Zobacz pełną wersję : problem z ostrością nikon D3200
PicsBancz
29-12-2014, 23:09
Witam serdecznie,
Jestem fotografem amatorem i od pol roku posiadam Nikona D3200 obiektyw 18-105 VR (wczesniej fotografowalem kompaktem) aparatem zrobilem jakies 3000 zdj i problem polega na tym ze niezaleznie od swiatla, uzycia lampy lub nie, ustawien aparatu zarowno auto jak i P,S itd zdjecia wychodza nieostre, miekkie. Doslownie kazde zdjecie musze wyostrzyc. Zastanawiam sie gdzie lezy przyczyna, czy to wina obiektywu czy body. Nie ukrywam ze troche mnie to zrazilo do fotografii lustrzanka bo oczekiwalem lepszych efektow. Obiektyw jest ustawiony na auto, VR rowniez wlaczona. Dolaczam pare fotek przykladowych bez jakichkolwiek poprawek
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
http://i57.tinypic.com/mlnn14.jpg]źródło (
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
http://i59.tinypic.com/jhvjv5.jpg]źródło (źródło ([IMG)
Przyjacielu, wrzuć jakieś większe fotki, najlepiej NEF. Exif będzie konieczny żeby powiedzieć coś sensownego.
Brat zupełnie amatorsko pstryka takim samym zestawem i wychodzi to naprawdę bardzo fajnie. Generalnie powiem, że D3200 z 18-105 powinien pod względem jakości kasować już w przedbiegach nawet zaawansowane kompakty. Polemizować można by dopiero przy niektórych tzw. kompaktach z wymienną optyką i dużymi matrycami. Ale tu pewnie rozgorzałaby dyskusja OT na kilka stron :-)
Wracając do sedna - mówiąc "obiektyw ustawiony na auto" masz na myśli autofocus ?
Problem może leżeć np. w zbyt długich czasach migawki, defekcie VR czy w nieskalibrowanym AF (co przy 18-105 widać dość rzadko ze względu na dość dużą GO). Przyczyn może być sporo. Daj jakieś fotki w sensownych rozmiarach to na pewno szybko otrzymasz mnóstwo odpowiedzi.
nikoniarz
29-12-2014, 23:22
Jak robisz w NEF to musisz wyostrzać sam w postprocesie, chyba, że używasz do tego celu nikonowskiego oprogramowania które czyta ustawienia Picture Control. A jak robisz w JPG to musisz podbić ostrość w ustawieniach Picture Control w body.
PicsBancz
29-12-2014, 23:26
Poki co NEF nie robie bo musze zainwestowac w dysk o wiekszej pojemnosci. W D3200 nef zajmuja sporo miejsca. Nie bardzo wiem jak wstawic zdjecie zeby byl exif dostepny, wystarczy wiekszy rozmiar?
PicsBancz
29-12-2014, 23:28
Robie JPEG ale nie mam w ustawieniach czegos takiego jak ustawienie ostrosci.
Jak nie masz NEF'a to weź JPG'a prosto z puszki i wrzuć na jakiegoś Google Drive albo jakiś serwis hostingowy i daj linka. Wystarczy
nikoniarz
29-12-2014, 23:32
Nie wiem jak to jest w D3200 ale w D3100 następująco: menu -> menu fotografowania -> ustaw picture control. Następnie wybierasz profil z którego korzystasz i otwierasz go wybierakiem w prawo. Poźniej edytujesz ostrość i zatwierdzasz.
piotrx25
29-12-2014, 23:33
Czy AF też masz ustawione na auto, jeśli nie to jakie (AF-S, AF-C) i ile punktów.
Obraz jest cały nieostry, czy tylko poza obiektem na którym ustawiłeś ostrość?
Robie JPEG ale nie mam w ustawieniach czegos takiego jak ustawienie ostrosci.
Strona 76-79 instrukcji obsługi
Ale daj te fotki bo wróżymy sobie z fusów :-)
Problem z ostrością miałem w d3100 i 18-55, przyczyną był wadliwie działający VR, po wyłączeniu VR wracało do normy.
PicsBancz
29-12-2014, 23:59
AF-S 11 punktowy. Po wskazowkach Kolegi nikoniarzd3100 ukazalo mi sie menu z ustawieniem ostrosci zdjecia. Tak to jest jak sie dokladnie instrukcjii nie czyta :P Jutro wyjde w plener i porobie troche zdjec. Nie chodzi mi o zdjecia w ktorych ostrosc skupia sie na jakims obiekcie a reszta jest zamazana (az takim laikiem nie jestem) chodzi mi o cale niewyrazne zdjecie, tak jak by "miekkie" Mam problem z zaladowaniem zdjecia zeby pokazac o co mi chodzi (slabe lacze)
Dziekuje Wszystkim za zainteresowanie i pomoc, jutro dam znac czy to wina aparatu czy wina mojego niedouczenia.
Pozdrawiam
Nie wiem jak to jest w D3200 ale w D3100 następująco: menu -> menu fotografowania -> ustaw picture control. Następnie wybierasz profil z którego korzystasz i otwierasz go wybierakiem w prawo. Poźniej edytujesz ostrość i zatwierdzasz.
