu targanego na zlecenia. Zapewne, jesli śledzisz trendy panujące na rynku "kolteciarzy" zauważasz, ze wiele osob przechodzi na bezlusterkowce - właśnie w znacznej mierze z uwagi na wagę i rozmiar. O ile przy uroczystościach plenerowych spokojnie mozna ogarnąć temat bezlusterkowcami (dla mnie numer jeden to Olympus Om-D M1) tak w przypadku naszych wspaniałych ciemnych sal i uroczych zarazem mrocznych kościółków wygodniej i pewniej pracuje się póki co jeszcze lustrzankami. Dlatego w kolejnym sezonie moimi narzędziami prawdopodobnie będą 2xD750 które wydają się (i tu pada odpowiedź na Twoje pytanie) najlepszym zakupem zachowującym idealne proporcje cena/mozliwosc/waga/wielkość . D810 nie znam, używałem D800, ale to aparat który w reporterce się męczy. Być może tryb sRaw troszkę mu pomaga odnaleźć się w temacie, ale tak czy inaczej adresatem tego body raczej nie są "kotleciarze" Moim zdaniem różnicę w cenie d750/810 można lepiej spożytkować.

Badol
27-01-2015, 20:31
Moim zdaniem różnicę w cenie d750/810 można lepiej spożytkować.

Masz sporo racji, ale...
Sporo zależy od tego czy ktoś w pełni akceptuje ergonomię D750 czy nie.
Patrząc na parametry, wielkość matrycy itd. wydaje się być najbardziej uniwersalnym aparatem ze wszystkich FF.
Miałem D90, D200, D300 i D700. D800 odpadł ze względu na matrycę i AF - głównie na AF.
Jak wyszedł D750 to mocno się nakręciłem. Miałem w łapie, zrobiłem parę zdjęć. Wygodny uchwyt, niby wszystko fajnie, niby wszystko pod ręką ale jednak różnica vs D700 była dla mnie na tyle istotna, że zdecydowałem się na D810 (akceptując matrycę 36mpix, którą dalej uważam za lekką przesadę :))
Gdyby bebechy z D750 włożyli do puszki D810 to byłaby najlepsza puszka.
A tak każdy musi zdecydować czy wybiera wszechstronność kosztem ergonomii czy ergonomię kosztem mniejszej uniwersalności - w dużym uproszczeniu.

maciej.dubis
27-01-2015, 20:55
Gdyby bebechy z D750 włożyli do puszki D810 to byłaby najlepsza puszka.

Możliwe, ja wolałbym D810 z matrycą D4 i jakimiś 8-10 fps z gripem ;-)
Mógłby się nazywać D810h ;-)

Sebastian
28-01-2015, 00:46
Marzyc zawsze mozna - ideałem dla mnie bylby OMD M-1 z matryca D810 i osiągami D4s. Wracajac do tematu - oczywiscie, myslac o d750 i jego wielkości, trzeba mieć na uwadze szkła jakie będzie sie chciało do tego podpiąć. Inaczej będzie ten aparat leżał w ręku z podpiętym kilogramowym szkłem a inaczej z jakąś budżetową stałką. Poki czlowiek mlody to te kilkogramy jakby mniej ważyły, a jak juz 4 z przodu to czlowiek staje sie bardziej leniwy i szuka ( przynajmniej ja) jakiś sensownych kompromisów. Za D750 w moim przypadku przemawia kwestia dosc duzej ilosci zdjęć robionych z nad głowy - i tu uchylany ekranik jest brany in plus.

apaw
29-01-2015, 13:39
I najważniejsza z tego się okaże rozmowa o 1/8000, która jest wykorzystywana tylko przez nielicznych i to w sposób marginalny.

Z tego widzę, że mam pecha. Zastanawiałem się nad przejściem na FF z uzyciem właśnie d750 (stosunek możliwości do ceny). Za każdym razem myślę jednak o zdjęciach z zawodów, kiedy zakres migawki do 1/8000 umożliwił mi zrobic lepsze zdjęcia. Bez niego musiałbym przymykać przysłonę (robiłem na 2.8 dla rozmycia tła). Ustawienie niższego ISO, gdybym takowe miał (w D7100 nie miałem niżej niz 100) jest rozwiązaniem połowicznym. Zamrożony ruch na tych zawodach miałem od 1/1000. Dawało to zakres 3EV dla różnych warunków (cień/chmury/słońce). Zmniejszając ISO miałbym o 1EV mniejszy zakres. Zdjęcia w słabym świetle mogłyby być poruszone (1/500).
Filtr ND: nie miałbym czasu na przekręcanie filtra. AF mógłby gorzej łapać.
Stąd to nie jest moim zdaniem takie oczywiste. Zastosowania są różne.

jo44
29-01-2015, 15:07
Za każdym razem myślę jednak o zdjęciach z zawodów, kiedy zakres migawki do 1/8000 umożliwił mi zrobic lepsze zdjęcia.
Pokaż te lepsze, pokaż te gorsze.
Bez tego dyskusja nie ma sensu.

morzon
29-01-2015, 15:14
1/8000 i 2.8? Jakie to są zdjęcia, jakie zawody?

apaw
29-01-2015, 15:57
Pokaż te lepsze, pokaż te gorsze.
Bez tego dyskusja nie ma sensu.

Na potrzebę tego wątku za lepsze uważam te z większym rozmyciem tła (jednakowo ostre, jednakowo dobra ekspozycja etc.). Inne kwestie jakości zdjęcia nie zależały od limitu migawki. Gorszych z tego p. widzenia nie miałem, bo nie robiłem d750, tylko d7100.

Luis___
29-01-2015, 16:13
Nie z powodu złośliwości ale z ciekawości - w jakim sporcie (tak się domyślam) potrzeba 1/8000?!

apaw
29-01-2015, 17:15
Nie z powodu złośliwości ale z ciekawości - w jakim sporcie (tak się domyślam) potrzeba 1/8000?!

Pewnie w sporcie łapania w locie komara. Ale to nie moje pole działania. Gdybyś przeczytał uważnie, co napisałem, odnalazłbyś:

"Zamrożony ruch na tych zawodach miałem od 1/1000".

Pozostała część zakresu czasów była mi potrzebna do zrównoważenia ekspozycji na f2.8, a nie do zamrażania ruchu.
Pozdrawiam

Jacek_Z
29-01-2015, 20:06
Czyli: jak mam pole manewru 4 EV (do 1/8000) to jest OK, a jak mam 3 EV to aparat sie nie nadaje.
Trochę naciągana argumentacja. Jak masz scenę w cieniu to masz ekspozycje cały czas niższą, więc przestawienie się na wyższe ISO nie jest problemem. Ekspozycja "lata" ci tylko przy słońcu zachodzącym za chmury.
W dodatku gdzie tu jest problem???
Zapinasz stały czas 1/4000, stałą przysłonę 2.8 - bo chcesz rozmycie, a robisz automatyczne ISO. Nie zejdziesz poniżej ISO 100.

apaw
29-01-2015, 20:30
Czyli: jak mam pole manewru 4 EV (do 1/8000) to jest OK, a jak mam 3 EV to aparat sie nie nadaje.

pole manewru 3EV vs 2EV (1/1000 - 1/4000 to 2 EV).

Trochę naciągana argumentacja. Jak masz scenę w cieniu to masz ekspozycje cały czas niższą, więc przestawienie się na wyższe ISO nie jest problemem.
Scena jest zmienna i jest problem :) Zawodnik przemieszcza się z obszaru nasłonecznionego w cień. Najlepsze światło jest wieczorem, wtedy cienie są długie i stąd takie warunki. Czasami się zdąży skorygować ISO, czasem nie, a czasem zapomni się wrócić. Poza tym kluczowe będzie ISO 50, bo...

