PDA

Zobacz pełną wersję : Problem - Błąd przy zapisie zdjęć

Wozlow
30-12-2014, 17:34
Przy zgrywaniu zdjęć z aparatu na komputer stwierdziłem że dość spora część plików (ok 10%) jest uszkodzona. Niektóre z nich lightroom otwiera, sugerując błędy, inne zupełnie pomija. Wygląda to tak, jakby aparat pomijał kawałki plików przy zapisie. Dodam iż problem wystąpił podczas reportażu gdzie aparat zrobił ok. 2000 zdjęć w kilka godzin. Przy mniejszych seriach (szybka próba) problem nie występuje. Są oczywiście dwie opcje - błąd aparatu lub błąd samej karty. Będę się starał przetestować obie możliwości jednak przed wypstrykaniem tylu klatek chciałem najpierw zapytać - czy ktoś może wcześniej miał już podobny problem?

Aparat d7000, karta hama SDHC 32gb Class10. Aparat kupiony nie dawno, karta również. Do tej pory nie było z nimi problemów, jednak również do tej pory nie robiłem nimi większych serii zdjęć.

mbodniak
30-12-2014, 17:41
Bez przetestowania na innej karcie ciężko postawić diagnozę. Ja bym jednak obstawiał kartę...

zotornik
30-12-2014, 18:35
Karty pamięci potrzebują również pewnych zabiegów "higienicznych" - co jakiś czas trzeba wykonać formatowanie karty i powinno być to zrobione w korpusie, a nie np. w komputerze - zresztą zgodnie z zapisem w instrukcji aparatu.
Wielokrotne zgrywania i kasowanie kolejnych plików, powoduje że karta staje się coraz "mniej czytelna" dla urządzeń zgrywających.
Twój kłopot, o ile nie związany z wadliwą kartą - to jest sprawą raczej znaną i niestety często się przydarzającą tym, którzy nie formatują karty. Formatowanie w aparacie akurat przebiega o wiele szybciej niż pełne wykonane na komputerze, więc ja osobiście wykonuje je po każdym większym zgraniu kilku kilkunastu GB.

Kart Hama nie znam, wiec się nie wypowiadam - używam akurat tylko Sandisk-ów z serii Ultra i Extreme.

p.s. Pytanie jednak, która to dokładnie karta ?
Bo widzę, że C10 z transferem poniżej 20 MB/s, co przy serii mogło okazać się zbyt wolnym zapisem i stąd kłopot.

FHR
30-12-2014, 19:49
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=246554

Coś takiego?

Borat1979
30-12-2014, 20:06
Kup Sandiska czy Lexara zamiast tego badziewia.

mmluty
30-12-2014, 21:13
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=246554

Coś takiego?
FHR, ale wątek który podałeś niczego nie rozwiązuje. Czy czegoś więcej się dowiedziałeś przez ostatnie kilka miesięcy?

Sebi75
30-12-2014, 22:55
Zgrywasz "po kabelku" czy wkładasz kartę do czytnika w komputerze ? Jeśli pierwsza opcja to spróbuj drugiej. Miałem jakiś czas temu problemy przy zgrywaniu za pomocą "Nikon Transfer" przy czym zgrywanie tych samych plików chwilę później przez włożenie karty do czytnika w kompie przebiegało bez problemów.

AndBed
30-12-2014, 23:04
Formatujesz kartę w body po zgraniu zdjęć??

nikoniarz
30-12-2014, 23:07
Formatujesz kartę w body po zgraniu zdjęć??

Ja osobiście zawsze to czynię.