Pamiętaj że stopień wyostrzania jest zapamiętywany tylko dla danego profilu, jeśli używasz kilka profili np. standardowy, portret, pejzaż to w każdym z tych profili ustaw wyostrzanie.
Wyostrzanie na +6 maksymalnie +7 powinno dać ostre zdjęcia.
PicsBancz
31-12-2014, 00:24
Witam ponownie,
Porobilem dzis troche zdjec na spacerze (wszystko w RAW) jednak nie moge stwierdzic czy ustawienia ostrosci w aparacie pomogly gdyz zdjecia robilem wieczorem z reki. I mam kolejny problem, zdjecia poprawiam w LR i po zapisaniu poprawione zdj nie wyglada tak jak w LR. Ustawilem aby zapisywalo w JPEG (oszczednosc miejsca do czasu zakupu wiekszego dysku) Dokladnie chodzi o to ze w LR zdjecie jest spoko a po zapisie mam szumy i ziarnistosc. Jest to w widoczne na 3 ostatnich zdjeciach w galerii.
https://drive.google.com/drive/#folders/0B5B4OdZ0sW4CaGc3bmpKcUozUVU/0B5B4OdZ0sW4CMHV2blJUa2VGMnM
Funkcja wyostrzania będzie widoczna tylko na plikach JPG zapisywanych przez aparat. W formacie RAW ustawione przez Ciebie parametry Picture Control nie zostaną uwzględnione przez Lightroom'a, RawTherapee czy inny soft do wołania RAWów. Wydaje mi się natomiast, że wartości Picture Cintrol są zapisywane w pliku NEF, ale uwzględniane są jedynie przy otwarciu takiego RAWa w firmowym programie Nikona "Capture NX-D" - poprawcie mnie jeśli się mylę.
Co do samych zdjęć, które podesłałeś - Niestety, chyba będziesz musiał zrobić kolejne, za dnia, w lepszym świetle, krótszych czasach i niższym ISO. Obawiam się, że nikt nie pokusi się o ich ocenę pod względem ostrości przy takich parametrach ekspozycji. Mam świadomość, że w zimie, wieczorową porą trudno zrobić inne ale żeby ktoś tu zabrał głos i merytorycznie ocenił ostrości chyba będziesz musiał to jednak zrobić za dnia :-)
Po pierwsze to nie jest problem ustawienia ostrości w body.
Na natywnych ustawieniach aparat zrobi wystarczająco ostrego jpg.
Tak sobie myślę, że może Ty nie masz problemu z ostrością tylko z mikro poruszeniem zdjęcia.
Następnym razem zwróć uwagę nie tylko na ustawienia AF, ale także jaki dobrany jest czas i jakie są warunki oświetleniowe.
Moze masz w ustawieniac hexportu zaznaczoną opcję automatycznego wyostrzania ?
Właśnie zaczytałem jego RAW'a i miałem pisać to samo. Taki efekt uzyskuję przy braku odszumiania i przy zaznaczonej przy exporcie opcji "Sharpen For" - screen/HIGH.
Wystarczyło odznaczyć tą opcję i ustawić najprostrze odszumianie (Luminance=30) by większość szumu zniknęła.
Po pierwsze to nie jest problem ustawienia ostrości w body.
Na natywnych ustawieniach aparat zrobi wystarczająco ostrego jpg.
To bardzo możliwe. Dlatego właśnie warto by zobaczyć zdjęcie w możliwie dobrym świetle i na krótszych czasach. Przy 1/30 czy 1/15 s trudno nawet z VR oczekiwać "brzytwy"...no, przynajmniej ja nie mam takiej pewnej ręki
PicsBancz
31-12-2014, 01:34
Mi sie wydaje ze jeszcze dluga droga przede mna jesli chodzi o wykonywanie dobrych zdjec :) Wiem ze moje zdjecia sa kiepskie ale to wynika z tego ze chce miec wszystko od razu a w fotografii trzeba byc cierpliwym i wykonac setki zdjec zeby jedno bylo idealne. Tak naprawde to gdy kupowalem lustrzanke wychodzilem z zalozenia ze teraz to juz kazde zdjecie bede robil idealne, ale reali wszystko zweryfikowaly. Musze popracowac nad ustawieniami parametrow w trybie manualnym bo dzis wszystkie zdjecia robilem na programie P.
Jesli na tym forum jest osoba z Bydgoszczy ktora robi zdjecia to chetnie wybiore sie z Nia w plener. Zawsze razniej w wiecej osob. A tym czasem dziekuje Wszystkim za poswiecony czas
PicsBancz
31-12-2014, 01:42
Moze masz w ustawieniac hexportu zaznaczoną opcję automatycznego wyostrzania ?
automatyczna ostrosc jest mozliwa tylko przy zapisie do JPEG ale u mnie ta opcja byla wylaczona
No bo drogi kolego obiektywy i matryce w kompaktach to trochę inna bajka.
Dlatego nazywane są małpkami aby zrobić nimi zdjęcie nie trzeba nic wiedzieć, albo prawie nic :D
Z lustrzanką jest niestety inaczej...