W dodatku gdzie tu jest problem???
Zapinasz stały czas 1/4000, stałą przysłonę 2.8 - bo chcesz rozmycie, a robisz automatyczne ISO. Nie zejdziesz poniżej ISO 100.
Właśnie miałem nadzieję, że zejdę na d750 na ISO 50 na auto. Jeśli nie, to część klatek (słonecznie, w słońcu) prawdop. przepali się w światłach (z tego co pamiętam, czas wychodził właśnie w zakresie 1/4000-1/8000 dla iso 100 i -1EV). Może gdyby nie kompensacja, to na styk się uda. Ale wtedy na pewno światła się będą przepalać.

Ok, żeby nie było "czepiania się". Piszę powyższe z pamięci. Jeśli odszukam oryginalne pliki, może się okazać, że przy tamtej konkretnej sytuacji mieściłem się w 1/4000 s. Ale generalnie przy foceniu tych zawodów czasy krótsze się trafiały. Może nie towarzyszyła im zmienność warunków (przemieszczanie się zawodników ze słońca w cień). Ale to już jakby kwestia szczęśliwego przypadku. Moim zdaniem temat istnieje, chociaż na pewno nie jest tak, jak napisałeś, że uważam, że z tego powodu aparat "się nie nadaje". To tylko jeden ze składników (cena, inne kwestie), które rozważam.

Pawel Pawlak
29-01-2015, 21:16
Coś mi się wydaje że 1/8000 to byłby kluczowa gdybyś chciał pracować na f1.4-2 przy iso100 i to przy bardzo silnym słońcu. Wieczorem, kiedy cienie są długie to kontrasty są silne, ale światło na pewno pewno nie jest tak intensywne żebyś nie wyrobił się z 2.8, 1/4000 i iso100. Podejrzewam że raczej przy takiej ekspozycji miałbyś niedoświetlone klatki.

apaw
29-01-2015, 21:46
Coś mi się wydaje że 1/8000 to byłby kluczowa gdybyś chciał pracować na f1.4-2 przy iso100 i to przy bardzo silnym słońcu. Wieczorem, kiedy cienie są długie to kontrasty są silne, ale światło na pewno pewno nie jest tak intensywne żebyś nie wyrobił się z 2.8, 1/4000 i iso100. Podejrzewam że raczej przy takiej ekspozycji miałbyś niedoświetlone klatki.

Możesz mieć rację. Odszukałem przykładowe zdj.: f/2.8, 1/6400, ISO-100, 0EV. Godzina 17.12 w maju. Cienie jeszcze względnie krótkie, więc prawdopodobieństwo nagłego wejścia w cień raczej niskie. Jak widać, czas jest poza zakresem d750.

Ekspozycja jest tu na styk i gdybym chciał mieć bufor po prawej stronie histogramu, to muszę użyć krótszego czasu i wtedy 1/8000 jest realna.

Ale przyznaję, to wszystko jest mało prawdopodobne. :)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.tinypic.pl/zej23nqvpgwg)

fotomarek_k
30-01-2015, 00:39
Warto pamiętać, że na FX uzyskuje się "większe rozmycie tła" niż na DX przy tych samych przysłonach :wink:

ps. Osobiście to 1/8000 to zdaje się testowałem ostatnio "za analoga", na jakichś 27 DINach i łatwo nie było- ale ja głównie usługowo i hobbystycznie działam :mrgreen:

apaw
30-01-2015, 06:43
Kolejną różnicą migawki w d750 na minus jest mniejszy (dłuższy) czas synchro z lampami bł. Mamy 1/200 s (w dx-ie i w d810 - 1/250). Wiadomo, czym to skutkuje: koniecznością wygenerowania z lampy większej ilości światła dla zrównoważenia lampy z tłem. Różnica niby tylko 25%. Może to mieć znaczenie przy używaniu modyfikatorów.

bajcom
30-01-2015, 06:57
Była aktualizacja d750 i zmieniło się z 1/200 na 1/250
https://nikoneurope-de.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/63112

apaw
30-01-2015, 07:25
Była aktualizacja d750 i zmieniło się z 1/200 na 1/250
https://nikoneurope-de.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/63112

Z tego co zrozumiałem, dotyczy to Auto FP. Auto FP zmniejsza moc lampy, najważniejszy jest czas zwykłej synchronizacji.

Michalt007
08-02-2015, 05:12
Może ktoś z doświadczonych rozwinął by temat różnic między d750 a d810?
Tak, żeby tym mniej doświadczonym na tej podstawie łatwiej było zdecydować?
Ja np. nie rozumiem jakiś trybów tematycznych w 750 - portret dziecka, portret psa - co to w ogóle jest? To może jeszcze tryb portret chłopczyka i portret dziewczynki?
Jakieś takie na siłę mi się do wydaje i na niby, natychmiast spada u mnie zaufanie do takiej puszki.
Troszkę to tak wygląda, jak by aparat był adresowany do użytkownika, który nie wie, co to jest przysłona czy GO. A jeśli pod takich odbiorców robiony, to już niepokoi...
I znów - mam nadzieję, że się mylę. Czy możecie mnie proszę wyprowadzić z błędu?
PS: zdjęcia robię całkowicie hobbystycznie, ale bardzo wielką frajdę mi to sprawia.

Jacek_Z
08-02-2015, 12:03
Może ktoś z doświadczonych rozwinął by temat różnic między d750 a d810? Jedyną przewagą D810 jest nieco lepsza obudowa. To body "studyjne" i nie zalecam go nikomu, kto o nie pyta. Bo jak pyta, tzn że nie wie o co chodzi.
Należy się oduczyć myslenia, że więcej Mpx to lepiej. Bo przekroczyliśmy już jakiś czas temu granicę potrzeb (w tej kwestii) 99,9% użytkowników.

Co do trybów automatycznych - nie ma przymusu ich stosowania ;) a tryby M, A i S pozostały.

zamkowski
08-02-2015, 18:03
Wczoraj kupiłem D750. Według portalu Nikona mialem kiec flare pod slonce a nie ma:) wiec nie panikowac tylko testowac. Wybralem D750 z kilku powodow a nie D800 bo:
- Ma lepszy autofocus
- Wolę jeździć suvem a nie autobusem (ilość megapixeli)
- Osiągi porownywalne z D4s
- Ruchomy duzy wyswietlacz - bomba do video
- Dwa banki z tymi samymi kartami (d800 porażka)
- Wiecej klatek na sekunde
- 1/4000 tez wystarcza - jeszcze jest przeslona do uzywania
- Cena 7800 pln vs 9000 pln

Mam nadzieje ze przekonalem:)

Może ktoś z doświadczonych rozwinął by temat różnic między d750 a d810?
Tak, żeby tym mniej doświadczonym na tej podstawie łatwiej było zdecydować?
Ja np. nie rozumiem jakiś trybów tematycznych w 750 - portret dziecka, portret psa - co to w ogóle jest? To może jeszcze tryb portret chłopczyka i portret dziewczynki?
Jakieś takie na siłę mi się do wydaje i na niby, natychmiast spada u mnie zaufanie do takiej puszki.
Troszkę to tak wygląda, jak by aparat był adresowany do użytkownika, który nie wie, co to jest przysłona czy GO. A jeśli pod takich odbiorców robiony, to już niepokoi...
I znów - mam nadzieję, że się mylę. Czy możecie mnie proszę wyprowadzić z błędu?
PS: zdjęcia robię całkowicie hobbystycznie, ale bardzo wielką frajdę mi to sprawia.

