PDA

Zobacz pełną wersję : Modeling i agencje modelek - jak to wszystko działa (plus lista agencji modelek)

ThomasVoland
30-12-2014, 10:05
Rozpisałem się na temat modelingu i tego jak funkcjonują agencje modelek. Z moich obserwacji wynika, że osoby niezwiązane z branżą mają zupełnie błędne pojęcie o tym jak to wszystko wygląda, i myślą że modelka z Polski wylatuje za granicę na konkretne zlecenie, albo że wyjazdy to coś w stylu wczasów na których trzeba zrobić jedno czy dwa zlecenia, a po tygodniu powrót do domu. Osoby z branży są bardziej zorientowane, ale myślę że wiele osób pstrykających zdjęcia ten temat może zainteresować. Tutaj jest cały wpis. (http://tomaszpluszczyk.pl/modeling-agencje-modelek/)

Znajduje się tam też lista polskich agencji modelek (nie hostess i innych podających się za nie), razem z linkami do ich stron, fb, instagramów i dyskusji na ich temat.

Jacek_Z
30-12-2014, 19:37
Spis oczywistości, ale faktycznie nie wszyscy muszą takie sprawy znać. Dobrze to jest zebrane. Tak to wygląda.
Najciekawsze jednak są te niuanse, o których się nie pisze (nigdzie). Z różnych powodów. Rozliczenia finansowe (czasami płacenie po paru miesiącach), kradzież modelek, kopanie dołków jeden pod drugim itd.
Nie pisze się też, że dziewczyny często nie zarabiają nic, nawet jadąc na miesiąc do Azji. Dług trzeba spłacać...
W sumie to nikt nie che sie narażać pisząc niezbyt ciekawe sprawy. A to tez praktyka agencji/modelek.
Modelki przekazują jedna drugiej to co jest "nieoficjalnie" (np długie czakanie na kasę). Tylko, że często też okłamują koleżanki .... bo to ich konkurencja.
Jest też pewne grono modelek nie ufających agencji. Będących od zawsze wolnymi. Albo po końcu kontraktu nie podpisują kolejnego. Współpracują z agencjami, ale bez wyłączności.
Nie z wszystkimi agencjami warto podpisywać kontrakty (wiążąc się na kilka lat). Często początkujące modelki (właściwie kandydatki na modelki) podpisują umowę od razu, w pierwszej agencji. Albo pseudoagencji. I mają przerąbane.

Lista agencji nie jest kompletna, mogę kilka dopisać.
Hook - dawno nie miałem z Pilarczykową kontaktu, widzę Warszawa - myślałem, że to błąd. A sie przenieśli z Poznania...
Dlaczego jest taka kolejność agencji? Alfabetycznie to nie jest. Najlepsze kilka na początku, ale potem daleko też są z tej czołówki np Hook. Gaga za wysoko - ma 1 gwiazdę i to tyle.

ThomasVoland
30-12-2014, 21:14
Na promodels można znaleźć kilka razy dłuższą listę agencji, ale ja umieszczałem tylko te, o których wiem coś więcej. Jak masz jakieś pewne, to wypunktuj, chętnie się im przyjrzę. O problemach można by pisać długo, tylko obawiam się, że taki artykuł bardzo szybko straciłby na aktualności. Jakiś czas temu w chinach zamknęli modelki, w Turcji albo bierze się wypłatę w gotówce przy wyjeździe, albo można jej nigdy już nie zobaczyć, w Bangkoku znajomej zapomnieli work permit do wizy załatwić i jakby sama po miesiącu się nie zorientowała to pewnie do tej pory byłaby bez i ciągle coś jest. Ale za kilka miesięcy jedna agencja się opamięta, a w innej się zaczną problemy. Chyba mowa o takim ogólnie o problemach, bez wnikania w jakich agencjach itd, to całkiem dobry pomysł na artykuł.

Kolejność jest bez sensu, wiem :). Na górze są te, które na pewno sobie radzą, a później już ciężko to sensownie ułożyć, bo wiele agencji sobie świetnie radziło i podupadło i odwrotnie. No i tyle jest sprzecznych opinii, że ciężko to usystematyzować. Ten wpis to taka baza pod rozbudowany artykuł. Docelowo chcę tam dodać sporo rzeczy o których wspomniałem w podsumowaniu, ale potrzebuję czasu.

Jacek_Z
31-12-2014, 01:31
..wiele agencji sobie świetnie radziło i podupadło i odwrotnie. No i tyle jest sprzecznych opinii, że ciężko to usystematyzować...
fakt.
tu masz 3 agencje:
http://hysteriamodels.com
i http://www.fashioncolor.pl obie z Krakowa
i http://www.comomodel.com z Warszawy (tam jest moja Agata - czyli chrośniaczek jak ja przezwał Adam na jednym z plenerów).
No i na tej liście nie ma mojej agencji :) ale ... ja jej nie rozwijam, dziewczyny mam głównie jako hostessy i próbuję czasami ulokować jakąś bdb się zapowiadającą się modelkę u kogoś innego. I to jest masakra, bo żadna agencja nie postępowała ze mną uczciwie. A próbowałem z kilkoma największymi. Dziewczyny sobie brali, i owszem, a potem robili mnie w konia. Mam oko do tego, znalazłem kilka świetnych dziewczyn i ... nic. Szkoda gadać. Teraz już nawet nie próbuję z nikim działać.

sailor
04-01-2015, 19:48
skinny - polowa dziewczyn, szczegolnie w miastach takich jak mediolan zarabia glownie na showroomach, o ktorych nie napisales (albo przeoczylem), informacja o tym ze zlecenia dla vouge i podobnych robi sie za 100$ to kompletna bzdura, nawet jesli zdarzyly sie takie przypadki to to wypadek przy pracy i naiwnosc fotografujacego swiadczaca jedynie o tym jak bardzo ten rynek sie zeszmacil.
cala reszta artykulu w miare sensownie zebrana :) liste agencji po prostu bym wrzucil alfabetycznie.
Jacku - twierdzenie ze gaga ma jedna gwiazde to chyba troche z zazdrosci lub zawisci? :) owszem JAC to gwiazda swiatowego formatu ale jesli agencja na swiatowych fashion weekach ma kilkanascie modelek w pokazach najlepszych projektantow to ciezko mowic o tym ze sa agencja jednej gwiazdy :)