Znam Twój obiektyw, ale aparatu już nie, za to podstawy są niezmienne.
Napiszę Ci jak to widzę na przykładzie 3 zdjęć, które wkleiłeś, bo to są kompletnie trzy różne zdjęcia.
1. Jak mniemam zachód słońca, kategoria krajobraz.
AF ustawiasz na 1 centralne pole, AF-S.
Na wybieraku A i ustawiasz przysłonę z zakresu 8-16, bo potrzebujesz dużej głębi ostrości.
Pomiar matrycowy i nie celujesz w jasne fragmenty. Chyba ostrość i światło łapałbym na blokach i dopiero kadrował.
Paradoksalnie jest tam mało światła więc normalnie byłby statyw.
Ale Ty pewnie robisz z ręki, to powinieneś albo oprzeć aparat, albo ustawić tak ISO aby uzyskać czas minimum 1/60, a najlepiej krócej i dopiero pstrykać.
Jeśli zbyt wysokie ISO nie pozwoli zrobić zdjęcia ze względu na szumy lub czas to zmniejszanie przysłony oczywiście skróci Ci czas, ale pogorszy ostrość.
2.
Pochmurna pogoda, dziecko pod jakimś daszkiem, portret.
Na wybieraku A i ustawiasz przysłonę z zakresu 3,5-5,6, najlepiej 3,5, a aparat sam zmieni jak wydłużysz ogniskową w obiektywie maksymalnie do 5,6. Ale robisz tak, aby mieć jak najwięcej światła.
Pomiar matrycowy zmieniłbym na centralnie ważony i nie celujesz w twarz.
Czas niestety powinien być krótszy niż poprzednio. Dlaczego, a dlatego, że dzieci nigdy nie są nieruchome, zawsze się choć odrobinę poruszą. Więc jeśli potrzeba to zwiększ iso tak aby uzyskać czas jak najkrótszy, tak 1/160 do 1/250 (bo bez przesady dziecko nie biegnie tylko zwyczajnie może się poruszyć).
3. Tu powinno być najprościej bo, najwięcej światła, obiekt dość blisko i nieruchomy, brak istotnych szczegółów w tle, reportaż.
Na wybieraku A i ustawiasz przysłonę z zakresu 3,5-5,6 i kontrolujesz czas.
Ale można prościej bo tu przy Twoim obiektywie przysłona nie będzie istotna, a liczy się czas, aby z ręki nie poruszyć. Możesz więc na wybieraku ustawić S i czas minimum 1/60, a lepiej krócej dla pewności resztę dobierze automat.
We wszystkich trzech przypadkach przy robieniu z ręki VR na obiektywie masz włączony. Przy robieniu zdjęć przyjmujesz stabilną pozycję i nie szarpiesz naciskając spust migawki. Jeśli nie fotografujesz szybkiego ruchu, a wychodzą Ci krótkie czasy to spokojnie ustawiasz przysłonę na 5,6-8 bo to są optymalne parametry tego obiektywu. Jeśli nie masz statywu, a jest to możliwe to wykorzystujesz wszelkie możliwości podparcia celem stabilizacji.
Zaznaczam, że powyższe wynurzenia są moją subiektywną wizją tematu.
I mam kolejny problem, zdjecia poprawiam w LR i po zapisaniu poprawione zdj nie wyglada tak jak w LR. Ustawilem aby zapisywalo w JPEG (oszczednosc miejsca do czasu zakupu wiekszego dysku) Dokladnie chodzi o to ze w LR zdjecie jest spoko a po zapisie mam szumy i ziarnistosc. Jest to w widoczne na 3 ostatnich zdjeciach w galerii.[/url]
Co prawda nie widziałem zdjęć w galerii ale miałem swego czasu podobny problem w LR. Okazało się, że w opcjach eksportu jakość JPEG (u mnie to wartość po prawej stronie obok listy z wyborem formatu zapisu zdjęcia) miała dramatycznie niską wartość domyślną. Po zwiększeniu problem zniknął.
PicsBancz
01-01-2015, 14:33
Zauwazylem, ze problem z nieostroscia zdjecia pojawia sie w programie nikona VievNX2. Uzywam go do importu zdjec i niewielkich poprawek. Zauwazylem ze gdy wyswietlam zdjecie jest ono ostre a po sekundzie sie lekko rozmywa co daje zludzenie niewyraznego. Te same zdjecia otworzylem innym programem i ostrosc byla ok. Nie wiem czy tylko ja mam ten problem czy ktos sie juz z tym spotkal. Program jest po angielsku i nawet jesli mozna to jakos naprawic to nie wiem gdzie tego szukac.
zbyszekD7000
01-01-2015, 14:56
A oglądasz tak w VievNX rawa czy jpg? Bo jak Raw to dodatkowo trzeba nacisnąć przycisk RAW w programie ( znajduje się w lewym górnym rogu okna programu).
PicsBancz
01-01-2015, 15:04
Jesli chodzi o RAW to wiem co zrobic ale problem dotyczy JPEG