Zobacz pełną wersję : Metz 52 af-1 (luzy)
Witam.
Niedawno zakupiłem Metz'a 52 af-1 sugerując się dobrymi opiniami na temat tej lampki.
Gdy chwyciłem lampę i trochę nią potrząsłem to słychać wyraźnie jak w środku coś lata.. gdzieś w okolicy wspomagania AF :shock:
Czy to jest normalne? Osoby mające 52 af-1, też tak macie?
U mnie słychać ale tylko jak nie mam włożonych aku, jak są to jest ok :) no jakbym się wsłuchał to może coś tam usłyszę. Jednak nie ma to zupełnie wpływu na prace, błyskałem już nią więcej niż 1k i to w różnych konfiguracjach i nigdy żadnych luzów nie słyszałem. Dopiero teraz tak z ciekawości sprawdziłem czy jest jak mówisz.
Mam Metza 50 af-1 i też słychać że coś tam lata.
U mnie nawet jak aku są to słychać i to całkiem doraźnie. Trochę mnie to irytuje :P
Niby made in germany.. a zalatuje chińszczyzna
Lampę mam trzy lata, gdybyś o to nie pytał to bym nie wiedział że coś w niej lata, w normalnym użytkowaniu niczego nie słychać.
Jak potrząśniesz aparatem to też może coś latać.
Jarecky83
30-12-2014, 22:06
rób zdjęcia, jak wszystko działa poprawnie to znaczy, że jest OK;) nie ma co szukać dziury w całym (a też tak robiłem;)
rób zdjęcia, jak wszystko działa poprawnie to znaczy, że jest OK;) nie ma co szukać dziury w całym (a też tak robiłem;)
A u Ciebie w Metzu też coś lata w środku jak potrzęsiesz lampa? Wiesz dopiero co odebrałem lampe i strasznie mnie to wkurza :D jak mi powiesz ze tez tak masz to ok :D a jak Tobie nic nie lata to oddaje na gwarancji :P
Jarecky83
30-12-2014, 23:38
A u Ciebie w Metzu też coś lata w środku jak potrzęsiesz lampa? Wiesz dopiero co odebrałem lampe i strasznie mnie to wkurza :D jak mi powiesz ze tez tak masz to ok :D a jak Tobie nic nie lata to oddaje na gwarancji :P
też coś lata, ale jak mocniej potrząsnę:) w lampie jest dużo rzeczy ruchomych, np. wysuwany odbłyśnik, dyfuzor, stopki (czy jak to nazwać), na akumulatorki, w środku pewnie jakaś taśma lub przewód więc musi latać;)
tylko przy normalnym użytkowaniu nic niepokojącego nie zauważyłem, mam od kilkunastu dni i w tym czasie błyskałem a nie bawiłem się w grzechotkę ;)
Przemek-83
31-12-2014, 14:45
U mni praktycznie nic nie słychać. Może jak mocno potrząsne to jakby kabelek jakiś
No to muszę oddać lampę na gwarancje.. U mnie słychać nawet przy zmianie położenia z pionowego na poziome
Nie oddawaj! U mnie też coś lata ale może jest to czujnik ułożenia lampy bo jak wiesz, obraz na ekranie obraca się. Nie panikuj i nie pietruszkuj. Działa i równo błyska? Nie szukaj sobie problemów.
Po kupnie coś tam usłyszałem ale szybko wyleczyłem się patrząc przez pryzmat możliwości/cena i nie mam zamiaru szukać wad w niej. Muszę zrobić aktualizację softu do v 2.0 bo czasami nie chce przejść bez on/off z ttl na bezprzewodową pracę. Ot taki detal ;) Ciesz się z lampy a nie utrudniasz sobie życie :)
edit////
W momencie stuknięcia w lampie obraz zostanie przekręcony o 90 stopni. Masz rozwiązanie.
Dobra, przekonałeś mnie :D