Pamietaj że nie jest to w żadnym wypadku kontynuacja D700. Te bzdury muaza byc dla amatorow. Przełączasz na tryb M i masz wszystko co niezbedne.

Ketosz
08-02-2015, 20:01
Michalt007 - ja myślę, że Twoje potrzeby zadowoli albo D4s albo Df - nie posiadają niebezpiecznych, obniżających wartość trybów ;)

nikoniarz
08-02-2015, 20:47

Można wiedzieć które?

MstrG
08-02-2015, 20:57
Można wiedzieć które?

6.5 fps to w zaokrągleniu 11 ;)
Nie wiem, może chodzi o DR i głębię kolorów matryc :)

Wracając do tematu wątku - D800 i D810 dla mnie są rewelacyjnymi korpusami studyjnymi - tu sprawdzają się najlepiej. W reportażu lepiej powinien się sprawdzić D750.

zamkowski
08-02-2015, 23:03
Można wiedzieć które?

Ba nawet lepszy AF ma d750 3500 FX II - mnustwo porównan w necie. Poczytaj sobie.

6.5 fps to w zaokrągleniu 11 ;)
Nie wiem, może chodzi o DR i głębię kolorów matryc :)

Wracając do tematu wątku - D800 i D810 dla mnie są rewelacyjnymi korpusami studyjnymi - tu sprawdzają się najlepiej. W reportażu lepiej powinien się sprawdzić D750.

Ubawiłem się jak mało kiedy:)

apaw
08-02-2015, 23:07
Wczoraj kupiłem D750. Według portalu Nikona mialem kiec flare pod slonce a nie ma:) wiec nie panikowac tylko testowac. Wybralem D750 z kilku powodow a nie D800 bo:
- 1/4000 tez wystarcza - jeszcze jest przeslona do uzywania
Mam nadzieje ze przekonalem:)

Wywołam pewnie oburzenie, ale dla mnie główny powód, aby interesować się FX-em, są osiągi na GO. Tak jak wiem, są też inne powody, ale z mojego p. widzenia trudne do skonsumowania. Mam na myśli szerokie obiektywy, lepsza jakość obrazka (ostrość, dynamika), ISO. Dla mnie te przewagi będą trudne do zauważenia, po przejściu z DX-a.

Powracając więc, argument o zastępowaniu migawki przysłoną to dla mnie kula w płot.

Jak dla mnie D750 ma kilka przewag nad D810 i dwie/trzy słabości.
- przewagi: cena, autofocus, ciężar, odchyl. ekran (z naciskiem na dwie pierwsze)
- słabości: migawka (x2) czyli brak 1/8000, brak synchro 1/250 oraz nieprofesjonalny układ klawiszologii (pokrętło po lewej stronie, brak AF-ON)

Werdykt koncowy? Jak dla mnie D750, o ile po takich kosztach warto w ogóle przechodzić na FX.

zamkowski
08-02-2015, 23:07
Pytanie było co wybrać to pokazałem swój punkt widzenua ale jak to w naszym kraju nie obejdzie się bez pitolando zeby nabić posta :)

Wywołam pewnie oburzenie, ale dla mnie główny powód, aby interesować się FX-em, są osiągi na GO. Tak jak wiem, są też inne powody, ale z mojego p. widzenia trudne do skonsumowania. Mam na myśli szerokie obiektywy, lepsza jakość obrazka (ostrość, dynamika), ISO. Dla mnie te przewagi będą trudne do zauważenia, po przejściu z DX-a.

Powracając więc, argument o zastępowaniu migawki przysłoną to dla mnie kula w płot.

Jak dla mnie D750 ma kilka przewag nad D810 i dwie/trzy słabości.
- przewagi: cena, autofocus, ciężar, odchyl. ekran (z naciskiem na dwie pierwsze)
- słabości: migawka (x2) czyli brak 1/8000, brak synchro 1/250 oraz nieprofesjonalny układ klawiszologii (pokrętło po lewej stronie, brak AF-ON)

Werdykt koncowy? Jak dla mnie D750, o ile po takich kosztach warto w ogóle przechodzić na FX.

Pełna zgoda.

Jacek_Z
08-02-2015, 23:24
Ubawiłem się jak mało kiedy:)Nas też tym rozbawiłeś:

Widać, że nie pracowałeś na body jednocyfrowych.

Michalt007
08-02-2015, 23:44
Dzięki :) To zaczyna mi się przejaśniać.
Ja to w studiu nawet jako gość nie bywam, więc wszystko wskazuje na to, że 810 nie dla mnie.
Ale (wiem, dla Was to głupie pytanie, ale dla mnie nie, bo się nie znam) - na czym to polega, że studyjne? Tzn., co powoduje, że to body lepiej się do studia nadaje niż 750?

Co do tych trybów:
to nie tak, że mi same w sobie przeszkadzają. Jak piszecie - można nie używać i tyle.
Ja po prostu miałem obawy, że aparat wyposażony w takie tryby, będzie adresowany do totalnych amatorów, a taki bez tych trybów dla profesjonalistów, czyli ogólnie pierwszy będzie znacznie gorzej a drugi znacznie lepiej wykonany.
Na papierze 750 super wypada, ale wiele razy spotkałem się z tym, że coś na papierze wygląda super a potem "wyskakują" różne niespodzianki.

Karty CF w d810 to dla mnie akurat zaleta, bo mam kilka dla mnie fajnych, szkoda, że w 750 bym ich nie mógł użyć. Pixelami się akurat nie kieruję.
Ogólnie główny powód dlaczego w ogóle myślę o przesiadce, to makabryczne szumy na wysokim iso w d200. Poza tym na moje potrzeby wystarczy. Waga mi nie przeszkadza, przyzwyczaiłem się. A wygoda użytkowania dla mnie rewelacyjna.

Piszecie jeszcze, że AF w d750 lepszy - czy to znaczy, że będzie też w słabszym świetle działał niż w 810? Czy chodzi tylko o szybkość?

Przeczytałem też w którymś poście, że d750 lepszy w wysokich iso niż d810. Faktycznie tak jest? Zauważalnie?

I ostatnie pytanie (wiem, troszkę OT) - w czym tak naprawdę 750 jest lepszy od 610?

zamkowski
09-02-2015, 12:32
Nas też tym rozbawiłeś:

Widać, że nie pracowałeś na body jednocyfrowych.

"Osiągi" w domyśle niektóre parametry. Ake ciesze się że dostarczyłem niezapomnianych wrażeń.

kl
09-02-2015, 14:24
Koledzy piszący o studyjności D800/810 - coś tam po prostu piszą.
Matryca 36 mpx świetnie sprawdza się np w fotografii przyrodniczej. Nie trzeba zwierzynie wchodzić na głowę. Uwzględniając możliwości tak potężnej matrycy, można "strzelać" z odległości, która nie spłoszy zwierzyny, samym hałasem opadającego lustra i migawki. Może to jest niszowe zastosowanie ale jak przeglądam stopki userów forum, to długich luf tam nie brakuje. Pewnie rzadko z nich korzystają a jak już to tylko w studio.

D800, Tamron 150-600, ISO 1000, f6,3, 1/160 s

źródło (http://fotografslupsk.com/fb/danield800.jpg)

i crop 100%

źródło (http://fotografslupsk.com/fb/daniel100.jpg)

W studio czasem używam nawet D1x. Sprawdza się doskonale, kiedy muszę błyskać przy 1/320s a nawet krócej.

