Zobacz pełną wersję : sigma 17-70mm f/2.8-4.5 dc macro vs sigma 24-70 DG EX
Witam
Posiadam sigma 17-70mm f/2.8-4.5 dc macro od dobrych paru lat, w sumie jest to dobre szkło ale kusi mnie żeby zakupić inny obiektyw który miałby inne możliwości...
Interesuje mnie sigma 24-70 DG EX ale wersja bez HSM czy macro, widziałem taki obiektyw na allegro poniżej 1000zł.
Czy myślicie czy warto taki kupować?
Czy pozostać na swoim ?
Mam też nikkor 50 1.8 d czy nikkor 35 1.8 byłby lepszym rozwiązaniem do nikona D7000?
Serdecznie pozdrawiam nikoniarzy :)
ck_dezerter
29-12-2014, 19:33
Witam!
Te dwie sigmy są zupełnie różne - Twoja jest pod niepełną klatkę, i zakres ma fajny (ja przez lata używałem 17-50 i właśnie mi brakowało góry), tamta druga jest pełnoklatkowa, ale jaśniejsza. Jeżeli to jest ta starsza wersja, to miałem coś takiego kiedyś pod d300s i sprzedałem po 3 dniach, bo jakość obrazka była nie do przyjęcia dla mnie (straszne mydło), zakres pod DX też mnie nie zachwycił.
Co do drugiego pytania - miałem 50/1.8 pod DX i sprzedałem (bezużyteczny moim zdaniem) teraz od 3 lat mam 35/1.8 i jest genialna po prostu ( zakres całkiem fajny, obrazek super i kosztował grosze).
pozdrowienia!
czapajew24
29-12-2014, 23:19
Nie wiem jak te Sigmy bo nigdy nie miałem szkła tego producenta, ale 50mm pod DX dla mnie bomba ;) Wiem że wielu uważa te 75mm na cropie za bezużyteczne, ale mi odpowiada. N35 na DX daje 52,5mm wg. mnie dziwna ogniskowa, jednak "kto co lubi" :)
Będąc w Trójmieście przez tydzień tylko raz zmieniłem "pięcdziesiątkę" na N70-300 bo potrzebowałem zoom'a...
Nie ma dziwnych ogniskowych, wszystko zależy od naszych (subiektywnych) preferencji.
Ostatnio ''zakochałem'' się w Sigmie 30/1.4. Patrząc na kanony, to nie wiadomo co to za ogniskowa, a mnie (subiektywnie!) bardzo, bardzo odpowiada :-)
Grunt, że jest wybór i każdy może wybrać sobie coś według własnego upodobania.
Co do pytania autora wątku, to podejrzewam, że ma na myśli starą wersję Sigmy 24-70/2.8, bo nie sądzę żeby ktoś sprzedawał tę nową za 1000 zł?
O tej starej Sigmie były wątki na forum i jeśli dobrze kojarzę, to jest to obiektyw bardzo średni.
Zamiana lub uzupełnienie 50/1.8D ma sens jeśli ogniskowa 35 mm nam odpowiada.
Ogólnie 35/1.8 jest bardziej kontrastowa i ostra, z D7000 dobrze działa na AF-C i w przypadku ciasnych pomieszczeń jest zdecydowanie bardziej użyteczna.