Zobacz pełną wersję : D5100 ciemny obraz w trybie Live View
Szukałem ale nie znalazłem na forum odpowiedzi...
Mam problem (?) z robieniem zdjęć w trybie LiveView po zmroku. Nawet jeśli stoję wieczorem/nocą na ulicy czy w miejscu oświetlonym lampami, to na monitorze mam ciemno, widać tylko małe punkty świetlne (z owych lamp).
Podejrzałem u innych znajomych jak to wygląda w ich sprzęcie i jest ok, tzn. na ekranie aparatu widać to, co powiedzmy gołym okiem.
I teraz pytanie, czy to przypadłość D5100, czy mam po prostu nie włączoną jakąś opcję?
Będę wdzięczny za pomoc.
fotoarte
29-12-2014, 09:28
Sprawdź ustawienia jasności wyświetlacza.
Sprawdź ustawienia jasności wyświetlacza.
Jasność standardowo ustawioną mam na 0 lub +1. Jest to wystarczająco żeby widzieć ustawienia i przeglądać zrobione zdjęcia. Zatem chyba i w LV powinno być tak samo widoczne? A nie jest.
fotoarte
29-12-2014, 09:36
Spróbuj jeszcze ustawienia ISO podnieść i tryb pomiaru światła zmienić.
Jeśli to nic nie da to widocznie tak ma być.
Tryb pomiaru światła zmieniałem - bez zmian.
Trudno mi uwierzyć, że tak ma być :(
Przyzwyczaj się do wizjera ;)
Przyzwyczaj się do wizjera ;)
jestem bardzo do niego przyzwyczajony.... ale zdjęcia nocne ze statywu wolę jednak robić z podniesionym lustrem ;)
Przemek-83
29-12-2014, 10:01
Włącz w telefonie aparat w ciemnym pokoju i zobacz co będziesz widział. Praktycznie nic. To uroki cyfrówek przy słabym świetle.
Jasne, ja się zgadzam....
tyle tylko, że nie włączam w całkiem ciemnym otoczeniu - są lampy. Poza tym - jak wspomniałem - na dwóch innych aparatach (canon, pentax) widać bardzo dobrze, stąd podejrzenie, że u mnie coś jest nie tak
cz4rnuch
29-12-2014, 10:07
Włącz w telefonie aparat w ciemnym pokoju i zobacz co będziesz widział. Praktycznie nic. To uroki cyfrówek przy słabym świetle. Sglaz napisał, że w cyfrówkach kolegów wszystko jest OK więc najwidoczniej problem leży gdzieś indziej. Koledzy pewnie mają Canona.
Jak masz ustawiona przyslone PRZED (!) podniesieniem lustra, czyli przelaczeniem na LV? Chdzi o to, ze przyslona w NIKONACH jest ustawiana do zadanej wartosci dopiero w chwili podniesienia lustra, tzn. jesli przelaczysz na LV, kiedy bedzie np. F11, bedziesz widzial ciemno, nawet, jesli zmienisz przyslone w trybie LV np. na F2. Dopiero kiedy znow lustro opuscisz i ponownie podniesiesz, przelaczy sie na nowa wartosc. Wiem, ze w CANON dziala to inaczej, jak jest w PENTAX nie wiem.
Jak masz ustawiona przyslone PRZED (!) podniesieniem lustra, czyli przelaczeniem na LV? Chdzi o to, ze przyslona w NIKONACH jest ustawiana do zadanej wartosci dopiero w chwili podniesienia lustra, tzn. jesli przelaczysz na LV, kiedy bedzie np. F11, bedziesz widzial ciemno, nawet, jesli zmienisz przyslone w trybie LV np. na F2. .
Sprawdzę to i dam znać - dziękuję.
Może tak być jak mówisz - faktycznie lustro dźwigałem chyba przy f16, później zwiększałem i zmniejszałem przysłonę - bezskutecznie dla jasności obrazu...
Czekam wiec na wiadomosc.
Czekam wiec na wiadomosc.
Jeszcze raz dziękuję za pomoc - problem (z niewiedzą) rozwiązany :)
Podniosłem lustro przy f2,8 i wreszcie coś widzę w LiveView :)
Ciesze sie, ze pomoglem. zycze wieeelu udanych fotek!
muzyk219
01-01-2015, 13:12
Ciesze sie, ze pomoglem. zycze wieeelu udanych fotek!
Ja też Ci dziękuję.Właśnie wczoraj podczas próby sfilmowania na szybko fajewerków sylwestrowych nie mogłem ustawić ostrości i domyślnie przymknąłem mocno przysłonę by uchwycić ostry film a wtedy nic nie mogłem wyostrzyć. Dzisiaj rano siadam na forum, czytam ten temat i olśnienie.. no tak! Ale ze mnie gamoń...