Jacek_Z
09-02-2015, 15:01
Koledzy piszący o studyjności D800/810 - coś tam po prostu piszą.
Matryca 36 mpx świetnie sprawdza się np w fotografii przyrodniczej. Nie trzeba zwierzynie wchodzić na głowę. Uwzględniając możliwości tak potężnej matrycy, można "strzelać" z odległości, która nie spłoszy zwierzyny, samym hałasem opadającego lustra i migawki. Może to jest niszowe zastosowanie ale jak przeglądam stopki userów forum, to długich luf tam nie brakuje. Pewnie rzadko z nich korzystają a jak już to tylko w studio.Niepotrzebna ironia, najlepiej by było jednak rozróżnić skutek a przyczynę.
D8xx staje się fajnym body do przyrodniczej (i lotniczej) bo na cropie ma wystarczająco dużo Mpx. Okazuje się, że przyrodnikom wystarcza 15 Mpx (!). D810 jest kupowany z powodów wygoda/finanse, gdyż fotografowie powinni kupować dłuższe teleobiektywy, niestety sa one droższe i cięższe. Kupują więc zamiast tego D810 i cropują.
Naprawdę sporo z tych ludzi kupiłoby profesjonalne body DX, niestety Nikon osierocił posiadaczy D300s.
To, że wyjściem po częsci z konieczności staje się D8xx nie robi z niego aparatu "niestudyjnego".
To że D8xx jest predysponowany do pracy "studyjnej" (studyjnej w cudzysłowie - reklama już najczęsciej nie powstaje w studiu) nie oznacza, że nie nadaje się całkiem dobrze do innej fotografii. Praktycznie wszystkie lustrzanki FX i DX są na dziś dość uniwersalnymi aparatami. Ale jednak pewne specyfikacje/cechy wskazują, że D4s do reporterki, D8xx do reklamy, D5xxx na wstęp itd.

W studio czasem używam nawet D1x. Sprawdza się doskonale, kiedy muszę błyskać przy 1/320s a nawet krócej.Owszem. Do packshotów na www wystarczy.
To forum jest fantastyczne. W dziale studio pewien facet z podobno dużym doświadczeniem studyjnym (i nawet ciekawym pf w takich zdjęciach) z kolei mówił, że nie ma co kupić bo D8xx ma .. za małe DR i zastanawiał sie nad innymi body, które ... mają DR mniejsze od D8xx. Internet wszystko zniesie, a tłumaczenia swoich tez mogą być mocno pokrętne.

kl
09-02-2015, 15:41
najlepiej by było jednak rozróżnić skutek a przyczynę.

Po co? Kolega chce kupić aparat a nie brać udział w gruntownej analizie rynku. Jak nie podoba nam się jakaś kobieta, to lepiej zbliżyć się do takiej, która się podoba, zamiast analizować dlaczego ta pierwsza, jest taka wredna.

W uproszczeniu, moim zdaniem najważniejsze są szkła. Im więcej długich szkieł (szczególnie tych ze stabilizacją) tym bardziej będę polecał D810. To nie oznacza, że dla szerokich kątów matryca 36 mpx jest bezużyteczna.

Pawel Pawlak
09-02-2015, 16:04
Matryca 36mpix jest moim zdaniem w przyrodzie po prostu znacznie wygodniejsza niż matryca 12 czy 16mpix. I to niezależnie od tego jakiej ogniskowej się używa. A ponieważ d800( a jeszcze bardziej d810) ma bardzo szybki AF i wystarczający bufor, odpowiednią solidność i ergonomię, porządne zasilanie (zwłaszcza z gripem i en-el18/18a)jest to do tego typu fotografii bardzo uniwersalne body. I naprawdę nie rozumiem tego notorycznego udowadniania że są to body studyjne. Nie są - są to body wyso-rozdzielcze a nie studyjne. Są uniwersalne w takim zakresie w jakim ktoś znajduje dla nich zastosowanie w swojej fotografii. Gdyby nikon uznał że to są body tylko do studia, to pewnie nie zaimplementował w nich zwiększania prędkości wraz ze zwiększaniem kropa, nie stosował prawie topowego AF, nie zwiększył bufora w d810 to praktycznie niemożliwego do zapchania, czy nie stosowała gripa z opcją zasilania z d4. Bo te cechy w body studyjnym są całkowicie zbędne, a podnoszą jedynie cenę/zmniejszają zyskowność producenta.

tomgol
09-02-2015, 17:03
Ja pozwolę dorzucić swoje "trzy grosze" w temacie "studyjności" D8xx. Owszem sprawdzi się ona w tym zastosowaniu bardzo dobrze,
co nie znaczy że tylko w tym. Z zadowoleniem używam tego korpusu w fotografii przyrodniczej . Mogę też spokojnie zabrać ten aparat
na wakacje i porobić krajobrazy lub portrety rodzince. Tak że nie szufladkował bym tego sprzętu. Owszem w do każdej sytuacji można by
dobrać optymalny sprzęt (tu D6xx, tam D7xx gdzieś tam D8xx, a na końcu Dx) tylko jak wyglądałaby ta torba :) ?

llcooljozek
09-02-2015, 17:44
Pytanie krotkie ale fajnie bylo by usłyszec rzeczowa odpowiedz, a czy d750 sprawdzi się w "studyjnej" fotografi?

Pawel Pawlak
09-02-2015, 18:59
jasne że się sprawdzi :)

sufenta
09-02-2015, 19:46
Nieco rozbawiony (niezlosliwie rozbawiony- po prostu nie zgadzam sie z proponowanym podzialem na "studyjne" i "reportazowe" kamery) zapytam: czy zdjecia z kinderbalu u mojej szwagierki to "reportaz" czy "zdjecia studyjne"? A zdjecia mojej zony nikompletnie odzianej w okolicznosciach przyrody na sardynii to "studio" czy "reportaz"? A mecz futbolowy mojego syna? Wszystko d800 i d810 robione. Myslalem (i raz jeszcze: bez ironii lub sarkazmu), ze "studyjny" to Phase One, ktory wazy ponad kilogram i ma 80 milionow pixeli i naprawde trudno nim na sportowym evencie wywijac a "reportazowy" to D4s. Na semiprofeszonal poziomie nie ma (moim zdaniem) znaczenia i, przede wszystkim, zauwazalnych roznic miedzy produktami firmy Nikon- czy to bedzie D600 czy D810- o jakosci zdjecia decydowal bedzie obiektyw i element ozywiony do kamery przylaczony.

Jachu
09-02-2015, 20:18
Skoro w obecnych korpusach z matrycą DX-ową jest 24 Mpix to te 36 Mpix w D810 nie są takie straszne :) Po premierze Canona z 50 Mpix słowo studyjny nabrało nowego znaczenia. Ergonomia D810 nawiązuje do D700 i serii jednocyfrowej więc jeśli ktoś miał starsze puszki łatwiej się przestawić. Posiadając np. D7100 to pewnie lepiej zmienić na D750 bo obsługa identyczna.

JED
09-02-2015, 23:30
A mnie najbardziej pasowala ergonomia D300, o! :)

tk422
09-02-2015, 23:48
Mam oba, jak przesiadłem się z D800 na D810 byłem bardzo zadowolony, przede wszystkim jego autofokusową niezawodnością w porównaniu do D800. Teraz mam jeszcze D750, na początku irytowała mnie delikatnie jego ergonomia i plastikowość ale po lekkich modyfikacjach klawiszologii i ustawień osobistych jestem nim zachwycony, nareszcie mam aparat który robiąc zdjęcia zachowuje się jak mój stary D3s, tam gdzie ustawiam ostrość tam ona jest, szybko i bezbłędnie, nie chrzanię się z mikroregulacjami, wszystkie obiektywy działają bez korekt. I na dodatek jest mały i lekki :)

zamkowski
10-02-2015, 14:54
Wedlug mnie to z powodzeniem. Predzej body mowie ogolnie o aparatach) sprawdzi sie w studiu niż w plenerze (chociaz to i kwestia warunków zastanych). Pewnie posypia sie buki ale w studiu wolę matryce CCD:)

Jacek_Z
10-02-2015, 17:31
Gdyby nikon uznał że to są body tylko do studia, to pewnie nie zaimplementował w nich zwiększania prędkości wraz ze zwiększaniem kropa, nie stosował prawie topowego AF, nie zwiększył bufora w d810 to praktycznie niemożliwego do zapchania, czy nie stosowała gripa z opcją zasilania z d4. Bo te cechy w body studyjnym są całkowicie zbędne, a podnoszą jedynie cenę/zmniejszają zyskowność producenta.Zauważ, że ja słowo "studyjne" dość często wstawiam w cudzysłów. Czy Hasel to aparat studyjny? Odpowiedniejsze by było okreslenie body do fotografii reklamowej. Tylko okreslenie jest za długie. A okreslenie "aparat reklamowy" byłoby wręcz śmieszne :)
Jeśli tak poanalizuje się w ten sposób cechy aparatu to zwiększanie fps i to wszystko co napisałes ma sens w body "studyjnym". Dobry AF każdy chce mieć. Foto studyjna nie jest robiona w manualu, a reklama ma najwyższe wymagania. D800 to nie jest body do packshotów - tak nie pojmujcie fotografii reklamowej.
Po drugie - jesli podciagnięcie kilku parametrów spowoduje większą uniwersalność to oczywiście, że producent w to pójdzie, bo sobie zwiększa ilość potencjalnych klientów. Po co D800 miałby mieć 1 fps jak Hasel i wykluczyć totalnie przyrodników, lotników i repo, skoro 5 fps znacznie zwiększa ilość kupujących?

Fotografia studyjna kiedyś a dziś bardzo się zmieniła. Kiedyś packshoty robiono kamerami wielkoformatowymi, bo używano to, co daje LF - pokłony i przesuw. Dziś to się robi małym obrazkiem. Za to reklama generalnie wyszła w teren i coraz mniej robi się jej w studiu. Od fotografowania samochodów począwszy, na ludziach skończywszy.

Cowbell
15-02-2015, 16:11
tk422 Czy dobrze rozumiem że z D810 nie jesteś zadowolony bo nie ustawia ostrości tam gdzie ona jest, bo nie robi tego szybko i bezbłędnie, bo musisz chrzanić się z mikroregulacją i stosować korekty do obiektywów? bo to D750 ma to wszystko cacy? Twój post tak właśnie odczytuję.

peterras
25-02-2015, 10:11
Mam oba, jak przesiadłem się z D800 na D810 byłem bardzo zadowolony, przede wszystkim jego autofokusową niezawodnością w porównaniu do D800. Teraz mam jeszcze D750, na początku irytowała mnie delikatnie jego ergonomia i plastikowość ale po lekkich modyfikacjach klawiszologii i ustawień osobistych jestem nim zachwycony, nareszcie mam aparat który robiąc zdjęcia zachowuje się jak mój stary D3s, tam gdzie ustawiam ostrość tam ona jest, szybko i bezbłędnie, nie chrzanię się z mikroregulacjami, wszystkie obiektywy działają bez korekt. I na dodatek jest mały i lekki :)

A jak z jakością obrazu powiedzmy w tych samych warunkach i przy tych samych parametrach?! Rozważam przesiadkę z D800 na D750 i nie chciałbym zamienić jak "stryjek siekierkę" Zalety teoretycznie znam lepsze wyższe ISO nieporuszone zdjęcia pewny AF! Jakie jest obiektywne zdanie posiadacza obu tych aparatów? Pozdrawiam

tk422
25-02-2015, 11:33
Jakość jest bardzo podobna - praktycznie identyczna. Porównując oba te aparaty patrzę przede wszystkim na kulturę, niezawodność i szybkość AF-u. Zrobię takie porównanie. W 10-cio stopniowej skali pracę AF-u oceniłbym następująco - D3s - "8-", D800 - "5+", D810 - "7+" D750 - "8+". Jak dla mnie to właśnie ta cecha jest najważniejsza, im lepszy system AF tym przyjemniejsza i bezproblemowa praca z aparatem. Dodatkowo na korzyść D750 jest jeszcze świetne wysokie ISO :)

peterras
25-02-2015, 11:40
Bardzo dziękuję za cenne uwagi to właśnie z powodu humorzastego AF w D800 postanowiłem go zamienić choć mam bardzo udany egzemplarz!!! nawet boczne punkty PRZEWAŻNIE ostrzą doskonale!

Pawel Pawlak
25-02-2015, 14:42
Może warto zaznaczyć na jakiś ogniskowych ocenia się ten AF, bo z całą na długich z całą pewnością D800 nie jest słabszy niż d3s, a odwrotnie.

tk422
25-02-2015, 20:12
Pracę AF-u oceniam na podstawie praktycznie każdej ogniskowej, od 14 do 600. Mam naprawdę dużą szklarnię - sprawdziłem to na następujących obiektywach: ze światłem 2,8 - Nikkory 14-24, 24-70, 70-200, stałki 85/1,4 50/1,4, 28/1,4, 55/2,8, Nowe Sigmy 35/1,4 i 120-300/2,8 + telekonwerter 2,0, nowy Tamron 24-70.
D3s, naprawdę rzadko się mylił, D800 (miałem 2) działały jak chciały tzn. w zależności od wielu różnych czynników zewnętrznych trafiały lub nie - kiedyś miałem taką sytuację na pewnej konferencji, w jednej sali musiałem zrobić korektę Af-u dla 70-200 na -10, natomiast w innym pomieszczeniu z trochę inną barwą korekta zmniejszała się do -5. Podobne sytuacje miałem w trakcie koncertów. Miałem też sytuacje, gdzie do pewnej odległości np. 20 metrów przede mną było wszystko OK, natomiast powyżej tej odległości obiektyw dostawał BF. D810 już nie ma takich przypadłości, zauważyłem jednak, że np. w świetle żarowym czasami się myli, D750 nie ma tego problemu - tak jest przynajmniej z moimi egzemplarzami. Pracując z D750 znów mam poczucie świętego spokoju zupełnie tak jak to miałem z D3s

Jak przesiadłem się z D800 na D810 byłem zachwycony poprawą, natomiast kiedy pojawił się u mnie D750 jest jeszcze lepiej :)

Jacek_Z
25-02-2015, 21:11
Paweł - chyba są po prostu różne egz D800, bo to co pisze kolega tu wyżej (rózne korekcje w róznym świetle, rózna przy różnych dystansach) to jakaś masakra (albo nieumiejętność operatora ;)).
Na dłuższych ogniskowych widzę, że jest lepiej, kłopoty sa tym większe, czym szerzej. U tych, co mają skopane D800. Ja na niektórych z wymienionych wyżej szkieł robię i mam OK.

Pawel Pawlak
25-02-2015, 22:07
najwyraźniej. Mi trudno się odnieść do różnic w celności d800 vs d3s, bo po prostu tam gdzie d800 natychmiast trafił i robi zdjęcia, d3s nie zdążył nawet złapać ostrości. Piszę o 400, 500 i 600 bez i z TC.

Panerai
25-02-2015, 22:58
Również do swojego D 800 nie mam żadnych zastrzeżeń. Z 24-70 f 2.8, 70-200 f 4 i 85 f 1.8 - bezbłędnie i szybko (no ale on dopiero 25200 klapnięć na liczniku ... może się jeszcze rozreguluje ... tfuuu na psa urok).

Hamarama
26-02-2015, 08:18
Tydzien temu moj d800 wrocil z Nikona. Byl jak c roku na NPSowym czyszczeniu. Dolozylem jesze prosbe o wymiane kolka pod kciukiem, bo zaczelo dziewnie pracowac. Plus prosbe o skontrolowanie af. Przed wysylka mialem kazde szkielko inaczej skalibrowane. Tzn. Jedne na -5, inne na -10 itp. Ale po tych korektach wszystko ladnie pracowalo. Po powrocie okazalo sie ze wgrali nowy soft i skalibrowali af. Zdzwiliem sie , bo w tej chwili szkla ktore zdazylem sprawdzic trafiaja przy wylaczonej kalibracji. Jest to troche nielogiczne dla mnie. zalozmy ze to pierwsze szklo ktore bylo na -5teraz dziala na off to czy to co bylo na -10 nie powinno byc teraz na ok -5 ?? Chwilowo jestem na zwolnieniu i nie mam mozliwosci potestowania na dworze ale w domu na blizszych i dalszych odleglosciach tak to wyglada.

indula
26-02-2015, 11:49
Mam takie pytanie odnośnie wyboru nowej lustrzanki! Zastanawia mnie dlaczego niektórzy wybierają D800 używany i w związku z tym niepewny w działaniu choć D750 według opisów i rankingów ma lepszy AF, lepsze iso, lepsza ergonomię , naturalne bardziej kolory? Rozumiem posiadaczy sprawnych D800 są zadowoleni i jest to oczywiste e nowi potencjalni nabywcy ? Co ma takiego D800 czego nie ma D750?!!! Sam stoję przed podobnym wyborem i bardzo mnie to interesuje!!!

Seś@
26-02-2015, 12:24
Mam takie pytanie odnośnie wyboru nowej lustrzanki! Zastanawia mnie dlaczego niektórzy wybierają D800 używany i w związku z tym niepewny w działaniu choć D750 według opisów i rankingów ma lepszy AF, lepsze iso, lepsza ergonomię , naturalne bardziej kolory? Rozumiem posiadaczy sprawnych D800 są zadowoleni i jest to oczywiste e nowi potencjalni nabywcy ? Co ma takiego D800 czego nie ma D750?!!! Sam stoję przed podobnym wyborem i bardzo mnie to interesuje!!!
D750 ma kropkę ;-)

indula
26-02-2015, 13:03
D750 ma kropkę ;-)

No to już jedną różnicę mamy! Żeby jeszcze ta kropka była jakoś użyteczna np pozycjonowanie na mapie w GPS ale z tego co czytałem to występuje tylko na pudełku niestety!

Maciek N
26-02-2015, 13:35

D800 używany jest tańszy:) To główny powód. Można jeszcze dopisać wyższą rozdzielczość, guzikologię, oraz kilka ustawień typu migawka 1/800. Obie puszki są bardzo udane, ale ja wolał bym nową d750
Wybór należy do Ciebie.

VaCl
26-02-2015, 16:13
Ja dorzucę jeszcze jedno pytanko, szczególnie do Kolegi tk422 (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=20595) - jaka jest różnica w głośności migawki między D800 i D750 (podobno D810 jest bardzo dobrze wyciszony) ?
Bywam w sytuacjach, w których ten dźwięk ma kolosalne znaczenie :wink:

tk422
26-02-2015, 17:03
D750 jest cichszy od D800 ale głośniejszy od D810. D810 ma super cichy tryb, który naprawdę działa, o D750 już tego nie mogę powiedzieć

robanto
26-03-2015, 10:08
Czy są Koledzy, którzy mogliby powiedzieć - w oparciu o praktykę - jak się mają do siebie af w obu tematycznych modelach?

Maciek N
26-03-2015, 12:00
wedle moje oceny podobnie, przy czym d750 ma większą powtarzalność. Poza tym D800 jest bardziej wymagający względem szkieł. Np. Nikor 14-24 w ogóle nie chciał pracować z D800.

robanto
26-03-2015, 12:07
Maciek, piszesz o 800, dzięki, ale mnie najbardziej interesuje 810.

Jacek_Z
26-03-2015, 13:17
Nikor 14-24 w ogóle nie chciał pracować z D800.Sorry za OT, ale co to znaczy?
Ja robiłem nim 2 zlecenia (fotografowałem wnętrza), było OK.

Maciek N
26-03-2015, 14:19
Sorry za OT, ale co to znaczy?
Ja robiłem nim 2 zlecenia (fotografowałem wnętrza), było OK.

To znaczy że z tym obiektywem nie chciał złapać ostrości mimo że AF pracował. Kilka osób pisało o tej przypadłości. Między innymi Fatman
Pewnie nie tyczy się to wszystkich D800 ale problem jest znany i u mnie także wystąpił mimo regulacji AF w serwisie.

Ketosz
26-03-2015, 18:21
Jeśli ja miałbym porównać AF D810 i D750, to ogólnie można powiedzieć, że D750 ma lepszy.
D810 w większości sytuacji jest szybki i zdecydowany i trafia tam gdzie trzeba. W D750 jest podobnie i oba te aparaty wiele się nie różnią, ale sytuacja się zmienia jak robi się mniej światła i tutaj D750+24-120/4,0 często ustawi ostrość tam, gdzie D810+24-70/2,8 już nie da rady. Nie miałem okazji jeszcze sprawdzić w praktyce jak oba trzymają ostrość w AF-C ale myślę że będzie to wyglądało podobnie.

Dodam jeszcze, że w obu aparatach nie zauważyłem jakichś problemów z konkretnymi obiektywami, czy to UWA, tele, stałkami czy zoomami.

robanto
26-03-2015, 22:41
Ketosz..dzięki. Jak będziesz miał obserwacje z AF_C to daj znać :)

krishary
08-04-2015, 09:43
A mnie najbardziej pasowala ergonomia D300, o! :)
I wlaśnie dlatego dobrze ze masz d800 a nie d750 :)

krishary
08-04-2015, 10:03
Nieco rozbawiony (niezlosliwie rozbawiony- po prostu nie zgadzam sie z proponowanym podzialem na "studyjne" i "reportazowe" kamery) zapytam: czy zdjecia z kinderbalu u mojej szwagierki to "reportaz" czy "zdjecia studyjne"? A zdjecia mojej zony nikompletnie odzianej w okolicznosciach przyrody na sardynii to "studio" czy "reportaz"? A mecz futbolowy mojego syna? Wszystko d800 i d810 robione. Myslalem (i raz jeszcze: bez ironii lub sarkazmu), ze "studyjny" to Phase One, ktory wazy ponad kilogram i ma 80 milionow pixeli i naprawde trudno nim na sportowym evencie wywijac a "reportazowy" to D4s. Na semiprofeszonal poziomie nie ma (moim zdaniem) znaczenia i, przede wszystkim, zauwazalnych roznic miedzy produktami firmy Nikon- czy to bedzie D600 czy D810- o jakosci zdjecia decydowal bedzie obiektyw i element ozywiony do kamery przylaczony.

Dokladnie. Wg mnie lepszy aparat jest potrzebny w terenie bardiej niz w studio (wykluczając pro pracy reklamowej gdzie medium format jest potrzebny) ja uzywam d810 tam gdzie inni uzywają P&S (tak jak mowisz - kinderbal, piłka, zdjęcia rodzinne). naprawde przy dobrym studio i umiejętnościach prawie kazde body bedzie dobre.

Wszyscy tutaj sie zachwycają D700 a potem nagle sie okazuje, ze ergonomia body nie jest tak wazne bo d750 ma "ulepszony" focus w porównaniu do d810 (nie nowy system tylko troche ulepszony). MegaPiksele to zło DR tez nie jest istotny etc.

Najlepsze co zostału napisane w tym wątku to to, ze jak nie wiesz jaka jest roznica w body miedzy d810 a d750 to bez zastanowienia bierz d750. A jak wiesz i np. przechodzisz z d300 to moze to byc dla Ciebie istotna rożnica.

Ja sie zastanawiałem nad d750 vs d810 i kupilem d810 bo sie bałem, że potem zawsze bede sie zastanawiał czy moze te pro body byloby wygodniejsze odrobine lepsze i moze warto byloby dorzucić pare tyś. Ale jeśli ktoś ma wątpliwości i liczą się finanse to wg mnie d750 bedzie lepszy.

Maciek N
08-04-2015, 12:38
Wszyscy tutaj sie zachwycają D700 a potem nagle sie okazuje, ze ergonomia body nie jest tak wazne bo d750 ma "ulepszony" focus w porównaniu do d810 (nie nowy system tylko troche ulepszony). MegaPiksele to zło DR tez nie jest istotny etc.

jeśli ktoś ma wątpliwości i liczą się finanse to wg mnie d750 bedzie lepszy.

Mam wrażenie że na siłę próbujesz siebie przekonać że Twój wybór był jedyny możliwy bo w innym wypadku dręczyły by Cię koszmary.

Powiem Ci że mnie było stać na D810 ale do reportażu i filmu wybrałem D750. Zamiast zaklinania rzeczywistości przedstawię co zdecydowało.
Po pierwsze odchylany ekranik który moim zdaniem już dawno powinien być dostępny w tej klasie sprzętu.
Po drugie wolę mieć trochę lepszy AF niż trochę gorszy:)
Po trzecie mniejsza waga. Przy filmie (szczególnie steady) ma to znaczenie.
Nie twierdzę że D810 jest gorszy bo ma swoje atuty ale niech każdy kupi to co mu bardziej odpowiada.
Każdy ma inne upodobania i potrzeby i to one powinny zdecydować o wyborze konkretnego modelu.

krishary
08-04-2015, 14:07
Mam wrażenie że na siłę próbujesz siebie przekonać że Twój wybór był jedyny możliwy bo w innym wypadku dręczyły by Cię koszmary.

Powiem Ci że mnie było stać na D810 ale do reportażu i filmu wybrałem D750. Zamiast zaklinania rzeczywistości przedstawię co zdecydowało.
Po pierwsze odchylany ekranik który moim zdaniem już dawno powinien być dostępny w tej klasie sprzętu.
Po drugie wolę mieć trochę lepszy AF niż trochę gorszy:)
Po trzecie mniejsza waga. Przy filmie (szczególnie steady) ma to znaczenie.
Nie twierdzę że D810 jest gorszy bo ma swoje atuty ale niech każdy kupi to co mu bardziej odpowiada.
Każdy ma inne upodobania i potrzeby i to one powinny zdecydować o wyborze konkretnego modelu.
Absolutnie się zgadzam, co do koszmarów i co do ekraniku którego mi bardzo brakuje [emoji1]

MstrG
08-04-2015, 14:29
Ja sie zastanawiałem nad d750 vs d810 i kupilem d810 bo sie bałem, że potem zawsze bede sie zastanawiał czy moze te pro body byloby wygodniejsze odrobine lepsze i moze warto byloby dorzucić pare tyś. Ale jeśli ktoś ma wątpliwości i liczą się finanse to wg mnie d750 bedzie lepszy.

Ważne, że masz PRO - nie będziesz się już zastanawiać i możesz spać spokojnie.

PS. D750 też niby jest pro. Df też. Tylko co to zmienia? To tylko klasyfikacja producenta.

jak nie wiesz jaka jest roznica w body miedzy d810 a d750 to bez zastanowienia bierz d750

Napisz nam jakie to różnice skłoniły Cię do wyboru D810.

bgoralska
08-04-2015, 15:36
http://www.rossharvey.com/reviews/nikon-d750-review
http://www.slrlounge.com/nikon-d750-best-wedding-dslr-ever/

robanto
08-04-2015, 15:45
kupiłem 750, ale niestety - ponoć miałem pecha - AF nie trafiał na żadnym z moich szkieł, brakowało korekty by coś zrobić. Oddałem, ale nadal się mi podoba. Gdyby tak matrycę z 750 w 810.....

krishary
08-04-2015, 23:44
Ważne, że masz PRO - nie będziesz się już zastanawiać i możesz spać spokojnie.

Troche sakrastycznie, ale o to mi chodzi. Jesli komus pieniadze nie robią różnicy to lepiej kupić coś droższego, lepiej reklamowanego, z mocniejszym brandem etc. i tym sie jarać. Przecież pół świata tak robi, po co bogaczom ferrari? a jednak kupują... d810 jest droższy wiec pewnie lepszy nie?

PS. D750 też niby jest pro.

niby ;) /troll

Napisz nam jakie to różnice skłoniły Cię do wyboru D810.

Co za różnica? Ważne że mi sie podoba. W tym wątku ludzie piszą jakie są różnice wiec wybierz sobie które chcesz. A jeszcze jedno, ... przycisk "i" jest w dobrym miejscu, bez tego to nie PRO body...

morzon
09-04-2015, 10:42
lepiej kupić coś droższego, lepiej reklamowanego, z mocniejszym brandem.

źródło (http://http://cdn.meme.am/images/7941807.jpg)

MstrG
09-04-2015, 11:14
Troche sakrastycznie, ale o to mi chodzi. Jesli komus pieniadze nie robią różnicy to lepiej kupić coś droższego, lepiej reklamowanego, z mocniejszym brandem etc. i tym sie jarać. Przecież pół świata tak robi, po co bogaczom ferrari? a jednak kupują... d810 jest droższy wiec pewnie lepszy nie?

Co za różnica? Ważne że mi sie podoba. W tym wątku ludzie piszą jakie są różnice wiec wybierz sobie które chcesz. A jeszcze jedno, ... przycisk "i" jest w dobrym miejscu, bez tego to nie PRO body...

Jeśli chodzi Ci tylko o to, aby się jarać sprzętem to ok. Pytam się tylko w czym dla Ciebie jest lepszy D810 od D750. Może w stosowaniu krótszych czasów, aby zdjęcie nie było poruszone?
Mogłeś kupić D810A, jest jeszcze droższy = jeszcze lepszy ;)

lepiej kupić coś droższego, lepiej reklamowanego, z mocniejszym brandem

źródło (http://cdn.meme.am/images/7941807.jpg)

krishary
09-04-2015, 11:22
Jeśli chodzi Ci tylko o to, aby się jarać sprzętem to ok. Pytam się tylko w czym dla Ciebie jest lepszy D810 od D750. Może w stosowaniu krótszych czasów, aby zdjęcie nie było poruszone?
Mogłeś kupić D810A, jest jeszcze droższy = jeszcze lepszy ;)

O jezu zaraz bierzecie kawalek mojej wypowiedzi i sie naśmiewacie. Jeśli ktoś nie wie co chce to znaczy ze nie poświęcił temu wystarczającco dużo czasu wiec pewnie i tak mu nie zrobi różnicy co bedzie miał i jeśli pieniądze nie grają roli to niech kupi se drogą zabawke i bedzie miał świadomość, że ma najlepszą (różnicy nie bedzie widział) a to ze nie wykorzysta to jest inna sprawa (dlatego dalem przyklad ferrari). Nie mowie, ze droższe jest lepsze wiec nie widze powodu żeby robić ze mnie idiote. Swoją drogą to jest głupie w tych forach, ze zakłada sie w ludzkich wypowiedziach najgorsze a potem jazda...

Ja wiem jaka jest różnica i wiem dlaczego wybrałem d810. Wiem, też ze cokolwiek nie napisze to zaraz bedzie znajdzie sie paru takich z d750 ktorzy mi napiszą ze jestem za slaby zeby wykorzystac wiec musze byc glupi bo kupilem drozsze a oni są madrzy bo kupili tańsze etc.

MstrG
09-04-2015, 11:26
Ja wiem jaka jest różnica i wiem dlaczego wybrałem d810. Wiem, też ze cokolwiek nie napisze to zaraz bedzie znajdzie sie paru takich z d750 ktorzy mi napiszą ze jestem za slaby zeby wykorzystac wiec musze byc glupi bo kupilem drozsze a oni są madrzy bo kupili tańsze etc.

Nie mam najmniejszego zamiaru się naśmiewać - spytałem się tylko w czym dla Ciebie jest lepszy jeden model od drugiego - to wszystko. Fajnie, abyś się z nami tym podzielił. Jakie zdjęcia robisz?

Jacek_Z
09-04-2015, 11:55
niech kupi se drogą zabawke i bedzie miał świadomość, że ma najlepszą (różnicy nie bedzie widział) a to ze nie wykorzysta to jest inna sprawa (dlatego dalem przyklad ferrari).
Nie mowie, ze droższe jest lepsze Mówisz. Ciut wcześniej, w tym samym poście. I we wcześniejszym poście też piszesz zdanie, z którego da się wyciągnąc taki wniosek. Teraz co prawda sugerujesz, że to ktoś ma tak myśleć, ale to tylko wykręcanie się (na skutek innych postów, w których zaczynasz dostrzegać racje).

Popełniasz pewien błąd myślowy.
Każdy aparat ma swoje parametry. Najróżniejsze. W różnych zastosowaniach różne cechy sa pierwszoplanowe.
Najdroższy jest D4s. I on będzie najlepszy do sportu bo ma najwięcej fps. Mimo tego, że D4s jest droższy, to będzie gorszy od D800E w zastosowaniach gdzie trzeba wielu Mpx. Są sytuacje, gdzie się szuka małej masy sprzetu (długie podróże). I tu droższy D4s będzie gorszy od D750.
Są rózne cechy - dąłem przykłady gdzie ważne są fps, Mpx czy masa. W każdym z tych przypadków najdroższe body nie było najlepsze - w 2 przypadkach przegrywało. i takich przypadków gdzie droższy przegrywa jest sporo.
Są inne wyobrażenia o "najlepszości" niż Twoje. I sa co najmniej równouprawnione. Więc nie pisz, że D810 będzie najlepszy z linii Dxxx bo jest najdroższy. To bzdura (pomijam jak ktoś słusznie zauważył droższego D810A).
Wszystko zależy od zastosowania.

krishary
09-04-2015, 12:25
Mówisz. Ciut wcześniej, w tym samym poście. I we wcześniejszym poście też piszesz zdanie, z którego da się wyciągnąc taki wniosek. Teraz co prawda sugerujesz, że to ktoś ma tak myśleć, ale to tylko wykręcanie się (na skutek innych postów, w których zaczynasz dostrzegać racje).

Popełniasz pewien błąd myślowy.
Każdy aparat ma swoje parametry. Najróżniejsze. W różnych zastosowaniach różne cechy sa pierwszoplanowe.
Najdroższy jest D4s. I on będzie najlepszy do sportu bo ma najwięcej fps. Mimo tego, że D4s jest droższy, to będzie gorszy od D800E w zastosowaniach gdzie trzeba wielu Mpx. Są sytuacje, gdzie się szuka małej masy sprzetu (długie podróże). I tu droższy D4s będzie gorszy od D750.
Są rózne cechy - dąłem przykłady gdzie ważne są fps, Mpx czy masa. W każdym z tych przypadków najdroższe body nie było najlepsze - w 2 przypadkach przegrywało. i takich przypadków gdzie droższy przegrywa jest sporo.
Są inne wyobrażenia o "najlepszości" niż Twoje. I sa co najmniej równouprawnione. Więc nie pisz, że D810 będzie najlepszy z linii Dxxx bo jest najdroższy. To bzdura (pomijam jak ktoś słusznie zauważył droższego D810A).
Wszystko zależy od zastosowania.

Nie do końca bo znam wady/zalety całej linii nikona i wiem co do czego służy ile kosztuje etc. Chodzi mi o to że jeśli ktoś nie wie i pieniądze nie robią różnicy to niech weźmie droższy w przeświadczeniu ze bedzie lepszy. Ale dobra faktycznie moje poprzednie wypowiedzi mogły sugerować że nie wiem o czym mówie wiec dobrze że była z waszej strony "korekta". Dla jasności wg mnie d750 jest lepszy do znacznej wiekszości zastosowań i polecam go pytającemu. Jeśli nie potrzebuje pixeli i dr(pewnie niezauważalnej dla wiekszości różnicy) to poza tym jak sie trzyma w dłoni nie widze potrzeby zeby kupować droższy który ma wady (lub raczej nie posiada niektórych zalet) w porównaniu do d750.

cz4rnuch
09-04-2015, 12:36
Nie przekonałeś mnie. Po prostu zmusili Cię byś tak napisał :)

robanto
09-04-2015, 12:57
a zawsze myślałem, że forum lepiej się sprawdza jako miejsce do wyrażania opinii, niż udowadniania wyższości swoich "racji"...

HYPER
09-04-2015, 13:12
kazdy ma swoje wlasne kryteria oceny. dla mnie dyskwalifikujacy dla D750 jest brak EFCS i mniejsze upakowanie pikseli na matrycy. dochodza jeszcze inne, mniej wazne wzgledy, dla ktorych wybralem D810.

Ketosz
09-04-2015, 14:55
Co to jest EFCS?

HYPER
09-04-2015, 15:02
electronic front curtain shutter

Ketosz
09-04-2015, 15:31
Dzięki za wyjaśnienie.
W sumie to jeszcze tego nie sprawdzałem jak działa - na razie z powodzeniem używam opóźnienia ekspozycji.

HYPER
09-04-2015, 15:35
opoznienie ekspozycji jest w zasadzie bezuzyteczne prze fotografowaniu poruszajacych sie obiekow. do krajobrazu jak najbardziej OK.

Ketosz
09-04-2015, 15:41
W sumie przy bardziej ruchomych scenach nie czułem na razie potrzeby wcześniejszego podnoszenia lustra, ale może wypróbuję i się przekonam ;)

Ketosz
10-04-2015, 13:38
Przetestowałem i stwierdzam, że elektroniczna pierwsza migawka to ciekawa rzecz - całkowicie eliminuje opóźnienie zrobienia zdjęcia, ale ma niestety też minusy - trzeba wykonać dwie czynności zamiast jednej (podniesienie lustra, wyzwolenie), przed wyzwoleniem nie ma się kontroli nad kadrem, no i nie ma możliwości użycia najkrótszych czasów.
Tam gdzie potrzebuję max ostrości nadal chyba będę wolał opóźnioną ekspozycję ;)